Aida ukazuje 3 teplotní senzory. CPU a motherb. jsou docela jasné. Ale pak ukazuje jeden AUX. Co to je zač? Je to teplota v bedně? A je vůbec rozdíl mezi teplotou MB a tím AUX? Mně to pár stupňů rozdílu ukazuje, ale jak je to vůbec technicky vyřešené .. ty senzory zase nemůžou být tak daleko od sebe, ne?
Aida ukazuje AUX senzor ... je to teplota v bedne?
Moderátor: morke
- Pop
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Aida ukazuje AUX senzor ... je to teplota v bedne?
Jsem, co se týká teplot, chlazení atd. poněkud lama, takže mě případně omluvte 
Aida ukazuje 3 teplotní senzory. CPU a motherb. jsou docela jasné. Ale pak ukazuje jeden AUX. Co to je zač? Je to teplota v bedně? A je vůbec rozdíl mezi teplotou MB a tím AUX? Mně to pár stupňů rozdílu ukazuje, ale jak je to vůbec technicky vyřešené .. ty senzory zase nemůžou být tak daleko od sebe, ne?
- Slezman
- Středně pokročilý

Re: Aida ukazuje AUX senzor ... je to teplota v bedne?
mě AIDA ukazovala to aux 60°C a to pořád (takže blbě), takže asi závisí od desky kde (jestli vůbec) to čidlo je, nepřikládal bych mu důležitost.Pop píše:Jsem, co se týká teplot, chlazení atd. poněkud lama, takže mě případně omluvte
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
- johny128
- Začátečník

teplota MB je teplota na kolko sa zohrieva chipset na doskePop píše:Jsem, co se týká teplot, chlazení atd. poněkud lama, takže mě případně omluvte
- johny128
- Začátečník

teplota MB je teplota na kolko sa zohrieva chipset na doskePop píše:Jsem, co se týká teplot, chlazení atd. poněkud lama, takže mě případně omluvte
- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Tommi
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
chipset to nie je ako to moze byt chipset si pofukaj fenom po doske a uvidis ze to nie je chpsetTomV píše:Hele, když už jsme u toho - MBM mi umí vyšťourat z monitorovacího čipu dvě teploty - jedna je procák a druhou označuje jako case, ale je blbost, aby měla 35°C. Že on je to čipset ?
som uz pisal ze teploty chpsetov sa na MB nikdy nemarali a ani nemeraju a s najvetsiou pravdepodobnostou ani nikdy merat nebudu si viete predstavit ako by ten senzot s rozmermi 4mmx2mmx2mm narvali do chipsetu alebo hned k nemu je to somarinaa to ze ti pise taku vysoku teplotu to je len softewarova chyba
- Slezman
- Středně pokročilý

- Slezman
- Středně pokročilý

není to chassis? Pak by to byl chipset, néTomV píše:Hele, když už jsme u toho - MBM mi umí vyšťourat z monitorovacího čipu dvě teploty - jedna je procák a druhou označuje jako case, ale je blbost, aby měla 35°C. Že on je to čipset ?
Doma: i5-10600K, 32GB RAM, RTX 3060 Ti ********* Chalupa: i7 920, 24GB RAM, RTX 3060 ********* Děti: Q6600, 8 GB RAM, GTX 1050Ti
- Tommi
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Ježiši, proč by měli cpát senzory 4x2x2 mm do čipsetu, když i každý CPU má integrovanou teplotní diodu ???unnamed píše:samozrejme ze su aj mensie al eti su dost drahe na to aby sa davali na dosky a su aj dost nepresneSlezman(CZE) píše: to nejsou menší senzory? A co se skrývý pod teplotou chipset, když ne chipset? Na desku foukat nebudu.
The problem has been eaten.
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou

- johny128
- Začátečník

chassis je skrinka, nie????Slezman(CZE) píše:není to chassis? Pak by to byl chipset, néTomV píše:Hele, když už jsme u toho - MBM mi umí vyšťourat z monitorovacího čipu dvě teploty - jedna je procák a druhou označuje jako case, ale je blbost, aby měla 35°C. Že on je to čipset ?
- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Jdu sundat větrák z čipsetu a pak se uvidí...johny128 píše:chassis je skrinka, nie????Slezman(CZE) píše: není to chassis? Pak by to byl chipset, né![]()
.A kumba ja, ma tu neserte, je to teplota chipsetu, vsak snad vidim rozdiel ked to pustim bez ventilatora na chipsete alebo S ventilatorom na chipsete, ta teplota ide o 3 stupne dole potom.Hmmm, a co takto dat dole pasiv, utrhnut chipset a zistime

