Gigabyte K8N Ultra-9 /XP-9 /F9 Ultra (nF4 Ultra) - rady

Pro procesory AMD Athlon 64, Athlon 64 X2, Athlon FX, Opteron, Sempron a další.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
lll
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: to Ill

Příspěvek od lll »

Jak je možné, že někteří jedou stabilně na této desce na 2500 MHz??
Ja myslím, že je problém v nás, prostě s tím musíš pohrát.....(časování pamětí, atd....)
ravie píše:Ahoj opět,
zde bych přece jen nesouhlasil - přes BIOS to fakt nejde (tak do 215, 220, nepomůže ani starší BIOS), zatímco přes Wokna z toho dostanu stabilně 230...bohužel nemám dobrý kus CPU (TCaseMax 55, TDP 38W) - jak známo, studené sice velmi málo hřejí a spotřebují, ale taky nejdou taktit...ale u kolegy s Opteronem 144 na 2100 MHz, to je dost slabota, to by mu mělo jít tak na 2400 aspoň - bohužel to asi bude ta deska, mimo jiné...
Ravie.
Amd Athlon 3000+,Seagate 120 GB BAR. SATA 7200 8MB, ,Gigabyte GA-K8N Ultra-9 - nForce4 Ultra,2xKingmax DIMM 512MB DDR 433MHz CL2.5, gigabyte nvidia 6600
ravie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ravie »

[quote="lll"]Jak je možné, že někteří jedou stabilně na této desce na 2500 MHz??
Ja myslím, že je problém v nás, prostě s tím musíš pohrát.....(časování pamětí, atd....)

Opět nesouhlas :) Vedou mě k tomu tato fakta:
1) problém může být v desce, například různé revize - různá kvalita
2) s časováním pamětí jsem si hrál dost (a nejen s ním), i jsem zkoušel jiné moduly, nic.
3) http://www.svethardware.cz/art_doc-A62F ... 49B99.html
4) při snížení násobiče CPU jsem dosáhl vyššího FSB, ale výsledná frekvence byla stejná, tzn. buď CPU nebo deska tam mají strop.
Mám Venice 3200+ TRAY, kamarád 3000+ TRAY, oba máme TCaseMax 55, tzn. je taky možné, ba podle mě přímo pravděpodobné, že AMD dává do BOXovaných balení lepší kusy a do trayů horší. Takže bych to tipoval tak, že pokud chce člověk slušně taktovat, tak potřebuje BOXované balení a sólo chladič k tomu :)
Ravie.
lll
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lll »

S tím boxem je to hodně nepravděpodobné.......
ravie píše:
lll píše:Jak je možné, že někteří jedou stabilně na této desce na 2500 MHz??

Opět nesouhlas :) Vedou mě k tomu tato fakta:
2) s časováním pamětí jsem si hrál dost (a nejen s ním), i jsem zkoušel jiné moduly, nic.
4) při snížení násobiče CPU jsem dosáhl vyššího FSB, ale výsledná frekvence byla stejná, tzn. buď CPU nebo deska tam mají strop.
Mám Venice 3200+ TRAY, kamarád 3000+ TRAY, oba máme TCaseMax 55, tzn. je taky možné, ba podle mě přímo pravděpodobné, že AMD dává do BOXovaných balení lepší kusy a do trayů horší. Takže bych to tipoval tak, že pokud chce člověk slušně taktovat, tak potřebuje BOXované balení a sólo chladič k tomu :)
Ravie.
Amd Athlon 3000+,Seagate 120 GB BAR. SATA 7200 8MB, ,Gigabyte GA-K8N Ultra-9 - nForce4 Ultra,2xKingmax DIMM 512MB DDR 433MHz CL2.5, gigabyte nvidia 6600
Smolda
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smolda »

Tray verze se řešily tady a došlo se k závěru, že s kvalitou jsou na tom stejně jako BOX verze,takže tady problém nebude
Suhy
Nováček
Nováček

Příspěvek od Suhy »

Já sám mám tuto desku s Winnie 3200 a jedu na 2500. Myslim, ze ta deska neni spatna.
Melounikov
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Problém s integrovanou zvukovou kartou

Příspěvek od Melounikov »

Ahoj, všichni, mám tuto sestavu: Athlon 64 3000+ BOX, gigabyte k8nf-9 ultra nforce4u s939, pcie, sata2, glan, 1394, 2 * 512 MB DDR400 TRANSCENED CL2.5, ATI RADEON X700pro 256MB PCex, WD SATAII 160GB, LG GSA 4167. Mám problém se zvukovou kartou. Občas mi lupne ve zvuku, na internetu jsem zjistil že to může být způsobeno přiřazením IRQ, a také že ano zvukovka má přiřazeno stejné IRQ jako NVIDIA nForce4 serial ATA Controller, jde ve win xp změnit IRQ? Poraťe mi prosím.
Díky moc
JanFogas
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od JanFogas »

