Sestavy HTPC

Cokoli k tichým Home Theatre nebo mini-ITX počítačům.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Lister
Začátečník
Začátečník

Re: Sestavy HTPC

Příspěvek od Lister »

A jak téhle "drobnosti" dosáhnu. Přesně to by mi totiž vyhovovalo ze všeho úplně nejvíc!
CPU E8200 + AC Cooling Freezer 7 pro, MTB MB GIGABYTE EP35-DS3 rev 2,1, RAM ADATA 2x1GG 800MHz CL5, GK ATI Sapphire HD 3850 512MB Ultimate - pasivně chlazená, HD WD CAVIAR 3200AAKS, DVD Samsung SH-S203P, Zdroj Seasonic 400W SS-400ET OEM, Case Cooler Master Elite 333
Monitor 24 LCD - Benq FP241W
Wolant Logitech WingMan FF, gamepad Executioner. Windows XP professional SP2
Koky
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koky »

Díky tomu, že je to open source, jsou tam takovéhle vychytávky. Stačí se kouknout sem:

http://wiki.xbmc.org/index.php?title=HO ... a_playback

Můžeš si tam nastavit i na každý typ souborů jiný přehrávač.
MB: Asus Strix X99 Gaming | CPU: Intel Xeon E5-1660 v3 QS @ 4 GHz | GPU: Gainward RTX 3060 Ti Ghost
RAM: Crucial Ballistix Sport LT 4× 8 GB DDR4 3200 MHz | SSD: Crucial M550, 128 GB | HDD1: WD Black, 500 GB | HDD2: WD Blue, 1 TB | HDD3: WD Red, 2 TB | HDD4: Toshiba X300, 5 TB
PSU: Tagan BZ 900 W | CASE: Corsair Obsidian 750D Airflow Edition | COOLING: NH D15
Lister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lister »

Díky moc, tohle pomůže opravdu hodně.
Vím, že se pořád jenom ptám, ale nějaký plugin, kde by byla i možnost přehrávání a nahrávání TV - ideálně z dvojtunerového zařízení?

Co mám už rozhodnuté, je nákup karty - bude ATI. Poslední ovladače dost razantně zlepšily podporu akcelerace videa, takže zvládnou skoro všechno. Údajně má fungovat i na starší generaci a integrovaných grafikách. Moje 3850 ale Samsung Oceanic nezvládla...

Teď už se jen musím rozhodnout zda koupím i530 s deskou H55 nebo půjdu do Athlonu 240 a podvoltuju ho v kombinace s deskou s integrovanou grafikou - údajně se dá v kombinace s DDR2 pamětmi dostat na cca 40W idle (DDR3 paměti si v kombinaci s AMD vezmou o cca 10W více).

Co mě ale ještě dost vrtá hlavou, je umístění disku do odhlučňovacím boxu - sehnat krabici, kam by se ten box vlezl, je dost těžké. Jediná možnost je dvoumístná šachta na DVD mechaniku, kam by se ten disk mohl zasunout spolu s mechanikou: třeba tady v té levé šachtě
Jenže v kombinaci s mechanikou se tam asi bude potit ve svém vlastím potu - co myslíte?? U téhle krabice by se teoreticky dal postavit na výšku do té pravé šachty - nějak už by se zafixoval, ale na bednu mám jiného favorita, kde ta možnost nebude.
CPU E8200 + AC Cooling Freezer 7 pro, MTB MB GIGABYTE EP35-DS3 rev 2,1, RAM ADATA 2x1GG 800MHz CL5, GK ATI Sapphire HD 3850 512MB Ultimate - pasivně chlazená, HD WD CAVIAR 3200AAKS, DVD Samsung SH-S203P, Zdroj Seasonic 400W SS-400ET OEM, Case Cooler Master Elite 333
Koky
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koky »

Ty pluginy už jsem hledal a moc jsem nepochodil. Našel jsem něco, co by mělo fungovat, ale zatím nevyzkoušel. Zkus pohledat něco jako "TV scheduler". Umělo to nahrávat, přehrávat a uměl i diakritiku.

Asi bych šel do Athlonu a desku s integrovanou grafikou. Paměti by stačily 667 MHz. Rozdíl oproti 800 MHz moc velký není, a mohl bys ušetřit nějaký ten Watt (nebo spíš desetinu). Opravdu s poslední verzí ovladačů je DXVA jedna radost, sám jsem za to rád.

