Gigabyte EP43-DS3 /-DS3L /-DS3LR (775, P43 + ICH10 /R)

Základní desky firmy ASRock a firmy Gigabyte.

Moderátor: Eddward

stoun
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Gigabyte EP43-DS3 /-DS3L /-DS3LR (775, P43 + ICH10 /R)

Příspěvek od stoun »

Ahoj, mam mensiu otazku ohladne tejto dosky.

Vcera som nato zapojil E5200, ktora ma defaultne 12.5x200FSP = 2,5 GHz. Musel som flashnut bios, kedze system sice nabehol ale blbo to detekovalo CPU. Teraz sa to zda byt uz OK, ale ajtak nabehla frekvencia 6x200FSB = 1,2 Ghz, po rucnom nastaveni multiplier na 12 ukazuje v biose vseko OK 2,5 Ghz

Lenze ked nabootujem windowsy, CPUZ ukazuje zasa len 1,2 Ghz...ak ten system zatazim tak multiplier vyskoci na 12,5 a hned je tam 2,5 Ghz, ale aj pri zatazi to obcas spadne na 1,2.

Takze taka je situacia a teraz konecne otazka:

To je nejaka setriaca funkcia tej dosky? nikde som v biose nic take nenasiel, ale chcel by som to vypnut, tj. aby to stale bezalo na 2,5 Ghz. Bohuzial ani neviem ci je to tymto, ale predpokladam ze ano. Doska Gigabyte EP43-DS3L http://www.gigabyte.com.tw/Support/Moth ... uctID=2847
Dakujem za kazdu radu :wink:

edit //
asi to bude funkcia intel speedstep, idem si to overit :mrgreen:
edit2//
no vyzera to docela uzotocna funkcia :mrgreen:
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Gigabyte EP43-DS3L

Příspěvek od Flegy »

vypni setrici funkce ala eist a spol.
Jurawood
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Jurawood »

mě orthos blbě detekoval, zpuz blbě detekoval a do třetice i coretemp
MSI Z97gaming5, i5 4670K@4.2GHz, gtx1060, AOC24", SSD Samsung 850Pro 256GB....
ASROCK B450, RYZEN 3 1200, RX560 4GB, ASUS VP249HE, SSD Samsung 860 EVO
Wotan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Wotan »

Ahoj, mate nekdo tuhle desku? Jde mi o to zda kdyz dam do pcie grafiku s AC twinturbo, tak jestli zbyde dostatek mista pro pripojeni na vsechny sata2 konektory. U P35-DS3L je pri osazeny grafiky s velkym chladicem problem s pripojenim dvou hornich sata2 - vadi vetrackum na grafice. Jak to je u tyhle desky?
Ryzen 7 5800X3D + 2x16Gb Crucial Ballistix 3200 Mhz + Asus ROG STRIX B550-F GAMING + Asus Dual RTX 4070
Mastodont
Černá karta
Černá karta

Rozdíl mezi EP43-DS3/DS3L/DS3LR

Příspěvek od Mastodont »

Ahoj, trochu nechápu rozdíly mezi těmito deskami. LR je s Raidem, ale nechápu proč je levnější než full ATX DS3. A takhle pořád dokola. DS3 bez označení je nejhorší? Jsem z toho jelen. :?
Jan Machalík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Rozdíl mezi EP43-DS3/DS3L/DS3LR

Příspěvek od Jan Machalík »

Mastodont píše:Ahoj, trochu nechápu rozdíly mezi těmito deskami. LR je s Raidem, ale nechápu proč je levnější než full ATX DS3. A takhle pořád dokola. DS3 bez označení je nejhorší? Jsem z toho jelen. :?

EP43-DS3 je z nich nejlepsi.EP43-DS3L je totez co DS3, akorat nema takovou vybavu, tzn. ze nema vyvedeny firewire, namisto PCIe x16 a PCI slotu ma jen PCIe x1 a neni to full ATX, jinak v podstate to samy..EP43C-DS3 je zase to samy, jako klasicka EP43-DS3, akorat ma DDR3 i DDR2 a chybi ji jeden PCIe x16.EP43-DS3LR je totez co DS3L, akorat ma RAID radic...aspon tak to chapu ja :-)
SilentiumPC Regnum RG6V ARGB | Asus TUF Gaming B550M-Plus | AMD Ryzen 5 3600X | 16GB DDR4 Patriot Blackout 3600MHz CL17@3733MHz CL16 | ASRock Radeon RX 5600 XT D2 | Samsung 980 Pro Nvme 512GB | Crucial MX500 1TB SATA | Toshiba 3TB | Corsair TX750 | ARCTIC Liquid Freezer II 360 |
Mastodont
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od Mastodont »

Mě přijde raid řadič lepší než další PCI-E slot :)
Jan Machalík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Jan Machalík »

Mastodont píše:Mě přijde raid řadič lepší než další PCI-E slot :)

