Chlazení mosfetů, cívek, kondenzátorů a dalšího neobvyklého

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
VlasTik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VlasTik »

už jsem tady :) ... Flegy, na www.fischerelektronik.cz žádnej e-shop nemaj , je tam jenom ceník, můžeš si u nich zdarma objednat katalog f.cool, nebo je i celý na webu www.fischerelektronik.de v PDF, pokud chceš něco objednat, tak normálně napiš e-mail na distribuce@fischerelektronik.cz a napiš podle katalogu co chceš, easy :)
jinak chlazení těchto součástek není blbost, pokud se vše chladí pasivně či vodou a nejsou tyto součástky chlazeny aktivně, tak se hodně zahřívaj a tím se zkracuje jejich životnost, ale pravda je, že je to už dost hardcore :), ale pokud to někoho nezajímá, tak se klidně může zdržet komentáře ....
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

sejny píše:a jak jsi zjistil že se "cívka prorazila"?
no jednak z toho zaclo smrdet a hlavne zmenila svoji impedanci poté co jsem ju změril oproti jinym cívkam....hlavne nefungovalo PC....Jelikoz jsem takhle odparil dve desky(bylo to asi pred pul rokem na DQ6 a DS4),tak jsem pro jistotu začal tyhle cívky chladit na dalši desce s P965.
Když jsem měřil teplotu civek v Burnu na jednom Gigabytu tak mela přes 120C uvnitřku,protože můj digitalní teplomer měl limit na 120C a dál už neukazoval :roll:
Takže od té doby mě to jako "totálni krawina nepřijde"chladit cívky....
Mr. Dirk
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr. Dirk »

Highlander píše:....
Nj, ale tys šel za hranice běžného OC. :roll:
Hän tuli minulle eräänä aamuna, Yksi yksinäinen sunnuntaiaamuna, Hänen pitkät hiukset virtaava, Kun keskitalvi tuuli, En tiedä, miten hän löysi minut, Saat pimeässä olin kävely, Ja tuhoaminen antaa noin minulle, Luota taistelua en voinut voittaa...
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

to Vlastik: nějak jsem nenašel za jak velkou pryž jsou ty ceny :?
popř jaký jsou rozdíly mezi GEL 10 a 15, protože pokud je to jen tloušťka tak nechápu proč je tlusčí levnější, díky

a průmaz OT, zdržte se laskavě komentářů, že nechápete, že je to zbytečný a podobně, nebo budu zlej :twisted:
VlasTik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VlasTik »

to Gr8 Vivec:
píše se to v tom PDF - 300x200mm
jinak ty čísla jsou tloušťka, 10 = 1mm a že je 15 a 25 levná taky nechápu ale nevadí :D, mě stačili tyhle dvě na celou fanless case (zdroj, deska, hdd, ram na vga, a další drobnosti jako chlazení vypalovaček :twisted: ...) a ještě mě trochu zbylo...
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

docela ideální rozměr na desku :)
a ta cena neni nijak hrozná, kouknu na ceny pasivů, myslim že pasiv přes celou desku s žebrama kolem 2cm bude bohatě stačit, ale to bych se musel dokopat ke konstrukci vlastní case, sice jí mám v hlavě a na papíře ale ta lenost :lol:

možná by šel udělat i pasiv z druhý strany vga, ale tam je mnohem víc vyčnívajících věcí než na mobo, tam by to chtělo asi tlusčí, asi tu 25ku
VlasTik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VlasTik »

to Gr8 Vivec:
no já na zadní stranu desky musel dát 2 vrstvy 1,5mm, ty výčnělky z připájenejch součástek jsou někde hodně vysoký - nutno oměřit, aby nedošlo ke zkratu. Je potřeba to na tu desku pořádně přitisknout a pokud to nekde přece jen díky silnějšímu výčnělku nejde, tak to chce vyříznout dírku, taky se mě líp osvědčilo to nařezat na více menších čtverečků a pak to na to postupně pěchovat :), dělal jsem to tak i proto, že jsem tam narval všechny možný kousky a zbytky co jsem během té dlouhé doby měl z experimentování :) proto jsem ani nefotil tu pryž, jelikož to nevypadalo moc pěkně :wink:
o chlazení druhý strany vga tímto způsobem jsem taky uvažoval, ale když jsem naměřil nižší teploty na PCB vga při pasivním chlazení než s původním chladičem, tak jsem to pokládal za zbytečný ...

jinak určitě se do něčeho podonýho taky pusť, je to celkem zábava :)

\\edit Gr8 Vivec: průmaz OT, to sejny: na osobní dotazy slouží SZ! tak je laskevě používej
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

nenapada nekoho nejaka alternativa za tu teplovodivou pryz? :oops: preci jen 2k je za ni doecla krute moc :(
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

no kdyz uu jsme u toho... neexistuje nejaka teplovodiva pena, nebo pasta, nebo neco, co se nanasi treba steteckem a az potom to zaujme najakou formu? celkem by se to hodilo...
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

A co použít takovou tu teplovodivou "pásku" nevim jak to mam nazvat....používa se to pod chladiče u desek k mosfetum nebo pod heatsinky u ramek.Dá se to koupit u 3M ,už jsem si ju obednal a mám ju na poste pro WB bloky k hardiskům....obědnal jsem si rozmer 155x500x0,25mm cca za 450 kc.
//edit: http://www.g3.cz/cz/produkty/elektro/te ... pici-pasky
VlasTik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od VlasTik »

tahle páska vypadá taky zajímavě, ale je to vhodné spíše na lepení těch pasivů, pro silnější vrstvu by se to asi nevyplatilo, hlavně by to už nikdo v tak velké ploše z té desky nesundal - teda jestli to lepí,.... já měl problém sundat i tu moji, co normálně nelepí, ono se to na to časem dost přilne a pak to jde docela ztuha dolů pokud chce člověk odtrhnout najednou celý ten hliníkový plát..., takže k účelu, který tu zmiňuju, bych to nedoporučoval. Jinak cena je sice menší, ale pokud se koupí ta 1,5mm za 1200.- tak je toho objemově 4,6 x více :), pak má i lepší tep. vodivost - 1,5 W/m-K oproti 0,6 W/m-K té lepící pásce
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“