Přehřívání CPU

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

hiks
Červená karta
Červená karta

Přehřívání CPU

Příspěvek od hiks »

Prosím o radu poskládal jsem známému nové PC
Zk :MSI 970 gaming
Cpu : AMD FX 6300 BE
Ram :Kingstom hyperx 8gb ddr3 1600
Gpu :MSI 750 Ti
Zdr: Zalman ZM500-LX
Cooling :Artic Freezer 7 pro rev.2

Po naběhnutí systému když dám například instalaci aktualizací tak se ventilátor rozjede na maximálních 2200 otáček a po nějaké době se Pc vypne když se hned mrknu do biosu teplota CPU je 76 stupňů zkoušel jsem chladič CPU vydělat vše očistil lihem a nanesl novou pastu Artic mx-4
problém stále trvá chladič CPU je jen trosku zahřátý ventilátor jede naplono ale packy co jej drží u socketu jsou horké chladič by měl zvládat 130 w a CPU má 95 v BIOU jsem nic nenastavoval jen datum . Může být chyba v chladiči nebo jsem špatně nanesl pastu ? ( nezdá se mi to skrze horké packy ) jo a ještě bohužel je to vše ve starém case který nemá otvor u backplate mohlo by to mít vliv ?
děkuju za odpovědi sám jsem bezradný :(
PKBO
Moderátor
Moderátor

Re: Přehřívání CPU

Příspěvek od PKBO »

Ten chladič neni příliš výkonu, na FX které topí zvlášť po OC by byl vhodnější kupříkladu Mugen Max..
Ovšem teplota 76 v biosu v idle je nesmyslně vysoká i na tomhle chladiči.

Pasty dávej minimální vrstu, musí být co nejtenčí, ovšem celistvá, zkontroluj, jestli je opravdu dobře utažen - né moc aby se prohýbala deska ale ani málo aby se vyklal, obojí povede ke špatnému výsledku.

Zkontroluj hodnoty Vcore jestli tam deska sama nepere nějaký nesmysl, případně si jej nastav ručně.
hiks
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od hiks »

Chladič jsem i s procesorem očistil nanesl tenkou vrstvu paty pomocí ťupkovací metoy při zátěži teplota okolo 77 stupnu :( zkousel jsem to i po zapnuti nechat jen v BIOSU ale teplota neklesla pod 52 stupnu
jeste jsem dal BIOS do defaultu a tady jsou hodnoty :
CPU IO :1.488 V
CPU Core: 0.978 V
Core VID :1.2000 V
Current Core VID : 0.976 V
CPU voltage :0.976 V
CPU-NB voltage :1.192 V
OC mode je vypnuty ale teplota neklesne mimo zatez pod 52 stupnu :(
jedine ze bych nespravne nanasel tu pastu nic jineho me nenapada
uz jsem ale delal nekolik chladicu a toto je prvni se kterym mam problem
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

50, 60 je naprosto ok pro tenhle cpu zvlášť s tímhle chladičem... až budeš mít v zátěži nad 80 tak to bude horší, prostě jiný chladič no, tenhle procesor topí.
hiks
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od hiks »

tak ten chladic pujde vratit dal se tam boxovany a teplota v max zatezi nepresahne 44 stupnu diky vsem za rady :wink:
jen me zarazi ze u toho articu je uvadeno 130 W a nedava to....
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

Nemáš zač, poměr cena výkon ti nabídne Silentium FERA za 700, na nějaké divočejší OC budeš potřebovat Mugen Max za 1200.
r34ktor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od r34ktor »

Je to divný. Freezer 7 Pro je sice už z dnešního pohledu za zenitem, ale měl by podávat lepší výkon, než BOX. Každopádně výměna za něco jiného je rozumná. Pro OC FX koukej spíše na modely s cenou okolo 1k Kč.
Knowledge is power
Krullda
Nováček
Nováček

Příspěvek od Krullda »

Spíš bych na tohle CPU sehnal nějaký použitý H80 nebo nějakej instantní co není moc drahej, pak si to můžeš vyhnat na 4,5GHZ a teploty bys mohl mít max 70°C
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

Doporučovat levnej nevýkonej AIO vodník je dost nonsense, viz jakékoliv seriozní testy...
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

kdyz vodnik tak apson neco jako H105 nebo H110 od Corsairu to uz ma nakej smysl.. Jinak na tento procesor asi MUGEN MAX za 1100,- super chladic.
Krullda
Nováček
Nováček

Příspěvek od Krullda »

Rozhodně to bude lepší než ten Artic co má teď H80 byl příklad H105 by byl ideál a cenově by kolem litru se dal sehnat. Navíc tohle je investice co vydrží, může to použít i na FX9x nebo nějakej i7 47xx/58xx
*obelix*
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od *obelix* »

se nedivim celkově má freezer mnohem menší chladicí plochu než dnešní box chladiče ...
resp. chladí líp než box chladiče z roku 2005, kdy taky ostatně první revize freezera 7 a 64 trůnila

pokud bych si mohl vybrat tak bych šel opět do noctui ... zase nový socket , zase nová redukce na patici zdarma ... supr, nic nevrčí vše funguje jak má.
Kdo neskáče není Čech, tak mi skoč pro pivo a nevejrej!
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ten freezer chladí lépe/tišeji jak AMD box. Spíš bude vadnej, odešla (upustila se) heatpipe a pod. Už jsem od articu viděl i z výroby vadné chladiče. Měl jsem třeba Acelero extreme pro HD2900XT a bum, z výroby bylo s prázdnými heatpipe a teploty 100+ velice rychle.
*obelix*
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od *obelix* »

jo tak to mě nenapadlo, ale to by si myslim neuchladil vůbec ne?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Tak těch heatpipe je tam více, stačí aby ňáká z těch méně důležitejch/krajních byla OK a ty stžřední dead a byla by to tahle situace.
*obelix*
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od *obelix* »

jn ale co koukám tak ten základ je pro AM2 (a víc) patici malej ne? to nechladí v celý ploše chladiče (ve styku s cpu) tip bych to tak na 70% , co vim tak Freezer 7 byl dycky jen pro Intely a pro AMD byl Freezer 64 , pak vyšla tahle revize 2, která je stejná jako předchozí akorát to mělo uchycení pro am2 sockety (tzn. sjednocení) ale základna je furt stejně velká a inetl cpu maj stykovou plochu pro chlazení menší než amdčka ... tam bude ten zakopanej pes
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ale IHS se taky po celé ploše nehřeje, CPU jádro je na středu a 99% tepla jde nad něj, do stran se fakt nic moc nedostane. Tzn když plocha chladiče neni menší jak plocha samotného jádra, neni to problém.
kesi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kesi »

To by v tom případě ani nemělo moc cenu rozpatlávat pastu po celé ploše IHS.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ano vždyť to taky cenu nemá, pasta se má nanášet tak že dáš kapku na střed a chladičem jí vytlačíš do stran (za předpokladu že pasta neni zatuhlá/zaschlá).
*obelix*
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od *obelix* »

já právě žil v domění že amd má tu plochu razantně větší než intel... ALe fx6300 nemá integrovanou grafiku tak asi nemá tak velkou plochu no .. prakticky jsem nenašel obrázek sundanýho krytu cpu jak to vlastně je.. Každopádně si pamatuju socket A a kovbojku jménem špatně nasazený chladič = popelnice tam ty stykový plochy byly fakt malý
Odpovědět

Zpět na „Procesory AMD“