S tím diskem bych se nebál ho dát pod mechaniku v boxu. On by možná stačil nějaký nízkootáčkový. Ty Seagaty jsou krásně tichý. Mrkni na Šulcovu recenzi disků s klasickou konstrukcí.
MB: Asus Strix X99 Gaming | CPU: Intel Xeon E5-1660 v3 QS @ 4 GHz | GPU: Gainward RTX 3060 Ti Ghost
RAM: Crucial Ballistix Sport LT 4× 8 GB DDR4 3200 MHz | SSD: Crucial M550, 128 GB | HDD1: WD Black, 500 GB | HDD2: WD Blue, 1 TB | HDD3: WD Red, 2 TB | HDD4: Toshiba X300, 5 TB
PSU: Tagan BZ 900 W | CASE: Corsair Obsidian 750D Airflow Edition | COOLING: NH D15
Lister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lister »

Test jsem četl. Mám doma koupení WD GP EVDS, což je GP pro AV centra - bohužel je ale vadný (nějaká mechanická závada - vydává šílené skřípavé zvuky a systém ho vůbec nedetekuje), takže ho budu vracet zpátky a zkusím asi klasický GP EARS - 1,5T nebo 2T. Do boxu bych ho rád, protože i když nízkootáčkový, tak jsou některé slyšet, ale hlavně chci co nejvíce utlumit seek. Ale když říkáš, že může klidně do šachty pod mechaniku, tak není problém a zkusím ho tam strčit.

Jdu pohledat ečkové trojjádra od AMD, o kterých jsi psal, to by nemusela být špatná volba - dostatek rezervy pro video, které GK nezvládne.

Tak zkouším rozchodit to přehrávání a nějak mi to nejde - asi jsem blbej :-(
Použil jsem tenhle skript:

<xml><advancedsettings>
<video>
<defaultplayer>externalplayer</defaultplayer>
</video>
<externalplayer>
<filename>C:\Program Files\MPCHomeCinema\mpc-hc.exe</filename>
<args>-fs</args>
<forceontop>true</forceontop>
<hidexbmc>true</hidexbmc>
<hideconsole>false</hideconsole>
<hidecursor>false</hidecursor>
</externalplayer>
</advancedsettings></xml>

to jsem hodil do poznámkového bloku a uložil jako textový soubor s názvem advancedsettings.xml, který jsem pak hodil do složky userdata v nastavení aplikace, ale pořád to nejede - mám někde chybu? Používám poslední oficiální verzi XBMC.
Koky
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koky »

Napadá mě, jestli jsi při instalaci nevybral Store data in C:\Users\user\AppData\Roaming\XBMC. Pak je ještě možnost mít data normálně v C:\Program Files (x86)\XBMC. Pokud má první možnost, tak musíš mít složku UserData tam a tam to vložit. Aspoň by to tak mělo být.

/EDIT:

Tak jsem zjistil důvod proč to nejde. Oni totiž zrušili to advanced settings v nových verzích a jde to pouze přes playerfactory.xml, který je na tý WiKi hned pod tím. Takhle mi to fungovalo:
<playercorefactory>
<players>
<player name="MPC-HC" type="ExternalPlayer" audio="false" video="true">
<filename>
c:\program files\media player classic - home cinema\mpc-hc64.exe
</filename>
<args>"{1}" /fullscreen /close</args>
<hidexbmc>false</hidexbmc>
<hideconsole>false</hideconsole>
<warpcursor>none</warpcursor>
</player>
</players>
<rules action="prepend">
<rule filetypes="*" player="MPC-HC"/>
</rules>
</playercorefactory>
filename si daj vlastní cestu k přehrávači a u "rule filetypes" si můžeš definovat pro různé typy souborů jiný přehrávač. já tam dal hvězdičku, takže bude vše přehrávat v MPC-HC

/EDIT2: Tak jsem zjistil jednu věc. Pokud budeš spouště zástupce s názvem XBMC (Portable) tak vše bere ze složky kde je nainstalovaný, musí být tedy playerfactory.xml tam. Pokud ale spouštíš xbmc.exe bez "-p", tedy klasicky, žádná portable verze, tak musíš dát playerfactory.xml do složky User\AppData\Roaming\XBMC a v ní pracuje se všemi soubory.
Lister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lister »

