Invertor z katod

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
NEONET
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Invertor z katod

Příspěvek od NEONET »

Ahoj, v invertoru na katody zhorela pojistka, ale pred ni jeste bouchl tyristor :D

Tak jsem koupil tyristor NPNP bezny nejaky za 2Kc do proudu 1A (samozrejme 2x) a pojistku na 900mAh

Napajel jsem to do invertoru, zkusil, a vse fungovalo, odevzdal znamemu, prry mu to jelo 2 minuty a katoda zase zhasla... Mi to nejakych 10 minut jelo presne na 12V na laboratornim zdroji...

Co myslite ze odeslo tentokrat?
MB: Gigabyte P35-DS3R *|*CPU: Intel C2D E6850 @ 3.6Ghz *|*RAM: 4GB @ 800Mhz CL4 *|*GPU:Radeon HD3850@730/2048MHz *|* Windows 8 x64
Maranov
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Invertor z katod

Příspěvek od Maranov »

Myslím, že invertor. :-D

Jsou to krámy, já bych to neopravoval a koupil nový. Taky tu mám pár odbouchlých.
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k

"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
NEONET
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NEONET »

pojistka tedy byla ne na mAh ale na mA (moje chyba) a ze odesel invertor vim :D a novy se kupovat nechce
MB: Gigabyte P35-DS3R *|*CPU: Intel C2D E6850 @ 3.6Ghz *|*RAM: 4GB @ 800Mhz CL4 *|*GPU:Radeon HD3850@730/2048MHz *|* Windows 8 x64
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

podle myho sel papa ten tvuj tyristor.....(ja myslel ze tam jsou tranzistory?), pokud jsi tam dal nejaky obyc, nemusel snyst tu vysokou frekvenci+mozna v konbinaci s impulzama z ATX zdroje....
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
NEONET
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NEONET »

no, pokud vim, tak tam tranzistor byt nema, protoze je 3-vrstvy kdezto tyristor je 4-vrstvy a ma prechody NPNP

a jeste, nebylo to oznaceni tranzistoru normalne jak to byva, ale myslim bylo to neco jako D80D80 nebo D90D90
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

No mam tu na stole 2mrtve invertory (sunbeam, revoltec) . Jeden jen pojistka adruhy mrtvy tranzistor.
Ano je to tranzistor D1616A.
http://www.datasheetarchive.com/pdf/Dat ... 146902.pdf

Kdyztak pak napis jakou jsi nasel u nas dostupnou alternativu. Jsem linej hledat. :)
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 550W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

ja jsem nic moc nenasel.....nakonec jsem koupil novy.....a pojistka neshorela jen tak, kdyz uz shori tak je vetsinou vymalovano, neni dost rychla na to aby zachranila polovodice
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Tak jsem se pustil do opravy.
D1616A jsem nahradil tranzistory BC639. (5kc/ks)
Pojistku jsem dal 1,5A (23kc/ks)
A invertor opet funguje.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 550W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
gejmer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gejmer »

Také mi shořel invertor,když mi při instalaci praskla jedna katoda,tak jsem pak na invertor připojil pouze jednu trubici.
Ta jedna trubice i invertor strašně hřáli a nevím proč,ale přehříval se mi i zdroj.
Nakonec to prdlo uplně.
Byl to sch*t a sra*ka Revoltec,už nikdy více :!: :!:
Provedení fakt mizerny,špatně odizolované a celkově nekvalitně provedené.

Já osobně pokud se něco v invertoru odpálí,tak už bych ho jedině vyhodil,za riziko odpálení dalších komponent to nestojí :!:
A hlavně nekupujte značku Revoltec.Doporučuji Acrayn.
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Revoltec mam vyzkousene jako jedny z lepsich. Asi jsi mel holt smulu.
Me se treba kompletne roztavil Sunbeam.
Kvalita je stejna jako u ostatnich vyrobcu.
AC Ryan? Stejnej invertor jako Sunbeam. Stejna deska, stejne soucastky. Revoltec? Stejne soucastky, trosku jiny tistak.Co mam zkusenosti tak jsou na trhu asi jen 2 ruzne invertory + varianty pro kratsi katody (stejne zapojeni trosku jine parametry). Katody jsou stejne. Pak se to lisi jen v nalepce.
PS: jen v tenhle moment tu mam 5 ruznych sad katod. Kolik jsi jich koupil ty? :)
A katody a invertory bezne hreji.

