Intel Core 2 Quad Q9xx0 - rady, problemy, taktovanie

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: Poradte jak nataktovat Q9550!!!

Příspěvek od Lokomotiva »

Loadline Calibration máš Enabled?

U svého procesoru nikdy nezvyšuj napětí přes 1,45V - to měj na paměti pořád, jo?

Já bych chtěla, abys vyzkoušel 1,35V.

To vůbec neznamená, že se dostaneš s frekvencí výš.

Já chci jen abys vyzkoušel, jestli se dostaneš výš.

Někde těsně před námi bude hranice, kdy už vyšší napětí nepomůže k vyšší frekvenci.

Ten problém totiž začne být vysoká frekvence FSB a severního můstku a vlastně i jeho komunikace s pamětmi.

U desek s iP45 si pomůžu tím, že nastavím Strap 333 MHz a severní můstek tak vůči frekvenci FSB zpomalím.

Na tvé desce Strap není možné ručně nastavit (možná se pletu) - asi to udělá BIOS automaticky - uvidíme.

No nic, to až pak - zkus to napětí.
SLI
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SLI »

Loadline Calibration mam enabled dnes nebo zitra nejpozdeji vyzkousim dat napeti na procesor na 1.35v dekuju ti moc budu mit na pameti ze pres 1.45v nemam vis chodit jen takovej mensi dotas jak dlouho mit sustene prime95 13 hodin da se oznacit za stabilni kdyz nenahlasi po tuto dobu chybu
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Zkus OCCT.

Pokud máš 64-bitový operační systém, stačí hodina.

Pokud 32-bitový OS, aspoň 6.
Mamut
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mamut »

to Blue Storm:

OK,ja to beru ze tato mini itx deska neni urcena pro nejaky velky OC potencial,jen me trochu zarazi fakt,ze Q6600 slo bez zvyseni napeti na teto desce se vzduchovym chladicem 3,3GHz a mozna by sel dal a nebyl se stabilitou zadny problem,skoda ze CPU nebyl muj :-(,jinak jak jsem rekl,Q9550 zvednuto o 250MHz a je to spatne at delam co delam,zkusim vypujcit klasickou desku s chipsetem P45.Realne napeti pri zatezi u me v CPU-Z je 1.150V(na default) pri 3GHz coz je predpokladam malo.Pri setricich funkcich 2,1GHz je to 1.025V.Pripada mi to CPU jak Q9550S jestli by se takhle projevovalo to napeti ale to by asi CPU-Z ukazal ze ?? Ted uz ale asi fakt melu nesmysly :-)
SLI
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SLI »

dekuju moc za rady mam 64 bit win vista...jen poradila ys mi jeste jak presne nastavit ten occt je tam volba norma high a tak proste jak stim testujes ty dekuju
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

2SLI: dej OCCT Linpack a stačí, když ti to projede tak hodinku, dvě...potom se to dá považovat za stabilní...vůbec nejlepší je ale použití Intel Burn Test, který vyždímá z procesoru úplně vše a tam si po dokončení testu můžeš být téměř jistý 100% stabilitou i při extrémním zatížení...zeptám se znova, jak se u tebe pohybuje "reálné" napětí v CPU-Z při zátěži? rozhodně na napětí přidej a pokud ti to chladič uchladí, tak se neboj ani těch 1.4-1.45V

2Mamut: ono 45nm Quady jsou něco trochu jiného, než 65nm Quady...u 45nm si s tím musíš trochu víc vyhrát, ale odměnou je potom (pokud nemáš špatnou desku nebo procák) relativně vysoká stabilní frekvence...jaké jsi zkoušel nastavit napětí? zvýšení napětí nepomohlo?
PC: Intel Core i7-8700K | Asus Strix Z370-G Gaming | GTX 980 Ti | Corsair Vengeance LPX 2× 8 GB | HyperX Fury 240 GB | Intel 600p 512 GB | WD Blue SSD 250 GB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Pro 13" 2020 | Phone: Apple iPhone XS
Mamut
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mamut »

to Blue Storm:
posledni frekvence kdy se nabudil monitor a nabehly wokna byla 3,1GHz,potom jsem zkousel zvysovat napeti do 1,35V a zaroven pridavat MHz na CPU ale prez 3,2GHz se jiz nedostanu,pameti posazeny na 800MHz,mam hybat i s NB voltazi ??
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

s napětím severního můtku moc nehýbej, ale můžeš ho trošičku poposunout, jestli uvidíš nějaký vliv...zkus do procesoru nastavit 1.425V (real bude +- kolem 1.4V) a jít s frekvencí nahoru, pokud to ani potom nepůjde, tak to bude chtít zkusit na jiné desce a nebo máš špatný kousek
PC: Intel Core i7-8700K | Asus Strix Z370-G Gaming | GTX 980 Ti | Corsair Vengeance LPX 2× 8 GB | HyperX Fury 240 GB | Intel 600p 512 GB | WD Blue SSD 250 GB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Pro 13" 2020 | Phone: Apple iPhone XS
Mastodont
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od Mastodont »

