Jak je to dnes ?? 32-bit nebo raději 64-bit ??

Cokoli kolem procesorů - výběr, technologie, informace, problémy a rady.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee, PKBO

Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: Jak je to dnes ?? 32-bit nebo raději 64-bit ??

Příspěvek od Lokomotiva »

zombux píše:boha jeho, mě připadá že tady občas někdo zapomíná přemýšlet
Zlatý slova...

Možná by ještě přesnější bylo říct "...zapomíná počítat".
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Vidím, že tady je s některejma těžká diskuse. Nevím jestli nechápete, nebo jen nechcete.
Netvrdím a nikdy jsem netvrdil, že 64bit je špatný - naopak, já ke své práci bohatě využívám plných 8GB, ale zkuste si někomu, kdo používá XY starých aplikací přehodit XP na 64bit Win7...
Už jen nákup HW + upgrade systému bude dost velká pálka. Když mu pak řeknete, že si má koupit ještě všechny nový programy co používá, aby mu to na tom nový PC a novým báječným systému fungovalo, nejlíp i novou tiskárnu, tak vás pošle do někam..
Jinak řečeno to co sem napsal na začátku - tvrdit, že na 64bitech funguje všechno jako na 32 je nesmysl.
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

diskutovat s blbcem, to je přece adrenalin co pánové :)
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Co se mne týče, asi by bylo slušné přiznat, že mne skoro dostala kombinace vlastní zvědavosti a lenosti.

Chtěla jsem si vyzkoušet, jak bude vypadat AutoCAD s 8 GB paměti.

Místo abych si 64-bit od někoho půjčila a měla měsíc možnost si vyzkoušet co a jak, nechtělo se mi instalovat a třeba zase znovu instalovat a tak jsem si 4 GB paměti a 64-bit rovnou koupila.

No a pak už nezbylo než buď koupit upgrade SW, nebo jít od toho.

Protože jsem zrovna potřebovala nějaké podzimní věci a boty, prodala jsem paměti a 64-bit a pokorně se vrátila k 32-bitu a softu, který používám pořád.
arxeiss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od arxeiss »

Aigor píše:ale zkuste si někomu, kdo používá XY starých aplikací přehodit XP na 64bit Win7...
Už jen nákup HW + upgrade systému bude dost velká pálka. Když mu pak řeknete, že si má koupit ještě všechny nový programy co používá tak vás pošle do někam.
Super, tak mu řekneš že by si to musel koupit nové, bo to a to, on si zanadává a zůstane u XP. Furt nevidím problém. Souhlasím že kupovat furt nové je blbost, tak ale jednoduché řešení, nepřecházet na nové. Nebo přejít na nové kompletně, ten starý někomu střelit za pár love.
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Aigor píše:...tvrdit, že na 64bitech funguje všechno jako na 32 je nesmysl.
Já mám pocit, že tohle téma bylo důvodem k zamyšlení i pro Microsoft.

A jejich řešení - 32-bitový XP Mode v 64-bitovém virtuálním PC pro W7 64-bit - zdarma, je asi docela slušné.

Pokud se mne ale kámoška na koleji zeptá, jaký noťas a s jakým OS si má koupit na psaní mailů, na přehrávání filmů na koleji apod. ani mne nenapadne, abych jí doporučila něco jiného než W7 Home ve 32-bitové verzi.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Aigor píše:zkuste si někomu, kdo používá XY starých aplikací přehodit XP na 64bit Win7...
no tak mu to sakra nech tak jak je ne? co je tohle za nesmyslnou argumentaci? chce nový systém - ok, tak musí počítat s tím že s tím budou další výdaje. nechce platit? tak ať zůstane při starém systému a může dál spokojeně fungovat ne?

proč by se měl Microsoft nad tímhle zamýšlet? nabízí 32bit i 64bit verzi systému, tím to pro něj hasne, že někdo neví co chce není problém Microsoftu ale uživatele.
ignorelist: kremrole a dezoláti
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Jenže on s tím po sdělení, že mu všechno bude fungovat, počítat nebude.

Proto nechce platit. Protože s tím nepočítá.

A že Microsoft nabízí 32-bit a 64-bit a tím to pro něj hasne, prostě není pravda.

Nehasne.

A je to dobře.

Zhruba od března jsem měla příležitost si vyzkoušet různé verze W7 vč. XP Mode a je to - snad s výjimkou her - dobré a funkční řešení.
arxeiss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od arxeiss »

Lokomotiva píše:Jenže on s tím po sdělení, že mu všechno bude fungovat, počítat nebude.
Proto nechce platit. Protože s tím nepočítá.
WTF? Absolutně mi nezapadá do kontextu, nevím kam zařadit?
Stejné jak kdybych napsal že chleba s máslem je dobrý.
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

zombux píše:ad 16bit programy - konkrétně, co nefunguje? která tak nepostradatelná 16bit aplikace je tak dokonalá že se bez ní dneska nedá obejít?
Nefunguje zadny dosovsky program. Napriklad volkov commander, arj, pkzip....atd. Samozrejme to dnes nema zadny vyznam.
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

arxeiss píše:Absolutně mi nezapadá do kontextu, nevím kam zařadit?
Omlouvám se ti, že jsem neuvedla, že se to vztahuje k předchozímu příspěvku uživatele zombux.

Mám konkrétně na mysli tuhle jeho část:

"chce nový systém - ok, tak musí počítat s tím že s tím budou další výdaje"

Tys to nečetl?
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

tak jistě - virtualizace už z principu nemůže ve hrách fungovat, respektive ještě nejsme na takové úrovni aby se virtualizovala i hardwarová akcelerace grafiky, zatím to jde jen experimentálně ve VMWare nebo Virtualboxu - což je mimochodem stejné, jen o mnoho let starší řešení než XP Mode.

