AMD Navi - Info, spekulace

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
Mike123
Červená karta
Červená karta

Re: AMD Navi - Info, spekulace

Příspěvek od Mike123 »

@PET5: Je to tak, prostě ještě setrvačnost z dob minulých. No ale když o tom někdo diskutuje na fóru, tak by se mohl na tyto nově vzniklé fakta upřímně trochu rychleji adoptovat, než to tak pořád točit jenom dokola jak na kolotoči, přitom to už dávno není aktuální a zmizelo to s příchodem RDNA a Navi a když to Turing tenkrát zrovna moc neposunul.
Doba se prostě mění a u tady toho to platí obzvlášť rychle. Že před 2 lety byly ještě pozadu, tak to neznamená, že nyní už nejsou srovnaní a že další rok to už navíc nebude přesně naopak.

A taky mi přijde divné, že se ta spotřeba dost řešila u RX Vega a každému to vadilo a teď zjišťuji, že to vlastně zas až takový problém ve skutečnosti asi nebyl, když nyní dokáží najednou přijmout paradoxně ještě větší přicházející přímotopy...
Naposledy upravil(a) Mike123 dne ned 13. zář 2020, 09:09, celkem upraveno 1 x.
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

@mr.qeg: Jako bys chtěl tím svým příspěvkem uvést příklad toho folklóru. Co se skrývá za tím obecným konstatováním, že ovladače Navi šly do kytek? Nějaká vlastní zkušenost?
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
Mike123
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od Mike123 »

To s těmi problémy driverů můžu ale potvrdit sám. RX 5700 jsem si testoval až někdy ke konci r 19 a pro blackscreen jsi nemusel chodit zrovna moc daleko, do toho neustále náhodné zamrzání obrazu při fullscreenu, kdy hra běžela stále dál jenom v okně.
Těch problémů nebylo zrovna málo, ikdyž už je to dávno vše vyřešeno, byla to prostě chyba, která se jim bude stále vracet zpátky jak bumerang a tu už jim prostě nikdo neodpáře, že mají pověst bramborových driverů, lidi to prostě budou zmiňovat stále.
Snad už to u RDNA2 opravdu nebude trápit a toto si už pohlídají, když RDNA1 už na žádné vážné chyby netrpí a jejich kvalita už je s drivery Nvidie si myslím že srovnatelná.
Protože to jinak zbytečně akorát odrazuje lidi. Málokomu se chce čekat až všechno opraví, fanoušek to možná nějak přetrpí, ale zbytek holt přejde k Nvidii, když jsou na tom zrovna líp, což celkem chápu.
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Bugu je dost, neni potreba chodit daleko:

https://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=94&t=282299
https://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=94&t=280963
https://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=94&t=278975

Zkratka bugu jak naseto. Od tech klasickych v podobe nefunkcniho nastavovani vsync (uz ani nepamatuju, kdy to naposledy chodilo) po ruznou nestabilitu, pady v desktopu, nefunkcni power management... vyber si.
Je pravda, ze za poslednich pul roku uz to nejak utichlo, takze bud ty nejhorsi veci uz konecne AMD fixlo... nebo si majitele jejich GPU uz zvykli. :mrgreen:
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
Mike123
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od Mike123 »

Aktuální jsou už ale 20.8.3, to co jsi postl jsou drivery staré hezkých pár měsíců a několik verzí zpět. Ty blackscreeny už jsou dávno fixnuté. Aspoň už nejsou nijak časté a pravidelné. Ono i s Nvidií na nějaký ten blacksreen sem tam narazíš, takže si už nemá nikdo s nikým co vyčítat, ty drivery nebudou nikdy úplně dokonalé. To že Nvidie žádný takový seznam chyb nevede, takže nikdy nevíš na čem vlastně jsi a co případné problémy může způsobovat, to ale bohužel neznamená, že žádné nejsou, jen protože je nedává najevo...
djstudio
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od djstudio »

No já u RX 580 ani u RX 5700XT neměl v top hrach problemy vždy vše jelo.
MB: ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING Bios 3222 CPU: AMD RYZEN 9 7900X + CORSAIR iCUE LINK H170i 420mm GPU: ASRock AMD Radeon RX 7900 XTX Phantom Gaming 24GB OC RAM: 2x32GB - 64GB CORSAIR Vengeance RGB DDR5 6000MHz CL30 SSD SYSTEM: SAMSUNG 990 PRO Gen 4 NVMe 2TB SSD DATA A TESTY: KINGSTON RENEGADE, GIGABYTE AORUS Gen 4 NVMe SSD 1TB ZDROJ: FRACTAL DESIGN ION+ 860W PLATINUM Modular CASE: CORSAIR 7000D AIRFLOW Black Bigtower MONITOR: MSI 32" MAG 323UPF IPS FreeSync Premium Pro 160HZ 1ms - 4K NET: VODAFONE Kabel 500 Mb/s - 30Mb/s SYSTEM: Windows 11 PRO 64BIT Build 24H2 FOTO PC: https://cz.pcpartpicker.com/b/pdvfrH
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od AllowedCry »

