Asus A8N32-SLI Deluxe (nF4 SLI X16) - zkusenosti?
Moderátor: Eddward
- Cakewalk
- Nováček

Instalace byla na čistý disk i s ovladači RAIDU. Dva disk v RAIDU to nechtělo vzít vůbec. Instalace na jeden disk se podařila. Nainstaloval jsem ovladače z originálního CD a následně připojil další disk do IDE. A konec. Zkusil jsem nové ovladače ze stránek ASUSu a nic. Včera jsem zkoušel Live update BIOSU a vůbec to nenaběhlo. Hlásí to nějakou chybu NT error registry. Tak jsem se rozhodl pro ruční up BIOSU. Vše OK. Průběh bez problémů, ale změna se žádná neprojevila. Máte ještě nějakou radu? 
- Taurus-X
- Nováček

-
Po přechodu na tuto desku (měl jsem DFI Lanparty NF4 SLI-D) mi na procesoru stoupla teplota o 10 stupňů. Nevíte prosím někdo jestli si deska bere teplotu z teplotníha čidla na desce nebo z procesoru? Pri montáži se mi dostalo trochu teplovodivé pasty ke dvoum spodním krajním pinum procesoru a nepodarilo se mi ji úplně odstranit. Mohlo toto způsobit tuto změnu teploty?
Možná je to hloupost, ale už si nevím rady.
DFI LP NF4-SLI Expert , Athlon 64 X2 4200+, GB 8800GTS 512, Corsair 2x1GB 2-3-2-6, WD Raptor 74GB, Seagate 400 GB S-ATA, Creative X-Fi Fatality, Enermax 535W
- MK
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Je to běžná věc, že různé desky ukazují různé teploty. Pokud máš dobře nasazený chladič, tak to neřeš. Mě na Abitce to taky ukazovalo podezřele moc a s novějším biosem už to je v pohodě.Taurus-X píše:Po přechodu na tuto desku (měl jsem DFI Lanparty NF4 SLI-D) mi na procesoru stoupla teplota o 10 stupňů. Nevíte prosím někdo jestli si deska bere teplotu z teplotníha čidla na desce nebo z procesoru? Pri montáži se mi dostalo trochu teplovodivé pasty ke dvoum spodním krajním pinum procesoru a nepodarilo se mi ji úplně odstranit. Mohlo toto způsobit tuto změnu teploty?
- radekhulan
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Bude to špatně nasazený chladič, mě naopak u přetaktovaného X2 s touto deskou teplota v idle klesla na 36C a v loadu na 49C, při 2750 MHz (což je na X2 brutální frekvence). Navíc jde CPU podstatně lépe přetaktovat.Taurus-X píše:Možná je to hloupost, ale už si nevím rady.
Druhá možnost je, že máš zapnutý v BIOSu "CPU overvolt", to tam přidává 0.2V navíc, a proto ti to extrémně hřeje. Ten BIOS vůbec tam má milión nastavení, zvláště pro paměti, u Asusu dosud nevídaných.
- radekhulan
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Mimochodem, naprosto bezproblémově se na tu desku vydá Scythe Ninja. Kvalita provedené celé desky je naprosto dokonalá, nikdy jsem lépe zpracovanou desku neviděl. Ale nic není jen ideální, když jsem na ni dal 2x7800GTX, tak je velký problém tam vydat X-Fi kartu, protože chladič Artic Cooling NV5 Rev.3 zabírá vzadu třetí slot, takže jsem tam X-Fi vecpal s ohnutejma kondenzátorama a dřevěným špalíčkem mezi kartama, aby se to nedotklo a nezkratovalo.
Chápu, že oproti Asus A8N-SLI Premium má tato deska Northbridge i Southbridge, a heatpipe chlazení, a není jednoduché to tam všechno vydat, ale ... pro majitele karet v SLI, pro něž je tento unikát s 2x16 / PCIe především určen, to je drobný problém.
Vlastní heatpipe chlazení je špička, je to samozřejmě absolutně bezhlučné a přitom prakticky studené. Mám přitom overvolt Southbridge, Northbridge i HT..
Možnosti nastavení v BIOSu jsou lepší než u DFI, stabilita zatím ok. Takový DFI Expert ve stejné ceně se se svým nForce4-SLI může jít zahrabat, protože toto je o třídu lepší deska, tichá, skvělá na přetaktování, a s nForce4-SLI32, tedy 5-20% vyšší výkon ve hrách.

