Kvalita filtrace textur GTX 4xx vs. HD 5/6xxx
Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO
- HEAD
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kvalita filtrace textur GTX 4xx vs. HD 5xxx
Jako v 99% hry je to AF stejny.To urcite neznamena, ze kdyz nakej plech neni filtrovanej, tak ma gtx 470 okamzite v cely hre kvalitnejsi AF.
A taky v crysis je gtx 470 na urovni 5850 a gtx 480 na urovni 5870...Srovnavat teda 470 s 5870 je blbost.
A taky v crysis je gtx 470 na urovni 5850 a gtx 480 na urovni 5870...Srovnavat teda 470 s 5870 je blbost.
CPU-Ryzen 9700X, MB-MSI X670E Tomahawk, RAM-64GB 6600mhz CL32@6400mhz CL30, GPU-Sapphire 6800XT 16GB ZDROJ-Seasonic GX 850W, Monitor-LG OLED C1 48"
- Ache
- Pokročilý
Ten plech je filtrovanej úplně stejným způsobem jako všechny ostatní textury (kromě těch co mají POM - na těch je jen trilinear filtr). Nebo v čem se jako má lišit AF na šedé textuře s plechem od textury hlíny? je to vždy jen obrázek natažený na nějaký polygony.
Jen je díky hrubému vzorku na tom plechu tenhle bug či co nejvíce vidět. Na spoustě textur to vidět není, a ani to není poznat. Ale zase na hodně texturách to vidět je.
Prostě dokud to AMD neopraví (pokud to možné je opravit), tak tahle diskuze bude asi nekonečná... Úžasný jenom je sledovat, že když se to objeví, tak už to zase okecáváš tím že na plechu nefunguje filtrace. To je mega nesmysl, nefiltrovaná textura vypadá fakt hnusně
, a pokud si tímnefunkčím AF myslel že tam je jen trilinear, tak ten vypadá na né textuře takle:
http://www.abload.de/img/crysisgtx470-trilinearp6se.jpg
Mimochodem vidíte to fps? bez AF šel výkon na GTX470 brutálně nahoru - to je jasným důkazem o velké limitaci kvůli malému počtu TMU!
stejný pohled s AF16x (high quality): http://www.abload.de/img/crysis-16afpuen.jpg
EDIT: Opovážil bych se tvrdit, že nebýt tak malého počtu TMU, dostaly by radeony snad všude na prdel. Takhle má i GTX480 cca stejný texturovací výkon, jako měla stařičká 8800GTS 512MB, což se někde musí projevit. A AF zatěžuje TMU třeba v Crysisu hodně.
Docela se divím, že naopak Nvidia nepřišla z nějakým švindlem, který by odlehčoval texturovacím jednotkám.
Jak je vidět třeba v crysisu AF sráží výkon dost. A to mám v Crysisu zaplou jen vysokou kvalitu filtrace a né tu nejvyšší.

Prostě dokud to AMD neopraví (pokud to možné je opravit), tak tahle diskuze bude asi nekonečná... Úžasný jenom je sledovat, že když se to objeví, tak už to zase okecáváš tím že na plechu nefunguje filtrace. To je mega nesmysl, nefiltrovaná textura vypadá fakt hnusně

http://www.abload.de/img/crysisgtx470-trilinearp6se.jpg
Mimochodem vidíte to fps? bez AF šel výkon na GTX470 brutálně nahoru - to je jasným důkazem o velké limitaci kvůli malému počtu TMU!
stejný pohled s AF16x (high quality): http://www.abload.de/img/crysis-16afpuen.jpg
EDIT: Opovážil bych se tvrdit, že nebýt tak malého počtu TMU, dostaly by radeony snad všude na prdel. Takhle má i GTX480 cca stejný texturovací výkon, jako měla stařičká 8800GTS 512MB, což se někde musí projevit. A AF zatěžuje TMU třeba v Crysisu hodně.
Docela se divím, že naopak Nvidia nepřišla z nějakým švindlem, který by odlehčoval texturovacím jednotkám.