- Slezman
- Středně pokročilý

- Tommi
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
3 stupne tomu ti hovoris rozdiel ktory nastane po vypnuti ventilatora??? si ho vypni na grafike alebo na CPU a daj vediet ci to boli tiez tri stupnejohny128 píše:chassis je skrinka, nie????Slezman(CZE) píše: není to chassis? Pak by to byl chipset, né![]()
.A kumba ja, ma tu neserte, je to teplota chipsetu, vsak snad vidim rozdiel ked to pustim bez ventilatora na chipsete alebo S ventilatorom na chipsete, ta teplota ide o 3 stupne dole potom.Hmmm, a co takto dat dole pasiv, utrhnut chipset a zistime
- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Objevil jsem zajímací věc - teď jsem testoval, jestli bere 8RDA3+ teplotu z interního čidla CPU, nebo z termohnáty v socketu. Bere jí ze socketu.
Čímž mě sice trochu zklamala, ale co se dá dělat, třeba to nějakej BIOS upraví. Ale co je ještě zajímavější - ta teplota "case", která předtím byla 36°C je teď najednou 29°C...
Je fakt, že jsem přemístil jeden větrák, ale až takovejhle rozdíl jsem nečekal... Kua, budu to muset zase vypnout a ohnout tu termohnátu v socketu zase zpátky, abych se potom šeredně nedivil... 

- Tommi
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
v CPU ziadna teplotna dioda nie je ono si teplotu berie z dosky teda aspon intel ktory mam domaTomV píše:Ježiši, proč by měli cpát senzory 4x2x2 mm do čipsetu, když i každý CPU má integrovanou teplotní diodu ???unnamed píše: samozrejme ze su aj mensie al eti su dost drahe na to aby sa davali na dosky a su aj dost nepresne
som robil taky pokus
medzi procesor a cidlo ulozil kusok papierika aby cidlo ukazovalo co najmensiu teplotu a zapol som komp kedze som mal napetie na hodnote 1.85 tak sa dost hrialo a asi po minute prime 95 zacalo spomalovat teplota bola 72C teraz cidlo ukazalo teplotu 58C a spomalenie sa nekonalo cize CPU teplotu jednoznacne teplotu bralo z dosky
- Tommi
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
ved vam hovorim ze to nie teplota chipsetu ale teplota nijakej casti case u man konkretne je to v okoli PCI portovTomV píše:Objevil jsem zajímací věc - teď jsem testoval, jestli bere 8RDA3+ teplotu z interního čidla CPU, nebo z termohnáty v socketu. Bere jí ze socketu.Čímž mě sice trochu zklamala, ale co se dá dělat, třeba to nějakej BIOS upraví. Ale co je ještě zajímavější - ta teplota "case", která předtím byla 36°C je teď najednou 29°C...
Je fakt, že jsem přemístil jeden větrák, ale až takovejhle rozdíl jsem nečekal... Kua, budu to muset zase vypnout a ohnout tu termohnátu v socketu zase zpátky, abych se potom šeredně nedivil...
- johny128
- Začátečník

hmmm, no ak je to pravda, tak som trocha sklamanyunnamed píše:ved vam hovorim ze to nie teplota chipsetu ale teplota nijakej casti case u man konkretne je to v okoli PCI portovTomV píše:Objevil jsem zajímací věc - teď jsem testoval, jestli bere 8RDA3+ teplotu z interního čidla CPU, nebo z termohnáty v socketu. Bere jí ze socketu.Čímž mě sice trochu zklamala, ale co se dá dělat, třeba to nějakej BIOS upraví. Ale co je ještě zajímavější - ta teplota "case", která předtím byla 36°C je teď najednou 29°C...
- TomV
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Nemáš pravdu. CPU (AMD) opravdu mají integrované teplotní čidlo přímo v jádře. Většina desek nemá externí čidlo v patici a berou teplotu z procesoru.unnamed píše: v CPU ziadna teplotna dioda nie je ono si teplotu berie z dosky teda aspon intel ktory mam doma
som robil taky pokus
medzi procesor a cidlo ulozil kusok papierika aby cidlo ukazovalo co najmensiu teplotu a zapol som komp kedze som mal napetie na hodnote 1.85 tak sa dost hrialo a asi po minute prime 95 zacalo spomalovat teplota bola 72C teraz cidlo ukazalo teplotu 58C a spomalenie sa nekonalo cize CPU teplotu jednoznacne teplotu bralo z dosky
Epox 8RDA3+ externí čidlo má a bohužel ho používá.

- johny128
- Začátečník

keby som zistil ze mam na prociku o 10 stupnov viac tak ma to doraziTomV píše:Nemáš pravdu. CPU (AMD) opravdu mají integrované teplotní čidlo přímo v jádře. Většina desek nemá externí čidlo v patici a berou teplotu z procesoru.unnamed píše: v CPU ziadna teplotna dioda nie je ono si teplotu berie z dosky teda aspon intel ktory mam doma
som robil taky pokus
Epox 8RDA3+ externí čidlo má a bohužel ho používá.Udělal jsem taky takový pokus - zajistil jsem, že se to čidlo teď procesoru nedotýká. Teplota je o 10° nižší...