Díky, tohle jsem zkoušel taky, ale nefungovalo. Tvůj script funguje. Vynechal jsem tu část ohledně souborů, které to má přehrávat a možná byla chyba v tom. Umístění souboru bylo vpořádku, asi jsem někde udělal chybu v tom sciptu.
Přehrávač se na konci opravdu zavře, ale nezavírá se pokud film manuálně zastavím - to zůstane přehrávač otevřený.
V každém případě je tohle zlepšení o 1000%, takže ještě jednou velký dík!
Koky
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koky »

Tak to je pak možnost jedině konec filmu (titulky) zrychlit. A děkovat nemusíš ;)
Lister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lister »

Tak konečně jsem objednal.

Nakonec vyhrála "levná" varianta s AMD - no ale bohužel to ani tak moc levné nebylo, protože to celé stálo kolem 14 tisíc.

Nakonec bude Athlon X2 240, základní deska GB se sadou 785G, 2x1GB DDR2 800MHz, disk WD GP 20EARS 2TB, zdroj Enermax Eco 350W, Win7 32bit. Celé to nahážu do krabice Silverstone Grandia GD04. Mechanika zatím nebude. Ovládání zatím přes bezdrátovou myš a klávesnici. Časem snad dálkové ovládání - dají se najít na Aukru a nevypadají špatně. Zatím ale řeším pár problémů, které nevím, jak bych přes dálku zvládal.

Procesor zkusím podvoltovat, aby to žralo co nejméně. Doufám, že na integrované grafice bude fungovat plná podpora HD videa jako na kartách poslední generace. (Moje 3850 ani s nejnovějšími ovladači některá videa neakceleruje). Kdyby to nefungovalo, tak bych musel dokoupit ATI 5450.

Jako základ multimediálního systému bude XBMC a pomocí scriptu se bude na video spouštět v MPC-HC. Používám testovací beta verzi, která má proti poslední stabilní spoustu podstatných výhod:
Umí automaticky přepínat obnovovací frekvenci obrazovky dle zdroje, po ukončení ji může vrátit nebo taky ne, záleží, jak si to nastavíte.
Umí preferenci jazykové mutace titulků a audia - tohle mi chybělo, protože jinak přehrávač dost tvrdohlavě preferoval titulky uvnitř mkv. Teď už mi ale CZ titulky jedou hned.
Má velmi dobrý render, který dokáže synchronizovat A-V na jakékoliv frekvenci, video je plynulé a snímky nevypadávají.
Jediné co brání úplně spokojenosti je vyřešit přetáčení videa - v MPC jsou možné pouze menší skoky, ale plynulé přetáčení jako to má XBMC jsem nerozchodil. To by byl jeden z problémů při práci s ovladačem. Zkoušel jsem i KMP, ale ani tam jsem si možnosti nějakého rychlého posunu vpřed i vzad nevšiml.
Další věc, kterou si s ovládačem moc nedokážu představit, je pohyb na ploše, stahování videa z netu a podobně. Není problém vyhledat torrenty na jiném počítači, poslat to do HTPC přes síť, ale tam bych to musel nějak spustit. Ideálně kdyby to šlo "na dálku" z NTB, ale jednodužší mi prostě v tuhle chvíli připadá ta myš s klávesnicí.

Napadlo mě, že problém, který mám s ukončením přehrávače v průběhu přehrávání a návrat do XBMC, by se dal jednoduše vyřešit pomocí nadefinování jednoho z tlačítek ovladače na zavření aplikace.
Koky
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koky »

Jaká videa máš na myslíš? Protože na youtube, filmové a herní trailery jsou pluginy, u kterých si můžeš nastavit jestli je budeš chtít streamovat do pc, uložit a přehrát, nebo jenom uložit.
Lister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lister »

Myslel jsme stahování vide přes torrent.
Není problém torrenty vyhledat přes jiné PC, přes síť je uložit do HTPC a tam spustit stahování, ale na to spuštění budu asi potřebovat tu myš, protože jinak si nedokážu představit, jak bych se k tomu torrentu dostal. Jedině že by to šlo v tom HTPC spustit přes síť z jiného počítače.
Pokud jde o SW věci, tak jsem vcelku totálně mimo :-)
Koky
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koky »

Myslím že je i plugin na torrenty. Ted nejsem u PC s XBMC, pak dám vědět.

