Přehřívání CPU
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Re: Přehřívání CPU
Ano AMD CPU maj plochu jádra razantně větší než Intel protože jsou prostě horší návrh, tečka. S plochou IHS to nemá co dělat.
V praxi když jsi vzpomeneš na socket A, tak tak je to dodnes, to jádro je +- pořád takové (u intelu trochu uší a protáhleé, u AMD zas větší), jen je na tom ještě IHS. Hlavním účelem IHS je právě ochrana jádra před fyzickym poškozenim, co se teploty týče, tak naopak škodí, ala lidi co chtěj top chlazení právě IHS sundavaj (u CPU kde to jde sundat).
V praxi když jsi vzpomeneš na socket A, tak tak je to dodnes, to jádro je +- pořád takové (u intelu trochu uší a protáhleé, u AMD zas větší), jen je na tom ještě IHS. Hlavním účelem IHS je právě ochrana jádra před fyzickym poškozenim, co se teploty týče, tak naopak škodí, ala lidi co chtěj top chlazení právě IHS sundavaj (u CPU kde to jde sundat).
- *obelix*
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
jn už sem to i našel ..
http://cdn.overclock.net/c/c9/900x900px ... s_die.jpeg
http://cdn.overclock.net/c/c9/900x900px ... s_die.jpeg
Kdo neskáče není Čech, tak mi skoč pro pivo a nevejrej!
- kesi
- Začátečník
Jelikož můj nový kousek CPU trochu dost topí, tak bych se rád optal, zda by se mohl někdo veřejně pochlubit, zda existuje "bezpečný" způsob, jak instalovat chladič rovnou na čip. Je to risk, to je mi jasné. Mám i7 4790K a podle Dual Intelligent Processors 5 dá až 4,8 GHz, ale i na 4,6 GHz jsou teploty v OCCT moc přes 80°C a v Linpack AVX (zkrátka vše zaškrtnuto) jdou snad nad 100℃! Už si ty čísla presně nepamatuju, ale bylo to dost, pasta MX-2. Plánuju CPU používat dlouhodobě na taktech kolem 4,6 GHz s rozumnou voltáží. Možná by se dal přemluvit i na 1,22V.
Z toho, co jsem napsal, mi plyne možná odpověď: tak se na to vy*er, stejně budeš v reálných aplikacích mít o 5, spíš o 10℃ méně.
No stejně bych si rád přečetl, jaké máte zkušenosti a co si myslíte o osazení chladiče rovnou na CPU. Díky.
Psáno z mobilního zařízení.
Edit: tohle jsem četl: http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=88&t=143757 , teda ještě nečetl celé, spíš sháním info na PCTF až nyní. Chladič mám Fera2 viz podpis. Křemíkové nebe není fajn místo.
Z toho, co jsem napsal, mi plyne možná odpověď: tak se na to vy*er, stejně budeš v reálných aplikacích mít o 5, spíš o 10℃ méně.
No stejně bych si rád přečetl, jaké máte zkušenosti a co si myslíte o osazení chladiče rovnou na CPU. Díky.
Edit: tohle jsem četl: http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=88&t=143757 , teda ještě nečetl celé, spíš sháním info na PCTF až nyní. Chladič mám Fera2 viz podpis. Křemíkové nebe není fajn místo.
- PKBO
- Moderátor
No, samozřejmě na čip to dáš rovnou můžeš, jen to chce opatrně a rovnoměrně utahovat aby jsi na něj tlačil přes celou plochu, né že zašroubuješ jednu stranu a pak druhou...
Nicméně já bych nejdřív investoval do pořádného chladiče, FERA neni zlá, ale na 4790K už je to prostě málo, pak bych zkusil nejprve vyměnit pastu pod IHS, případně si můžeš IHS vylapovat a teprve pak bych to dával rovnou na čip, ale je to na tobě...
Nicméně já bych nejdřív investoval do pořádného chladiče, FERA neni zlá, ale na 4790K už je to prostě málo, pak bych zkusil nejprve vyměnit pastu pod IHS, případně si můžeš IHS vylapovat a teprve pak bych to dával rovnou na čip, ale je to na tobě...
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Já bych nedělal vůbec nic, nechal bych to na 4,6Ghz s hezkou voltáží a bude to OK. Pokud nemáš krásnej kousek stejně to OC extra hvězdné nebude. 4,8Ghz je u haswellu těžkej nadprůměr, průměr je 4,5. Pokud dá 4,6 s hezkou voltáží je to ihmo dobré.
- *obelix*
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
otázka je jestli právě nechtěl zjistit maximum ale to by musel mít vážně o hodně lepší chlazení
bych to nechal na nějaký frekvenci při který to ještě vklidu uchladíš a je to 100% stabilní, v reálu rozdíl pár set Mhz nepoznáš, dyť jen ze 4,5 na 4,6 to je +2,2% navíc ve výkonu a to je rozhdoně né reálného .-) ale čistě reoretického ... stojí to zato?
bych to nechal na nějaký frekvenci při který to ještě vklidu uchladíš a je to 100% stabilní, v reálu rozdíl pár set Mhz nepoznáš, dyť jen ze 4,5 na 4,6 to je +2,2% navíc ve výkonu a to je rozhdoně né reálného .-) ale čistě reoretického ... stojí to zato?
Kdo neskáče není Čech, tak mi skoč pro pivo a nevejrej!
- kesi
- Začátečník
Tak jo, nechám to kolem 4,5 GHz, když dá s rozumnou voltáží 4,6 GHz, nechám 4,6. Víc už bude potřebovat vyšší voltáž a začne pořádně topit. Do nového chladiče už se mi nechce, musel bych demontovat desku. Pastu mezi CPU a IHS vyměním.
Jen chci plně využít potenciál grafické karty GTX 980 OC, takže 4,5 GHz by mělo stačit.
//EDIT Mr Lucas - smazán dual post
Jen chci plně využít potenciál grafické karty GTX 980 OC, takže 4,5 GHz by mělo stačit.
//EDIT Mr Lucas - smazán dual post
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Je otázka co tim získáš? Všichni co to udělali sice měli hezčí teploty, ale ty nic neznamenaj, v OC si pomohli +- o 100Mhz, a to stojí za ten risk + ztrátu záruky? Já řikam ne.
- Mr Lucas
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že ideální stav, nemá cenu to lámat přes koleno, když už se u CPU láme frekvence vs. voltáž a ta se musí neúměrně zvyšovat.kesi píše:Tak jo, nechám to kolem 4,5 GHz, když dá s rozumnou voltáží 4,6 GHz, nechám 4,6
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight