Intel Core 2 Quad Q9xx0 - rady, problemy, taktovanie

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
SLI
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Poradte jak nataktovat Q9550!!!

Příspěvek od SLI »

preve sem cetl co jsi mi psala jeste sem v biosu nebyl ale nic takoveho netusim jestli tam mam vim ze tam mam fsb voltage ale jestli nejakou jinou polozku spis ne
SLI
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SLI »

ted sem se koukal v biosu a zadnou takovou polzku tamnemam zkousel sem i ctrl+F1 jedine co treba nevim je cpu ctlref1 voltage ritio ale to stim asi nema nic spolecneho
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Asi ano, ale není mi to moc srozumitelné:

Každé dvoujádro tvého procesoru má 2 referenční GTL napětí, když FSB Data Bus pracuje na frekvenci sběrnice FSB a FSB Address Bus pracuje na frekvenci poloviční.

Obvyklé označení v BIOSu je CPU GTL Ref0 (FSB Data Bus jader 0+1) a CPU GTL Ref1 (FSB Data Bus jader 2+3).

CPU GTL Ref2 a 3 bývá označení pro FSB Address Bus stejných jader - tam ovšem díky poloviční frekvenci není důvod něco měnit.

Můžeš postnout screen z tvého BIOSu? Třeba to bude jasnější.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

No já tam nevidím ani to, co jsi napsal...

Je k mání novější verze BIOSu?

Jestli jo, tak ji tam dej a zase prohlédni MIT, jestli je tam něco navíc.
SLI
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SLI »

http://uloz.to/4544131/dsc03423.jpg http://uloz.to/4544132/dsc03421.jpg uz sem flashnul nejnovejsi bios a nastavil si hodnoty jak mam zajimave na tom je ze kdyz dam restart ve winech treba desetkrat najede bez problemu ale jak mile dam vypnout pocitac a treba po pul minute ho zapnu vypinacem tak takto stavkuje kdyz pockam 5 minut tak vetsinou se zapne z nastavenim jakew mam zahada
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Já mívám PCI-E Clock Driving Control 900 mV, ale to asi nebude příčina. Nevím.

System Memory Multiplier 2,5A - existuje i B atd.?

Pokud ano, mohl by se tím přepínat Strap na desce. Vidím, že přímo přístupný není.

Mohla by se tím snížit frekvence severního můstku vzhledem k frekvenci FSB - to by se nám hodilo.

Prepnutí strapu poznáš, že se změní frekvence pamětí - 2,5B, 2,5C. Nebo zkus najít násobič někde kolem (asi nížší), ale aby odpovídal FSB 1600 MHz (asi bude spíš 1333 MHz).

Vyzkoušej i nastavení všech položek Auto, místo Normal - tam kde nemáš konkrétní hodnotu.

Obě referenční napětí GTL - obou sběrnic - vidím, ale nevidím FSB Termination Voltage...

A Loadline Calibration nesmíš mít Auto, musí být Enabled - ať máš jistotu, že se zabrání překmitu napětí procesoru při přechodu do a ze zatížení.

Můžeš nastavovat Skew - to je taky fajn.

Ne sice tak, jako zvýšit FSB Termination Voltage a najít k němu správné GTL Ref Voltage, ale aspoň něco.

Můžeš si tam nastavovat přímo pin to pin skew?

A posunovat vůči sobě signály od CPU a od severního můstku třeba po 50 ps?
SLI
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SLI »

takze i kdyz dam vse na default tak mi to dela takze to neni chyba v taktovani mam podezreni na ramky menil sem procesor a ramky stare 800mhz a-data ma kamos pujcim si ty stare odnej mrzelo by me to ty kigstony nebyli jinak spatne skusim tam hodit jine a uvidim jestli se neco zmeni
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Tak jak to popisuješ mě spíš napadají kondenzátory (desky nebo zdroje) - pokud se nestačí vybít, je to takhle, pokud se vybijí, je to jinak.
SLI
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SLI »

diky na reklamaci desky to asi nebude ze?nebo zdroje tahle zavada je takova nespecificka zdroj mam enermax 82 modu + 625w,spis jak rikas ta deska ale zjistotou to rict nejde dokud nevyskousim jini zdroj moc dekuju myslis ze bych stimhle uspel pri reklamaci vse mam kopeno v tsbohemia olomouc
SLI
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SLI »

trefila si to uplne presne kdyz vypnu pocitaca vzadu i vypinac na zdroji a zmacknu vypinac aby se pc zapnul vyzdimam z nej posledni kapku energie a nasledne zapnu zdroj a spustim pc vse jede jak ma divna zahada ale
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

SLI píše:...spis ... ta deska ale zjistotou to rict nejde dokud nevyskousim jini zdroj...
Asi tak.

Ještě mě napadá, že GK může mít elektrolytické kondenzátory a že můžou zlobit.
Myslím ale, že by se to projevilo jinak - spíš poruchami v obraze.

Ovšem vyzkoušet - kromě zdroje - i jinou GK, by taky stálo za pokus.
SLI
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SLI »

a bylo by to na reklamaci ja z grafikou jinak problemy nemam mam nereferencni hd 5850 pcs+ od power coloru
Necroman
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Q9300 rady, voltáž, OC, chlazení atd.