A jake odpaleni dalsich komponent? Zalezi co odejde. Pokud to ma cenu tak to opravim, pokud ne zahodim. Osazuju kvalitnejsi tranzistory. Davam nove pojistky. Ne ze je predratuju jako spousta setrilku. Defakto postavim novy lepsi invertor.
A samozrejme testuju mimo PC.

Jsou mnohem nebezpecnejsi veci. Treba oblibena redukce na 7v.

GulDucat
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od GulDucat »

Revoltec ma znamy - 2 x 30 cm zelene - funguje bez problemu dva mesice - bezi od rana do vecera, jak trubice tak invertor jsou sotva vlazne.
Lide by nemeli vyjadrovat sve subjektivni dojmy, zvlast kdyz to nepatri do jejich prace.
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Tak on ten invertor je tak trapně jednoduchý zapojení, až to není hezký. malej oscilátor + trafíčko.
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
gejmer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gejmer »

Ahoj kluci,musím nesouhlasit.

Subjektivně:Revoltec je sh*t,sh*t......

Objektivně:Měl jsem možnost odzkoušet 5 sad katod,vždy se jednalo o twin set.
Byly to třikrát Revoltec a dvakrát ACrayn.
http://www.acryan.com/index.php?option= ... &Itemid=82
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=38639

Rozhodně nesouhlasím s tím,že Revoltec patří mezi lepší katody,naopak!
Je to maximálně slabej drát jak to šlo,nadá se to rozpojit bez rozebrání invertoru.
V místě připojení na vypínač je to opravdu MIZERNĚ ODIZOLOVANÉ :!: :!: :!:
Uchycení je řešeno pomocí suchého zipu,který se nalepí na katody,bohužel zip drží tak silně,že jej spíš oddělím přilepenou částí od katod,než bych oddělil od sebe 2části suchého zipu!

Naproti ACrayn je uplně jiná kategorie.
Katody i přívodní kabel jdou krásně rozpojit od invertoru,nehledě na to,že konektory pod UV světlem krásně svítí.
Kablíky jsou dokonce opleteny flexem a v místě připojení konektoru zaizolovány smrštovací bužírkou :!:
Uchycení v PC je řešeno pomocí oboustrané lepící pásky,která lepí akorát a taktéž reaguje na UV světlo.

Ted k tomu co se mi stalo,při instalaci do PC mi praskla jedna trubice.Tak jsem ji odpojil a jednu funkční nechal připojenou.
Časem se začala trubice extrémně hřát až se začalo olupovat nějaké lepidlo uvnitř trubic.
A za nějaký čas se z PC začoudilo a ten krásně slabý drát se přepálil,luxus!!!!!!!
Po otevření invertoru byly dvě součástky zcela explodované.

Nikdo mi nenamluví,že Revoltec je kvalita!
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

je to spotrebni elektronika....co bys chtel? je jasny ze to odrbou tak moc jak se jen da

krome toho v invertoru samotnym nic neni, viz prispevek vyse od Trinoma

2*tranzistor, par odporu, civka a pojistka u tech lepsich, sem tam kondenzator a traficko
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Problém je v tom, že činští výrobci uvažují jinak, než evropští. U nás se hraje na to, že lidi si to koupí, protože je to kvalitní a vydrží to. U nich na to, že to člověk po té, co to doslouží zahodí a jde si koupit další. Pokud možné, žádné reklamace.

BTW: Vsadím boty, že zapojení vypadá zhruba takto, jen tam je místo repráku katoda a místo výstupního trafa VN trafo.
Obrázek
Obrázek pochází z knihy 200 zapojení ze základů elektrotechniky (MEZ Frenštát p. R.).
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

no.....je to krapet jiny, oscilator tvorej 2 tranzistory co si tak pamatuju, s bazema "na kriz" typu:
Obrázek
a dvojtej primar VN trafa je misto R1 a R4....
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

-To ze je u Revoltecu nerozebiratelnej ocenuju. Nemas se v tom vrtat. Jen to das do skrine a pripojis. Uz jsem videl vyskublou katodu za chodu.
-Izolace u vypinace pomoci teplem smrstitelne buzirky je OK. Sunbeam ma horsi vypinac.
-Driv davali kabel silnejsi. S tim souhlasim. Ale na tech 9W je OK. Pojistka vydrzi o min. Jestli se ti nelibi, tak ho vymen. Ja si stejne delam vlastni kabely na miru.
-Kupujeme stejne katody? Revoltec naopak oproti ostatnim vyrobcum dava na vyber jak budej katody pridelavat. V baleni (nedavno kupovanem) je jak suchy zip tak plastove uchytky, ktere prilepis na stenu a katodu k nim prichytis stahovaci paskou. Pasky jsou samozrejme soucasti baleni.

