Gigabyte EP43-DS3 /-DS3L /-DS3LR (775, P43 + ICH10 /R)
Moderátor: Eddward
- schelli
- Nováček
-
Re: Gigabyte GA-EP43-DS3L ...bere jen polovinu RAM
OK chlapi, když opomenu ty Kingstony....Dnes jsem koupil nové Patrioty 2X2 Gb 800Mhz v cpu-z se sejně jako Kingsote hlásí že jsou to 2X moduly po 1Gb i když jsou to fyzicky 2X moduly po 2gb.... Ted jsem zkoušel flash všech bios od GB ...nic tma pořád stejné. Mám fyzicky v PC 8Gb DDR2 ale dle BIOS mám 4Gb DDR2 ...neuděláte s tím nic.... 8Gb v modelch 4x2 zkrátka z toho nedostanu. Ještě nějaký postřeh ????
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Kde to hlásí? V kolonce memory nebo kolonce SPD? Pokud v SPD tak to se čte z SPD čipu paměti, a to je pravda. Pokud o sobě paměť v SPD tvrdí že je top 1GB tak to je 1GB. Obsah SPD deska neovlivňuje.
- schelli
- Nováček
-
V biosu přímo v Standart CMOS features............. Total memory 4056Gb ...ramky jsou 100% 8Gb v PC od kolegy na desce ASUS jedou v poho... Dale pak DXDIAG taky 4Gb .... CPU-Z obsazené všechny sloty- hlásí na každém slotu 1Gb ,...... celkem 4gB
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Pokud paměti v jiné desce jedou OK ale zde se hlásí jako poloviční kapacita tak nemam žádnou jinou radu než se zbavit toho starýho krámu. Deska i chipset by to podporovat měly na 100%. Před mnoha lety jsem obdobnou desku P43 od Gigabyte měl a 4x2GB ( 8GB celkem ) mi tam chodilo bez problémů...
- RAD-x
- Červená karta
-
- Kontaktovat uživatele:
Pokud ty paměti jsou singl ranked....žádný překvapení....
- schelli
- Nováček
-
Jsou to paměti pro dual chanel ....zacvaknute v dual chane. tzn Patriot 2x2gb pozice 1,3 ..... Kingston 2X2gb pozice 2,4 ....klasika. a nebere.
- BubakB
- Mírně pokročilý
Single či dual ranked, obojstranné či jednostranné čipy...ale to mu vážne v SPD v CPU-Z ukazuje kapacitu 2048MB modulov 1024MB? Tomu proste neverím a musím to vidieť.
Pamäte buď to nenabootuje vôbec, ale že by mali úplne zlú detekciu veľkosti, tak to som v živote na čipsete pre koncového užívateľa nevidel. Registrované pamäte s ECC, či tak podobne nepoviem. Ale v LGA775 som mal aspoň ja rôzne moduly rôznych výrobcov, oboj i jednostranné a všetko mi to vždy na každej základnej doske prečítalo. Ešte i dokonca asynchrónny dual channel s rôznou veľkosťou modulov mi fungoval (vlastne i funguje, na NTB, 2GB a 512MB modul). Okej, DDR3 nepoviem kvôli pomerom FSB, čipsetu a pamätí, ale toto...
Proste ak by som na svojom Corsaire uvidel niečo iné ako 2048MB, tak potom uverím.

Pamäte buď to nenabootuje vôbec, ale že by mali úplne zlú detekciu veľkosti, tak to som v živote na čipsete pre koncového užívateľa nevidel. Registrované pamäte s ECC, či tak podobne nepoviem. Ale v LGA775 som mal aspoň ja rôzne moduly rôznych výrobcov, oboj i jednostranné a všetko mi to vždy na každej základnej doske prečítalo. Ešte i dokonca asynchrónny dual channel s rôznou veľkosťou modulov mi fungoval (vlastne i funguje, na NTB, 2GB a 512MB modul). Okej, DDR3 nepoviem kvôli pomerom FSB, čipsetu a pamätí, ale toto...
