Hitachi HDT722516DLA380 -160GB -chroustaní, tikání

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Pavelm
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pavelm »

Zítra jdu ten Hdd reklamovat:
Psal jsem do prodejny na e-mail -jak to u nich chodí s reklamací -a odpověděli mi, že nejdříve Hdd vyzkouší sami, a v případě, že bude HDD vadný, tak ho pošlou na reklamaci.
Doufám, že mi to uznají. Jestli ne, tak :evil:
AMD Athlon II X2 245 AM3 @3190Mhz, Gigybyte M55S-S3 - nForce550, 2x512MB GoodRAM 667Mhz Dual Ch.,
HDD160GB Hitachi SATA2, HDD80GB Samsung PATA, HDD320GB WD3200AAKS SATA2, HDD250GB WD2500JS SATA2,
GF 7300GT TOP 128MB DDR3, Zdroj 350W Fortron
3D Mark01 -19 124 bodů
ctrl_j
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ctrl_j »

Na ocguru se zrovna resilo neco podobneho a objevil se tam tenhle uzitecny link -> zvuky ktere ukazuji vadny disk. Poslechni to Pavle jestli je tam ten "tvuj"
~ The difference between genius and stupidity is that genius has its limits. - A. Einstein ~
Pavelm
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pavelm »

Je to všechno v prde.. :evil:
Dnes mi přišla na Mobil zpráva z prodejny, kde jsem HDD reklamoval: "Dobrý den. Vas HDD si můžete vyzvednout. Dle vyjádření servisu HDD nevykazuje žádnou vadu.."
Je to v pr...., budu muset poslouchat nějaké zasr... chčení HDD!! :evil: :( :sad: :evil: :evil:
:old9:
Nevím co mám dělat!!! Zas...ý Hitachi! :evil: :(
AMD Athlon II X2 245 AM3 @3190Mhz, Gigybyte M55S-S3 - nForce550, 2x512MB GoodRAM 667Mhz Dual Ch.,
HDD160GB Hitachi SATA2, HDD80GB Samsung PATA, HDD320GB WD3200AAKS SATA2, HDD250GB WD2500JS SATA2,
3D Mark01 -19 124 bodů
radonko
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od radonko »

Pavelm píše:Je to všechno v prde.. :evil:
Dnes mi přišla na Mobil zpráva z prodejny, kde jsem HDD reklamoval: "Dobrý den. Vas HDD si můžete vyzvednout. Dle vyjádření servisu HDD nevykazuje žádnou vadu.."
Je to v pr...., budu muset poslouchat nějaké zasr... chčení HDD!! :evil: :( :sad: :evil: :evil:
:old9:
Nevím co mám dělat!!! Zas...ý Hitachi! :evil: :(
spytal si sa ci im robil disk to iste co tebe?? a co na to hovoria??

mas proste smolu, chytil si zly kus, ja mam jeden taky WD a seagate sice PATA ale robia to iste, v notebooku acer mam disk ktory kazdych 5 minut raz cvakne, vselijake pripady su.....este mas sancu ze sa ti pokazi v zarucnej dobe a budes mat novy.

Skusal si utilitu s ktorou sa meni hlucnost/rychlost disku??
je to mala utilita asi ja na Hitachi /http://www.hitachigst.com/hdd/support/download.htm/, je to Feature Tool, Version 2.04, mas tam aj pdf s popisom

alebo musis skusit netradicne intuitivne medoty
skusal si ten disk pocas chodu pomaly otocit do vertikalnej polohy alebo dole hlavou? meni sa niejako ten zvuk??
raz sme spravili taky disk tak ze sme ho sformatovali vo vertikalnej polohe
Pavelm
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pavelm »

radonko píše: spytal si sa ci im robil disk to iste co tebe?? a co na to hovoria??
Neptal, protože jak jsem si byl HDD vyzvednout, byla tam jen prodavačka, která o tom nic nevěděla -jen mi ten HDD dala.
radonko píše: Skusal si utilitu s ktorou sa meni hlucnost/rychlost disku??
je to mala utilita asi ja na Hitachi /http://www.hitachigst.com/hdd/support/download.htm/, je to Feature Tool, Version 2.04, mas tam aj pdf s popisom
Jo, dnes jsem ji zkoušel, po zapnutí AAM (na 191) je to znatelně tišší, ale problém přetrvává. (zapl jsem si i SATA2)
radonko píše: alebo musis skusit netradicne intuitivne medoty
skusal si ten disk pocas chodu pomaly otocit do vertikalnej polohy alebo dole hlavou? meni sa niejako ten zvuk??
raz sme spravili taky disk tak ze sme ho sformatovali vo vertikalnej polohe
Teď budu vypadat asi jako blbec, ale zjistil jsem, že to HDD není!, Protože jsem zjistil, že to dělá i druhý HDD (Samsung 80GB PATA), jenže není při tom chroupání slyšet (LED malinko poblíkavala)!
Takže, teď musím nějak zjistit, čím to je!! -můj tip je, že by to mohlo být ZDROJEM (COLORSIT 400W), jenže zatím nemám šanci vyzkoušet jiný. -a kupovat nový se mi nechce, když není 100% jisté, že je to právě tím zdrojem!
3D Mark01 -19 124 bodů
P_V
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od P_V »