No, ja bych RAID na tomhle radici radeji neriskoval, pokud RAID, tak opravdu kvalitni radic do PCI/PCIe, tyhle reseni ve me nevzbuzuji duveru.Jednou jsem provozoval RAID na P965-DS3P a bohuzel krachnul po tydnu a s nim i vsechny moje data.Z jedne zkusenosti bych sice takhle vychazet nemel, ale co jsem cetl, tak jsem nebyl jediny..
SilentiumPC Regnum RG6V ARGB | Asus TUF Gaming B550M-Plus | AMD Ryzen 5 3600X | 16GB DDR4 Patriot Blackout 3600MHz CL17@3733MHz CL16 | ASRock Radeon RX 5600 XT D2 | Samsung 980 Pro Nvme 512GB | Crucial MX500 1TB SATA | Toshiba 3TB | Corsair TX750 | ARCTIC Liquid Freezer II 360 |
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Používám onboardové RAIDy od roku 2003 a nemám s tím problémy, důležitá data si samozřejmě zálohuji i na jiná media, server atd. :)
Samozřejmě se jasné, že přídavné HW RAID řadiče jsou podstatně lepším řešením, ale na domácí použití lze i onboardové RAIDy použít pro nejjednodušší pole typu RAID0 (herní PC) a RAID1 (kancl. PC).
Mastodont
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od Mastodont »

Kámoš dělal raid ze dvou barracud 500GB, těch nových jednoplotňáků a JMicron řadiči, výkon průměrný ale za to to ždímalo neskutečně CPU (Nějaké C2D na 3GHz). Je tohle případ i Intel řadičů?
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

GA-P43-DS přetaktování

Příspěvek od petr_ »

Zdravím,
mám výše uvedený mb, rev. 1 .Dříve nebyle problém dostat se s mým součastným CPU (CD E4300) na frekvence kolem 3 - 3.4GHz naprosto stabilně.Bohužel se mi povedlo popravit desku a ta mi byla v záruce vyměněna za stejnou.To se stalo cca před čtvrt rokem.Od té doby až do teď mě stačil výkon bez OC.Nyní jsem potřeboval trochu víc, a narazil jsem CPU není schopné jet ani o 100MHz výš.Osobně mám pocit, že nefunguje pevné nastavení hodin PCIe.Nicméně to lze jen těžko ověřit, na změření diferenciálních hodin PCIe nemám vybavení.Mohl bych ale změřit hodiny PCI, jenom nevím, jakým způsobem jsou mezi sebou takty svázané.Neví někdo, kde by mohl být problém ?
NTB: 13" MacBook Air mid. 2013, Haswell i7-4650U, 8GB LPDDR3, 256GB SSD
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB
Maddogg
Čestný člen
Čestný člen

Re: GA-P43-DS přetaktování

Příspěvek od Maddogg »

Co pc přesně udělá když zvedneš frekvence a potvrdíš ?
Mainboard Asus P7P68 CPU Intel I5 2500k@4.2ghz+Xigmatek Achilles RAM Kingston 2x4GB 1333Mhz GPU Asus r7 370 1100/6000Mhz HDD Samsung F1 500GB DVD-RAM Samsung Case&PSU Fractal Desing Define R2+ Enermax PRO82+ 385W
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr_ »

restartuje se při POSTu
Maddogg
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Maddogg »

Napětí procesoru, pamětí a časování pamětí zkus nastavit ručně, popřípadě nový bios.
Mainboard Asus P7P68 CPU Intel I5 2500k@4.2ghz+Xigmatek Achilles RAM Kingston 2x4GB 1333Mhz GPU Asus r7 370 1100/6000Mhz HDD Samsung F1 500GB DVD-RAM Samsung Case&PSU Fractal Desing Define R2+ Enermax PRO82+ 385W
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr_ »

To jsem všechno zkoušel, výsledek nula.Hlavně jsem to dříve měl (na setejném typu desky, jiný kus) vyzkoušené a stabilní.Teď je prakticky jedno jak to nastavím, chová se to víceméně pořád stejně.b
schelli
Nováček
Nováček

Gigabyte GA-EP43-DS3L ...bere jen polovinu RAM

Příspěvek od schelli »

Ahoj kluci Deska GIGABYTE GA-EP43-DS3L soc. 775 ...... bere mi jen polovinu z ram. Tzn dám tam 2X2Gb DDR2 set Patriot 800mhz. V BIOSU i v DXdiag ukazuje pouze 2Gb. v CPU-Z navíc jen 400MHZ místo 800Mhz. Bios Updatnut na poslední verzi s podporou 1200mhz ...Prosím vás co s tím ?? Nevíte něco?? Nějaká rada ??? Stejně tak i když tam dám 8Gb 4X2GB ukazuje pouze 4Gb.. System Windows 7 64bit
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Gigabyte GA-EP43-DS3L ...bere jen polovinu RAM

Příspěvek od DOC_ZENITH »

To že ukazuje 400Mhz je správně, paměti typu DDR přenesou data 2x za cykl, proto se v rámci marketingu nazývaj dvojnásobnym taktem než fyzicky maj. U GDDR5 je to dokonce 4x. Tzn 400Mhz = DDR 800. To je správně.