Naposledy upravil(a) Ache dne sob 15. kvě 2010, 23:08, celkem upraveno 1 x.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | INNO3D RTX 4070 Ti | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Ano, počet TMU je achylova pata Fermi. To je její bottleneck a to co jí nejvíce brzdí. Shadery v hrách obvykle nejedou na 100%, částečně idlujou a čeká se na TMU. Nevim co si timhle NV chtěla dokázat, dát kartě menší hrubej Fill-rate než má GTX280. Hlavně v high-ress je to hodně vidět. Spekulace o TMU běžících na frekvenci SP a né jádra jsou mimo, takže TMU běžej na frekvenci jádra a ještě k tomu to teď nelze taktovat nezávisle. Ale zase s každym mhz roste fill-rate tudiž každej mhz nahoru u Fermi znamená stejnej % vzestup ve výkonu. Kdyby GTX465 měla méně shaderů 256-bit ale stejně TMU jako 470 třeba a ne menší takty, nemusel by to bejt vůbec propadák, ale obávám se že NV ořeže i TMU takže bude.
- Vlastik80
- Začátečník
-
Tuším že nVidia ořeže vše u GTX465 dolů, sběrnice 256bit asi není zásadně na závadu, horší to bude s shadery atd. kdyby se pokračovalo sestupně jak dosud tak by to bylo asi tak: GTX480-60TMU, GTX470-56TMU a GTX465-52TMU´s jednotek, nicméně očekávám že GTX465 bude nakonec mít těch jednotek tak 48 nebo kdo ví zda ne 40 apod. 

- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Pokud bude mít 40 TMU tak bude slabší jak GTX260, někde na úrovni Radeonu 5770 což by byl špatnej vtip. ze strany NV by pak byla přímou konkurencí 4 roky stará 8800 Ultra. 

- Vlastik80
- Začátečník
-
No nedivil bych se ničemu, navíc nVidia si nebude brát jako příklad své staré karty, notabene ty co tehdá patřili do sorty "high-end", což GTX 8800 Ultra jistě ve své době byla... Tak či tak bude výkon někde kolem Radeonu HD5830... Tipuji.
- Icejipo
- Začátečník
-
Koukal jsem na několik testů na netu a tam vychází výkonově HD 5870 jasně líp než GTX 470.
Takže já se rozhodl pro ni
Takže já se rozhodl pro ni

- Ache
- Pokročilý
Ale tady se řeší kvalita filtrace, né výkon.
Kdo chce jen a pouze vyšší výkon, je HD5870 bez diskuze jasná volba.

AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | INNO3D RTX 4070 Ti | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
- Icejipo
- Začátečník
-
No jako nevim jak ty, ale já hraju převážně onlineovky a tam záleží na FPS tudíš na výkonu 

- Ache
- Pokročilý
Tak protože zítra jsem již bez Radeona, tak jsem jej ještě na závěr vrazil do PC.
A porovnal jsem dopad výkonu v našem testovacím úseku ve kterém měl HEAD ukázat bordel v crysisu.
Já jsem se na obou kartách pokusil udělat stejný pohled abych mohl porovnat výkon + obraz. A jedno je jisté. AF brzdí Radeona o dost méně! Ale nemůže na to mít náhodou vliv i to horší filtrování? zde jsou na porovnání screeny z obou karet včetně ukazatele FPS:
Trilineární filtr, 1920x1200, fanatik detail
GTX470: http://img7.abload.de/img/crysisgtx470- ... arp6se.jpg
HD5870: http://www.abload.de/img/crysis-hd5870-trilineany0n.jpg
- Jak vidíte tak fps je stejné! A i obraz je na flek stejný, trilineární filtr je tedy naprosto stejný. Ale v dnešní době používat jen obyčejný trilinear filtr?
Anizotropní filtr 16x, 1920x1200, fanatik detail
GTX470: http://img7.abload.de/img/crysis-16afpuen.jpg
HD5870: http://www.abload.de/img/crysis-hd5870-anisomakp.jpg
- Obraz je jednoznačně lepší ve prospěch GeForce i na screenu. Fps je ale o dost lepší na ATi (fps dokonce se pohybovalo kolem 35-36fps, proč to zrovna při screenu kleslo na 34 netušim).
- Tohle jasně ukazuje limitaci GeForce ze strany TMU a možná také boost výkonu na úkor obrazu u ATi. To že si toho na většině textur nevšimnete (a někdo si toho nevšimne na 100%) neznamená že je to dobře. Obě karty by měli mít stejný obraz aby bylo možné férové srovnání výkonu.
EDIT: Takový můj závěr co se týče Crysisu (platí i u jiných her kde je limitací hlavně nízký počet TMU u Fermi.
Na obou kartách (obě OC) si zahrajete Crysis přibližně stejně rychle (mírně rychleji ve prospěch Radeona) když použijete klasický trilineární filtr. Ten ale dělá vzdálenější textury rozmazané, na dnešní dobu je tenhle filtr už trochu out. Při použití AF na Radeonu téměř nepoznáte rozdíl ve výkonu a obraz se díky AF lepší, ale na některých texturách uvidíte ostré přechody způsobené horší filtrací. Naproti tomu na GeForce s AF padne výkon velmi znatelně, ale obraz se zlepší bez kompromisů. Dostanete kvalitní, plynule filtrovaný přechody na všech texturách.