/EDIT: Ted jsem koukal k nim na foru a možná by se tam dalo něco najít:
http://forum.xbmc.org/showthread.php?t= ... ht=torrent
Koky
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koky »

Skvělá zpráva. Na XBMC mají night buildy pozdě, našel jsem web kde jsou dříve.

http://sshcs.com/xbmc/?mode=Notes

Doporučuju stáhnout Windows DX (DirectX) INSTALL (build r30405) a ted pozor: je tam funkční DXVA2 akcekerace přímo v interním přehrávači. vyzkoušeno na full hd filmu, zatížení CPU 25% (Intel Core 2 Duo 2 GHz, GPU ATi HD 3470)

OPRAVA: Zatížení je nižší jak 10% (přes CPU 80%)
everlast20
Nováček
Nováček

Příspěvek od everlast20 »

Potreboval by som poradit ohladom vyberu niekolkych komponentov na stavbu HTPC. Povodne som fungoval na barebone ASUS PunditP4, ale malo miesta na HDD a nemoznost osadit graficku kartu ATI 5450 LP, ma donutilo premyslat nad novymi komponentami.

Uz mam:
Intel Core 2 Duo E7400 (boxovany chladic chcem vymenit, prilis huci ked sa rozbehne)
Kingston 2x2 GB
SEAGATE Barracuda LP 1000GB
WD AV-GP 1000 GB
SAPPHIRE HD 5450 LP (pasivne chladena)

Planujem kupit:
Počítačový zdroj ENERMAX EES350AWT ECO80+
Chladič na procesor NOCTUA NH-U12P SE2
Počítačová skříň ZALMAN HD501

Problem je, ze neviem aku dosku (co najviac SATA portov, aby tam bol PCIe x16 slot na GK)?
Koky
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koky »

Nenapsal jsi cenu, ale vzhledem k tomu, že do skříně se vejde jak klasická velká ATX tak i malá mATX deska, tak je v podstatě jedno kterou vybereš. Vyber takovou, která ti bude rozložením vyhovovat a bude splňovat tvé požadavky.
everlast20
Nováček
Nováček

limit na to nemam, ale staci mi uplne najzakladnejsia doska - neviem si vybrat chipset, ktory by postacoval (P45, GR41, GR43). Chcel som prave poradit nejaku s ktorou mate skusenosti.
Lister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lister »

Záleží jestli chceš šetřit, nebo je cena vcelku jedno.
Jak jsem psal, dlouho preferuju desky GB, dobrá volba by mohla být Gigabyte GA-EP45-UD3LR, ale není nejlevnější.

Zdroj schvaluji, je úžasně tichý a Enermax je celkem jistota, že vydrží. O Krabici jsem uvažoval, přijde mi velmi dobře navrhnutá a líbí se mi design, ale nakonec byly pro mě všechny podobné krabice moc hluboké, takže jsem musel zvolit jeden z málo modelů se sníženou hloubkou. Ale jestli tě netrápí místo, tak to bude dobrá volba. Trochu škoda je dvou malých disků, místo jednoho velkého - energeticky náročnější.
Chladič na procesor naprosto OK a vcelku luxus.
everlast20
Nováček
Nováček

@lister - v dnesnej dobe chcem len setrit :) ... samozrejme dakujem za radu - gigabyte, ktory spominas som uz pozeral, beriem ho zatial ako variantu c.1. Este mam vyhliadnutu ASUS P5Q SE PLUS. Cena zhruba rovnaka.
Lister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lister »

