Tak jsem po cca. 8 letech vyměnil platformu a šel do TUF B550-Plus + 5800X3D
Mám ale dotaz.Jak ASUS v BIOSu označuje PBO2 a curve optimizer?
Asus TUF B550-Plus, TUF B550M-Plus, E (AMD B550, AM4)
Moderátor: Eddward
- Krteq
- Čestný člen
-
- Baneshee
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Asus TUF B550-Plus, TUF B550M-Plus, E (AMD B550, AM4)
Curve optimizer a další specialitky nejsou pod záložkou AI Tweaker, ale pod Advanced/AMD Overclocking. Doporučuju veškerý OC nastavovat tady, jinak je v tom bordel, některý položky jsou duplikovaný (jsou i pod AI Tweakerem)
Ryzen 5800X @ 100W | Noctua C12P SE14 | 2x16GB Crucial Ballistix @ 3466MHz | Zotac RTX3070 8GB | Asus Prime X470-Pro | Micron 2TB NVMe & Kingston KC3000 4TB | Samsung SH-S223Q | FD Define R3 Black | Seasonic Focus Plus 650W | Dell G3223Q
- karel88l
- Začátečník
- jiriko
- Nováček
-
Dobrý den.
Prosím o pomoc s lokalizací problému.
V lednu 2022 jsem poskládal počítač této konfigurace:
Po nějaké době jsem našel informaci, že Windows 11 vyžaduje po instalaci aktualizace 22h2 nastavení Secure boot na Windows UEFI mode a TPM na Enable firmware TPM. Teprve pak má být EFI schopné kontrolovat zda je image, který chceme nabootovat, podepsán a proběhne spuštění Windows. Aktualizoval jsem BIOS použitím FlashDisk přes Flashback USB port nejdříve na verzi 2803 a po uvolnění poslední verze 3002 i tuto verzi, nastavil v BIOS požadované změny a nově nainstaloval Windows jako čistou instalaci.
Nějakou dobu to fungovalo, ale pak se znovu problém projevil a to tak, že ani po mnoha restartech jsem se do Windows nemohl dostat. Musel jsem vytáhnout záložní baterii CR-2032 a po resetu BIOS znovu nastavit Secure boot a TPM. Pak to opět nějakou dobu fungovalo. Cyklus "nějakou dobu to funguje" a pak nefunguje, se bohužel opakuje. Jen baterii není (zatím) třeba vytahovat. Pro úplnost uvádím že CSM je v BIOS ve stavu Disabled.
Dnes se vyskytla další varianta, jak se to chová. Po nějaké době se nespustily Windows, ale zobrazila se tato hláška a po zadání N, Windows najely.
viz fotka https://ctrlv.cz/JjZv
Je to chyba HW? V tom případě co reklamovat?
Má tento problém nějaké jiné řešení například další úpravou BIOS nebo jinou změnou kromě přechodu na Windows 10?
Mohlo by to vyřešit povolení CSM v menu Boot – Launch CSM – Enabled a patrně nutná nová instalace Windows11?
Prosím o pomoc s lokalizací problému.
V lednu 2022 jsem poskládal počítač této konfigurace:
- Procesor AMD Ryzen 7 5700G,
Základní deska ASUS TUF GAMING B550M-E,
Operační paměť Kingston FURY 32GB KIT DDR4 3600MHz CL18 Beast Black, SSD
SSD Seagate FireCuda 520, M.2 - 500GB
Grafická karta Palit GeForce GTX 750 Ti KalmX
Po nějaké době jsem našel informaci, že Windows 11 vyžaduje po instalaci aktualizace 22h2 nastavení Secure boot na Windows UEFI mode a TPM na Enable firmware TPM. Teprve pak má být EFI schopné kontrolovat zda je image, který chceme nabootovat, podepsán a proběhne spuštění Windows. Aktualizoval jsem BIOS použitím FlashDisk přes Flashback USB port nejdříve na verzi 2803 a po uvolnění poslední verze 3002 i tuto verzi, nastavil v BIOS požadované změny a nově nainstaloval Windows jako čistou instalaci.
Nějakou dobu to fungovalo, ale pak se znovu problém projevil a to tak, že ani po mnoha restartech jsem se do Windows nemohl dostat. Musel jsem vytáhnout záložní baterii CR-2032 a po resetu BIOS znovu nastavit Secure boot a TPM. Pak to opět nějakou dobu fungovalo. Cyklus "nějakou dobu to funguje" a pak nefunguje, se bohužel opakuje. Jen baterii není (zatím) třeba vytahovat. Pro úplnost uvádím že CSM je v BIOS ve stavu Disabled.
- úplný memtest86.com na paměť vrátil nula chyb
rychlé spuštění mám vypnuté
SSD je v pořádku
teploty jsou také v pořádku
Dnes se vyskytla další varianta, jak se to chová. Po nějaké době se nespustily Windows, ale zobrazila se tato hláška a po zadání N, Windows najely.
viz fotka https://ctrlv.cz/JjZv
Je to chyba HW? V tom případě co reklamovat?
Má tento problém nějaké jiné řešení například další úpravou BIOS nebo jinou změnou kromě přechodu na Windows 10?
Mohlo by to vyřešit povolení CSM v menu Boot – Launch CSM – Enabled a patrně nutná nová instalace Windows11?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Fidor
- Začátečník
Podle mě je to problém Microsoftu/Windows 11.
Já mam desku ASUS TUF GAMING B550-PLUS a v ní 5600X, Windows 11 a vše sice funguje bez "problémů" ale poslední cca 2/3 měsíce mi svítí defender a stěžuje si, že PC nemá TPM, to nastalo po nějakém Win Update. Když na to varování v defenderu chci kliknout dostanu od Win hlášku že "Stránka není k dispozici". Pokud jdu do "tmp.msc" tak mi to ukazuje, že TPM čip je připraven k použítí. Nějak to moc neřeším (tročku mě to ale se**), BIOS jsem raději neupdatoval když to funguje abych si nezadělal na větší problém, mam BIOS verze 2423 z 26.8.2021 (no možná bych mohl nahrát novější). Furt doufám, že jednou v úterý přijde Win update a bude to OK. Jinak to mohlo být toto: https://www.svethardware.cz/zahadny-bug ... 0x3d/59287

