A pa že peltier je k nicemu :-)

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Odpovědět
Lami
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lami »

Mam takovy napad, myslite ze by to melo nejaky smysl? Ted nemluvim o financni strance...
Mit 2 chladici okruhy - primarni, kde budou jen waterblocky na procak, chipset a grafarnu + "vymenik" - popisu dale. Tento vymenik to bude spojovat se sekundarnim okruhem, kde bude jen radiator a tento vymenik.
A ten vymenik - fyzicka realizace by se musela trochu domyslet, ale principielne neco jako 2 waterblocky prilozene chadici stranou k sobe a mezi nima Peltier, ktery chladi primarni okruh a ohriva sekundarni.
Co si od toho slibuju - snizeni teploty vody v primarnim okruhu, tj. snizeni teploty na vsech chlazenych soucastkach. Zaroven zvyseni teploty v sekundarnim okruhu, tj. bude vetsi teplotni rozdil mezi okolnim vzduchem a chladicim mediem - vyssi efektivita vzduchem chlazeneho radiatoru.
Samozrejme to ma sva uskali, ale je to jen teoreticka uvaha (rozhodne to neminim stavet). Mohl by se k tomu nejaky odbornik vyjadrit (ostatni prosim aby pri odpovidani apon premysleli ;-))
VIA Nehemiah @ 1GHz fanless, 512MB DDR 266, VIA Epia MS1000E, VIA UniChrome AGP, Hauppage PVR-350, Maxtor 300GB, DVD-RW, Gentoo Linux ;-)
Harry®
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Harry® »

Mě to příjde jako zajímavej nápad (nemluvim o finanční stránce :) ), ale asi by to bylo dost náročný na prostor a asi s tim nedosáhneš tak nízkých teplot, jako s peltierem přímo na součástce, protože pod nulou se tej vodě dost blbě teče :lol: , takže lepší by bylo, když už se nebavíme o penězích, dát peltery přímo na součástky a na ně waterblocky s klasickým okruhem.
C2D E6750 @3Ghz (Primecooler PC-HP4 SuperSilent Heatpipe Cooler) + Asus P5N32-E Sli Plus + 2x 2GB Patriot Extreme Performance 800MHz DDR2 + BFG GF8800GTX OC2 768MB (Thermalright HR-03 Plus + ACUTAKE ACU-FAN92 PRO) + WD Raptor 74GB + LG GSA-H66N SATA + Fortron Epsilon FX600-GLN + Thermaltake MatrixVX VD3000BWA + Logitech MX518 Gaming-Grade + Logitech Media Keyboard + TEAC HP-6D-R 5.1 + 19" LCD LG Flatron L1900E BF + Windows XP 32bit
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

lidi jako mate realizovatelny napady.....ale jsou naprosto nesmyslny...

Pelter má tu vyhodu ze dokaze chladit primo soucastku jako takovou a odvadet z ní teplo.....peltierem vodu ve vodnikovi nema vubec zadnej smysl pac tam dosahnes mozna tak o 10 stupnu mensich teplot....

ale kdyz pouzijes pelt primo na procesor tak muzes dosahovat o 60 stupnu mensich teplot....
Lami
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lami »

Harry: Jo to je jeden z tech problemu - ale snad by se dal vykon nastavit tak, aby to jeste nezamrzlo :)

Highlander: No ono 10 stupnu neni tak malo - osobne nechapu k cemu je mit na procesoru -10. Takovych 30-40 povazuju jako akorat, kdyz se to tam udrzi pri plnem vykonu. Ono zase 3 Peltiery (cezurovana zminka o elektrine kterou nemaji nekteri radi ;-)). Podle me by to mohlo posunout efektivitu chlazeni celkem o hodne. Ale je fakt ze je to spis myslenkove cviceni nez realizovatelny napad (ale neda mi to...) ;-)
VIA Nehemiah @ 1GHz fanless, 512MB DDR 266, VIA Epia MS1000E, VIA UniChrome AGP, Hauppage PVR-350, Maxtor 300GB, DVD-RW, Gentoo Linux ;-)
Radeon9550
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Radeon9550 »

Ano souhlasim s Lami,mit -10 na procaku je podle me zbytecnost nevim k cemu to jako je.myslim ze pekna teplota v zatezi je 40.Peltier povazuji za dobrou vec leda pri extremnim pretaktovani jinak ne. :) :)
Smekam Lami ten tvuj napda myslim ze je docela dobry a dobre promysleny
:wink: :wink:
PROCA:IntelP42.8@3.4ghz-TT BigWater,LGA775,ASUS P5P800,512MBDDR 400 kingston,80GB Maxtor,Case:Mercury Elite prid.vetrak Arctic Fan 3,GeCube9550Gt 128MB-128bit-526/256(512) koupim pravou bocnici(Zpohledu ze predu) na tuto case http://www.alzasoft.cz/DetailPage.asp?D ... d=18842945
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

ach jo...