Příspěvek od Necroman »

Tak jsem zkusil prvni pokusy o OC s novym procesorem Q9300, deska P5K Deluxe, 2x2 + 2x1 A-Data Vitesta 800+ RAM a zatim nic moc, zakladni FSB je 350MHz, Prosel jsem si na netu vysledky s timto procesorem a 400 nema byt problem, klidne i na 450 s dobrou deskou a pametmi. Zkousel jsem u sebe co to da a na 400 to proste nejede, jen 4x zapipa. Zkousel jsem vypnout vsechny ty setrici funkce procesoru, dat 1.3 V procesoru, pridat volty i pametem, dat pameti na pomalejsi frekvenci a casovani, ale 400 a cokoliv vice proste nejede, nedostane se pres POST.
Tedka tam mam 397FSB, setrici funkce povoleny a hodinovy test Linpack v OCCT bez problemu, jen teploty kolem 75°C se mi moc nezdaji kdyz dam ruku pri 100% zatezi na chladic a ten je vlazny, asi to je znameni spatne montaze, coz? Nebo jake jsou tak ocekavane teploty na chladici Noctua NH-U12P u tohoto procesoru pri 3GHz OC a idle?

U predchoziho procesoru E4400@2 GHz @ 200 FSB jsem zase nedal cokoliv 300+ tak jsem jel na 280MHz FSB = 2.8 GHz. Zda se, ze 3GHz mi se starym ani s novym procesorem nebudou prany :-/
So sayeth the Wise Alaundo
ASUS P5K Deluxe WiFi | Intel Core2Quad Q9300 + Noctua NH-U12F | Patriot 4GB DDR2 800MHz CL4 | Sapphire AMD Radeon HD7770 1024MB GDDR5 | OCZ Agility 3 120GB + WD Blue 640GB | Cooler Master Centurion 534 Light | Enermax Liberty 500W DXX | Samsung SM 226BW
yuri.cs
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yuri.cs »

Jestli muzu poradit, tak nejnizsi delicku, FSB na 425 nebo i vic a hlavne shodit ten pulokovej nasobic. S FSB ~400 a 7.5 nasobicem sem mel neustaly problemy, at uz byly nastaveni jakykoli. Na desce GA EP45-DS3R.

Cili nasobic 7 a FSB co pameti snesou ;)
It will be amazing in case after 10GHz we will see 20GHz, 30GHz and so on, just like we witnessed the thorny way from 10MHz to 33MHz in the eighties. -xbitlabs.com
Necroman
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Necroman »

yuri.cs píše:Jestli muzu poradit, tak nejnizsi delicku, FSB na 425 nebo i vic a hlavne shodit ten pulokovej nasobic. S FSB ~400 a 7.5 nasobicem sem mel neustaly problemy, at uz byly nastaveni jakykoli. Na desce GA EP45-DS3R.

Cili nasobic 7 a FSB co pameti snesou ;)
Zajimave, to me nenapadlo, zkusim...
ASUS P5K Deluxe WiFi | Intel Core2Quad Q9300 + Noctua NH-U12F | Patriot 4GB DDR2 800MHz CL4 | Sapphire AMD Radeon HD7770 1024MB GDDR5 | OCZ Agility 3 120GB + WD Blue 640GB | Cooler Master Centurion 534 Light | Enermax Liberty 500W DXX | Samsung SM 226BW
izerS18
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od izerS18 »

397 * 7,5 = 2977,5
420 * 7 = 2940

Snížíš násobiš, budeš muset hodně honit FSB. Zbytečné. Dej napětí CPU na 1,26-1,28v, napětí NB na 1,4v, napětí FSB na 1,3... paměti adekvátně, co zvládnou a napětí 2.1v

Určitě zkuš taktovat jen s jedním párem pamětí. 4 sloty plné jdou jiný kitů je docela risk.
AsRock Z370 Taichi | 8700K @ 4,9GHz 1.28v @ Corsair 110i GT | Crucial Ballistix 2 x 16 GB 3200MHz CL 16 | Evga RTX 3080 Ti Ultra | Corsair MP510 1GB + 20TB Capacity | Seasonic Prime 1200 W Platinum | PHANTEKS Enthoo Elite
Necroman
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Necroman »

izerS18 píše:397 * 7,5 = 2977,5
420 * 7 = 2940

Snížíš násobiš, budeš muset hodně honit FSB. Zbytečné. Dej napětí CPU na 1,26-1,28v, napětí NB na 1,4v, napětí FSB na 1,3... paměti adekvátně, co zvládnou a napětí 2.1v

Určitě zkus taktovat jen s jedním párem pamětí. 4 sloty plné jdou jiný kitů je docela risk.
Zkousel jsem uz 1.3V pro procesor, ale nic. Pameti jsou sice 4, ale je to vsechno A-Data Vitesta EE 800+, 2x1GB a 2x2GB.
Michael24
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael24 »

To je úplně jednou, ale jsou prostě obsazené 4 sloty :) Zkus ten jeden pár vyndat :)
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
izerS18
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od izerS18 »

Michael24 píše:To je úplně jednou, ale jsou prostě obsazené 4 sloty :) Zkus ten jeden pár vyndat :)
Přesně tak :!: P45 dají 420MHz na FSB hravě, takže ji pomož tím, že nebude paměťový řadič tak plnej
AsRock Z370 Taichi | 8700K @ 4,9GHz 1.28v @ Corsair 110i GT | Crucial Ballistix 2 x 16 GB 3200MHz CL 16 | Evga RTX 3080 Ti Ultra | Corsair MP510 1GB + 20TB Capacity | Seasonic Prime 1200 W Platinum | PHANTEKS Enthoo Elite
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“