Acer GRS482M - neznama deska od Gigabyte

Pro procesory AMD Athlon 64, Athlon 64 X2, Athlon FX, Opteron, Sempron a další.

Moderátor: Eddward

Loiza
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

RE

Příspěvek od Loiza »

Brut píše:Je to přesně ono do puntíku. Nedá se to nějak taktovat? Má to i svůj Bios pro Acer. Nedal by se použít jiný?
Taky mám tento pc... a nemůžu na to najít žádné ovladače.. a sere mě to... nemůžu tam ani dát SATA disk.. protože ho nenajde. POkud jste to někdo za ten rok nějak vyřešil... pls... pomoc !! :(
Petroska
Nováček
Nováček

Re: Acer GRS482M - neznama deska od Gigabyte

Příspěvek od Petroska »

Cau cau, neco jsem nasel je to primo na ten typ PC ftp://ftp.acer.cz/desktop/
PadL
Nováček
Nováček

Příspěvek od PadL »

Ahojte všeci, sorry že vytahuji takto staré téma, ale v pátek jsem našel vyhozený tento Acer Power M5 ve sběrném dvoru a zaujala mě v něm základní deska od Gigabyte s PCI-E 16× slotem. To jsem ještě netušil, že je to hrozný křáp, za který se nejspíš Acer stydí, protože není v žádné z jejich oficiálních databází :-D
Protože jsem chtěl nějaký počítač pro matku na internet rozhodl jsem se, že se nevzdám a zkusím jej upgradovat bez ohledu na to, že Acer chtěl aby tento Desktop nešel nějak zvlášť vylepšit.
Samozřejmě byl zakopaný pes v BIOSu a poprvé jsem zkusil programovat BIOS sám. Po dni práce se BIOS povedlo ne jen odblokovat, ale i vylepšit. Nyní se dá procesor taktovat na úrovně kdy by to nejspíš deska sama nezvládla a shořela :D navíc se dají programovat základní funkce BIOSu jako je třeba Smart FAN Control, Přepínání chipsetu z RS482 na RS480 (který má dodatečné funkce), integrovaná grafika může mít až 128Mb paměti (dříve jen 64Mb), rozšířený Power Management kde se dá dokonce nastavit kdy se má počítač zapínat (Hodina:Minuta:Sekunda v jaký den, či každý den), SATA control (kde se dá nastavit libovolný primární disk a samozřejmě je SATA nadřazena IDE diskům) a mnoho dalšího.
Každopádně si tuto verzi nechci nechat jen pro sebe a proto ji zde publikuji pro případ, že by se tohoto počítače chtěl někdo zbavit právě kvůli minimální kompatibilitě s lepším hardwarem.

Motherboard Gigabyte K8A482m
BIOS Update SMv2.4 vR01-H1
BIOS Download: LINK 8,4Mb
Drivers Download (Vista/7): LINK 373Mb

V archívu je přiložen README.txt, kde je návod na bezpečné flashnutí BIOSu. Pokud vše uděláte tak jak je tam popsáno, nemělo by se nic pokazit. Sám jsem jej takto flashnul asi 20× než jsem došel k finální verzi ;-)

UPOZORNĚNÍ: toto není originální BIOS a za případné poškození počítače nenesu zodpovědnost! Vše děláte na vlastní riziko!
Tento BIOS byl testován pouze na jedné desce, kde pracuje parádně.
Tento BIOS umožňuje upravovat základní funkce desky a některé funkce nebyly testovány! Tudíž mohou nenávratně poškodit desku, či jiné komponenty.
Naposledy upravil(a) PadL dne čtv 16. dub 2015, 06:02, celkem upraveno 2 x.
pbjun
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pbjun »

Tak pokud je to gigabyte tak by mohlo fungovat ctrl+F1 ale nejsem si jisty zda to bude s timto biosem fachat :)
Hlavní PC: Core i7 13700K, Asus TUF Z790-PLUS D4 , 128GB DDR4, RTX 4070 Ti, Gigabyte Aorus 500GB NVME, Samsung 2TB NVME, LCD Dell 34"
Garáž PC: Core i5 11400F, 32GB DDR4, GTX 1070 Ti, 1TB NVME Samsung
PadL
Nováček
Nováček

Příspěvek od PadL »

BIOS (celý čip) je od Aceru a je tam nahrán Award. Model, který je velice podobný (K8A480m-9) a Gigabyte jej prodával jako komponent, byl osazen úplně jiným čipem a AMI BIOSem. Rozdíl mezi těmito deskami je opravdu pouze v BIOSu a poloze konektorů pro napájení procesoru a CPU FANu.

tento BIOS je pouze modifikovaná verze toho od Aceru který se dá stáhnout v odkazu nad mým prvním příspěvkem. CTRL+F1 funguje pouze u některých desek viz. zde a určitě by Acer tuto možnost nedovolil. Navíc mám dojem, že to není pro Award BIOS.
pbjun
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pbjun »

Zatim sem nepotkal gigabyte desku u ktere by ctrl+F1 nefungovalo ale bavime se pouze o ofiko gigabyte deskach :) Ale hezky sis pohral :)
Hlavní PC: Core i7 13700K, Asus TUF Z790-PLUS D4 , 128GB DDR4, RTX 4070 Ti, Gigabyte Aorus 500GB NVME, Samsung 2TB NVME, LCD Dell 34"
Garáž PC: Core i5 11400F, 32GB DDR4, GTX 1070 Ti, 1TB NVME Samsung
Odpovědět

Zpět na „Socket 754, 939 a 940“