IHS lapping ... ("lesteni" IHS)

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Odpovědět
tx3rf
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tx3rf »

Gr8 Vivec píše:ve zkratce: pokud jsou oba povrchy zrcaldově lesklý tak pasta nemá kam zalízt-> vymáčkne se ven => přenos tepla je horší než u mírně zdrsněnejch povrchů
zrcadlově lesklý IHS vypadá na fotkách fakt hezky, ale když ho zbrousíte 600/800 papírem tak budou lepší teploty
muzu potvrdit. zkousel jsem to na E6600. Zrdcadlovy lesk na 2000 papiru byl v burnu 58stupnu

po prebrouseni "zpatky" na 1000papiru byla teplota 54stupnu, s pastou, kterou dava Thermalright ke svejm chladicum :-( jinou doma momentalne nemam...

nevim jeslti ty 4stupne jsou chyba mereni, ale asi ne, burn mi bezi uz skoro 35min a nehejbe se to.
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

tx3rf píše:
Gr8 Vivec píše:ve zkratce: pokud jsou oba povrchy zrcaldově lesklý tak pasta nemá kam zalízt-> vymáčkne se ven => přenos tepla je horší než u mírně zdrsněnejch povrchů
zrcadlově lesklý IHS vypadá na fotkách fakt hezky, ale když ho zbrousíte 600/800 papírem tak budou lepší teploty
muzu potvrdit. zkousel jsem to na E6600. Zrdcadlovy lesk na 2000 papiru byl v burnu 58stupnu

po prebrouseni "zpatky" na 1000papiru byla teplota 54stupnu, s pastou, kterou dava Thermalright ke svejm chladicum :-( jinou doma momentalne nemam...

nevim jeslti ty 4stupne jsou chyba mereni, ale asi ne, burn mi bezi uz skoro 35min a nehejbe se to.
je to chyba měření ;-)
h4__
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od h4__ »

Můžu se zeptat, proč si myslíte, že je sklo rovnější, než třeba deska stolu? Nebo to je nějaký ověřený fakt? Já lapoval na mém dřevěném stole a myslím, že rozdíl mezi plochostí skla a stolu není... Tak? :oops:
Mr. Dirk
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr. Dirk »

h4__ píše:Můžu se zeptat, proč si myslíte, že je sklo rovnější, než třeba deska stolu? Nebo to je nějaký ověřený fakt? Já lapoval na mém dřevěném stole a myslím, že rozdíl mezi plochostí skla a stolu není... Tak? :oops:
Tak pokud to nelapuješ třeba na čočce od velké lupy tak se předpokládá, že sklo je rovné. :)
Hän tuli minulle eräänä aamuna, Yksi yksinäinen sunnuntaiaamuna, Hänen pitkät hiukset virtaava, Kun keskitalvi tuuli, En tiedä, miten hän löysi minut, Saat pimeässä olin kävely, Ja tuhoaminen antaa noin minulle, Luota taistelua en voinut voittaa...
h4__
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od h4__ »

A proč se předpokládá, že stůl je nerovný? Btw koukni se v autobuse oknem ven. Tabule skla nemusí být imho rovná.
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Pokud brousíš amaterskym zpusobem(to znamena v "ruce"), tak je uplně jedno jestli brousíš na mramoru,sklu nebo desce tvyho stolu. Všechny povrchy jsou dostatečně rovné na opracovávání tvojí rukou. Sklo je podstatně rovnejší, než deska stolu. Je to všechno dáno vyrobním procesem skla a desky stolu.
h4__ píše: Btw koukni se v autobuse oknem ven. Tabule skla nemusí být imho rovná.
Jasně, taky se nesmíš dívat na sklo 20 let starý ;-), který už má za sebou fázi, kdy dochází k značnýmu stečení materialu :-) (hlavně před těma xx lety se sklo vyrábělo jinou technologí, která stála za prd).
Naposledy upravil(a) Highlander dne ned 27. led 2008, 19:54, celkem upraveno 1 x.
Mr. Dirk
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr. Dirk »

h4__ píše:A proč se předpokládá, že stůl je nerovný? Btw koukni se v autobuse oknem ven. Tabule skla nemusí být imho rovná.
To je pravda nemusí. :) Já osobně lapuju na vybroušené mramorové desce. :)
Hän tuli minulle eräänä aamuna, Yksi yksinäinen sunnuntaiaamuna, Hänen pitkät hiukset virtaava, Kun keskitalvi tuuli, En tiedä, miten hän löysi minut, Saat pimeässä olin kävely, Ja tuhoaminen antaa noin minulle, Luota taistelua en voinut voittaa...
h4__
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od h4__ »

Highlander píše:...