"nechce platit protože s tím nepočítá" je jako koupit si auto a hrozně se divit že do toho pořád musím cpát další a další peníze navíc

ad dosové programy :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: a proč si nikdo nestěžuje že na 32bitových systémech nejdou programy z osmibitu? já bych to zahodil a zůstal na starém Commodoru, tam všechno funguje :lol:
ignorelist: kremrole a dezoláti
arxeiss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od arxeiss »

2Lokomotiva: Četl jsem to a furt mi to nedává smysl.

Zombux: chce nový systém - ok, tak musí počítat s tím že s tím budou další výdaje
Ty: Jenže on s tím po sdělení, že mu všechno bude fungovat, počítat nebude.
Nedává smysl.

Zombux: chce nový systém - ok, tak musí počítat s tím že s tím budou další výdaje
Ty: Proto nechce platit. Protože s tím nepočítá.

Opět žádná souvislost, ten zbytek už jo, ale ty první dvě prostě nikam nazařadím.

Sry za OT, už končím... Stejně nečekám vysvětlující odpověd
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

zombux píše: "nechce platit protože s tím nepočítá" je jako koupit si auto a hrozně se divit že do toho pořád musím cpát další a další peníze navíc
Myslím, že to není vhodně zvolený příklad.

On neodmítá platit účty za elektřinu nebo za připojení na net (obdoba té další spotřeby auta).

On se jen v této diskuzi, nebo i jiných a jinde domáhal odpovědi na otázku:

"Bude mi v 64-bitovém OS fungovat to, co mám 32-bitové?"

Po ujištění, že všechno, koupí 64-bit.

Proto s dalšími výdaji za SW nepočítá, proto je nechce platit.

A to nemluvím o driverech pro nějaký starší, ale funkční, plotter, ev. o takto vyvolané potřebě ho nahradit novým.

Mám prostě pocit, že pohled lidí, kteří se živí staromódním způsobem - prací, není a nebude na 64-bitový OS tak jednoznačně nadšený.
arxeiss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od arxeiss »

Lokomotiva píše:Po ujištění, že všechno, koupí 64-bit.
Víš kolik věcí mám na mojem x64 s architekturou x86? Např nedávno se tu řešil PS jestli x64 na x64 OS nebo x86 na x86 OS nebo x86 na x64 OS.
Co z toho vyplývá? Že PS pojede x86 na x64 OS.
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

ctete si to tady nekdo po sobe? vy si stezujete (a ted to prezenu, aby to vsichni pochopili), ze na vasem ctyrjadru s 8GB ram a grafikou jak z jineho vesmiru nespustite keena commandera. smarja, pokud pouzivam aplikace s urcitym datem vzniku, tak k tomu budu pouzivat adekvatni system. do trabanta se taky nebudete snazit narvat elektronicke vstrikovani.

a nejvice me bavi prispevky, ze mi to a to nejede a microsoft je spatny. :lol: :lol: :lol: uvedomte si, ze microsoft nabizi produkt a je jen na vas, jestli ho pouzijete, nebo prejdete ke konkurenci. a ze rozhodne nebude nic menit, dokud se produkt bude prodavat. a ten se prodava.

bohajeho, otevrete uz oci a uvedomte si, ze zijete uz skoro v roce 2010 a vy se tu bavite o aplikacich 4-5 let starych. kdyz tolik let mely windows XP, tak jste nadavali, ze uz by to chtelo novy system, ale najednou vam nevadi pouzivat takovehle stare aplikace.

horsi jak zenska s kramama.
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Placas vsechno dohromady. Az budete resit upgrade pro XY stanic v komercni sfere a ne pro PC u strejdy nebo brachovi na pareni Keena, tak pochopite.
Drtiva vetsina kompu pouzivana BFU, nebo ve firmach se kupuje napr. predinstalovana - tzn. OEM licence. A protoze HW nevydrzi vecne, az jim zacnou ty sestavy odchazet, tak ani ne ze by vsichni skemrali o Win7 v nejvyssi edici, ale XP uz nekoupi, na novym kompu/NB dostanou v lepsim pripade Visty a i pokud si zaridi legalni downgrad na XP (nejsem si ted jistej, jestli jeste jde), pak to jenom potvrzuje to o cem se tady od zacatku bavime.

OT: Ja kuprikladu nerozjedu na >XP kinofilmovy skener Canon, pred par lety za 60k. Programovani jednocipu je pod 64bit taky problem, otec ma SW na znalecke posudky za tezky penize, lekari pouzivaji take specificky programy, etc.
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

Aigor píše:OT: Ja kuprikladu nerozjedu na >XP kinofilmovy skener Canon, pred par lety za 60k. Programovani jednocipu je pod 64bit taky problem, otec ma SW na znalecke posudky za tezky penize, lekari pouzivaji take specificky programy, etc.
Na tohle si stěžuj u výrobce skeneru a programátorů těch programů. S tímhle Microsoft nic udělat nemůže ... ono stačí, že se sebou pořád táhne 30 let stará x86 kompatibilita místo toho, aby se šlo do skutečných čistě 64-bit procesorů.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Ono by stacilo kdyby na tohle slo koupit XP nez ehm obvolavat vyrobce SW :wink:
Vtip je v tom, kdyz takto zpitomnely user koupi novy PC s novym OS a pak se divi ze mu tam nic nejede. Komu asi nadava?
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

Jasně, bude nadávat na Microsoft, protože ten je ten zlý a špatný ... že za to ale Microsoft nemůže je věc jiná, může za to prostě výrobce softwaru nebo uživatel.

Každopádně Microsoft i tohle částečně řeší => XP mode.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
Odpovědět

Zpět na „Procesory“