Pokud máte ražim Native IDE a chcete AHCI, stačí to je přepnout v BIOSu. Datům to nevadí a operačnímu systému taky ne, kromě jediné vyjímky - Windows. Ty to (nevím proč) nepřežijou. Asi nemaji driver
Co je to ahci a jak to zprovoznit
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- ElCondor
- Začátečník

-
AHCI
AHCI je přirozený režim SATA disků. Ostatní volby jsou emulace starších režimů IDE, pro zastaralé Operační systémy jako jsou Windows XP.
Pokud máte ražim Native IDE a chcete AHCI, stačí to je přepnout v BIOSu. Datům to nevadí a operačnímu systému taky ne, kromě jediné vyjímky - Windows. Ty to (nevím proč) nepřežijou. Asi nemaji driver
Naposledy upravil(a) ElCondor dne úte 25. pro 2007, 17:32, celkem upraveno 1 x.
- Muad'Dib
- Červená karta

-
- Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ
Nie, že by sa to tu už n-krát neriešilo,... ale tie bludy, čo sa tu zo začiatku písali, mi nedovolili neuviesť to tu ešte raz:
Zmena SATA II (seagate 2x250) z emul.IDE na AHCI - môžem?
Zrejme najlepšie by bolo dať to rovno do FAQ... (ách, keby sa mi tak chcelo...)
Zmena SATA II (seagate 2x250) z emul.IDE na AHCI - môžem?
Zrejme najlepšie by bolo dať to rovno do FAQ... (ách, keby sa mi tak chcelo...)
- |Mio|
- Nováček

-
- ElCondor
- Začátečník

-
Oficiální neexistuje!|Mio| píše:Jenze se to nevyresilo ani tam kam smeruje tvuj odkaz.
Tedy navod by tam byl, jenze neni funkcni, mohl bych rozvadet proc, ale nemelo by to smysl.
Takze se stale hleda reseni pro zapnuti AHCI pro systemovy HDD bez nutnosti reinstalace Windows XP.
Intel C2D E4500@3,025GHz, Gigabyte P35-DS3, 4GB RAM A-Data@880MHz, ASUS EN8600GT, Seagate 7200.10 ST3250410AS 250GB, WD5000AAKS, Samsung SH-203B, Fortron 500W, OpenSUSE 10.3 x86-64
- godlike
- Středně pokročilý

-
- ElCondor
- Začátečník

-
Výkonostní vliv to nemá v podstatě žádný. Podstatnou funkcí je ale hot-swap. Kdo připojuje SATA za chodu, tak AHCI potřebuje. Ostatní ne.godlike píše:AHCI je uplne o hovne.Jedu SATA jako IDE a klid|Mio| píše: Takze se stale hleda reseni pro zapnuti AHCI pro systemovy HDD bez nutnosti reinstalace Windows XP.
Intel C2D E4500@3,025GHz, Gigabyte P35-DS3, 4GB RAM A-Data@880MHz, ASUS EN8600GT, Seagate 7200.10 ST3250410AS 250GB, WD5000AAKS, Samsung SH-203B, Fortron 500W, OpenSUSE 10.3 x86-64
- Lukfi
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- petr_
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Lukfi
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- G.O'S
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
No a nechtěl by někdo z vás nejdřív do těch Windows XP ten ovladač nainstalovat a pak to v tom BIOSu přepnout? Když se vám to podaří do toho OS nainstalovat, tak nemusíte dělat ani reinstall celého OS, tak si to ten ovladač pak samo natáhne a pojede to. Jinak ve Vistách s SP1 mi to jelo bez problému i bez jakéhokoli doinstalovávání ovladače. Asi ho už v sobě obsahují. S Vistama bez SP1 nevím, nemám vyzkoušeno. Mluvím ale teď jenom o režimu AHCI. Ale s režimem RAID je to to samé, jen se musíte postarat o to, jak ten nainstalovaný OS z toho disku co nebyl v RAIDu přenést pak na to diskové pole. Jsem tak nedávno laboroval u jednoho, který chtěl svůj OS na malém a pomalém disku, aniž by ho přeinstalovával, dostat na RAID 0 pole. Tak jsem do systému doinstaloval na ten jeho RAID ovladače, zapojil jsem tam ty nové disky a nastavil na RAID 0, Windows naběhly, viděly, že je tam RAID 0 pole, a pak jsem z toho disku na to pole naklonoval ten jeho starý disk (jen teď nevím jestli to bylo Norton Disk Ghostem, nebo něčím od Acronis nebo Paragon) a pak to jelo. Jinak ještě pro zprovoznění v XP musíte mít nejméně XP s SP1. Nejvhodnější by bylo už ale s SP3, možná ten už v sobě ten AHCI ovladač bude i obsahovat, tudíž by to stačilo v BIOsu jenom zapnou. Ale to opět nemám vyzkoušené, takže to někdo zkuste. Nejdůležitější prostě je, mít v tom OS, před tím přepnutím do toho módu, k tomu nainstalované ovladače.
GigaByte MA790GP-DS4H, AMD Phenom II X4 965 Black Edition, CoolerMaster Hyper 212, 4xKingston HyperX 2GB 1066 DDR2 CL5, ASUS EAH6870 ATI Radeon HD 6870 1GB DDR5, SSD Patriot Pyro 120GB, HDD Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, 500 GB, 7200ot/min, SATA II, atd. atd. atd.
- zombux
- Odborník PCT

