Tak jsem se vrátil k tomu svému bizarnímu tématu, protože se určitým způsobem vyvinulo. Přes varování o nepoužitelnosti v mém MB s VIA Chipsetem jsem koupil za pár korun kartu ATI Radeon Sapphire HD5570 1GB RAM VGA/DVI/HDMI s PCIe 2.0, kterou jsem tady uváděl, že by se mi zdála vhodná. (My berani už to tak máme, když si vezmeme něco do hlavy .....
). Nebudu to prodlužovat - karta v PCIe ihned po osazení naběhla ( v nějakém základním rozlišení 800x600), jen mi dalo docela zabrat, než jsem dostal ze systému všechny pozůstatky původních ATI ovladačů od X1950Pro. Nakonec se i to podařilo a nyní mám nainstalovanou kartu včetně ovladačů a plně funkčního Catalyst Control Center. Karta je O.K. Oproti X1950Pro se asi o 1/3 zvýšilo skóre ve starém 3DMarku 05 a 06
, ale stejně nevím, jestli jsem problém vyřešil.
K uvedené kartě se mi nepodařilo dohledat na webu originální manuál. Zkusil jsem k ní připojit monitor s HDMI s největším dostupným rozlišením z práce, jenže ten má i přes velikost 27" rozlišení pouze 1920x1080. Běžel normálně, ovšem nezískal jsem jistotu, jestli to HDMI na grafické kartě umí nebo neumí 2560x1440 - které nutně potřebuju ( takže vlastně nevím, jestli je ten úspěch s instalací HD5570 výhra nebo prohra
). Někdo uvádí, že to HDMI na této kartě umí stejně jako DVI-I duallink 2560x1440, někdo píše, že umí jen 1920x1080, v řadě popisů této karty je uvedeno HDMI 1.3 ( které by mělo 2560x1440 umět ). S připojeným monitorem v konektoru HDMI mně Catalisty zobrazily kromě použitého 1920x1080 podle EDID specifikací připojeného monitoru ještě vyšší rozlišení 2048x1536 (a když jsem ho zkusil použít, zobrazení na monitoru se změnilo, obraz se mírně zvětšil "za hrany obrazovky", takže to o něco vyšší rozlišení zřejmě zafungovalo). Tak teď nevím.... Monitor 2560x1440 k dispozici nemám. A kupovat ho, když nevím jistě jestli bude fungovat - to se mi moc nechce... Nedá se to max. rozlišení nějak otestovat ?