Přečti si návody, je jich všude plno. Nevím proč se píšou když tihle hlupáčci jdou řvát nejdřív na forum...
/G\Anarchy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od /G\Anarchy »

Co takhle místo těch trapných výkřiků do tmy poradit?! Nechápu význam těchle postů...

Jak na přetaktování - Úvod a vysvětlení základních pojmů
Přetaktování procesoru pro začátečníky
Jak na to: přetaktování procesorů Core 2 Duo
Hardcore taktování procesorů Intel. Buďte OC Guru!

// no něco na tom pravdy bude, ale podle mě je lepší pomoct než kritizovat...
Naposledy upravil(a) /G\Anarchy dne čtv 8. dub 2010, 16:19, celkem upraveno 1 x.
Mastodont
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od Mastodont »

Člověk, který není schopen si najít informace sám by se neměl pouštět do OC resp. vůbec by neměl šahat na HW. :wink:
Mamut
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mamut »

to zlutokaretnik,prave ze forum jsem zvolil az jako posledni moznost po tydnu neuspechu,ale zda se ze ty jsi velice chytry clovicek.
Mastodont
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od Mastodont »

Všichni jsme nějak začinali a většina to zvládla s použitím super-über-detailních návodů, kterých je všude hafo. Nějaké absolutní hodnoty neexistují, tudíž je to všechno pokus-omyl tudíž všechny rady tu jsou obecně vzaté z těchto návodů, jelikož z nich všichni vychází, protože to je základ. Kapišto? :roll:
SLI
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SLI »

tak skousel sem napeti 1.35V pri 3.91ghz nenabehlo do winu ale pri stejne voltazi
3.85ghz to jede ale mam jini problem mam stabilnich 3.71ghz ve winech proslo mi to 14 hod prime95 nekolikrat occt a bez problemu kdyz treba hraju ted nejvic just cause 2 tak vsechno bez sebemensiho problemu ale kdyz vypnu pc tak nenabehne hnesd musim dat tvrdy reset a nabehne na default taktu v biosu to vratim spet na a zase mi to beti nezavisi to na tom jak dlouho je pc zaple spis mi pripada ted to reknu hodne nepresne ze po zmacknuti tlacitka nez se ozve pipnuti a pc naskoci to jakoby chrasti trosku jinej zvuk nez disk jako by deska neco overovala chvily a nechce to nabehnout netusim proc jakmile se to dostane dal tak ve windowsech uz zadnej problem neni nepada to nic teploty taky o.k. trod zahada
HunterGtNet
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HunterGtNet »

na takovou frekvenci je napeti 1,35V ,malo podle meho usudku
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Myslím si totéž - vyzkoušej 1,40V.

Pokud se tím nezbavíš toho restartování BIOSu a nedostaneš se ani výš s frekvencí, bude třeba, abys nám postnul pár screenů s nastavením BIOSu.

Podle toho, co je na tvé desce možné nastavit a co a jak máš nastavené, uvidíme, co jiného nastavit a jak.
Zdeny
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdeny »

zakaž všechny spořící technologie - EIST, C1E, Intel speed step, apod., frekvenci PCI dej na 101MHz, FSB nastav na 430 MHz, násobič natvrdo na 8.5 a mě to takhle jede při napětí Vcore 1.224V

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1131191

Přetaktováno bylo asi za 5 minut, jede takto stable již cca 2 měsíce. Až budu mít náladu, zkusím ještě víš. Myslím, že na 4GHz půjde bez problému. Je to vlastně první nastavená hodnota kterou jsem zkusil :-D. Jinak v BIOSu zbytek na AUTO. Ale ono to chce taky hlavně kvalitní základní desku, že ano.......

Taky připojuju jednoduchý návod pro OC. Psal jsem ho pro kamaráda, takže ty hodnoty co tam jsou neber v poraz a dosaď si tam hodnoty svoje.

