"Letokruhy" na DVD jsou v pořádku ???

Vše o CD-R/RW, DVD±R/RW, Blu-ray, HD DVD, ZIP, FDD a dalších.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Mican
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mican »

Bathory píše:Jo, tak to je přesně to, co nemám na žádném CD ani DVD. :-D
V tom případě tvoje vypalovačka nepoužívá na vyšší rychlost jinou strategii zápisu, ale protě to jenom roztočí rychlejš a "pere tam toho víc". U dnešních phtalocyaninových CDček bych se tím neznepokojoval, tam je leckdy problém vidět i kde záznam končí.
i7-920, Gf 8800GTS, 6GB RAMěti, hodně disků, videokarta, joypad, Nintendo DSi, Nintendo Wii, XBox360.
Bathory
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bathory »

Kdyby sis pořádně přečetl všechny předchozí posty, tak tohle nikdy nenapíšeš, ale dobře, donáška až do domu, :wink: tady si prostuduj, jakou strategii zápisu používá moje vypalovačka: http://www.pioneer-eur.com/eur/product_ ... y_id=43-92

A tady vysvětlení pojmů jako je CAV, Z-CLV atd.: http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=16743
Bathory
ZnuGy
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ZnuGy »

Já neříkam, že ty CD jsou nečitelný nebo že by s nima byli nějaký problémy, jenom prostě proto, že sem to ještě u nikoho neviděl. Ale je divný, že když ty DVD projdou zimou, tak ty kruhy zmizi a je to "jedna stopa"
Mican
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mican »

Bathory píše:Kdyby sis pořádně přečetl všechny předchozí posty, tak tohle nikdy nenapíšeš, ale dobře, donáška až do domu, :wink:
Evidentně se každý bavíme o něčem jiném. Já se ti tu snažím jemně naznačit že pro každou rychlost i druh barviva musí vypálení pitu proběhnout trošku jinak. Každý pit se vypaluje sérií krátkých pulzů, protože i při vypalování se musí sledovat stopa + číst předlisované informace v drážce a to by šlo při vypalovací úrovni laseru dost těžko, navíc má barvivo nepříjemně velkou tepelnou vodivost a pit by se při konstantní úrovni laseru rozlezl přes několik stop. A právě délka, intenzita a průběh těhle pulzů tvoří strategii záznamu. Jenom pro CDR je těch strategií definováno minimálně šest a každá má ještě spoustu variací podle rychlosti zápisu. Vypálený pit proto není pokaždé stejný, i když se v něm infračervený nebo červený paprsek láme přibližně stejně. U světla jiných vlnových délek dochází k interferencím v závislosti na přesné sířce vypálené stopy, vzdálenosti těch "mikroděr" v pitech a podobně. Globálně to pak vypadá jako ty letokruhy. Nejsou to části vypálené víc nebo míň, jsou to prostě části vypálené jinak. Vidět to není nijak dlouho (barvivo není úplně tuhé a tyhle miniaturní nerovnosti v pitu se postupně slijí do nádherně ohraničeného ďolíku, který pak ukazují výrobci médií na svých stránkách), ještě pár hodin po vypálení by to ale mělo být vidět pouhým okem (zase s výjimkou phtalocyaninových CDček, protože tam není vidět skoro nic).

Takže závěr: Letokruhy jsou v pořádku, protože se vypalovačka snaží přizpůsobit styl pálení aktuální rychlosti pro použité barvivo. Tak tu prosím neblbněte chudáky paliče, že to mají "nějaký divný".
i7-920, Gf 8800GTS, 6GB RAMěti, hodně disků, videokarta, joypad, Nintendo DSi, Nintendo Wii, XBox360.
Bathory
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bathory »

Napsals to sice hezky, ale ...

bavíme se tady o optické změně povrchu vypáleného média v závislosti na zvolené rychlosti. K zásadní změně rychlosti u Zone-CLV dochází asi 3x (záleží na konečném výběru rychlosti). To, že vypalovačka během zápisu sleduje kvalitu média a upravuje zápis tkz. za jízdy je pravda, ale nijak to nesouvisí s tím, o čem se tady bavíme, a to jsou 2-3 opticky viditelné kruhy na médiu.
Dám ti příklad:
- Nastavíš rychlost vypalování na 16x
- Vypalovačka začne pálit 8x Zone-CLV a během vypalování se snaží přizpůsobit styl pálení aktuální rychlosti pro použité barvivo
- V určité chvíli přejde na 12x Zone-CLV a během vypalování se snaží přizpůsobit styl pálení aktuální rychlosti pro použité barvivo
- A pak ještě jednou v určité chvíli přejde na 16x Zone-CLV a stejně jako předtím i teď, se během vypalování snaží přizpůsobit styl pálení aktuální rychlosti pro použité barvivo

Pokud by během pálení vypalovačka došla k závěru, že část média neodpovídá kvalitou nastavené rychlosti, tak ubere a je jedno jestli to bude při rychlosti 8x, 12x nebo 16x. A naopak, když bude médium kvalitní, tak k žádnému zpomalování docházet nebude a graf v CDSpeed by ti ukázal 3 schody. To jsou ty 2-3 letokruhy, co tady někdo na svých médiích vidí.