A porovnal jsem dopad výkonu v našem testovacím úseku ve kterém měl HEAD ukázat bordel v crysisu.
Já jsem se na obou kartách pokusil udělat stejný pohled abych mohl porovnat výkon + obraz. A jedno je jisté. AF brzdí Radeona o dost méně! Ale nemůže na to mít náhodou vliv i to horší filtrování? zde jsou na porovnání screeny z obou karet včetně ukazatele FPS:
Trilineární filtr, 1920x1200, fanatik detail
GTX470: http://img7.abload.de/img/crysisgtx470- ... arp6se.jpg
HD5870: http://www.abload.de/img/crysis-hd5870-trilineany0n.jpg
- Jak vidíte tak fps je stejné! A i obraz je na flek stejný, trilineární filtr je tedy naprosto stejný. Ale v dnešní době používat jen obyčejný trilinear filtr?

Anizotropní filtr 16x, 1920x1200, fanatik detail
GTX470: http://img7.abload.de/img/crysis-16afpuen.jpg
HD5870: http://www.abload.de/img/crysis-hd5870-anisomakp.jpg
- Obraz je jednoznačně lepší ve prospěch GeForce i na screenu. Fps je ale o dost lepší na ATi (fps dokonce se pohybovalo kolem 35-36fps, proč to zrovna při screenu kleslo na 34 netušim).
- Tohle jasně ukazuje limitaci GeForce ze strany TMU a možná také boost výkonu na úkor obrazu u ATi. To že si toho na většině textur nevšimnete (a někdo si toho nevšimne na 100%) neznamená že je to dobře. Obě karty by měli mít stejný obraz aby bylo možné férové srovnání výkonu.
EDIT: Takový můj závěr co se týče Crysisu (platí i u jiných her kde je limitací hlavně nízký počet TMU u Fermi.
Na obou kartách (obě OC) si zahrajete Crysis přibližně stejně rychle (mírně rychleji ve prospěch Radeona) když použijete klasický trilineární filtr. Ten ale dělá vzdálenější textury rozmazané, na dnešní dobu je tenhle filtr už trochu out. Při použití AF na Radeonu téměř nepoznáte rozdíl ve výkonu a obraz se díky AF lepší, ale na některých texturách uvidíte ostré přechody způsobené horší filtrací. Naproti tomu na GeForce s AF padne výkon velmi znatelně, ale obraz se zlepší bez kompromisů. Dostanete kvalitní, plynule filtrovaný přechody na všech texturách.
- HEAD
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Je tohle normalni?
http://www.youtube.com/watch?v=YYo4-LN8KWY
To svetlo na zemi sou absolutne nefiltrovany textury na zemi..Nejsem si jistej, jestli je to normalni a nebo dalsi mega BUG AF...
Muze to nekdo testnout na jine karte?
Hraju 1920x1080 vse max 2xAA 16xAF vynuceno v ovladacich..
To svetlo na zemi sou absolutne nefiltrovany textury na zemi..Nejsem si jistej, jestli je to normalni a nebo dalsi mega BUG AF...
Muze to nekdo testnout na jine karte?
Hraju 1920x1080 vse max 2xAA 16xAF vynuceno v ovladacich..
CPU-Ryzen 9700X, MB-MSI X670E Tomahawk, RAM-64GB 6600mhz CL32@6400mhz CL30, GPU-Sapphire 6800XT 16GB ZDROJ-Seasonic GX 850W, Monitor-LG OLED C1 48"
- Krteq
- Čestný člen
-
Tohle s filtrací textur nesouvisí, problém bude jinde. X-Ray v CS navíc používá deferred rendering/lightning.
- michal3d
- Začátečník
- tak na zaciatok mozes vyskusat vypnut AF, ak to nepomoze, tak pravdepodobne nepojde o mega bug AFHEAD píše: To svetlo na zemi sou absolutne nefiltrovany textury na zemi..Nejsem si jistej, jestli je to normalni a nebo dalsi mega BUG AF...