Já mam desku ASUS TUF GAMING B550-PLUS a v ní 5600X, Windows 11 a vše sice funguje bez "problémů" ale poslední cca 2/3 měsíce mi svítí defender a stěžuje si, že PC nemá TPM, to nastalo po nějakém Win Update. Když na to varování v defenderu chci kliknout dostanu od Win hlášku že "Stránka není k dispozici". Pokud jdu do "tmp.msc" tak mi to ukazuje, že TPM čip je připraven k použítí. Nějak to moc neřeším (tročku mě to ale se**), BIOS jsem raději neupdatoval když to funguje abych si nezadělal na větší problém, mam BIOS verze 2423 z 26.8.2021 (no možná bych mohl nahrát novější). Furt doufám, že jednou v úterý přijde Win update a bude to OK. Jinak to mohlo být toto: https://www.svethardware.cz/zahadny-bug ... 0x3d/59287

AMD Ryzen 5 5600x; NH-D15S; Gainward GTX 1080 Phoenix GLH 8Gb; 32Gb DDR4 (3600Mhz CL16); ASUS TUF Gaming B550-Plus, Kingston A2000 M.2 - 1TB, Fractal Design Tesla R2 500W; Fractal Design Define S; Samsung C27FG73 (144hz); Leopold FC750R PD (Cherry Mx RED); Logitech G pro X superlight (800 DPI); iFi ZEN DAC V2; Edifier R1280DB; Sennheiser HD560S + Antlion ModMic 4.0. - PS4 slim 2TB -.
- jiriko
- Nováček
-
Díky za příspěvek i odkaz na článek. U mě Defender žádný problém nehlásí. A tmp.msc včera vypadal stejně jak na obrázku a dnes je tam po nastartování Windows po té mé ofocené hlášce informace "V tomto počítači nelze najít kompatibilní čip TPM ...". Že by ten čip nadobro umřel?
Jak píšu výše, ten problém trvá od instalace aktualizace 22h2 v říjnu 22 a nezdá se mi moc pravděpodobné, že by v MS tak dlouho čekali. I když všechno je možné ...
Já už fakt nevím, co s tím mám dělat. Kde se ještě zeptat. Teď mě napadlo ještě zagooglit a našel jsem odkaz https://www.asus.com/cz/support/service-center/czech/. Snad tam uspěju.
Na reklamaci mám sice ještě pár měsíců čas, ale ono je to o ruské ruletě, kdy se podaří počítač korektně zapnout a jestli ho po vypnutí ještě příště vůbec zapnu.
Jak píšu výše, ten problém trvá od instalace aktualizace 22h2 v říjnu 22 a nezdá se mi moc pravděpodobné, že by v MS tak dlouho čekali. I když všechno je možné ...
Já už fakt nevím, co s tím mám dělat. Kde se ještě zeptat. Teď mě napadlo ještě zagooglit a našel jsem odkaz https://www.asus.com/cz/support/service-center/czech/. Snad tam uspěju.
Na reklamaci mám sice ještě pár měsíců čas, ale ono je to o ruské ruletě, kdy se podaří počítač korektně zapnout a jestli ho po vypnutí ještě příště vůbec zapnu.
- jiriko
- Nováček
-
Volal jsem na technickou podporu ASUS a dozvěděl jsem se, že když to po instalaci W11 chvíli funguje a pak ne, tak je záležitost SW tedy W11. Namítl jsem, že se tím zabývám od října 22 a že by to v MS neřešili je divné. Mimo to v tmp.msc TMP není i když je v BIOS povolený. Dále, abych se dostal do BIOS, musel jsem opakovaně resetovat BIOS vytažením baterie. Na to mi odpověděl, že TPM čip je součástí procesoru a mám zkusit jiný procesor. Nemůže to být záležitost základní desky protože v BIOS se pouze povoluje použití TPM.
Jenže, kde vzít další procesor pro vyzkoušení a nekrást. Další rada byla poslat prodejci základní desku i procesor ať to otestují. Jenže já koupil procesor v Alze a základní desku v Suntech (a ušetřil jsem 50Kč
). Takže tudy cesta nevede.
Všiml jsem si, že ASUS prodává externí TPM čip ASUS TPM-M R2.0. Konektor se 14 piny na základní desce pro to je. Nemá s tím někdo zkušenost? Nahradí to TPM potřebný pro w11?
Jenže, kde vzít další procesor pro vyzkoušení a nekrást. Další rada byla poslat prodejci základní desku i procesor ať to otestují. Jenže já koupil procesor v Alze a základní desku v Suntech (a ušetřil jsem 50Kč

Všiml jsem si, že ASUS prodává externí TPM čip ASUS TPM-M R2.0. Konektor se 14 piny na základní desce pro to je. Nemá s tím někdo zkušenost? Nahradí to TPM potřebný pro w11?