To že Nvidie žádný takový seznam chyb nevede
Vede.
s Nvidií na nějaký ten blacksreen sem tam narazíš
Pokud není karta vadná tak ne.
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
Alphabet08
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alphabet08 »

Nejsem fanoušek žádné z firem. Jsem fanoušek mojí peněženky. Používal jsem AMD karty roky a proto píšu o ovladačích. U dvou generací jejich karet jsem řešil blackscreen. Nebudu se tady dál o tom rozepisovat, ale samozřejmě jsem si nakonec koupil kartu od NV a nikdy jsem už na takovej problém nenarazil.

Pro nás zákazníky by bylo super, kdyby dokázali vydat něco pořádného, ale už tomu nevěřím.
A jak jsem psal, člověk, který si kupuje kartu za takový peníze a bude opravdu řešit spotřebu? Pochopím to u levnějších karet, kde ten výkon jaksi není. AIB chladiče budou dostačující.
Mike123
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od Mike123 »

AllowedCry píše:
To že Nvidie žádný takový seznam chyb nevede
Vede.
s Nvidií na nějaký ten blacksreen sem tam narazíš
Pokud není karta vadná tak ne.
Dobře, tak místo blackscreenu máš zas třeba blue screen, no to je teda výhra...
"[Fortnite]: Blue-screen crash occurs pointing to nvlddmkm.sys when playing the game at 4K resolution. [200645328]"
_marduk_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od _marduk_ »

Odvtedy čo mám 5600xt, nie sú tie ovládače 100%né, aj keď 4-5 mesiacov dozadu to bolo o dosť horšie (viď moje staršie posty na fóre).
Napríklad: posledné 3 mesiace mi cca 1 za mesiac spadne služba wattman, čo je súčasťou amd ovládačov a vedie to k reštartu systému.
AMD Ryzen 7 2700X/SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 | Gigabyte B450 AORUS PRO | Kingston HyperX Predator 16GB 3333MHz | MSI Radeon RX 6700 XT MECH 2X | Samsung 970 Evo Plus 500GB | WD60EFAX | WD80EFAX | Seasonic Focus GX 650W | SilentiumPC Signum SG1M | Razer DeathAdder V3 | Genius SlimStar 130 | Genius SP-HF 1250B | Dell S2721DGFA | Sony WH-1000XM4
werygood
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od werygood »

Spatne ovladace nejsou zadny folklor. U APU jsem s tim bojoval dost dlouho, nez jsem nasel verzi, ktera ma nejmene bugu a rozumne funguje... Tohle me od dalsiho nakupu AMD GPU spolehlive odradilo.
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od AllowedCry »

máš zas třeba blue screen, no to je teda výhra
Jde o chybu hry, takže? Nevzpomínám si, že by black screen u AMD nastával jen u konkrétní hry, naopak byl nahodilý. Takže ano, je to výhra.
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
Mike123
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od Mike123 »

Bohužel, kdyby to nebylo driverem ale hrou, tak je to v kolonce "Issues Not Caused by NVIDIA Drivers". A není, takže smůla.
durod
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od durod »

Ty vase black blue screeny mate casto kvuli nestabilnimu overclockingu. Je legrace tady sledovat jak se nekteri uzvatele stezuji a nakonec je to kvuli jejich "rock stable" OC a zaprasenym win crackmi
i5 2500K, 16GB RAM, HD7750
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Hosi, neresit tu nejak nV a nespustit flame o ovladacich obou firem. Muzete resit ovladace AMD a co cekate v tomto od Navi, ale neplete sem nV, pokud to jde uz mimo kontext tematu. A hlavne nelhat, jako ze u nV se nevede seznamy chyb. Mike123 bych upozornil, aby si daval pozor co pise, jelikoz lhani nebo vydavani svych domenek za fakta = OT s porusovanim pravidel a toho jsem si vsiml i v Ampere vlakne.

