Aida ukazuje AUX senzor ... je to teplota v bedne?

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

johny128 píše:keby som zistil ze mam na prociku o 10 stupnov viac tak ma to dorazi :shock: .Vravis ze si robil nejaky pokus, upresnis o co islo??
Jasně. => Vycházím z toho, že jsou dvě možnosti. Buď bere teplotu z interního senzoru jádra, nebo z teplotního čidla v socketu. Tak jsem vyndal procesor a pásek s čidlem ohnul tak, aby se procesoru nedotýkal. Kdyby byla brána v potaz interní měřící dioda, tak se teplotní údaj nezmění a bude to pořád ukazovat 53°C při zátěži. Jenže teplotní údaj se změnil, a to dost podstatně - 45°C... Takže to zase ohnu zpátky... :-(

Moje doporučení pro desky vybavené čidlem v socketu je namáznout ho taky trochu teplovodivou pastou (i tou nejobyčejnější). Může to nějaký ten stupínek na teploměru přidat.
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

Co se tyka cidel, vetsinou na deskach korektne funguji pouze 2 cidla a to CPU a teplota desky (cislo je casto umisteno nekde pobliz patice, takze teploty se pohybuji kolem 30-40C, podle chlazeni) i kdyz jich jde ve speedfanu nebo v MBM detekovat vice.

Bohuzel, je to jak rika TomV. Vetsina vyrobcu nebere teploty primo z CPU (ta je vetsinou vetsi a nevypa to pak dobre), ale z externiho cidla (nejen Epox, ale i Abit a vetsina ostatnich). Idealne to mel vyresene muj byvaly Soltek 75FRN2, tam se dala monitorovat telota jak primo z CPU tak z externiho cidla.
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

Jiri Drak píše:nejen Epox, ale i Abit a vetsina ostatnich
a MSI? většinou měří více než ostatní desky, že by měřily přímo CPU, nebo mají nekvalitní čidla, jejichž nepřesnost se sparví updatem BIOSu či vůbec?
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
Pop
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pop »

Tenhle thread jsem puvodne zacal ja, chtel jsem vedet neco o teplotach a tak. Zdalo se mi totiz, ze by teploty v mem PC mohly byt nizsi :) Nechci ted ujet uplne off topic, ale chtel bych pridat do case vetracek, takze dotaz: Vzadu v bedne mam dole takovou tu derovanou vypouklinu, ma v rozich diry. Ta vypouklina je dost mala, rekl bych tak na vetracek 40x40. Ma vubec cenu ho tam davat? A dalsi dotaz, jak se meri velikost vetracku ... podle vnejsi hrany? Ty diry v case maji roztec 5cm, to je nejaka nestandardni velikost,ne? Navic ty diry jsou tak 4mm prumer, nevim jak bych tam ten vetracek pripevnil. (jeste jednou sorry za offtopic).
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

Slezman(CZE) píše:
Jiri Drak píše:nejen Epox, ale i Abit a vetsina ostatnich
a MSI? většinou měří více než ostatní desky, že by měřily přímo CPU, nebo mají nekvalitní čidla, jejichž nepřesnost se sparví updatem BIOSu či vůbec?
Mluvil jsem hlavne o AMD (nejak jsem si neuvedomil, ze jsem v jine sekci), ale myslim, ze Intelovska CPU snad ani jinak nez externim cidlem monitorovat nejdou (ale Intel fakt neni moje silna stranka, takze radeji pockam na potrvzeni/vyvraceni nekym, kdo ma v Intelu vetsi prehled)
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

Pop píše:Tenhle thread jsem puvodne zacal ja, chtel jsem vedet neco o teplotach a tak. Zdalo se mi totiz, ze by teploty v mem PC mohly byt nizsi :) Nechci ted ujet uplne off topic, ale chtel bych pridat do case vetracek, takze dotaz: Vzadu v bedne mam dole takovou tu derovanou vypouklinu, ma v rozich diry. Ta vypouklina je dost mala, rekl bych tak na vetracek 40x40. Ma vubec cenu ho tam davat? A dalsi dotaz, jak se meri velikost vetracku ... podle vnejsi hrany? Ty diry v case maji roztec 5cm, to je nejaka nestandardni velikost,ne? Navic ty diry jsou tak 4mm prumer, nevim jak bych tam ten vetracek pripevnil. (jeste jednou sorry za offtopic).
představu o rozměrech větráku si uděláš na
http://www.qcomp.cz/titan1.php

neobjednávat (větrák bude stát kilo a další kilo poštovné), vytisknout výkres větráku a obejít kšefty.

tohle je asi on, je tam spousta neplatnej stránek, co se dá dělat.....
http://www.qcomp.cz/titan/tfd602012ct.htm

ten větrák co píšeš je dost malej. Rozměry se udávají jako vnější rozměry, ne rozteč.
Můžeš ho tam dát, ale asi se to vyplatí jen v případě 80x80. Vím, asi jakou máš case, máme ji tady na stanici, větrák tam je, dělá bordel jak svině (ale taky jede už 2 roky v kuse 8) ), je to jen na tobě, asi ho tam dej, lepší než nic, ale velké zázraky co se týče odvětrávání od něho nečekej. asi by to chtělo díru do vrchu case a odsávací 120 mm, jestli ti na tom tak záleží...
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
Pop
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pop »

to Slezman:

Aha! Diky za info. No to bude presne ono. Asi to tam budu muset upevnit srouby a matkou.
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

Pop píše:to Slezman:

Aha! Diky za info. No to bude presne ono. Asi to tam budu muset upevnit srouby a matkou.
součástí každého normálně zabaleného větráčku jsou vruty, zkus to koupit někde v kamenným obchodě, objednávat toho cvrčka na dobírku se krutě nevyplatí

jo a vem verzi bez té termoregulace, ať to jede pořád na nominál. otáčky. Nebo by jel i tento? POchybuju, asi by jel na minimum, přeci jen je to určené na CPU, takže pouze bez regulace, ok?
Pop
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pop »

Jenomze ja mam ty diry kolem te vypoukliny velke 4mm .. tam by mi ty vruty asi moc nepomohly.
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

Pop píše:Jenomze ja mam ty diry kolem te vypoukliny velke 4mm .. tam by mi ty vruty asi moc nepomohly.
ty vruty se dávají zvenku a závity si řežou v dírce na větráku = 8)
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Pop píše:Jenomze ja mam ty diry kolem te vypoukliny velke 4mm .. tam by mi ty vruty asi moc nepomohly.
Vybodni se na to. Čtyřicítku větrák tam necpi, to je blbost...
Pop
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pop »

Aha :) Jsem lama (=vul) lol

dik

Pak mam jeste nachystane misto v predni casti, dole kde je nasavaci otvor. Tam je 80x80. To by taky pomohlo, ne? Dat tam oba? Vetsi co bude nasavat z venku a mensi vzadu co bude vysavat ven? Nebude to moc rvat?
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Jiri Drak píše:Co se tyka cidel, vetsinou na deskach korektne funguji pouze 2 cidla a to CPU a teplota desky (cislo je casto umisteno nekde pobliz patice, takze teploty se pohybuji kolem 30-40C, podle chlazeni) i kdyz jich jde ve speedfanu nebo v MBM detekovat vice.

Bohuzel, je to jak rika TomV. Vetsina vyrobcu nebere teploty primo z CPU (ta je vetsinou vetsi a nevypa to pak dobre), ale z externiho cidla (nejen Epox, ale i Abit a vetsina ostatnich). Idealne to mel vyresene muj byvaly Soltek 75FRN2, tam se dala monitorovat telota jak primo z CPU tak z externiho cidla.
To je podle mně věc BIOSu. Já bych měl radši skutečnou teplotu, bez ohledu na to, že to vypadá hůř. Neexistujou nějaký modifikovaný BIOSy, který by to řešily ? :(
Pop
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pop »

TomV píše:
Vybodni se na to. Čtyřicítku větrák tam necpi, to je blbost...
No ona to podle diskuze se slezmanem bude spis 60ka. Taky k nicemu?
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Pop píše:Aha :) Jsem lama (=vul) lol

dik

Pak mam jeste nachystane misto v predni casti, dole kde je nasavaci otvor. Tam je 80x80. To by taky pomohlo, ne? Dat tam oba? Vetsi co bude nasavat z venku a mensi vzadu co bude vysavat ven? Nebude to moc rvat?
Ten malej bude nejspíš odsávat velký prdlajz. Akorát kravál navíc. Můžeš to vyfotit, abychom měli představu, jak to vypadá ?
Pop
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pop »

Yo. Je to domaci komp. Vecer to blejsknu a dam sem fotky. Diky.
Slezman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Slezman »

já bych se snažil, aby se nasávalo do casu stejně nebo míň než se bude odsávat, čili ta 60 vzadu a 80 vpředu se mi nezdá jako dobrej nápad, aby tam ten vzduch trošku nstaál a nečekal, až si na něj ta 60 udělá čas :roll:
Pop
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pop »

Slezman(CZE) píše:já bych se snažil, aby se nasávalo do casu stejně nebo míň než se bude odsávat, čili ta 60 vzadu a 80 vpředu se mi nezdá jako dobrej nápad, aby tam ten vzduch trošku nstaál a nečekal, až si na něj ta 60 udělá čas :roll:
Otazka je, jestli neni lepsi neco nez nic. Momentalne tam zadne pridavne chlazeni nemam. Jedinny pohyb vzduchu zajistuje ventilator na procaku a na zdroji.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Pop píše:
Slezman(CZE) píše:já bych se snažil, aby se nasávalo do casu stejně nebo míň než se bude odsávat, čili ta 60 vzadu a 80 vpředu se mi nezdá jako dobrej nápad, aby tam ten vzduch trošku nstaál a nečekal, až si na něj ta 60 udělá čas :roll:
Otazka je, jestli neni lepsi neco nez nic. Momentalne tam zadne pridavne chlazeni nemam. Jedinny pohyb vzduchu zajistuje ventilator na procaku a na zdroji.
Nejdřív to vyfoť a pak si povíme... :wink: Chtelo by to fotku celýho vnitřku (z boku) a pak ještě těch nasávacích a odsávacích děr...
Pop
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pop »

TomV píše:
Pop píše: Otazka je, jestli neni lepsi neco nez nic. Momentalne tam zadne pridavne chlazeni nemam. Jedinny pohyb vzduchu zajistuje ventilator na procaku a na zdroji.
Nejdřív to vyfoť a pak si povíme... :wink: Chtelo by to fotku celýho vnitřku (z boku) a pak ještě těch nasávacích a odsávacích děr...
Jo. Ja to zas nechci moc dramatizovat. Mam slabsi sestavu, nic pretaktovaneho. PIII 866, GF4MX440.
Presto se mi zdalo, ze ten vnitrek by to chtelo trochu rozproudit :)
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“