Tak moje první zkušenosti se sestavou HTPC

Krabice je Silverstone grandia GD04B - černá verze, jedna z mála krabic, která má malou hloubku. Na pohled je hodně fešná, zpracování dobré. Instalace komponentů bez potíží, jen je tam omezení výšky chladiče CPU - hezký článek je tad na PCtuningu.
Zdroj jsem otočil do skríně, takže odvětrává oblast disků, zapojil jsem jen pravý zadní větrák (do základní desky a zreguloval na 500-600otáček), který zase odvětrává oblast procesoru. Ostaní větráky zatím vypnuté, protože na plné otáčky jsou hlučné. Musím sehnat regulátory a pak zapnu zadní pravý větrák, který bude foukat do skříně a levý větrák bude vyfukovat ze skříně ven - s tím mu pomůže zdroj, který asi nechám otočený do skříně - PC zatím stojí na koberci, takže stejně jiná možnost v tuto chvíli není.
Zdroj Enermax Eco 350W je úžasný - poměrně levný a fakt krásně tichý.
Procesor je Athlon X2 240 (2.8GHz), kterému jsem snížil napětí o 0,2V na 1,2V. Víc jsem si zatím netroufl, údajně zvládne i 1.1V, ale to bych musel otestovat.
2x1GB RAM ADATA - za začátku mě překvapilo, že mi sytém ukazoval jen 1800MB, ale když máte integrovanou grafiku, tak ono si to něco vezme, že :-D
Základi deska GB GA-MA785GM-US2H s integrovanou grafikou ATI 4200.
Disk WD Green je úžasně tichý, hlavně seek na něm obdivuju, to se fakt povedlo.
Po seskládání a spuštění mě mile překvapilo ticho - PC je asi tak hlučné jako běžný NTB bez zátěže, z více než 1 metru není slyšet - prostě super. Z počátku zlobil chladič procesoru, který při vyšší zátěži řval, ale po podvoltování a zprovoznění DXVA už si ani neškrtne.

Akcelerace na grafice opravdu funguje. Sice ne hned od počátku, ale nakonec se zadařilo.
Samsung Oceanic mi bez problémů akceleroval WMP, ale přes jiný přehrávač mi to nešlo. FFDshow jsem k akceleraci nepřinutil (snad to nějak vyřeší nové verze), ale na interním kodeku MPC-HC to nakonec klaplo. V nastavení interního filtu je potřebné zrušit kontroly levelu a nastavit mod zpracování na Xvid - pak vše šlape, jak má.
Při zprovoznění akcelerace mám zátěž procesoru minimální. procesor pak jede na 800Mhz a z toho si přehrávání vezme asi 20% - no prostě skoro nic.
Když pustím MPEG2 HD video s použitím interního windowsovského dekodéru, tak se taky akceleruje, navíc má tenhle kodek výborný deinterlacing, takže TS videa 1080i vypadají parádně.

Spotřeba systému: v úplném klidu jsem asi na 42,5W - trochu to kolísá od 42-43W. Torrenty či jiné stahování zvýší spotřebu jen minimálně - kolem 44W. Doslova geniální je spotřeba při přehrávání videa s akcelerací - to pak bere cca 45-48W, přes 50W to v tomhle režimu nešlo nikdy.
Ještě jsem netestoval plnou zátěž, to budu zkoušet zítra.
Celkově panuje se spotřebou spokojenost - v idle jsem chtěl miň, ale i tak je to dobré. Ale v režimu HD video mě to opravdu překvapilo :-).

Momentálně ladím SW stránku - trochu zlobí barevné prostory, ale to se snad dořeší.
Zatím používám klávesnici a myš - dá se na to zvyknout a hledání torrentů je prostě přes prohlížeč a Utorrent rychlejší, než s pluginem do mediálního centra.

Zatím neprovozuju optickou mechaniku, tu jsem tam měl je na instalaci Win7- časem snad nějaká BR mechanika. Zatím u nás není pozemní digitální vysílání. Až bude, tak doplím dvojtuner a PC bude sloužit i na záznam televizních pořadů. Kapacita disku v tuhle chvíli stačí, ale ještě jeden tam časem určitě poputuje.
Koky
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Koky »

Kdyžtak zkus poslední build XBMC na týhle stránce: http://sshcs.com/xbmc/?mode=Notes

Vyber Windows DX install a stáhni poslední (build r30539). Když pak půjdeš do nastavení videa, tak tam bude "Povolit přehrávání DXVA2" nebo něco v tom smyslu. Povol to a už by měla ject akcelerace v interním přehrávači XBMC.

Zkoušel jsem to na notebooku a zátež CPU je nižší než při vykreslování samotného XBMC! Při projíždění XBMC mám vytížení asi 15-20%, jakmile zapnut Full HD film tak to spadne na 5-7% (Intel C2D 2.2 GHz)
Odpovědět

Zpět na „HTPC a mini-ITX“