Re:
jo, protože IDE na to není stavěný, s tím napájením se musí opravdu opatrně a s provozem na sběrnici taky, je úžasně jednoduchý takhle přijít o data nebo rovnou o diskLukfi píše:Už jsem odpojoval aji IDE disky za chodu a nic se nestaloale musí se to umět, když při vytahování molexu skočí jiskra tak se PC restaruje.
Problém bude asi spíš s tím připojováním za chodu...
ignorelist: kremrole a dezoláti
- ravie
- Začátečník

Re:
Souhlas, měl jsem stejný problém. A ještě je třeba dát pozor na porty, tuším že AHCI jsou ty fialové.TiborM píše:Co sa tyka vypinania HDD pri restarte PC tak u Gigabyte DS3, DS4 je to zapricinene zle nainstalovanym driverom na AHCI pri instalacii WindowsXP... Treba po stlaceni F6 zvolit RAID driver, nie AHCI - ten je pre 64bit Windows. Odskusane na DS4 osobne, na DS3 skusal kamarat...
Ravie
i5, 8GB RAM, R7 270. A super bedna - 3R systems R700, plus nějaká ta Noctua 
- Lukfi
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: Co je to ahci a jak to zprovoznit
Barevně jsou odlišené jednotlivé řadiče, ne AHCI porty a non-AHCI porty. Zrovna na deskách Gigabyte (alespoň já to tak mám) jsou fialové porty připojené k řadiči JMicron, ten AHCI umí, ale musí se to zapnout v BIOSu, a oranžové porty jsou southbridge, a tam záleží na verzi - můj ICH8 to neumí, ale ICH8R ano a opět se to musí zapnout v BIOSu.
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.
- Holda
- Středně pokročilý

Re: Co je to ahci a jak to zprovoznit
ve Vistach je to jednoduche a jde to bez reinstallu
http://support.microsoft.com/kb/922976
http://support.microsoft.com/kb/922976
.
- Muad'Dib
- Červená karta

-
- Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ
Re:
Mno, klidně to můžeš rozvést... Ovšem, že ten návod je dosti zjednodušující a téměř nic neříkající.|Mio| píše:Jenze se to nevyresilo ani tam kam smeruje tvuj odkaz.
Tedy navod by tam byl, jenze neni funkcni, mohl bych rozvadet proc, ale nemelo by to smysl.
Takze se stale hleda reseni pro zapnuti AHCI pro systemovy HDD bez nutnosti reinstalace Windows XP.
V reálu to to poněkud složitější.
Ale jde to, bez reinstalace, alespoň doufám. Důkazem toho budiž to, že se mi to před chvíli povedlo. Tedy alespoň doufám... Vrtal jsem se v tom dost dlouho, téměř 1/2 hodiny, momentálně mi to běží s ovladačem iaStor.
Po internetu se povalují spousty zaručených návodů. Ehm, bohužel, prakticky ani 1 z nich dokonale nefunguje. Už jenom proto, že těch řadičů jsou spousty a jejich identifikátorů také.
Třeba tenhle počítač, u nehož sedím, měl identifikaci toho řadiče 8086:2921. Ovšem po přepnutí do režimu AHCI to bylo 8086:2923. Pokud ty identifikátoru nesedí, tak ho nenajde, a pak je to klasika: STOP 0x7B při startu.
Navíc, jak vidíte, je to Intelovský řadič a Intel se zjevně moc neobtěžoval, aby poskytl ty správné ovladače, nebo tedy alespoň přidal popis toho řadiče do INF souboru. Ach, to jsou ti oškliví kapitalisté...!
Zjednodušeně řečeno, ty identifikátory zařízení musejí souhlasit; já jsem je musel přepsat ručně. Ale jinak to byla klasika: předtím jsem mu musel vnutit ovladače, protože se ten identifikátor zařízení ještě neshodoval.
Nevím, zda by byl o takový návod nějaký zájem, ale doufám, že nikoliv, protože i kdybych to naformuloval, tak bych vypadal jako řezník, poněvadž jsem to dělal vělice spěšně, jen už aby to šlapalo a já mohl pokračovat v stahování p-čka... Kvůli pohodlnosti jsem přepsal ten INF soubor, takže jsem ztratil certifikaci ovladače.
(Ale jinak nic těžkého - snad 1x nebo 2x jsem si u toho zanadával do hnusných kapitalistů, to je vše.)