Invertor z katod

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Invertor z katod

Příspěvek od Woyta »

Ja chci videt vnitrek AC Ryan. Pro porovnani. Revoltec tu mam ted dva pripravene na montaz do PC. Ty znam. :)
Odpalene urcite budou (jako obvykle) ty dva tranzistory D1616A (Pro tebe ty cerne na stranach) a pojistka. Staci nahradit BC639 + novou pojistku. Doporucuju pridat diodu jako ochranu proti prepolovani.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 550W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
gejmer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gejmer »

Maranov píše:Musím se zastat Revoltecu, žádný šit to není, maximálně stejný, jako ostatní.
Mám tu twin, co jede už rok, každý den, a bez problému. Původně jsem myslel, že pískají, ale nakonec to byla tiskárna. :-D
Izolace je v pohodě - PVC bužírky.
Kabely stačí. Mám ty lanka protáhlé obdobným průřezem o 3 metry dál a ničemu to nevadí.

A kolik s těch katod vyzkoušel :lol: lol!!
Tady hodnotíme v rámci objektivity a ne podle toho co máme.
Je to šit,laskavě si přečti předchozí posty,at tady neobjevujeme ameriku.

Popíšu ještě jednou co se mi stalo.
Připojil jsem k invertoru jen jednu trubici,protože mi druhá praskla.
Invertor i trubice se začala silně zahřívat až nakonec se jeden drát vzňal
a přepálil a odpálil se invertor.

Podle mne by měl invertor jet i s jednou trubicí,nebo ne?
Nebo je potřeba pro rovnoměrnou zátěž mít připojené obě trubice :( ?

Pro Woytu,jo máš pravdu,každopádně byly odpálené ty dva černé tranzistory na stranách.
gejmer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gejmer »

Woyta píše:Ja chci videt vnitrek AC Ryan. Pro porovnani. Revoltec tu mam ted dva pripravene na montaz do PC. Ty znam. :)
Odpalene urcite budou (jako obvykle) ty dva tranzistory D1616A (Pro tebe ty cerne na stranach) a pojistka. Staci nahradit BC639 + novou pojistku. Doporucuju pridat diodu jako ochranu proti prepolovani.

Dal jsem si tu práci a kvůli Vám! oddělal z PC a rozebral ten invertor ACrayn a sundal z něj i tu nálepku,jejíž poškození pravděpodobně znamená i ztrátu záruky :devil:
Tady je foto,tak doufám že to oceníte.

Vlivem imbecility zdejšího nahrávání obrázků :!: :!: :!: :!: se mi obrázek nepodařilo vložit.
A to i přesto že splnoval velikost.

Obrázek

//Trinom: Vložen obrázek
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Pro me novinkovej typ cislo 3. A taky zatim nejmensi spoj.
Spodni strana a fotka kolmo shora by nebyla? Prosim. :)
Oproti jinym invertorum tam vidim na vstupu kondik (?) navic.
Nevidim ale pojistku. Hadam, ze bude u konektoru pod lepidlem.
Jinak zapojeni asi klasicke a zrejme i shodne soucastky.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 550W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

nektrey typy pojistku nemaj vubec :evil:
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Jan16
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan16 »

Kondík navíc? Když je u toho na desce napsáno L1, tak to fakt kondík nebude.To je jakási snaha o vytvoření odrušovacího filtru. Pojistka neni potřeba, když se tam něco podělá, tak to většinou hoří všechno.
Sranda je sáhnout si na ten VN výstup. Nekope to poněvač z toho leze nějakých tipuju 500 až 1KV, o frekvenci tak 30-60kHz, tudíž to dělá skin efekt, a jen V8m to hezky spálí kůži :) Kamarád to odvážně vyzkoušel u "invertoru" k trubici ze scanneru. :)
Mimochodem momentálně vyrábim "velký invertor" pro klasickou zářivku (mám 60cm 18W). Teoreticky by to co zrovna vyrábim šlo dát i ke klasické UV zářivce co se připojuje na 230V~. Ten invertor se napájí 12V, tudíž by se to dalo dát i do PC, k nějaké malé zářivce. Jinak v tom mém invertoru bude pojistka, i odrušovací filtr. Ono ten invertor, když má pracovat až do výkonu 60W, ono se jištění hodí.
MB: Asus P5KR CPU: Core2Duo 2,66GHz RAM: 6GB DDR2 CL5 800MHz HDD: 320GB+1000GB SATA2 WDC; GPU: nVidia 8500GT &: čtečka karet, DVD RW + Lightscribe @legal Win XP Home; Zdroj Fortron Blue Storm II 500W, PFC, FSP500-GLN; NET: optika rulezzz
http://jan16.czela.net/
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

jo, diry do prstu to pali solidni.....ostatne jako jakykoli VF vyssi napeti.....ale VN trafo z TV+nasobic z TV je horsi :twisted:

/me se jednou povedlo zapalit prstem oblouk na vystupu invertoru.....celkem solidne to propalilo ten tistak
//jinak tlumivky na vstupu jsou docela bezny, otazka je jak moc jsou funkcni
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

1) Mluvime o jine soucastce. L1 je civka. Ja mluvim o tom okrovem obdelniku uprostred na strane vstupu. Rekl bych ze je to kondik ktery ma filtrovat napeti na vstupu. Vzhledem, k tomu, ze tam nevidim diodu tak by jako filtr moc neposlouzil. takze jeho ucel je pro me zatim neznamy dokud neuvidim zapojeni.
2) Na vystupu je 620v. Uvedeno na obalu. U nekterych i na invertoru.
3) Chybejici pojistku povazuju za zavaznou chybu. Invertory rady umiraji. Zdroje sice uz vetsinou maji protizkratovou ochranu ale proc riskovat.
4) Teoreticky by to k velke zarivce neslo dat, protoze je to stavene na mensi zatez.