Chápu, že oproti Asus A8N-SLI Premium má tato deska Northbridge i Southbridge, a heatpipe chlazení, a není jednoduché to tam všechno vydat, ale ... pro majitele karet v SLI, pro něž je tento unikát s 2x16 / PCIe především určen, to je drobný problém.
Vlastní heatpipe chlazení je špička, je to samozřejmě absolutně bezhlučné a přitom prakticky studené. Mám přitom overvolt Southbridge, Northbridge i HT..
Možnosti nastavení v BIOSu jsou lepší než u DFI, stabilita zatím ok. Takový DFI Expert ve stejné ceně se se svým nForce4-SLI může jít zahrabat, protože toto je o třídu lepší deska, tichá, skvělá na přetaktování, a s nForce4-SLI32, tedy 5-20% vyšší výkon ve hrách.

- Taurus-X
- Nováček

-
CPU overvolt zapnutý nemám. Chladiče jsem už zkoušel tři Box, Primecooler Hyperion HC5+ a Artic Cooling Freezer 64 pro, ale žádná změna. POMOC!!!! 
DFI LP NF4-SLI Expert , Athlon 64 X2 4200+, GB 8800GTS 512, Corsair 2x1GB 2-3-2-6, WD Raptor 74GB, Seagate 400 GB S-ATA, Creative X-Fi Fatality, Enermax 535W
- Taurus-X
- Nováček

-
Zkoušel jsem poslední beta verzi Biosu přímo ze stránek Asuse, ale žádná změna.MK píše: Je to běžná věc, že různé desky ukazují různé teploty. Pokud máš dobře nasazený chladič, tak to neřeš. Mě na Abitce to taky ukazovalo podezřele moc a s novějším biosem už to je v pohodě.
- volkovski
- Začátečník

Na toms hardware sa im podarilo dat FSB na 346 MHz http://www.tomshardware.com/2005/12/15/ ... page4.html a inak dalej su tam zaujimave vysledky 
AMD Ryzen 7 5800x@PBO 4900 | ARCTIC Liquid Freezer II 360 | MSI MPG B550 GAMING EDGE WIFI | G.SKILL 16 GB DDR4 3200 MHz CL14 @3800CL16 Trident Z RGB | GIGABYTE GeForce RTX 2070 SUPER WINDFORCE OC 3X 8G | Kingston A1000 240 GB NVMe | SSD Crucial MX500 1TB | HDD Seagate Barracuda 7200.14 3TB | Corsair RM750x | Fractal Design Meshify S2 White TG Clear | LG 27GL850-B| Logitech G Pro Wireless + G213 + Corsair MM350 X-Large
- radekhulan
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Je dostupný nový BIOS 0903:
http://www.gothtech.pwp.blueyonder.co.u ... I_0903.ROM
http://www.gothtech.pwp.blueyonder.co.u ... I_0903.ROM
- danduo
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
http://www.anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=2620&p=9
http://www.anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=2620&p=8
tady mas tech "20%" vykonu nahoru....vzdy kdyz testujou desky,tak ty testovane jsou lepsi,nez ty jako srovnani,neni to divne??:D manipulace,ale vzdy kdyz je srovnani desek,bez jakehokoli ohlasneni,neni to zmanipulovane a je tu jasne videt,ze je tu A8N32 SLI deluxe ROVNOCENA k SLI-DR,a ta je HORSI,nez Expert
btw.: A8N32-SLI Desluxe a OC potencial??si upad??na vsech recenzich jsem nasel,ze se nedostali nad nejake 320MHz OC a to s DFI serii LanParty UT jde se vsemi deskami (kdyz to nedela amater):) a zvlaste DFI LanParty UT nF4 SLI-DR Expert je ROCK STABLE i v extremni frekvenci HTT 1.25GHz /312*4/(je stabilni i na 1.36GHz,ale nestiha mi vodnik) a bez chyb!! a maximalni dosazena frekvence procesoru AMD Opteron 144 (nevim,mozna jde i vyse,prece jsem jen amater) jde az na 3065MHz!! a to rockstable a maximalni FSB na kterou jsem se dostal byla 450MHz,ale mam zjebany periferie ktery uz to nesnesou,ale rekl bych ze by sel este vyse a asi mam i pravdu
http://www.anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=2620&p=11
"...The final phase was to determine the highest stable, benchmark-able FSB MHz that the CPU and board were capable of performing, which after much testing ended up being 505 MHz FSB."
tak se di s Asusem a 8mi fazovim napajenim vycpat....je to goood deska,ale uz nerikej,ze je lepsi v OC nez DFI LP UT nF4 SLi-DR Expert a jinek desky rady Lanparty a LanParty UT...
dan'
//edit: btw jsem nasel fotky staryho PC este y Invexu (MCR)
tady mas tech "20%" vykonu nahoru....vzdy kdyz testujou desky,tak ty testovane jsou lepsi,nez ty jako srovnani,neni to divne??:D manipulace,ale vzdy kdyz je srovnani desek,bez jakehokoli ohlasneni,neni to zmanipulovane a je tu jasne videt,ze je tu A8N32 SLI deluxe ROVNOCENA k SLI-DR,a ta je HORSI,nez Expert
btw.: A8N32-SLI Desluxe a OC potencial??si upad??na vsech recenzich jsem nasel,ze se nedostali nad nejake 320MHz OC a to s DFI serii LanParty UT jde se vsemi deskami (kdyz to nedela amater):) a zvlaste DFI LanParty UT nF4 SLI-DR Expert je ROCK STABLE i v extremni frekvenci HTT 1.25GHz /312*4/(je stabilni i na 1.36GHz,ale nestiha mi vodnik) a bez chyb!! a maximalni dosazena frekvence procesoru AMD Opteron 144 (nevim,mozna jde i vyse,prece jsem jen amater) jde az na 3065MHz!! a to rockstable a maximalni FSB na kterou jsem se dostal byla 450MHz,ale mam zjebany periferie ktery uz to nesnesou,ale rekl bych ze by sel este vyse a asi mam i pravdu
"...The final phase was to determine the highest stable, benchmark-able FSB MHz that the CPU and board were capable of performing, which after much testing ended up being 505 MHz FSB."
tak se di s Asusem a 8mi fazovim napajenim vycpat....je to goood deska,ale uz nerikej,ze je lepsi v OC nez DFI LP UT nF4 SLi-DR Expert a jinek desky rady Lanparty a LanParty UT...
dan'
- schinach
- Začátečník