Z mý A64 3000+ 1.80 GHz (200x9) Venice / Gigabyte K8N Ultra-939 NF4/ 1 x 512 DDR 400 cl 2.5 TRANSCEND jsem vypotil následující:

2.48 GHz (275x9) při 1.4 V, HT 2,5x, a RAM jsem vykroutil na 502 MHz.
Zatím testuji stabilitu. Pak se ještě ozvu... :)
JanFogas
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od JanFogas »

JanFogas píše:Z mý A64 3000+ 1.80 GHz (200x9) Venice / Gigabyte K8N Ultra-939 NF4/ 1 x 512 DDR 400 cl 2.5 TRANSCEND jsem vypotil následující:

Z důvodu nestabiliti při testech ve 3DMarku05 jsem byl nucen snížit takt paměti na 456 MHz.
lll
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lll »

Nastavovals nějak paměti nebo tak....nějak to víc popiš protože hodně lidi má hodně problémů na této desce s taktováním.......,dik za tipy....
JanFogas píše:
JanFogas píše:Z mý A64 3000+ 1.80 GHz (200x9) Venice / Gigabyte K8N Ultra-939 NF4/ 1 x 512 DDR 400 cl 2.5 TRANSCEND jsem vypotil následující:

Z důvodu nestabiliti při testech ve 3DMarku05 jsem byl nucen snížit takt paměti na 456 MHz.
JanFogas
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od JanFogas »

lll píše:Nastavovals nějak paměti nebo tak....nějak to víc popiš protože hodně lidi má hodně problémů na této desce s taktováním.......,dik za tipy....
JanFogas píše: Z důvodu nestabiliti při testech ve 3DMarku05 jsem byl nucen snížit takt paměti na 456 MHz.

Potřebuješ BIOS ve verzi F8.
HT Frequency Ratio 4x
CPU Frequency 275
K8 CPU Clock Ratio x9
CPU/DDR Clock Ratio 2/1.66
SutterBoy
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SutterBoy »

ravie píše: Opět nesouhlas :) Vedou mě k tomu tato fakta:
Ravie.
Jen takovy dotaz.... ciste pro mou informaci ... jaky si pouzil zdroj pri pokusu o taktovani na tehle desce ?
AMD Athlon 64 X2 3800+@2100MHz + PRIMECOOLER PC-HP1 chladic, GigaByte K8NF9-Ultra - bios F3, 2x 512MB DDR400 Transcend (2.5-3-3), GigaByte ATI Radeon X800 (chip R430Pro) PCIe 16x 256MB DDR3, 2x WD Caviar 250GB SATA-2 16MB cache zapojeny do RAID 1 (stripping), MAXTOR 120GB ATA133 v supliku (backup disk), NEC 4550A DVD-RAM fw 1.07, TOSHIBA DVD-RW SD-R5372, case ThermalTake Soprano Black, zdroj Chill Innovation CP-520A2 520W
Jiirka
Nováček
Nováček

Mám problém

Příspěvek od Jiirka »

Ahoj lidi. Mám problém s deskou K8n utra 9. Nejde mi rozjet disk na sataII. Měl jsem starý BIOS a ten ho vůbec nenašel. Teď mám verzi F8 a najde ho, ale jak načte windosovské logo, tak to vyplivne modrou obrazovku a hned se restartuje a tak pořát dokola. Teď jedu na sataI. Zkusím cokoli. Díky
Sestava: GA K8NU9, CPU 64-3000+, VGA EAX800GTO, Disk WD2000JS, ...
SutterBoy
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Re: Mám problém

Příspěvek od SutterBoy »