PS tak nepřipojuju nic, pže tady není povoleno *.pdf .... LoL

Dal sem ti to na můj hosting www.zeskladu.cz/download/oc.pdf
CPU: Intel Core 2 Quad 9550s 2.8 GHz@3.65 (430x8.5, 1.224 Vcore, burn 55°C), MB: Asus Maximus II Formula, Case Thermaltake Armor LCS (chlazení vodou), RAM: 2 GB Kingston 1200MHz 5-5-5-15 2T 2.25V(KHX9600D2K2/2GN), VGA: Asus nVidia GTX 260 OC Edition, Sound: Asus Xonar DX, Fortron Epsilon700w, 2xRaptor 74GB RAID0 System, WD 250GB Data, WD750GB Storage. Scynthe Kama meter.
Zbycho
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Přetaktování Q9300

Příspěvek od Zbycho »

Mám málem identickou sestavu, viz podpis.
Já jsem jel a když potřebuji a přestavím to na 3,3 GHz (RAM tehdy tikají na 880MHz), jedu stabilně bez zvyšovaní napětí. Akorát se mi zvedne teplota o cca 10°C z 41-48° (3,0GHz - velmi tiché) na 48-62°C. A to už mi šumí chlazení. Při umělém zatížení 4x Prime95 na cca 3h při přetaktování se teplota došplhala k 70°C, ale chlazení to nepustilo výš, ale už bylo slyšitelné (pouze silnější šum, a fany neřízené PWM na 12V).
Protože jsem měl co jsem chtěl, moc jsem se v tom dál nehrabal, ale skutečnost je taková, že na 3,4GHz to nebylo stabilní. Zkusím si s tím v nejbližších dnech pohrát dle návodu tady a hodím report, kam jsem se dostal.

Mike13, Jaké máš přesně RAMky?
iSilver: Hardware: CPU: C2Q 9300 2,5@3,3 GHz; MB: Gigabyte GA-EP35-DS4; RAM: 8GB A-Data Vitesta EE 800+; VGA: MSI R7 265 2GD5 OC (1x pečená - artefakty); Zdroj: Corsair HX620 620W; HDD: Suma 8 TB – system 256GB SSD, ostatní WD Caviar Black a v poslední době Seagate; Chlazení: CPU – Thermalright Ultra-120 eXtreme, GPU – Thermalright HR-03 GT; Case: Yesico OpenAir 8989S
SLI
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SLI »

takze zkousel sem zvednout napeti na cpu na 1.4V a kousicek vis a zadna zmena kdyz pc vypnu a necham tak 10 min ani ne vyple a potom stisknu vypinac tak naskoc bez problemu ale kdyz ho vypnu a po treba minute ani ne zapnu tak nenajede a musim stisknout reset pak najede ale na defaulot taktech napeti a vse zustane jen fsb to schodi ramky a pci-e zkousel sem zvedat takt pci-e i napeti na ramkach chipsetu vsudemozne i zaroven a to dost ne jen o jednu polozku ale nic se nedeje jako bych nic neudelal fak nevim myslim za zakladni deska gigabyte x48 dq-6 ve sve dobe to nejlepsi co pro tenhle socket mohlo byt pokud neni vadna tak by nemel byt problem pred 14 dny sem mel stary procesor E-6600 na ni uz skoro dva roky a zady problem snim nebyl a to sem ho provozoval na fregvenci 3.6 ghz jedine co sem zmenil jsou ramky a to obycejne a-data 800mhz za kingstone hyper-x 1066mhz dekuju moc za rady vsem hlavne lokomotyva mi poradila pri taktovani 45 nm dobre jen mam zlobivou desku asi
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Nevím, jestli se k tomu dostaneš, ale ještě bys mohl zvýšit napětí té části sběrnice FSB, která spojuje obě dvoujádra v tvém procesoru - FSB Termination Voltage.

Zvýšilo by to stabilitu a mohl bys dokonce snížit napětí procesoru.

Má to ovšem svoji stinnou stránku - je to pracné na testování.

Od tohoto napětí je totiž odvozeno i CPU GTL Ref Voltage - napětí signalizační technologie GTL, která funguje mezi jádry procesoru a severním můstkem.

Základní hodnota pro 45 nm procesory je u Termination Voltage 1,1V a přes 1,36V procesor shoří (ta spojnice obou dvoujader v něm).

Ref Voltage je u 45 nm 4-jádrových procesorů obvykle 67-70 % napětí FSB Termination Voltage.

Pokud nastavíš FSB Termination Voltage třeba 1,25V, může deska najít na Auto správné referenční napětí GTL - ale obvykle to tak není.

Pak je třeba zkoušet napětí 0,8375V až 0,875V, abys našel tu správnou hodnotu a dosáhl vyšší stability.

U 4-jádrových 45 nm procesorů je to jediná cesta, jak mít PC stabilní i při vysokých frekvencích FSB.

Ale třeba to nastavovat nebudeš moct a té práci se vyhneš...
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“