Asi máš pravdu, ale uvažuj - nerovnost na stole může být nanejvíš pár desetin milimetru převýšení na třeba 50cm^2... A já si právě myslím, že větší nerovnosti budou spíš na papíře na kterym je šmirgl (nebo na čem to je), takže by se rovnou podložkou asi nic nevyřešilo - nerovnosti by zde byly stále... To má logiku, ne? Nebo se tohle nějak řeší speciálníma šmirgl papírama?

Navíc ani pohyby rukou nejsou rovnoměrné, takže i to přispívá spíše ke zhoršení kvality lappingu, ale to se nedá ovlivnit a imho to má vyšší dopady, než malinká nerovnost na povrchu.
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Ne to se resi brusnyma pastama nebo volnym brusivem (to je lapovani).
Osobne brousim na skle ze zrcadla. Tam jsou pozadavky na rovinu trochu vetsi.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

h4__ píše: Navíc ani pohyby rukou nejsou rovnoměrné, takže i to přispívá spíše ke zhoršení kvality lappingu, ale to se nedá ovlivnit a imho to má vyšší dopady, než malinká nerovnost na povrchu.
Tohle jsi řekl naprosto přesně ;-) >>> z toho taky vyplívá, že sklo nebo deska stolu je dostatečně rovná pro naše "ruční" lapování.
alienhan
Začátečník
Začátečník

koupe

Příspěvek od alienhan »

zdravím,
když si koupím intel cpu, měl bych ho vyleštit?
Nebudu na to dávat box ale něco ve stylu gemini nebo nh-u12

a pokud ano, na kolik mě to přijde?
h4__
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od h4__ »

První si na základnu chladiče dej malinko pasty, rozetři na průhledný film, pak nasaď chladič na procesor... Po pár minutách sundej a koukni se, jestli jsou na CPU místa, kde pasta nedosedla. Když se ti bude zdát nerovnost CPU velká, můžeš vyleštit, ale je to o vyhodnocení osobních priorit.

Vyjde tě to na pár korun za šmirgl. Nic víc. U nás v OBI maji 800 šmirgl za asi 5kč. (tak 30x30 cm)

//Woyta A jeste si rozmysli na kolik si cenis zaruky.
radikator
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od radikator »

Highlander píše:
tx3rf píše: muzu potvrdit. zkousel jsem to na E6600. Zrdcadlovy lesk na 2000 papiru byl v burnu 58stupnu

je to chyba měření ;-)
Potvrzuju! Dneska jsem to přejel jen na 400 a teplota o 5C dole. Před tim sem to mel lesklý jak psí koule. Brousil sem CPU i chladič. Před 43C po 38C. Napětí 1.562V
CPU:E8600 4.41Ghz (465 x 9.5) D-Tek FuZion V2 Deska: Asus Striker Extreme Paměť: 4x1GB DDR2 PC8500 A-DATA Extreme Edition Vitesta 1066+ VGA: 2 x BFG GTX280 OC2 SLI Aqua AquaGraFX - GTX 280 Zvuk:SOUND BLASTER X-Fi XtremeGamer HDD: 2x WESTERN DIGITAL Raptor 150GB RAID0 2 x SEAGATE Barracuda 320GB RAID1, Case: CoolerMaster Cosmos S Zdroj: CoolerMaster Real Power M1000W
Vart
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vart »

Mno, tak jsem se pustil do lapování a bohužel bez nějakého oslnivého výsledku, a přitom jsem čekal veliký pokles teplot, protože jsem zároveň přidal ke Geminovi backplate a použil Collaboratory liquid pro, místo Coolermaster přibalené pasty...
Překvapilo mě, že moje IHS nebylo vanovitého typu, ale prostředek byl vypouklý, pak následoval pokles a okraje byly zase vyvýšené, jak je vidět na fotkách. Měl jsem poruce smirky 600 a 1500, ale na to strhnutí materiálu bych doporučil ještě hrubší než 600, protože jsem se s tím brousil asi 30minut, pak 1500 už jen tak symbolicky, protože mě to už fakt nebavilo... je vidět, že by tomu neublížila ještě další půlhodina, ale takhle se to už celkem vyrovnalo. Collaboratory se mi povedlo štětečkem nádherně nanést, a s montáží pak nebyly problémy.
výsledky: Idle-Burn
2800MHz (8x350) 1,28V
Intel box chladič 43/43/38/42 - 68/66/61/62
GeminII+pasta 35/34/30/33 - 50/50/46/47
G+lapování+Collabor.+backpl. 34/34/32/33 - 48/49/45/46