Jiirka píše:Ahoj lidi. Mám problém s deskou K8n utra 9. Nejde mi rozjet disk na sataII. Měl jsem starý BIOS a ten ho vůbec nenašel. Teď mám verzi F8 a najde ho, ale jak načte windosovské logo, tak to vyplivne modrou obrazovku a hned se restartuje a tak pořát dokola. Teď jedu na sataI. Zkusím cokoli. Díky
Sestava: GA K8NU9, CPU 64-3000+, VGA EAX800GTO, Disk WD2000JS, ...
Nazdarek, kdyz instalujes system na SATA disk musis pred instalaci nacist ovladac sata radice tve desky! Pokud to neudelas instalace se ti muze podarit, ale Widle se nebudou nikdy chovat korektne .. dokonce si muzes poskodit disk ... Takze doporucuji znovu nainstalovat system s tim ze pred samotnou instalaci stisknes F6 a pouzijes disketu s odpovidajicimi ovladaci ktere najdes bud na instalacnim cd k desce nebo na netu vyrobce desky ... tak nebo tak zkus si precist manual k tve desce, v drtive vetsine pripadu je tam popsano jak postupovat pri instalaci na SATA disk ...
AMD Athlon 64 X2 3800+@2100MHz + PRIMECOOLER PC-HP1 chladic, GigaByte K8NF9-Ultra - bios F3, 2x 512MB DDR400 Transcend (2.5-3-3), GigaByte ATI Radeon X800 (chip R430Pro) PCIe 16x 256MB DDR3, 2x WD Caviar 250GB SATA-2 16MB cache zapojeny do RAID 1 (stripping), MAXTOR 120GB ATA133 v supliku (backup disk), NEC 4550A DVD-RAM fw 1.07, TOSHIBA DVD-RW SD-R5372, case ThermalTake Soprano Black, zdroj Chill Innovation CP-520A2 520W
totter
Nováček
Nováček

Odpovedi....

Příspěvek od totter »

Co se tyce taktovani, tak jsem rozjel windows s opteronem 144 na FSB 300, bohuzel to ale na teto frekvenci nebylo stabilni.
Dospel jsem ke stabilni frekvenci FSB 275. Dale jsem to nezkoumal, az budu mit cas, zkusim to jeste postelovat. (Verzi biosu mam updatlou z netu)

Co se tyce zdroje. Zdroj mam EC 350W, je naprosto tichej, mam v pocitaci 4HDD, ATI X800, 6vetraku a zdroj zvlada v pohode. Rekl bych ze na moji sestavu je to tak akorat. Vic uz by asi nezvladl.

Co se tyce problemu s SATA disky. Ovladac na nainstalovani Windows potreba neni!. Je potreba asi pouze pro raid. Pokud se po nainstalovani win, nechtej nainstalovat disky (raid), staci pouze v biosu zmenit nastaveni radice z 101 na 104 nebo jak to tam je.

Co se tyce HW firewalu, tak ten nefunguje. Okradli nas.

K taktovani... Doporucil bych zkusit taktovat hned po instalaci windows nebo alespon udelat pred taktovanim zalohu systemu. Dost casto se totiz stava, ze vam zbuchnou windows a pomuze jen reinstal. (myslim, ze je na to specielne nachylny SATA disk)
SutterBoy
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Re: Odpovedi....

Příspěvek od SutterBoy »

totter píše:Co se tyce taktovani, tak jsem rozjel windows s opteronem 144 na FSB 300, bohuzel to ale na teto frekvenci nebylo stabilni.
Dospel jsem ke stabilni frekvenci FSB 275. Dale jsem to nezkoumal, az budu mit cas, zkusim to jeste postelovat. (Verzi biosu mam updatlou z netu)

Co se tyce zdroje. Zdroj mam EC 350W, je naprosto tichej, mam v pocitaci 4HDD, ATI X800, 6vetraku a zdroj zvlada v pohode. Rekl bych ze na moji sestavu je to tak akorat. Vic uz by asi nezvladl.

Co se tyce problemu s SATA disky. Ovladac na nainstalovani Windows potreba neni!. Je potreba asi pouze pro raid. Pokud se po nainstalovani win, nechtej nainstalovat disky (raid), staci pouze v biosu zmenit nastaveni radice z 101 na 104 nebo jak to tam je.

Co se tyce HW firewalu, tak ten nefunguje. Okradli nas.

K taktovani... Doporucil bych zkusit taktovat hned po instalaci windows nebo alespon udelat pred taktovanim zalohu systemu. Dost casto se totiz stava, ze vam zbuchnou windows a pomuze jen reinstal. (myslim, ze je na to specielne nachylny SATA disk)
Dovolil bych si s Tebou nesouhlasit ... ovladace pro SATA nemusis instalovat pouze v pripade ze je radic integrovany v South Bridge, taky zalezi na firmware disku, dokonce jsou urcite odlisnosti u chipsetu pro Intel a pro AMD ... tak nebo tak clovek nikdy nic nezkazi pokud ovladac nainstaluje, nez riskovat nestabilitu systemu, ztratu dat, nebo dokonce poskozeni samotneho disku!

Co se tyce Tveho zdroje ... myslim ze 350W pro konfiguraci jakou mas je tak akorat na hrane. Zdroj by se nemel podcenovat ani precenovat. Samozrejme kvalitni 350W zdroj muze mit lepsi parametry nez leckterej "vykonejsi" ale nekvalitni.

