Dnes dohráno. Koukám, že je dobře, že jsem sem během hraní nelezl.

I když jsem si stejně část finále trochu vyspoileroval (což se mi bohužel u velkých ság stává nějak často), stejně jsem byl koncem překvapen. Ale nejdřív pár mých postřehů ke hře jako celku.
Herní mechanismy se sice od ME2 prakticky nezměnily, ale proč měnit něco, co funguje. Jen už bych tomu neříkal RPG, ale akční adventura. Trochu mě zklamalo, že ve hře není více planet, po kterých by se Shepard mohl volně pohybovat mimo misi (jako Ilium nebo Omega). Příběh je skvělý, odpovídá na všechny otázky, uzavírá dílčí dějové linky a staví hráče před mnohá etická rozhodnutí. Zejména musím vypíchnout léčení Genophage nebo řešení otázky Quariani/Gethové. Co ale ze hry dělá mistrovské dílo, jsou postavy. Jsem přesvědčen, že skvělé scifi dělají postavy (viz Battlestar Galactica, Babylon 5, z her Starcraft 2 a další) a v ME3 jsou postavy dotaženy téměr k dokonalosti. Během let jsem si k nim jednoduše vytvořil vztah, nejsou to jen kupky polygonů, jsou to osobnosti. Mnohem více spolu interagují (mimo mise!), často vtipně - tvůrci si v dialozích střílí i ze sebe, narážek na Garrovo kalibrování v ME2 je bezpočet, Tali chce utěšit Liaru po ztrátě jejího světa (velmi emocionální scéna) atd. U stálic z předchozích dílů je vidět vývoj charakteru, srovnejte si je s utřinosy z prvních dílů a pochopíte. V tomto musím vypíchnout zejména Garra, který se od byrokracií zhrzeného policajta změnil přes nelítostného bojovníka se zločinem v uznávaného generála a poradce pro boj s Reapery. Totéž platí o Liaře, v závěrečném romantickém loučení málem ukápla slzička. Stejně dojemně působí případná smrt některých starých spolubojovníků, jejichž jména se pak objeví na památníku na Normandy. Bravo Bioware!
Ale nic není perfektní, takže pozor SPOILER:
Jsou dva způsoby, jak konec vnímat. Buď jej přijmete jako závěr série, potom je však nedomyšlený, má spoustu logických i příběhových děr, neodpovídá předchozím volbám Sheparda atd. Kazí potom celou sérii jako celek a Bioware tak popře vše, co dělalo tuto herní sérii výjimečnou. Druhá možnost je ta, že přistoupíte na teorii indoktrinace:
http://www.youtube.com/watch?v=ythY_GkEBck
Pak je konec od příchodu na citadelu ukázkou scénáristické geniality, bohužel nedotáhnuté do konce. Teorie indoktrinace působí důvěryhodně, celou hru jsme měli náznaky před očima. Jen mě osobně mrzí, že jsem si to neuvědomil dříve. Působí to na mě, že hra měla ještě pokračovat alespoň hodinku a přinést pořádné rozuzlení a finálního bosse (takhle máme alespoň MARAUDERA SHIELDSE
), ale nebyl čas, proto byly spíchnuty ale alespoň 3 podobné, časově na vývoj nenáročné konce. Paradoxně je červený konec ten správný, cutscena s přeživším Shepardem to potvrzuje. Snad se dočkáme odpovědí s dalšími DLC, ovšem to pak v Bioware a EA zaslouží vytahat za uši za vydání nekompletní hry.
Uff, takhle dlouhý příspěvek jsem ještě zde na fóru nevyplodil... Kdo to přečte celé, má můj respekt