Jestli pálíš 4x nebo 40x, každý vypálený pit se musí vejít do normy, není to tak, že při větší rychlosti je 2x tak velkej, to se pak sleje a je hotovo. Vypalovačka se vyšší rychlosti pálení musí přizpůsobit a pity musí být stejně čitelné jak při 4x, tak při 40x. Mechanice která to pak čte je, je totiž úplně jedno jakou rychlostí a strategií bylo páleno, stolnímu přehrávači je to taky jedno, prostě pity nesmí překročit stanovenou normu ani při 52x, když se to stane, šance na přečtení takto vypáleného média jsou podstatně menší.
Mican píše:Takže závěr: Letokruhy jsou v pořádku, protože se vypalovačka snaží přizpůsobit styl pálení aktuální rychlosti pro použité barvivo. Tak tu prosím neblbněte chudáky paliče, že to mají "nějaký divný".
Takže když žádné letokruhy na médiu nemám, špatně mi to pálí???
Dobře, uděláme hlasování. :)
Bathory
Mican
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mican »

Bathory píše:Takže když žádné letokruhy na médiu nemám, špatně mi to pálí???
Dobře, uděláme hlasování. :)
Netvrdím že ti to špatně pálí, naopak to může znamenat, že se tvoje vypalovačka dokáže za všech okolností přesně držet středu stopy, že ještě dokáže číst při vyšší intenzitě laseru a spoustu dalších věcí. A nebo taky to, že ne vždycky použije ten nejoptimálnější postup. Pravdu bys zjistil jedině na čerstvě vypáleném médiu pod elektronovým mikroskopem.

Přítomnost či nepřítomnost viditelných kruhů prostě není kvalitě na závadu a jestli je na médiu málo PI/PO chyb, může tam být třeba vidět obrázek hyeny skvrnité a je to jedno.

A mimochodem, tvoje hlasování je podvod!
Bathory
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bathory »

Mican píše:Netvrdím že ti to špatně pálí, naopak to může znamenat, že se tvoje vypalovačka dokáže za všech okolností přesně držet středu stopy, že ještě dokáže číst při vyšší intenzitě laseru a spoustu dalších věcí.
Ano a takhle to má být, potom jsou rozdíly v pitu vypáleném nízkou nebo vysokou rychlostí minimální.
Mican píše:A nebo taky to, že ne vždycky použije ten nejoptimálnější postup. Pravdu bys zjistil jedině na čerstvě vypáleném médiu pod elektronovým mikroskopem.
Co ti na to mám říct, až mi začne vypalovačka špatně pálit, tak začnu přemejšlet i nad tímhle, ale takový problém já nemám.
Mican píše:Přítomnost či nepřítomnost viditelných kruhů prostě není kvalitě na závadu a jestli je na médiu málo PI/PO chyb, může tam být třeba vidět obrázek hyeny skvrnité a je to jedno.
Přečti si, co se píše tady: http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... ight=kruhy tady je další případ: http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=22644
Můj názor je takový (a nikoho nenutím, aby se mnou souhlasil), že duhové prstence, letokruhy atd. zhoršují čtení a je to anomálie, která tam nemá co dělat
Mican píše:A mimochodem, tvoje hlasování je podvod!
Jestli mě chceš z něčeho osočovat aniž bys to vysvětlil, tak použij SZ!!! :x
Hlasování jsem udělal jenom proto, abych se dozvěděl, jestli je to tak normální jak říkáš, nebo spíš vyjímka.
Mě rukama prošli desítky mechanik, mám za sebou tísíce vypálených médií a nikdy jsem si ničeho takového nevšiml ani u sebe, ani u nikoho jiného. Tohle jsou první 3 případy o kterých vím...

//Edit: Tohle jsem našel na CDR, v popisu testů médií:Nezanedbatelný je leckdy i vliv firmware. Například Pioneer A07 s fw 1.05 velmi špatně zapisoval DVD-R, zlepšení nastalo až u 1.10 a nyní je to s fw 1.16 na kvalitních médiích vynikající, na levných ale někdy velmi špatné - uprostřed média je prstenec, široký tak cca 5-8 mm viditelně jiný a v testech hrůzný. Dají se najít i závislosti takové, že určité médium má zcela rozdílné výsledky s různými typy mechanik.