Teorii že je to nějakým softem, co pravidelně zapisuje nebo čte na disk "cosi", jsi vyloučil? Zkus ve chvíli, kdy disk začne chroustat, restartovat stroj a ještě před nabootováním, při výpisu bios hlášek, zmáčkni na klávesnici Pause. A čekej, jestli začne chroustat...
Pavelm
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pavelm »

P_V píše:Teorii že je to nějakým softem, co pravidelně zapisuje nebo čte na disk "cosi", jsi vyloučil? Zkus ve chvíli, kdy disk začne chroustat, restartovat stroj a ještě před nabootováním, při výpisu bios hlášek, zmáčkni na klávesnici Pause. A čekej, jestli začne chroustat...
Nezačne!
3D Mark01 -19 124 bodů
P_V
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od P_V »

Pomocí tohohle http://www.microsoft.com/technet/sysint ... lemon.mspx můžeš zkusit vypátrat, který proces pravidelně zapisuje nebo čte na disk. (návod po mě nechtěj... :) )
NorbiWRC
Nováček
Nováček

Příspěvek od NorbiWRC »

mam ten isty disk, a to klikanie je ta kalibracia tej citacej hlavicky alebo co to je.
Mam v podstate tiez iste hodnoty v speedfane, ale na tej MP3 to bolo hodne hlasnejsie ako hlas co vydava moj disk.
takze neviem ti povedat, kazdopadne to stoji za to ist reklamovat, a potom naisto daj vediet ci to bola ozaj chyba alebo nie
Pavelm
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pavelm »

NorbiWRC píše:mam ten isty disk, a to klikanie je ta kalibracia tej citacej hlavicky alebo co to je.
Ale to co to dělá mi, není kalibrace. Kalibraci hlav slyším jen občas -třeba 1x za den. -A to většinou, když je HDD delší dobu zatížený. -Zvuk kalibrece hlav je úplně jiný, krátký a hlasitý.
NorbiWRC píše:Mam v podstate tiez iste hodnoty v speedfane, ale na tej MP3 to bolo hodne hlasnejsie ako hlas co vydava moj disk.
To chroupání na te MP3 bylo, když jelo SNMP -prosimtě vyzkoušej to zapnout taky, jestli ti to bude dělat. -stačí nainstalovat aplikaci C.O.M., která je na CD od desky (gigabyte). -to SNMP by se mělo zapnout samo (po instalaci) . Dík,-
NorbiWRC píše:takze neviem ti povedat, kazdopadne to stoji za to ist reklamovat, a potom naisto daj vediet ci to bola ozaj chyba alebo nie

Reklamace HDD =>byla neúspěšná, ale Harddiskem to není.
3D Mark01 -19 124 bodů
Don
Administrátor
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Don »

a co treba tuhost case... disk se v ve kvalitni skrini chova uplne jinak nez v bedne za 1000kc i se zdrojem viz. EC apod.
CPU:i3-10105; MB:Gigabyte B560M D3H; RAM:HyperX 2x8GB DDR4; HDD: SSD Samsung Pro 1TB, Samsung EVO 500GB, WD Red 1TB NVMe; PS:Corsair HX650W; Case:SilverStone GD09B Grandia; Monitor:Panasonic VX-P50VT50E; Mouse:Logitech MX Performance; Keyboard:Logitech Wireless Illuminated K800
Audio: Asus Xonar Essence ST, NAD C375BEE, VMA-II S
Pavelm
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pavelm »

Don píše:a co treba tuhost case... disk se v ve kvalitni skrini chova uplne jinak nez v bedne za 1000kc i se zdrojem viz. EC apod.
Nevím, co tím přesně myslíš, ale pochybuju, že je to tím. Nicméně zítra jdu pro: Fortron 350W/LN, 12fan, PFC, P4, 24PIN, FSP350-60THN-P -doufám, že nebude pískat, jak jsem někde četl.
3D Mark01 -19 124 bodů
ctrl_j
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ctrl_j »

Jednak fortron piskaval se Seagate disky a za dalsi je to uz historicka zalezitost.
~ The difference between genius and stupidity is that genius has its limits. - A. Einstein ~
Pavelm
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pavelm »

Shrnutí problému!

Koupil jsem si nový zdroj Fortron350W -Problém s chroupáním HDDisků přetrvává!

