Asus M4A79XTD EVO (AM3, 790X+SB750)

Základní desky firmy Asus a firmy MSI.

Moderátor: Eddward

WenzelLAH
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: ASUS-M4A79XTD-EVO,přehřívání?

Příspěvek od WenzelLAH »

Ale pořád si nenapsal co je to za grafiku. Tady se nechce hnedka vědět sestava jen tak pro to, aby si lidi mezi sebou mohli zavidět kdo má lepší PC, ale proto aby se urychlilo řešení... A jaká tebou byla naposled zaznamenaná teplota grafiky?
stepamessi
Nováček
Nováček

Příspěvek od stepamessi »

Grafická karta je GTX 560 Ti, ale s ní by neměl být teda problém, protože pc pořádně nešel ani s HD4350( nějak tak). Poslední teplota byla cca přes 90 stupnů tuším, ale už je to chvíle co jsem to dělal no.
WenzelLAH
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od WenzelLAH »

Pokud si myslíš, že se ti přehřívá základní deska tak neni nic jednoduššího, než vzít nějaký 120mm fan a na plnej kotel ho pustit na pasivy na desce... pokud to bude i pak dělat tak je špatně asi něco jiného... Jaké máš ram? Vypiš prosimtě celou sestavu ať se nemusim ptát na jednotlivé komponenty...
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

tos tu kartu ale zapojil bez chladice ne ? i ten nejvic shit pasiv by ji v idle uchladil...a nejlip se to pozna rukou,proste posmatrej desku a hned zjistis,co se prehriva
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
WenzelLAH
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od WenzelLAH »

To ale psal teplotu v zátěži těch 90, ne v klidu.
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

pokud je v zaruce,tak reklamovat,pokud ne,tak rozebrat,prepastovat a zase slozit,je ale divny,ze se prehriva uz druha karta,mozna je neco spatne uz na desce,ale pokud se to nezapne,tezko neco zkoumat
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
WenzelLAH
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od WenzelLAH »

Pokud by se přehřivala grafika, tak by se podtaktovala... pokud to hodi modrou obrazovku, tak bych spíš řek že to bude ramka - takže projet Memtestem několikrát.
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

pokud na ni nesedi chladic a teplota porad stoupa,tak hodi bsod,mam vyzkouseny

a jelikoz on pc ani nepusti,tak memtest asi taky nevyzkousi...ten prvni post - po vymene soucastek nenajel ? neohnuls piny u procesoru ?
WenzelLAH
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od WenzelLAH »

Tak tedy pustit PC pouze s jednou či druhou ram...
stepamessi
Nováček
Nováček

No ramky jsem zkoušel po jedné, ale nic. Problém, je že nemám další na vyzkoušení. No jinak u te druhé graf. karty se to podle mě nepřehřívalo, ale seklo pokaždé. No a procesor je jediné co sem neměnil ani na něho nesahal. Možná dřív, pokud jsou ohnuté ty piny tak je na vyhození?
WenzelLAH
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od WenzelLAH »

Pokud jsou ohnuté piny, tak se to dá v pohodě narovnat, jen ho nesmiš ulomit... už jsem takhle srovnal XX procesorů :-)
stepamessi
Nováček
Nováček

No tak ted jsem to zkoušel a piny jsou ok nenašel sem ani jeden ohnutý ani ulomený, no ale bohužel pc stále nenaběhne. Zapnu ho a hučí, ale to je vše nenajede monitor vůbec a to už nevím čím může být?
WenzelLAH
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od WenzelLAH »

No pokud vubec nenaběhne tak to tedy asi bude deska... Ale určitě né přehřívání... Nemáš možnost si pujčit desku někde? Kdyžtak napiš odkud si...
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

jaký to je CPU?
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
mira_
Začátečník
Začátečník

M4A79XTD EVO Proč funguje jen s 2 ramkama ze 4?

Příspěvek od mira_ »

Zdar všem,

průser jak mraky.
Základní deska mi naběhne v 1. a 3. slotu s ramkama. Ale nenaběhne mi ve 2. a 4. slotu. (beru sloty zleva od procesoru je 1. a nejdál od procesoru je 4.)
Kde myslíte, že je problém? V procesoru? Ramky jsem testoval v jiném PC a fungují OK.
Všiml jsem si toho až teď, když jsem chtěl přidat další ramky. Myslel jsem si, že mi třeba pomůže upgrade biosu. Měl jsem verzi 0507, updatnuto na 0604 a potom 0901 bez vyřešení problému s ramkami.
Deska už bohužel není v záruce.