Jan16
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan16 »

Woyta: Jo, myslel sem že sis spletl tu cívku s elektrolytem.
Ten hnědokond, to bude něco součástí buzení bází (nebo gejtů?) těch tranzistorů.
"Vzhledem, k tomu, ze tam nevidim diodu tak by jako filtr moc neposlouzil." - tohle mi vysvětli. Odkdy se dává do napájecích filtrů dioda?
Jak u "invertorů ke katodám v PC" je t os těmi CCFL trubiucemi nevím. U normálních zářivek je to čím delší, tím větší úbytek napětí, a větší provozní proud. U těch CCFL to bude podobné Ono ty "katody" v PC jsou konstrukčně těm klasickým zářivkám dost podobné.
Protizkratovou ochranu měly už i úplně první ATX zdroje, dnes jí mají všechny. Jde spíš jen o to, že spálená střeva invertoru pro (třeba 500W) zdroj v PC nejsou schopné vyrobit "dostatečný zkrat", aby zdroj vypnul. Tudíž ano, pojistku je dobré tam mít. Dnešní svářečky, kterými se napájejí dnešní PC, jsou schopné z 12V větví dodávat proudy 20A a víc, tudíž odpor tenkých drátečků od invertoru způsobí solidní požár uvnitř PC. Už s tim mám pár zkušeností, co dělá zkrat přes tenké dráty připojené ke zdroji PC.
MB: Asus P5KR CPU: Core2Duo 2,66GHz RAM: 6GB DDR2 CL5 800MHz HDD: 320GB+1000GB SATA2 WDC; GPU: nVidia 8500GT &: čtečka karet, DVD RW + Lightscribe @legal Win XP Home; Zdroj Fortron Blue Storm II 500W, PFC, FSP500-GLN; NET: optika rulezzz
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

podle myho jsou ty kondy C1 a C2 ze schematu na predchozi strance
a gejty? FETy tam nehledej....NPN rulez :roll:

/jinak invertor je schopnej ukrmit treba trubici z vypalene usporky....odzkouseno, sice nesviti naplno, ale porad to jeste ujde
Jan16
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan16 »

No tak jasný. KDyž bys tam připojil klasickou 120cm zářivku, taky jí to rozsvítí (pokud těch 620V bude stačit na zapálení, ale mělo by). Však počkejte, pracuju na takovym větším invertoru, který by zvládal zátěž klidně i 200W, jen bych musel ty ferity navinout tlustšíma drátama, nebo VF lankama. Já jsem to navinul jen tenké, prototže to budu potřebovat jen pro 18W zářivku. Už mám navinutý "VN trafo", a tlumivku. Budící integráč pro FETy jsem taky našel, takže do večera mi to musí svítit :twisted:
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

pak hod schema.....do sklepa by se mi zarivka na 12V hodila....sice jsou na webu tuny zapojeni, vetsinou s 555 ale zajimalo by me co jsi zpoldil :twisted:
Jan16
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan16 »

JJ, schéma fotky popis dodám. 555ka jako budič, to je urážka měničů. :)
Už zapojuju. Mám propojenou výkonovou NN část, zrovna du rozchodit budič FETů.
gejmer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gejmer »

Pokud by Woyta chtěl nafotil jsem znovu ten invertor Acrayn.Moje obrázky jsou volně k dispozici.
http://uloz.to/1827554/xxx.rar
Jan16
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan16 »

Mám tu taky invetor od katod. Můžu rozloupnout kryt a nafotit. Už jsem se do něj kdsi díval, je tam oproti Acraynu mnohem víc součástek, pokud se dobře pamatuju.
Mám to nafotit?

EDIT: Jsem to ale v*l. Vždyť už to mám na webu. Je tam ještě "invertor" k bílé CCFL ze starého NTbuku (podsvětlení displeje). Mám tu doma ještě invetor s trubkou ze scanneru. Ten můžu případně taky vyfotit. http://jan16.czela.net/index.php?id=18
Naposledy upravil(a) Jan16 dne ned 24. kvě 2009, 18:25, celkem upraveno 1 x.
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

Woyta: tak okrovej obdelnik se dle oznaceni tvari jako pojistka....takovou jsem jeste nevidel :?
Jan16
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan16 »

srna: NENI to pojistka. Určitě ne. Je to normálka kondík keramickej. Je v těch obouch měničích, co mám na webu.

EDIT: Stáhnul sem si ten RAR: Jo mate pravdu kluci. Z té fotky mrňavé to nebylo poznat. Neviděl jsem tam ten malý vínový bobek tak sem si myslel že je to místo něj. Opravdu je to tedy pojistka. Vypadá dost záhadně. Podle mě je to nějaká polymerová vratná pojistka. (Zahřeje se, a zvětší odpor)
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

odkdy se kondy znacej F1 viz fotky? me se taky zda ze to je kond, ale...

edit: muze to bejt nejaka mikro vratna tepelna....podobny jsem videl, ale valeckovy
Jan16
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan16 »

ééh, byl si ryhclejší, než jsem to stačil voeditovat. :)
Zdá se, že na názoru vratné pojistky se shodujeme. proč je tam ale vratná, to netušim. Asi aby se to mohlo vícekrát spálit :D
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

stejne pojistka tranzistory nezachrani...zachrani tak mozna pozar v PC.....ATX zdroj by mel bejt zkratuvzdornej....
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“