//Edit2: Další případ: http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=24476
Naposledy upravil(a) Bathory dne sob 29. led 2005, 18:08, celkem upraveno 1 x.
Bathory
jajapv
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jajapv »

Nejde to jinak ale musím jen a jen souhlasit s Bathorym je to anomalie a nema na mediu co delat,kdyby šlo o medium Rewritable tak bych to pochopil
že tam zustavají data z předchoziho záznamu tak jak to byva na CD-RW ale na DVD nic a to jsem tech mechanik namontoval a vlastnil až až.
Rozhodně tyto kruhy nepředvíídají nic dobrého.

Jestli se mi to podaří tak vyfotím medium z mé 3520 ale škoda ta jak ta znugyho tetovat neumí .Škoda :down: :lol:

To BATHORY :nejde mi v tom hlasování přidat hlas čím to ? :sad:
Škoda :down: :lol:
AMD X2 6000,Asus M2N-E,DDR Adata Extreme 2x2GB 800MHz 4-4-4-12,ATI SAPHIRE 4850 512MB,Hitachi SATA II 250Gb,WD SAII 640Gb,Asus 2014BLT,Optiarc 7173S,Win 7 Professionall 64bit,Canon MP610,Logitech set MX4200laser,CANON EOS 400D
Mican
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mican »

Bathory píše:Jestli mě chceš z něčeho osočovat aniž bys to vysvětlil, tak použij SZ!!! :x
Máš pravdu, omlouvám se :oops: .

Tak oprava: Tvoje hlasování je podvod, protože nejde hlasovat (minimálně mě) a jediný negativní hlas (tvůj?) pochopitelně nemůže podat pravdivý obraz o množství letokruhů na vypálených médiích.

//Bathory: OK, nevím, čím je to způsobeno, ale udělám nové hlasování v novém threadu. :)
Upřímě řečeno, však mě bylo divný, že nikdo nehlasuje. :D
Dark100
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark100 »

No já mám "letokruhy" taky a to skoro na každém médiu.

Problém s kompatibilitou, že by to nešlo někde přečíst se mi ještě nestaly.
i7 12700F|ASUS TUF GAMING B660-PLUS|Kingston Fury Beast DIMM DDR4 32GB 3200MHz|Gainward RTX 5080 Phoenix
Murdoc
Nováček
Nováček

Příspěvek od Murdoc »

No já mám "letokruhy" taky a to skoro na každém médiu vypalovaných vysokou rychlostí. Tedy na cedéčkách - nejlépe jsou vidět na kvalitnějších médiích jako Verbatim DL+. Na nejobyčejnějších rádobystříbrnejch shitech to vidět nejni.

DVD jsem vypálil ještě velmi málo - tam jsem to ještě neznaznamenal ani na verbatimkách. Určitě to bude i tím, že DVD se nemusí tolik roztáčet jako CD.

Problém bych viděl tehdy pokud by tam byly vidět nahodilé "fleky" - takhle mi přestal vypalovat Teac W540E a mršil média. Moc mě zklamal.
jirija
Nováček
Nováček

Příspěvek od jirija »

Ja mam take "letokruhy" na Nec 3540a s medii:

Verbatim 8x,+-, pastel,stribrne
Bulqpak
Princo
Memorex

Media od kamarada paleno na Nec 3520a

Verbatim stribrne
Memorex
na jednom mediu byly letokruhy videt vic a na druhem mene

Medium od kamarada paleno Na LG (buhuzel nevim cislo)

Bulqpak printable

Nikdy predtim jsem si u medii toho nevsimnul, protoze na normalnim svetle je to skoro neviditelne, je potreba si rozsvitit halogenovou lampicku a natocit medium pod spravnym uhlem. Na mych mediich je treba nekdy i 5 nebo 6 takovych kruhu. Ma to asi nejspis spojitost se zmenou rychlosti vypalovani, protoze jsem si vsimnul ze obcas spadne buffer na 7 procent a pak hned vyskoci zpet na 97 procent. Co me spis znepokojuje jsu takove male tecky kter maji uplne jinou barvu nez barva media. Znamena to ze medium je v tomto miste spatne? Videl jsem to na skoro vsech jmenovanych mediich.
Flamer
Nováček
Nováček

re:

Příspěvek od Flamer »

No tak na kazdém mediu Verbatim 16x vypálené 8x je znatelne videt zrychlení pálení vypáleno na LG GSA-4166

Obrázek
CPU:P4 2,4(FSB 533);MB: ASUS P4T533-C i850E;RAM:512 RDRAM PC800; GRAFIKA:ATI RADEON 9700PRO;HDD: WD 800JB 80GB 8MB , Hitachi 7K250 165 GB 8MB;ZVUK: SB Audigy;MECHANIKY: DVD+RW/RAM LG GSA-4166B ;DVD+RW Plextor 708A;REPRO: Creative Inspire 5300; MONITOR: 19"ViewSonic P95f+PDA:HP hx2110
Odpovědět

Zpět na „Optická, výměnná a jiná zařízení“