To že nefungujou, koukni kde nefungujou. Pokud nefunguje jedna z dvojice slotů, tak je to jasný, deska je vadná, studeňák pod chipsetem způsobenej bezolovnamy ROHS letováním, největší kurvítko v dějinách IT. Na tohle jednoho dne umře 90% boarů. Takže zatim to provozuj na ten 1 zbývající funkční kanál a šetři naq novej PC. Přeci jen core2, ta deska už má minimálně 6 let a průměrná životnost jsou 2-3....
schelli
Nováček
Nováček

Příspěvek od schelli »

Je to PC pro kluka menšího a rvát tam ted peníze nechci.. :-) ...Je tam CPU Core 2 Quad Q6600 a VGA Radek 7770 ....Jinak je uplně jedno kde to dáš u 2Gb ukazuje vždy pouze polovinu. TZN do jednoho slotu dáš jednu 2Gb DDR2 a BIOS ukáže 1Gb........zajímavé je že pokud tam dáš jednu 1Gb DDR2 ukazuje to správně 1Gb.... tzn když dáš do dual-chanel dvě 1Gb DDR2 ukaže to dobře 2Gb ....Pokud ale do toho stejného dualu dáš dvě 2Gb DDR ukaže to místo 4 tak 2Gb ..... Takže ted tam ve 4 slotech mám zapojené do duálu 4x2Gb 2 stejne Kingstony a 2 stejné Patrioty mělo by být 8Gb mám 4GB :? :nervous:
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Tohle taky můžou bejt vadné nebo nekompatibilní paměti. Pokud tam 1GB modul korektně funguje ve všech slotech separé, tak s desou asi nic nebude. Taky si dávej pozor co máš vlastně za paměti, zkoukni je přes CPU-Z, co říká jejich vlastní SPD, protože kingston třeba prodává 4GB kity popsané tak že na modulejch je napsáno /4G, ale to je velikost kitu, v praxi to bejvaj menší moduly.
BubakB
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od BubakB »

Toto sa mi skôr zdá na limitáciu a limit 32bit systému, resp. jeho nastavenia pre príslušné systémy, viac napr. tu: http://en.wikipedia.org/wiki/PCI_hole

HW chybu či tak prípadne je možné pomerne jednoducho overiť. Systém zvyčajne tieto moduly registruje, iba im neadresuje dáta, stačí si prevziať napr. CPU-Z z cpuid.com a pozrieť sa do položky SPD. Ak tam vo všetkých moduloch je vidieť všetky 4 či 2 príslušné zapojené moduly, tam do slotu určite niečo adresuje. I keď HW chyba to môže byť, skôr som sa stretol s tým, že pri takej chybe detekcie skôr vyhlási BIOS Post s príslušným zvukom a kódom. Takže tuna Doc má možno recht, prípadne i s podporou modulov (i keď je to skôr opačne, ja som sa napr. minule, ako som si čítal časti manuálu ešte k P5B dozvedel, že iP965 by mal mať limit pre všetky zapojené moduly 2GB pri 8GB, teda jeho max. s pomerom FSB:RAM, teda že je možné nastaviť frekvenciu pamätí na 533 alebo 667Mhz).

Nájsť Remap v niektorých doskách je fakt umenie. Hlavne u Gigabytu. Veď viac ako píšem u kolegu s doskou Asus: http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 9#p8630109 . Vlastne som nad tým raz pozabudol i ja a potom som asi deň, či dva dúmal, že vlastne čo by to mohlo byť. :mrgreen: Prípadne, je si to vhodné overiť pri výbere základnej dosky i dnes. Napríklad ak by niekto v budúcnosti chcel prevádzkovať v budúcnosti napríklad koprocesorovú kartu Xeon Phi s adresovaním pamäte v PCI slotoch nad 4GB, tak by sa tiež nad touto možnosťou v nastaveniach mal poobzerať (štandardom, čo som pozeral je až u mnohých dosiek Asusu až v čipsete Z97!)

V rýchlosti som pozrel manuál na strane 47, poslednú položku (na strane toho manuálu myslím, nie PDFka potom) Tuším, že to by to malo byť. http://download1.gigabyte.eu/Files/Manu ... l(r)_e.pdf

///edit: Link fix
Naposledy upravil(a) BubakB dne sob 26. črc 2014, 21:36, celkem upraveno 1 x.
Pôvod každej chyby HW: S-T-U-D-E-Ň-Á-K!
Odpovědět

Zpět na „ASRock a Gigabyte“