Vím čím to není! (myslím tím problém s chroupáním)
-Není to Harddiskama, není to Zdrojem

Další poznatky
-Harddisky (bezdůvodně)chroupou pouze v OS! (WinXP)
-Interval mezi každým chroupnutím =přesně 1 vteřina
-Led kontrolka bliká.
-cca po 0,5 - 1 minutě nečinnosti chroupání ustane.

čím to tedy může být???
Nevím už si rady, jsem zoufalý. Prosím poraďte kdokoliv, co to může způsobovat. Předem díky :( :( :( :sad:
3D Mark01 -19 124 bodů
P_V
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od P_V »

Však to tady píšu. Nějaký soft ti tam furt něco zapisuje nebo čte.
P_V píše:Pomocí tohohle http://www.microsoft.com/technet/sysint ... lemon.mspx můžeš zkusit vypátrat, který proces pravidelně zapisuje nebo čte na disk. (návod po mě nechtěj... :) )
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

takhle se chová torrent v plný palbě
ignorelist: kremrole a dezoláti
Pavelm
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pavelm »

P_V píše:Však to tady píšu. Nějaký soft ti tam furt něco zapisuje nebo čte.
P_V píše:Pomocí tohohle http://www.microsoft.com/technet/sysint ... lemon.mspx můžeš zkusit vypátrat, který proces pravidelně zapisuje nebo čte na disk. (návod po mě nechtěj... :) )
Zkoušel jsem ten program, ale nic jsem nezjistil. Nejprve jsem ukončil všecky programy, pak spustil program. Při chroustání (bez SNMP) se nic nezobrazovalo! Takže žádný soft tam nic nezapisuje! ?
zombux píše: takhle se chová torrent v plný palbě
???
3D Mark01 -19 124 bodů
Pavelm
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pavelm »

Mimochodem -Dnes jsem zkoušel nainstalovat Windows 2000 Prof. a HDD chroupal i tam! Dokonce i při instalaci Systému to dělalo. :(
Hdd nechroupe, když jsem v Biosu, nebo když dám pauzu před najížděním systému. Takže čím to může být. Základní deskou? Špatnou verzí Biosu? Nebo nastavením v něm? Fakt už si nevím rady. Na reklamací to taky nevypadá, protože to není zas tak hrozné, ale mi ten zvuk vadí!! :( :( :( :sad:
Ještě jsem uvažoval, že bych mohl mít v Biosu něco špatně nastavené, ale nevím co. Nevíte někdo, jaké položky v biosu můžou mít vliv na HDD? :?
Pls, zkuste mi poradit, dík
:sad:
3D Mark01 -19 124 bodů
P_V
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od P_V »

Zatím tu bylo shledáno, že:
Chroustají oba disky, které jsou různé, jeden PATA druhý SATA - Diskem to není.
Výměna zdroje nepomohla.
Chroustalo to i při instalaci systému - v té době tam ještě nebyl nějaký zvláštní ovladač k chipsetu, takže ani ovladači to nebude. (Opravdu chroustaly i v naprosto čistých woknech?)
Po chvíli nečinnosti dohrká.

Zkus nabootovat DOS z diskety a na disku vyvinout nějakou aktivitu, kopírovat soubor třeba (asi bude třeba oddíl s FAT32) a sledovat jestli to hrká i tak. Tam určitě nebude vliv nějakých ovladačů které by něco někde přenastavily.
Pavelm
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pavelm »

P_V píše:Zatím tu bylo shledáno, že:
Chroustají oba disky, které jsou různé, jeden PATA druhý SATA - Diskem to není.
Výměna zdroje nepomohla.
Chroustalo to i při instalaci systému - v té době tam ještě nebyl nějaký zvláštní ovladač k chipsetu, takže ani ovladači to nebude. (Opravdu chroustaly i v naprosto čistých woknech?)
Po chvíli nečinnosti dohrká.
jj, přesně tak to je. :wink: JJ, HDD chroupaly i v čistým Win.(XP i 2000) i při instalaci... :(
P_V píše:Zkus nabootovat DOS z diskety a na disku vyvinout nějakou aktivitu, kopírovat soubor třeba (asi bude třeba oddíl s FAT32) a sledovat jestli to hrká i tak. Tam určitě nebude vliv nějakých ovladačů které by něco někde přenastavily.
FDD nemám a FAT32 taky ne. Za to jsem zkusil nabootovat z CD dosovou utilitu od Hitachi "FeatureTool", kde se dají nastavit různé parametry disků. Tam to ale nehrkalo!Ani po aktivitě HDD (po nějakých testech Hdd, apod ..) A v tom programu byla nějaká položka "Read Look-Ahead cache" (Enabled/disabled) -nevíte někdo k čemu to je?? :evil: Nevím co dál, je to celé divné. :( :x Doufám, že to bude nějaká maličkost (např.: nastavení v BIOSU apod.) a nakonec na to budu s úsměvem vzpomínat. Tedy doufám no... :sad: HELP.
3D Mark01 -19 124 bodů
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“