Ahojte všeci, sorry že vytahuji takto staré téma, ale v pátek jsem našel vyhozený tento Acer Power M5 ve sběrném dvoru a zaujala mě v něm základní deska od Gigabyte s PCI-E 16× slotem. To jsem ještě netušil, že je to hrozný křáp, za který se nejspíš Acer stydí, protože není v žádné z jejich oficiálních databází

Protože jsem chtěl nějaký počítač pro matku na internet rozhodl jsem se, že se nevzdám a zkusím jej upgradovat bez ohledu na to, že Acer chtěl aby tento Desktop nešel nějak zvlášť vylepšit.
Samozřejmě byl zakopaný pes v BIOSu a poprvé jsem zkusil programovat BIOS sám. Po dni práce se BIOS povedlo ne jen odblokovat, ale i vylepšit. Nyní se dá procesor taktovat na úrovně kdy by to nejspíš deska sama nezvládla a shořela

navíc se dají programovat základní funkce BIOSu jako je třeba Smart FAN Control, Přepínání chipsetu z RS482 na RS480 (který má dodatečné funkce), integrovaná grafika může mít až 128Mb paměti (dříve jen 64Mb), rozšířený Power Management kde se dá dokonce nastavit kdy se má počítač zapínat (Hodina:Minuta:Sekunda v jaký den, či každý den), SATA control (kde se dá nastavit libovolný primární disk a samozřejmě je SATA nadřazena IDE diskům) a mnoho dalšího.
Každopádně si tuto verzi nechci nechat jen pro sebe a proto ji zde publikuji pro případ, že by se tohoto počítače chtěl někdo zbavit právě kvůli minimální kompatibilitě s lepším hardwarem.
Motherboard Gigabyte K8A482m
BIOS Update SMv2.4 vR01-H1
BIOS Download:
LINK 8,4Mb
Drivers Download (Vista/7):
LINK 373Mb
V archívu je přiložen README.txt, kde je návod na bezpečné flashnutí BIOSu. Pokud vše uděláte tak jak je tam popsáno, nemělo by se nic pokazit. Sám jsem jej takto flashnul asi 20× než jsem došel k finální verzi
UPOZORNĚNÍ: toto není originální BIOS a za případné poškození počítače nenesu zodpovědnost! Vše děláte na vlastní riziko!
Tento BIOS byl testován pouze na jedné desce, kde pracuje parádně.
Tento BIOS umožňuje upravovat základní funkce desky a některé funkce nebyly testovány! Tudíž mohou nenávratně poškodit desku, či jiné komponenty.