Co se me tyka, bylo to u ovladacu AMD v minulosti i daleko horsi. Za me problem AMD ovladacu je ten bloatware okolo nich a zdlouhavy (ne)reseni vaznych chyb. Nebudu tu zminovat, kolik tech problemu bylo mezi klavesnici a zidli s "rock stable OC" :mrgreen: ,ale problemu ma AMD s ovladaci proste vice a dost to shazuje jejich produkty a to nejen u samostatnych GPU.
Alphabet08
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alphabet08 »

Já rozhodně kartu nepřetáčel. Měl jsem pět generací AMD karet a poslední dvě z nich trpěly na ty blackscreeny a problémy s Wattmanem a Freesyncem/Vsync. Všechny default OC. Svěřit jim v budoucnosti dalších 20k za kartu je trochu loterie. Bohužel..
Defaultzz
Nováček
Nováček

Příspěvek od Defaultzz »

Hladis tady psal svůj odhad, jak dopadne Navi.
Já to vidím výkonově stejně, tedy někde mezi 3070 a 3080. Fanboys a zejména jeden pacient budou omílat efektivitu a nějaký infinity cache, faktem ale bude, že to nebude žádnej 4K market disruptor, jak nám tvrdili.
Nebude to průser, jen lehký zklamání. Prakticky něco jako 5700 XT, čili nějaká konkurence, která ale v důsledku ke zlepšení pro AMD zásadně nepovede. Dostupnost bude špatná a než se spustí pořádný prodeje, nVidia zase uteče a bude mít nakonec ještě drtivější podíl na trhu (i když i Ampera bude asi málo, ale na toho si lidi počkají, protože to je nVidia).

Extra features jako DLSS mít AMD nebude, raytracing bude někde pod nebo na úrovni Turing.

Ovladače budou stejnej problém jako do teď. Marketing bude stejnej cringe jako byl dřív (koneckonců, už to zas na twitteru AMD rozjelo svým typickým zoufalým způsobem.)
Mike123
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od Mike123 »

"A hlavne nelhat, jako ze u nV se nevede seznamy chyb."
S touto mystifikací se omlouvám, byla to má chyba a nepozornost a opravdu jsem o tom nevěděl. Nicméně i podle toho se i tak potvrdilo, že ty problémy tam prostě jsou taky, když už jsem si to tedy našel.

//No a ty moje "domněnky recenzentů, co si oni myslí" (už nevím, jde jsi to psal) - to nejsou žádné moje domněnky, že výkon je zhruba na úrovni RTX 3080 v případě RX 6900 XT vyšlo z úst Igor's Lab. A jinak jsem nic dalšího už nezmiňoval, alespoň si toho nejsem vědom, všechno je dohledatelné na webu, pokud mi tedy nevěříš. Já zas proto nevěřím informacím, že to je jen na úrovni RTX 3070 - toto navíc většinou přichází od lidí, co tu grafiku neměli možnost vidět snad ani z rychlíku.

Jinak pokud je problém v OC, tak by mělo jít ve Win diagnostice vidět, že crash byl způsoben pádem nějakého AMD OC profilu uživatele (čili nestabilním provozem), teď jsi úplně nejsem jistý, jak to tam je přesně značené, ale to by člověk už případně poznal podle toho popisu té chyby. Avšak ty pády samozřejmě můžou být způsobeny tímto, ale taky čímkoliv jiným, není to pravidlo, že za to může vždy uživatel. Navíc když se něco stane, tak to nemusí být způsobeno ani těmi AMD drivery, ale např systémem Win apod, těch potenciálních důvodů je hned několik, takže bych to hned tak všechno neházel na ty drivery...
Mike123
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od Mike123 »

"Extra features jako DLSS mít AMD nebude"
A co bude tedy to DirectML, když ne alternativa k DLSS? Dá se předpokládát, že DXR a DirectML se bude rozšiřovat mnohem rychleji než RTX a DLSS kvůli konzolím a je jen na vývojářích, jestli Nvidii podpoří tím, že přidají podporu i pro jejich RTX platformu.
Pokud si ty své technologie neprosadí, má docela problém, budou sice na lepší úrovni, ale pokud se nikde nebudou dát využít, tak to bude stejně docela k ničemu a konkurovat tady tomu už bude pro AMD asi poměrně jednoduché, když oproti Nvidii vsadili hlavně na rasterizační výkon, který Ampére podle všechno zas o tolik neposunul. A ta vysoká spotřeba tomu asi taky moc nepomůže.
//Jinak AMD slibovalo, že až nasadí RT, tak až jak bude použitelný a bude ho rozumně zvládat i low end. Pokud tedy bude ve výsledku horší než Turing, tedy úplně k ničemu, tak to by byl taky solidní fail, to je pravda.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

DirectML je API s podporou C++ kódu pro přístup k compute GPU dělané tak aby dokázalo běžet společně s DX12 aniž by zde byl ňákej task switching/latence/stutter na straně GPU. Je to dobrá věc umožňující nezávislej compute během renderingu, ale je to pouze API, něco jako Cuda. DLSS je už konečné řešení.

Zatim nikdo nenpasal AI upscaler typu DLSS pro toto API a je otázkou jakej bude mít performace hit až se tak stane. Je to jiná cesta než "zaměstnáme tím tensory co by se v tuhle chvíli jinak nudily".
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“