3500 MHz je poněkud.... retardovaná frekvence. To měly snad jen jedny DDR3 G.Skilly na Computexu před pár lety, ale o žádných dalších už moc nevím. Taková hodnota není snad ani nijak normálně dělitelná, ne?
Hladis píše:(nejen) DigitalFoundry zmerili, ze Ryzen s pametmi skaluje jen malo. Tam se vubec nejaky superrychly a taky superdrahy moduly nevyplati.
Třeba 18 % ve Falloutu ti přijde málo? Nebo jak postnul Arg, tak třeba ten Witcher.
PC:AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H NTB:Apple MacBook Air M1 | Phone:Apple iPhone 15 Pro
Je tam mensi benefit nez ma Intel a fakt se kvuli tomu nevyplati kupovat nejaky ultradrahy 3600MHz moduly. To my nevymluvi nikdo, protoze cena/vykon jde timhle do kopru.
ArgCZ píše:škáluje úplně stejně jako i7-7700k +-pár procent
Asi koukam na jiny video a taky se podivej, ze pouzili u Intelu pomalejsi moduly.
// Si zhodnot sam, jaky moduly se k tomu vyplatej a nakolik to bude globalne benefitovat, aby tam melo cenu podojit penezenku, ale pochybuju, ze se vyplati kupovat ultradrahy a ultrarychly pameti (ceny jsou ted nehorazne vysoko).
prozatím to vypadá že sweet spot budou 3200MHz moduly, v těch vašich oblíbených bottleneck místech co tak rádi měříte to bude +20% proti 2133MHz pamětem
prostě do herního PC brát cokoli pod 2933Mhz je u Ryzenu fail
Nepotřebuješ kupovat 3600MHz paměti, kde to zas bereš... stačí paměti, co v pohodě zvládnou 3200 MHz, třeba tyto https://www.czc.cz/corsair-vengeance-lp ... 95/produkt A stojí o 400 Kč více než obyč. Kingstony HyperX Fury 2133 MHz.
Plus ten test od Poláků je s pamětma na 2933C16 a už tam je rozdíl občas okolo 10 %, což je zhruba rozdíl v ceně těch pamětí. Když je ještě člověk nataktuje výše a s nižším časováním, tak není moc co řešit.
PC:AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H NTB:Apple MacBook Air M1 | Phone:Apple iPhone 15 Pro
ArgCZ:
To urcite, ale primarne jsem myslel fakt ultrarychly pameti. Jsou manici, co to koupej k Intelu treba kvuli CS:GO, kde to skaluje hodne a kazdy fps dobry. Ale u Ryzenu to neskaluje zase az tak dobre a jejich ceny jsou ted uplne mimo rozumny meritka. Takze pri pohledu na cenu/vykon se proste nejaky sileny rychlosti vubec nevyplati.
BlueStorm:
ArgCZ píše:hm 3600MHz RAM jsou už dost drahej špás.......
Moje reakce.
Hladis píše:....... vubec nejaky superrychly a taky superdrahy moduly nevyplati.
Tady to beru. Schvalne mluvim o super-ultrarychlych modulech, myslel jsem ze to je jasny ktery myslim.
U ryzenu je třeba řešit hlavně kompatibilitu. Drtivá většina modulů na něm nejde nad 2666 a některé se nedostanou nad 2133.
Celá dělička na 3500 možná ani neni real, může toi bejt jen jazyk marketingu, kterej by ti taky současnou děličku 2933 popsal jako pro 3Ghz paměti. Pravděpodobně se bude jednat o 3466 protože, protože Ryzen umí jen /133 děličky, ne jak Intel kterej umí /133 a /100.
I kdyby to ňákym zázrakem bylo 3500, tak nebude existovat jedinej 3400+ modul kterej by 3500 nedal.
Jinak RAM u Ryzenu škálujou s hernim výkonem a ne že ne. Moje výsledky byly tyto:
CPU 4Ghz RAM 2133Mhz: 17599 bodů.
CPU 3,2Ghz RAM 2933Mhz: 17946 bodů.
CPU 4Ghz RAM 2933Mhz: 22816 bodů.
OC RAM mělo u 1700 cca stejnej boost výkonu jak OC CPU. A to to bylo na 2933 s ohavně vysokejma latencema, mohlo by to bejt i lepší. U ryzenu ale půjhde hlavně o frekvenci, ne latence, protože s vyšší frekvencí RAM se zvedá frekvence interconnectu mezi CCX a snižuje se latence do přístupu cache druhého CCX.
Sorry, ale vypadá to celý divně, a test kde ryzen v hrách poráží 5820K na 4,4Ghz mi přijde více fantasie než realita. Na to Ryzen nemá ani náhodou. Po OC by mohl bojovat s 5820k na DEFAULTU.