Katody jsou spotrebni zbozi. Revoltec jsou stejne kvalitni jako ostatni. Ja bych treba mohl rikat, ze Sunbeam je na ... Kdyz ti z PC vystupuje kour tak to neni prijemna vec. Invertor se roztavil za provozu. Nekdy mas kliku a jindy smulu.
Zkus mi prosim nafotit vnitrek invertoru. Z vrchu, zespod a cisla soucastek.

Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

2 Srna: Taky možnost.
gejmer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gejmer »

Woyta píše:-To ze je u Revoltecu nerozebiratelnej ocenuju. Nemas se v tom vrtat. Jen to das do skrine a pripojis. Uz jsem videl vyskublou katodu za chodu.
Psal jsem,že mi vadí že u Revoltecu pokud chceš odpojit katody nebo kabel k napájení invertoru,tak ho musiš rozebrat.
Je to každopádně špatně,protože to stěžuje instalaci do PC.
Jiný důvod jsem na mysli neměl.

Woyta píše:-Driv davali kabel silnejsi. S tim souhlasim. Ale na tech 9W je OK. Pojistka vydrzi o min. Jestli se ti nelibi, tak ho vymen. Ja si stejne delam vlastni kabely na miru.
Hmm to jsi dobrý,ale chut a hlavně odvahu se v tom vrtat má minimum lidí,
já holt mezi ně nepatřím.Naprostým vrcholem mého bastlířského umění bylo,když jsem si
sám předělal ventilátor s konektorem do molexu do zdoje na 3-pin konektor do desky 8)
Woyta píše:-Kupujeme stejne katody? Revoltec naopak oproti ostatnim vyrobcum dava na vyber jak budej katody pridelavat. V baleni (nedavno kupovanem) je jak suchy zip tak plastove uchytky, ktere prilepis na stenu a katodu k nim prichytis stahovaci paskou. Pasky jsou samozrejme soucasti baleni.
Jo máš pravdu,uplně jsem na to zapoměl.Ale ta oboustraná lepicí páska u ACrayn mi
přijde jako super řešení,velmi jednoduché a přitom dostačující.
Woyta píše:Revoltec jsou stejne kvalitni jako ostatni.
Nezlob se,ale prostě nejsou,už jsem to tady uvedl proč.
Woyta píše:Ja bych treba mohl rikat, ze Sunbeam je na ... Kdyz ti z PC vystupuje kour tak to neni prijemna vec. Invertor se roztavil za provozu. Nekdy mas kliku a jindy smulu.
Jo,to mi povídej.Stalo se mi to před rokem,polil mě studenej pot a pokoušel se ranit infarkt :!:
V té době ještě patřily 2x 8800GTX mezi Top HighEnd,o ty jsem se bál nejvíc.
Woyta píše:Zkus mi prosim nafotit vnitrek invertoru. Z vrchu, zespod a cisla soucastek.
To už asi nepůjde,všech Revolteců jsem se velkou úlevou zbavil.
Má je kámoš i s tim odpálenym invertorem,prý si to sám opraví :stupid:
Jsou tam odpálené 2 součástky,pokud sem hodíš obrázek můžu ti označit jaké,vim to z paměti.
Maranov
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Maranov »

Musím se zastat Revoltecu, žádný šit to není, maximálně stejný, jako ostatní.
Mám tu twin, co jede už rok, každý den, a bez problému. Původně jsem myslel, že pískají, ale nakonec to byla tiskárna. :-D
Izolace je v pohodě - PVC bužírky.
Kabely stačí. Mám ty lanka protáhlé obdobným průřezem o 3 metry dál a ničemu to nevadí.
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k

"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“