Posledni vec - HW Firewall na me desce GA-K8NF9-Ultra s bisoem F3 jede naprosto bez problemu ... takze jsem mel asi stesti a nebyl jsem okraden ;-)
Norbik
Nováček
Nováček

Příspěvek od Norbik »

Dost zajímavá věc, rád bych kdyby mi to někdo vysvětlil. Přes BIOS jsem se s Opteronem 144 dostal na max 210 FSB a dál klasická hláška a restart. S 210 FSB jsem vyzkoušel clockgen a vyšplhal jsem se na 275 (HT3x DDR 1/1,5 chlazení mám obyč a procák pod zdrojem - max 55 stupňů). Vše jede stabilně, testy O.K. Vrátil jsem v biosu FSB na 200 a ostatní nastavení nechal, ale taktování přes clockgen vytuhlo už na 220. Vrátil jsem to v biosu zpět na 210 a 275 přes clockgen frčelo zas jako z partesu. Druhej problém je takovej, že při studeným startu mi takto přetaktovanej kompl nenaběhne na poprvé. Spustím ho, větráky vrčí a nic. Vypnu a znovu zapnu a jede to o.k. Nebo taky pomůže při vypnutí vypnout i zdroj. Pak to najede napoprvé. Zkoušel jsem ledacos, ale žádný přenastavení nepomohlo. Zkoušel jsem i různé biosy

Opteron 144, K8NF9Ultra BIOS F3, Barracuda 7200.8 160GB SATA NCQ, DDR 400 2,5-4-4-8
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Problém s přetaktováním K8NF9Ultra

Příspěvek od PET5 »

Připojuji se do řady uživatelů, s problémem přetaktování procesoru na desce K8NF9Ultra přímo v biosu. Mám 2 PC na těchto deskách a v obou se v biosu F4 dostanu maximálně na frekvenci FSB 212 MHz. Pak zasáhne "inteligentní tweaker". Vůbec nezáleží na procesoru (PC1 -Manchester 3200 jednojádro, PC2 - Manchester 3800 X2). Následně EasyTune5 frekvenci vytáhne na 240 resp. 225 MHz a procesory stabilně jedou. Naštěstí se nastavení dá uložit a po spuštění se frekvence FSB automaticky zvyšují. Nicméně upřednostňuji přetaktování pomocí biosu, nemám rád zbytečné utility běžící na pozadí.
Zajímalo by mě, jestli někdo na desce K8NF9Ultra dosáhl v biosu vyšší frekvence než 212 MHz. Pokud ne, tak tato deska nesmyslně nabízí v biosu nastavení frekvence až okolo 300 MHz :x
Mike_Starwalker
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike_Starwalker »

Ahoj, mám sestavu s Gigabite K8NF9 Ultra, Opteron 144, 350 W zdroj Fortron, 2 GB RAM Kingston, Radeon X800 GTO2 a v posledních dnech se mi stále častěji stává, že po stisknutí power spínače počítač třeba i půl hodiny nenaběhne. Nespustí se zdroj, nic, ale pak najednou zázrakem naskočí. Dnes pomohlo resetování BIOSu, ale včera jsem to zkoušel a nemělo to vliv, tak to byla asi náhoda. Myslím, že jsem zde už kdysi podobný problém někdo řešil, ale už druhý den se k němu na fórech nemůžu dohledat :). Neví někdo, v čem by to mohlo být? Že by slabý zdroj? Přeflashoval jsem BIOS na verzi F4, ale nepomohlo to.
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Mám také Fortron 350W a na něm +3800 X2, GTO Fire, 1x SATA a start bez problému. Mám typ zdroje s Green Power, kde účinnost je okolo 90%. Má 2 oddělené 12V větve.
Domnívám se, že tvůj zdroj by to měl utáhnout. Podívej se do specifikace zdroje. Pokud máš GTO2 odemknutou, tak si vezme o něco víc proudu než obyčejná GTO. Obecně se doporučuje alespoň 18A na 12V.
Stejně bych to viděl spíše na závadu zdroje nebo desky než na nedostatečný výkon, ten by neměl být během stlačení power spínače okamžitě požadován.
Mike_Starwalker
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike_Starwalker »

GTOčko jsem ještě neodemykal, ale zatím to docela funguje, když na cca 20 sekund vypnu zdroj vypínačem vzadu a pak ho zase nahodím. Asi to opravdu výkonem nebude, celý systém je jinak po zapnutí naprosto stabilní. Čert ví, co a jak, zatím to vydržím a časem zkusím nový droj :)
Odpovědět

Zpět na „Socket 754, 939 a 940“