To lami: objevil si ameriku... btw uz se to i vyrabi...
http://www.swiftnets.com/products/MCWCHILL-452.asp

to highlander: neni to blbost ale je to holt financne narocnejsi
Lami
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lami »

Flegy: Super, diky za link, to je presne ono :-) Kdyz takhle objevim podruhe kolo, aspon si rikam, ze nejsem uplne blbej ;-) Holt nemam prehled, tenhle napad jsem dostal pri cteni tohohle threadu :-)
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

v poho :) . me jen stve ze nekteri lide sem pisou jen blbosti, tim mylsim aby asi nahnali posty ci co a neprispivaji do diskuze nakou dobrou ci pouzitelnou myslenkou. ala radeon9550 a dalsi...
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

jo jinak k nynejsimu tematu, vyvstanou dalsi problemy vzhledem k primarnimu okruhu: zvysene namahani cerpadla vlivem chladu.pri realizaci tohoto reseni by asi koncovy radiator mel byt dostatecne velky..neco jako MoRa 2 ci nejaky ekvivalent, protoze budes chladit vetsi teplo.
Lami
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lami »

No moje uvaha vychazela z toho, ze vetsi rozdil teplot uchladis i s mensim radiatorem - medium se ochlazuje efektivneji kdyz ho chladis necim relativne chladnejsim. Takze by teoreitcky melo stacit i neco mensiho. Kdybych nahodou nemel co delat s penezma... ;-)
Ale nechme toho, zas tak dobry napad to nebyl :-) Nechci byt za posthuntera :-)
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

ne v pohode..me jen nas*aly ty posty jinejch (virizeno po SZ). musis brat v potaz (s tema rozdilama teplot) ze o tolik efektivnejsi to neni.mam to vyzkouseny.s kamosem sme takle daly 2 vodniky dohromady.nakonec to uchladila prave jen ta mora 2.pac peltama byla chlazena jak kapalina tak pameti na gpu,samotne gpu, ramky a cpu...celkovej vykon byl neco kolem 1,5-2 kW!!!.9x120mm fany jely na 3500rpm (zvysily sme napeti z 12 na 24V). btw za tvuj prispevek sem rad...aspon nekdo se snazi premejslet.btw pokud bys chtel neco vysvetlit ci neco jinyho, klido mi napis na kytku...budu jen rad kdyz se vymysli neco new...
Ati
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ati »

zdarec lidičky mám doma Athlona 64 3200 Winchester a na něm Therlamtake tower 112 a chtěl jsem zkusit dat mezi procesor a ten thermaltake peltieruv článek jinak ted mě to valí zhruba na 2489 MHz (viz http://atispc.wz.cz/¨) a ten chladič to v pohodě uchladí (teplota při zátěži neleze přes 40 stupňu)ale jak říkám chtěl bych to zkusit stim peltierem tak se chci zeptak co ktomu budu potřebovat ? tak asi ten peltieruv článek...a k tomu napájení zdroj mám 550W takze by to měl utáhnout ... dá se ten článek napojit na klasickej molex? pár příspevků zpátky jsem četl něco o něakym trafu ?.?.? díky za rady
Konfigurace PC a výsledky v 3D Marku (staré budu aktualizovat) viz . http://atispc.wz.cz
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

no necekej naky zazraky s 89W peltem..nejlepsi by bylo koupit 260Watovej a pichnout ho na 12 V do JINYHO zdroje.Muzes skusit i do toho co mas pro pc, ale nevim jestli uz by se nepretezoval...pravdepodobne ne.jinak do molexu to JDE pripojit bez problemu.na tu vetev na kterou ho budes zapojovat uz v nejlepsim pridade nic nedavej, sou tam relativne velky skoky proudu...

jo malem bych zapomel, poradne utesni celek mb>socket>cpu>pelt>chladic!!! napriklad silikonem (ten co je napr na sparovani kachlicek atd) a nebo vulkanizacni paskou... jinak budes mit po case vsude vodu
Ati
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ati »

no mám doma ješte volnou 360W od chiefteca no hele s tim utěsnením jaks to myslel? a jelikoz sem to nikdy nedelal tak mám pár dotazů :D

to jako na procesor normálně položim ten peltier (je jasny ze tou studenou stranou k porcesoru) a na to dam tower 112 a normálne to přišroubuju jako by tam nebyl? somořzejmě za dám mezi všechno štříbrnou telpovodivou pastu ale teď jak to utěsnit to to jako mám osilikonovat ? v čem mě to pomůže ? voda se bude srážet na tom silikonu ne ? popř. jestli máš něaký obrázky toho utěsnění bylo by to supr
Konfigurace PC a výsledky v 3D Marku (staré budu aktualizovat) viz . http://atispc.wz.cz
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

normalne to cely objedes silikonem...pac kdyby se ti tam zacla srazet voda, mel bys toho plnej socket => nejdriv nestabilita a potom death cpu+mb. fotky bohuzel nemam
Ati
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ati »

no a nebude se ta voda srážet na tom silikonu = stýká po silikonu na MB ???
LGA
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LGA »

Ati píše:no a nebude se ta voda srážet na tom silikonu = stýká po silikonu na MB ???
Ten silikon tam bude zaroven jako teplotni izolant. "Na strane" od peltiera bude mit treba 0°C a na druhe strane 15°C a tam by se uz voda srazet nemela. Idealni je jeste ten silikon teplelne zaizolovat.
Ati
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ati »

lidi brzděte ja se tam tak tak dostanu v tubou silikonu :) .... uz teď tam není moc místa jo a čím myslis ze by bylo good to zaizolovat ?
Lubitel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubitel »

Je jasne, ze to musis dat vsetko von a potom to pekne zaizolovat. Vobec sa mi vsak nepaci, ze chces chladit toho peltiera tak, ako chces. podla mna na silnejsieho peltiera ten chladic jednoznacne stacit nebude, peltier sa prehreje a hned po nom o par sekund sa bude porucat CPU. takze ta cakam v threade Copak se nam podarilo spalit :lol:
kym to slape, tak je dobre
ked to zhory, je to v hajzli
Ati
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ati »

no ja chcu vyzkouset nejdrv toho 89 W peltiera :D jinak ten pasiv s 2 120 mm vetrákama by to měl zvládnout no teda doufam ...
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“