Ted jedu stabilne 3600MHz (9x400) 1,42V
42/43/38/42 - 63/63/60/60
To sice není špatný výsledek, ale ten pokles jsem teď očekával daleko výraznější. Možná by pomohlo, kdybych to tím smirkem 1500 ještě víc vyhladil, nevim... A taky by asi trochu pomohlo vyčistit plochy isopropylalkoholem, ten ale teď nemám, tak jsem si pomohl jen vodou a dlouhým leštěním nasucho

pár obrázků:
ObrázekObrázek
ObrázekObrázek

idle=klid ve win po nekolika minutach
burn=po deseti minutách Prime95 100% všechny jádra
teploty z TAT
CPU: Intel Q6600 rev.G0 @3600MHz(9*400), lapped+Collaboratory Liquid Pro+CM GeminII+Xilence fan 120mm MB: MSI Neo2 F(I)R RAM: 4x 1024MB 800MHz DDR2 GK: 9800GT 512MB DDR3 HDD: 2xSeagate 80GB SATA = RAID 0; Seagate 200GB SATA Zdroj: Fortron Epsilon 80plus 600W Monitor: Asus PW201 Další: Nec DVD-RW ND3520A; Nec floppy; 3x Case Fan
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Mel jsi holt kliku na kousek kterej byl spravne vypouklej. Nejdulezitejsi je kontakt na stredu u jadra. A ten jsi mel predtim jak je videt dobrej.
Ocisteni by mohlo trochu pomoct (opet minimalne :) ). Po brouseni tam zustava docela dost necistot.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
socket
Začátečník
Začátečník

Re: IHS lapping ... ("lesteni" IHS)

Příspěvek od socket »

Obrázek
vylapovane za 5 minut na mojom novom SCSI 10k ot HDD :)
"Život je ťažký.. jeden z najťažších" Ľ.M.
ignore list: Syntex, Airm@n64, gejmer, Jarysmen, Maranov, Ssnake, jakubom, tielka
Aldarion
Nováček
Nováček

Příspěvek od Aldarion »

Ahoj zkouším lapovat IHS ale netuším kde sehnat brusný papír 800, 1200. Kde ho kupujete ? Chci samozřejmě jen 2 A4 víc ne. Je někde v Praze prodejna nebo tak něco ? Díky.
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

barvy laky, nebo i baumax a pod.
C-Nooty
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od C-Nooty »

Po pročtení několik desítek stránek o lapovani jsem se do toho taky pustil a výsledek? Pomohl jsem si o 3-4°C. Dělal jsem to poprvé a moje očekavani bylo něco kolem 10°C, ale co, už i ty 3-4°C je lepší než drátem do oka :)
Použil jsem brusný papír 600, 800 a 1200 na lehké doleštění. Leštil jsem C2D E8400 a Thermalright Ultra120 eXtreme (ten chladič mi dal zabrat ku*va jedna :) )
http://img216.imageshack.us/my.php?imag ... 155pf1.jpg
http://img230.imageshack.us/my.php?imag ... 156hg3.jpg
http://img229.imageshack.us/my.php?imag ... 159ue1.jpg
http://img230.imageshack.us/my.php?imag ... 162sq7.jpg
http://img134.imageshack.us/my.php?imag ... 167vd8.jpg
MB:Asus P5Q-E, CPU:C2D E8400 (3.6GHz), VGA:Sapphire 4870 Toxic 512MB, RAM:A-Data Vitesta EE 2x2GB 1066MHz, HDD:1xWD6401AALS, 1xWD2500AAKS, 1x WD1001FALS, PSU:Enermax Modu82+ 525W, Case:Thermaltake VC3000SNA Armor Jr., Sound:Asus Xonar DX/XD + Genius SW-HF 5.1 6000, DVDrw:Samsung SH-S223Q LS, LCD:EIZO 24" S2431WE, Cooling CPU:Thermalright Ultra-120 eXtreme + Noctua NF-P12-1300, Cooling HDD:Noctua NF-P12-1300
Obrázek
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

k cemu ti je -3°C kdyz si ztratil zaruku na cpu :D to sis mel radsi poridit jeste ifx10 :)
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“