??
já si tady dneska připadám jak když píšu lidem po nočním tahu, v těch videích ryzen porazil tu i7-5820k jen jednou a to v Bioshocku a ještě ve 4k, jinak všude je o něco pomalejší navíc má rychlý 3200MHz 16-18-18-38-56 paměti a jede na 4GHz all cores, tohle je asi to maximum co z toho lze momentálně vyždímat a tomu já teda věřím že to tohle umí
Rovněž jeho vyšší výkon u 2+2 oproti 4+0, což se u mě ukázalo přesně naopak. Neexistuje žádnej herní scénář kde by 2+2 bylo výhodnější byť jen teoreticky. Proto to odmítám, věřim tomu co jsem si sám naměřil.
hele je tam i jednou vyší výkon u 3+3 vs 4+4 a je to už druhej člověk kterýmu se to v jednom případě stalo že 3+3 porazilo o chlup 4+4, tak uvidíme 11.4 jak to bude až vyleze 5 1600X a ostatní pětky jestli je to naprosto vyloučený, nakonec víc toho v ruce nemáme, nejraději bych to hned koupil a taky testoval, ale early adopter se mě bejt nechce protože to je celkem dost peněz a dlouho jsem do základu tolik nevrazil tak chci koupit TOP možnost, třeba bude v poměru ceny ku hernímu výkonu TOPka ta 5 1600X nebo naopak 5 1400 pokud bude 4+0, budu čekat
Prostě neni možné aby 2+2 dopadlo lépe jak 4+0. Jde taky o to jak to zařízneš, já jsem vše řešil jen SW přes process lasso. Je možné že když se to zařízne v biosu stane se něco dalšího, klesne výkon paměti něbo něco prostě špatného co už něj způsobilo tu ztrátu.
Ak sa potvrdí, že 1500X bude 2+2 a 1400 bude 4+0, tak by to aj dávalo zmysel, že 2+2 vychádza v testoch trošku lepšie ako 4+0, lebo bude stáť viac a aj názvoslovie to môže evokovať. Inak by sa mohli volať 1500X a 1500, tak ako máme 1600X a 1600.
Tým nechcem spochybňovať čo nameral DOC_ZENITH, ale aj na svethardware sa prikláňajú k tomu, že 2+2 môže byť asi kvôli celej L3 trochu výkonnejšia ako 4+0 s polovičnou L3. Tak uvidíme.
Ano, ale rozhodně to nebude rychlejší jak 4+0. Jen si vzpomeňte na staré časy jak se chová cache velká a pomalejší vs malá a rychlejší. Třeba P3 s 512KB halfspeed vs 256KB fullspeed. 512K halfspeed měla co dělat i s oclym celerem s 128KB když se mu daly rychlé payměti a FSB. A teď si to dejme do souvisloti, Ryzen má uvnitř v CCX latence mezi jádry skrze jednu L3 cca 45ns. Latence do L3 vedlejšího CCX je 145ns. To se nemůže nikdy vyplatit, vždy to musí způsobit ztrátu výkonu, ne naopak.
Super, tak sa to snad s tymi pamatami pre Ryzen zacne hybat, G.Skill maju dual ranky! beziace na 3200 MHz CL14-14-14-34 1T pri obsadeni vsetkych slotov (4x16GB) a single ranky na 3466 MHz CL 16-16-16-36 1T pre dva sloty (2x8GB). Testovali to na ASUS ROG Crosshair VI Hero, dufam ze casom budu BIOSy kompatibilne aj u inych vyrobcov. Len tie ceny tych DDR4 vseobecne su nehorazne.
Hentoto je zas stara informacia, a hlavne je dolezite spomenut, ze dane vysledky sa nedaju dosiahnut na vsetkych doskach. Vlastne sa dauj dosiahnut len na hodne malej minorite, nakolko vyzaduju moznost hybat s FSB, a na to potrebujes externy clock generator. A to vedia co, (tie najdrahsie) 3 ci 4 dosky na trhy?
A ještě se tim člověk omezí na max 16GB, kdyby se chtělo v budoucnosti rozšířit tak je člověk v pr**** protože se 4 ma modulama bude rád za 2666. Proto mi přišel velkej úspěch těch mejch 2933 na B350 s těma 2x16GB velkejma modulama. 8 jádro na produkci a práci (což zen je) s max 16GB ram nezní nejlépe. Tyhle tahanice RAM do vysokejch taktů jsou o hernim výkonu, kde Zen stejně nebude excelovat (max se dostane na úroveň neoptimalizovanýho haswellu). Navíc jak už padlo jde to jen u nejdrašších desek což je naprosto proti fylozofii zenu a jeho platformy. Ala znovu zopakuji že vše drašší jak mainstream B350 board + 1700 bez X je z hlediska poměru cena/výkon kravina.