Proste ak by som na svojom Corsaire uvidel niečo iné ako 2048MB, tak potom uverím.

Pôvod každej chyby HW: S-T-U-D-E-Ň-Á-K!
- schelli
- Nováček
-
jo...tak jsou to oboustranne moduly ..... nevim. proste to tak je. ....
- schelli
- Nováček
-
Už je to OK.....přehrána ještě jedna verze BIOS tuším 9T a bere...Díki moc všem za ochotu chlapi....
- Moonwraith
- Začátečník
-
lze taktovat?
lze na této základní desce taktovat EP43-DS3? mam procesor intel core 2 duo E8400 3,0 GHz
- X-COM
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Re: lze taktovat?
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
- Moonwraith
- Začátečník
-
díky za info
- Lokomotiva
- Začátečník
Lze.
Jen je třeba vědět jak.
Jen je třeba vědět jak.
- Moonwraith
- Začátečník
-
to bych taky potřeboval poradit jak na to
- Lokomotiva
- Začátečník
Tak začni tím, že si stáhneš CPU-Z: http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html
a postneš sem screeny karet CPU, Mainboard, SPD (projdi všechny obsazené sloty) a Memory.
Taky napiš jakou máš GK, zdroj a chlazení procesoru (taky kdy jsi naposled čistil chladič procesoru od prachu).
A jestli máš vzadu ve skříni pod zdrojem přídavný ventilátor na odsávání teplého vzduchu ze skříně.
a postneš sem screeny karet CPU, Mainboard, SPD (projdi všechny obsazené sloty) a Memory.
Taky napiš jakou máš GK, zdroj a chlazení procesoru (taky kdy jsi naposled čistil chladič procesoru od prachu).
A jestli máš vzadu ve skříni pod zdrojem přídavný ventilátor na odsávání teplého vzduchu ze skříně.
- Moonwraith
- Začátečník
-
tady dávám screeny z CPU-Z http://nocnihlidka.ic.cz/CPU/. je tam word a v něm jsou daný screeny. GK je MSI GTX 260, zdroj corsair TX 650W, chladič na procesoru je od intelu a prach se čistil před létem. jeden větráček vzadu na odsávání teplého vzduchu ze skříně.
edit: v SPD mam sloty 1 a 3. oba maj podle CPU-Z stejný paramtetry
edit: v SPD mam sloty 1 a 3. oba maj podle CPU-Z stejný paramtetry
- Lokomotiva
- Začátečník
Pak F10-Yes-Enter
A nezapomněl jsi, kromě těch změn různých nastavení ještě na závěr výše uvedené?
Tak to jsem takhle nechtěla.
No nic, když tak ti to napíšu znova.
A nezapomněl jsi, kromě těch změn různých nastavení ještě na závěr výše uvedené?
Tak to jsem takhle nechtěla.
No nic, když tak ti to napíšu znova.
Naposledy upravil(a) Lokomotiva dne čtv 2. říj 2014, 21:00, celkem upraveno 3 x.
- Moonwraith
- Začátečník
-
tak sem to nastavil a provedl zátěž a tady jsou výsledky testu http://nocnihlidka.ic.cz/CPU/, soubor Výsledky zátěže CPU.rar
- Lokomotiva
- Začátečník
Jestli máš takovéhle teploty jader (50 st.C bez zátěže a až 79 st.C v zátěži) bez přetaktování, tak bych se na taktování vykašlala.
To máš úplně odregulované ventilátory chlazení, nebo nějakou prehistorickou teplovodivou pastu mezi procesorem a chladičem?
Nebo co máš za skříň (protože už bez zátěže je ta teplota vysoká)?
To máš úplně odregulované ventilátory chlazení, nebo nějakou prehistorickou teplovodivou pastu mezi procesorem a chladičem?
Nebo co máš za skříň (protože už bez zátěže je ta teplota vysoká)?
- Moonwraith
- Začátečník
-
tak on je počítač cca 8 let starý, tak už to může být opotřebovaný a skřín je ještě mnohem starší. tak se na to vykašlu a počkam na koupi novýho počítače