Situace kdy počítač bootuje
#Cpu# |Ram| |nic| |ram| |nic|
#Cpu# |Ram| |nic| |nic| |nic|
#Cpu# |nic| |nic| |ram| |nic|
Situace kdy počítač nebootuje, nepípá, jen se roztočí větráky(disky jsem odpojil ať to netrápím) : jakákoliv, kdykoliv vložím do vadných slotů ramku bez ohledu jestli jsou v ostatních taky ram, nebo ne.

Mám M4A79XTD EVO link zde: http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM3/M4A79XTD_EVO/

česky:http://www.asus.cz/Motherboards/AMD_AM3/M4A79XTD_EVO/

Může být problém v připojených kartách v PCI slotech? Mohlo by to s tím mít souvislost?

Podle mě bude spíš na vině nastavení biosu základní desky. Tam je TOLIK funkcí na překopání chování ramek, že fakt nevím, do čeho se pustit dřív. Reset CMOSu nepomáhá a počítač se 3 nebo 4ramkami nePOSTuje.

Počítač NEpípá, prostě při zapnutí černá obrazovka a prd.

Budu tam teď zkoušet dát jinačí procesor, RAMkama to není. Mohlo by to dělat nedostatek voltáže na ramkách? Jsou to všechno kingston Value ram (ty tenké, nízkoprofilové bez chladiče 1,5V).
Deska je čistá, takže prach bych vyloučil.

Jestli mi odešel další procesor(paměťový řadič), tak skáču z okna...
Mám tam Phenom II x4 905e, grafickou kartou to není (těch tu mám fakt hromadu a nemá to na to vliv).

Za jakoukoliv radu budu vděčný. Určitě to musí jít nějak opravit.
mira_
Začátečník
Začátečník

Re: M4A79XTD EVO Proč funguje jen s 2 ramkama ze 4?

Příspěvek od mira_ »

Ty krávo!
Ono to začalo fungovat! Prostě jsem nechal tak 15 minut desku se 3 ramkama běžet ve stavu, kdy to nenabíhalo. Pak jsem to zkusil natvrdo resetovat přes tlačítko a najednou deska POSTla.

Potřebuji ale stabilní desku! Tohle není stabilní!!!

Kde tedy může být problém? Stále věřím tomu, že je problém někde v nastavení, nesmířím se s tím, že by byl problém třeba v kondících, když jsou bezkapalinové, japonské. Tohle chování mi připomíná chování starých počítačů, kde vytekl kondenzátor. Taky jste to zapli a nic. Pak jste to resetovali po půl hodině, až se nabily kondíky a najednou počítač běžel, dokud vám ty kondíky neodešly.

Mám tam Zdroj Seasonic SII 12 620W (80+bronze)

Deska je revize 1.01g

EDIT: Ok...tak při práci v biosu se deska kousla...Asi bych měl vrátit starší bios tu verzi 0604 aspoň.

Díky všem a zdar
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

RAM by si měl mít v černých slotech nebo v modrých.
mira_
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mira_ »

Zdar,

mám 4 ram. To znamená, že je mám zaplněné všechny a všechny 4 moduly od kingstonu jsou totožné.

Zjistil jsem, že boot se 4 sloty trvá déle tak minutu než se vůbec na monitoru objeví obraz. A potom když zajedu do BIOSu a chvilku tam jsem, tak se začne jakoby sypat po čase obraz, že se některé části přestanou překreslovat, ačkoliv se v biosu ještě chvíli pohybovat jde. Potom ale jak mávnutím proutku nejde už v biosu pohybovat, ale numlock jde zapínat a vypínat na klávesnici.

Bios jsem vrátil na 0605, to je poslední bios, kerý je certifikovaný pro revizi desky 1.01G, kterou mám já.

edit: Snížil jsem voltáž ramek z 1,6V na 1,54. (default byl 1,50) Uvidím, co to udělá.
mira_
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mira_ »

Pustil jsem ubunťácký (12.04) memtest.

Deska s ramkama vykázala 23errorů.

Co teď? Vím, že ramky jsou v pořádku. Problém je prostě v desce.
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

co to je za ram hod sem odkaz
Odpovědět

Zpět na „Asus a MSI“