MB: ASUS P9X79 CPU: Intel i7-4820K + Noctua NH-U12P RAM: 48 GB DDR3 1333 MHz GPU: EVGA GeForce RTX 2070 XC GAMING SSD: Intel 730 240 GB, Crucial MX300 1 TB
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ω + Creative 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP Z32 4K
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G502 HERO + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 10 Pro 64-bit
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ω + Creative 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP Z32 4K
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G502 HERO + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 10 Pro 64-bit
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Tohle nemá s filteringem co dělat. Je to bug enginu hry vs drivery. Děje se to jak na ATI tak na NV ale kupodivu na různejch kartách zcela nelogicky.
Na HD4890 jsem ten bug měl, na GTX260 byl taky. ale na HD2900XT nebyl a na Fermi taky ne. Ale třeby jsem od tý doby změnil driver tak teď zase bude. Děje se to ale jen když člověk jede v DX10 nebo DX11 režimu, niak blíže jsem to nezkoumal protože jsem to nehrál, jen jsem si toho všimnul i vtom pripyat benchmarku což je technicky to samý jak ta hra.
Na HD4890 jsem ten bug měl, na GTX260 byl taky. ale na HD2900XT nebyl a na Fermi taky ne. Ale třeby jsem od tý doby změnil driver tak teď zase bude. Děje se to ale jen když člověk jede v DX10 nebo DX11 režimu, niak blíže jsem to nezkoumal protože jsem to nehrál, jen jsem si toho všimnul i vtom pripyat benchmarku což je technicky to samý jak ta hra.
- durod
- Středně pokročilý
Podle me to bude tou hudbouHEAD píše:Je tohle normalni?

i5 2500K, 16GB RAM, HD7750
- Icejipo
- Začátečník
-
Máš pravdu na těch screenech jde jasně poznat že Geforce má lepší kvalitu filtrování.Ache píše:Tak protože zítra jsem již bez Radeona ....
Ale ... Já co by hráč onlinovek si nekupuju hru pro krásu textur, naopak si dělam co nejořezanější configy, protože v online hrách rozhoduje každé FPS

- Ache
- Pokročilý
Ty si taky megabugHEAD píše:Je tohle normalni?

Stalker je tím bugem, používá celkem nestandardní Deferred Rendering
(něco málo o tom co to je: http://http.developer.nvidia.com/GPUGem ... ter09.html )
Každopádně když napíšeš do konzole: r2_sun_near_border 1.000, tak by se to mělo fixnout (funguje na všechny díly stalkera.)
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
A to je velká chyba. Protože v online hrách jde hodně často o CPU limit a tam právě Fermi pomůže protože má mnohem lepší zpracování geometrie a front end čipu. dá se to vyčíst z mnoha testů, že čím menší rozlišení, tím víc Fermi vede. Klesá pak nárok na TMU (fillrate) a roste na geometrii. I5 nebo I7 - oc na 4GHZ + fermi je nejlepší kombinace na online hry co můžeš v současnosti postavit. Na hry jako je Crysis si vem klidně Radeona. tudiž je to přesně naopak než jsi řekl. ( ne doslova ).Icejipo píše:Máš pravdu na těch screenech jde jasně poznat že Geforce má lepší kvalitu filtrování.Ache píše:Tak protože zítra jsem již bez Radeona ....
Ale ... Já co by hráč onlinovek si nekupuju hru pro krásu textur, naopak si dělam co nejořezanější configy, protože v online hrách rozhoduje každé FPSProto je pro mě osobně HD 5870 jasnou volbou
- HEAD
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Ten prikaz r2_sun_near_border 1.000 bohuzel nic nedela.Vypada to fakt otresne.Na gtx 260 mi to nedelalo bordel.
EDIT: pomohlo
r2_sun_near 1.000
r2_sun_far 51.000
EDIT: pomohlo
r2_sun_near 1.000
r2_sun_far 51.000
- Icejipo
- Začátečník
-
sestavu kterou si budu pořizovat sem ukázal zde http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=48&t=157011 . No s menšim rozlišenim možná, ale já mam 1680*1050 takže zrovna nevim jestli by byla GTX 470 nejlepší volbaDOC_ZENITH píše:
A to je velká chyba. ...