-
- h4__
- Žlutá karta Bazar

-
je fakt,ze kdyz jsem kupoval toto pc,tak jsem hodne uvazoval i o asusu,ma spickovej layout,chlazeni a tato deska ma i good OC,ale DFI SLI-DR Expert ma prece jen o zdibicek lepsi potencial...musi se nechat,ze 346MHz FSB na X2 je velice dobre pro ASUS....zajimalo by me kolik z toho daj na expertovi profici....ja na nem dal max 362MHz s 6x nasobic a 4xHTT a stabilne,ani se necukl,ale rekl bych,ze da vic,ale uz takhle topi nejakejch 53C a vodnik mi pak oriva i jiny komponenty:(,ale ASUS by dla me mel zvladnout vic nez 346,ne?? "jen 346MHz"
)
taktovani pouze z biosu,i coldboot najel 1.
taktovani pouze z biosu,i coldboot najel 1.
- schinach
- Začátečník

-
- h4__
- Žlutá karta Bazar

-
- honny
- Středně pokročilý

Není důvod proč by neměla jet.schinach píše:Myslite ze mi na tyhle desce pojede Graf. karta - Asus EAX1600XT ? Cetl jsem ze Asusy jsou s kartami s cipy ATI obcas nekompatibilni
Kód: Vybrat vše
desktop: Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G HDD | debian- schinach
- Začátečník

-
- barakoas
- Nováček

-
Koukam ze Mr.Hulan se po shlednuti vysledku konecne prestal projevovat....asi by nemel dostatecne argumenty!danduo píše:http://www.anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=2620&p=9
dan'
CPU: AMD Ryzen 9800X3D - ARCTIC Liquid Freezer II 420, MB: Asus B650E-E, RAM: Patriot 2x32GB@6000CL30, VGA: Aorus Elite 9070 XT, SSD: Samsung 990PRO 2TB, Samsung 960PRO 1TB, Zdroj: Corsair HX750 platinum, LCD: Philips QD-OLED 32M2N8900, Samsung odyssey G7 32", Case: Phanteks Evolv X, Sound: SoundBlaster AE9, Logitech Z-5500 Digital THX,Sennheiser HD660S OS: Windows 11 Iot LTSC, Mys: Logitech G502X, G305
- h4__
- Žlutá karta Bazar

-
ale¨zase nekrivdete,ja myslim ze rado ma este dost sil se branit,ale ty desky jsou na toim proste vykonostne cca stejne,kazda lepsi v necem...jenze jak se rika,moudrejsi ustoupi....AUSS A8N32 je jedina deska schopna konkurence high-endovym deskam DFI (SLI-DR,SLI-DR Expert) a je to opravdu spickova deska,ticha atd,ale OC se DFI nevyrovna nic...rekl bych,ze je zbytecne nadavat si tu a krivdit,proste tohle tema uz nema smysl,desky jsou na stejne urovni (ASUS lepsi grafika,DFI lepsi OC) a tecka.
//edit:btw. jaka je spokojenost s expertem??
//edit:btw. jaka je spokojenost s expertem??