Procesory AMD 15h "Bulldozer&Bobcat"- info, testy, spekulace

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

Zamčeno

Kdy podle vás uvidíme launch FX procesorů (recenze)?

Anketa končí za pát 9. pro 2011, 11:17

do poloviny září 2011
0
Žádná hlasování
do konce září 2011
8
8%
do poloviny října 2011
24
24%
do konce října 2011
28
28%
do půlky listopadu 2011
12
12%
nejspíš nikdy :-), EPIC FAIL
28
28%

Celkem hlasů: 100
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Procesory AMD 15h "Bulldozer&Bobcat"- info, testy, spekulace

Příspěvek od DOC_ZENITH »

del42sa píše:DOC_ZENITH: ale to už jen záleží na různých konfiguracích čipsetů, bavili jsme se o společné patici a ta je například u s.1155 stejná pro lowend i highend. A to je podle mě rozumné řešení a hlavně levnější.

Tvůj argument byl, že nechápeš, proč by měl mít BD ("high end") a Trinity APU (mainstream/lowend) společnou patici. Na SB to je dobře vidět, že společná patice funguje dobře.

to rozdělení na vyšší mainstream a highend už podle mě neplatí, když právě výkonem ten SB 2600K ten high end dotáhlo. A BD sice má 16X16 PEG linky, ale výkonem spadá přesně do mainstreamu. Jiný výkonnější procesor AMD v současné době nemá... Jiný socket ospravedlňuje pouze existence SB-E, které má 4-kánál DDR3 a je to opravdovej enthusiast produkt i když výkonem bude težit spíše jen programech, které jsou limitované paměťouvou propustností běžných SB. Jinak tam bude opět nárust výkonu v rámci procent....

Ano protože AM3 používá HT se kterym komunikuje s jakýmkoliv chipsetem co umí také HT. Od prvních Nforce3 počínaje (Asrock je fakt dodnes dělá) po 990FX končeje, samo sebou v rychlejší verzi, ale právě jde o to že CPU komunikující přes HT můžeš spojit s jakýmkoliv chipsetem chceš.

A srovnáváme tu výkon platforem ne CPU. Pokud ti 1155 přijde jako high end platfroma, tak to fakt nevim. Mě přijde více omezená než cokoliv co jsem zatím měl. Nemá dost PEG linek jak z Northbridge tak ze southbridge a i komunikace mezi NB a SB je slow (na úrovni PCI-E 4x) tudiž další PEG v southbridge by toho moc neřešily. Je strašně omezená a je to příklad toho když se silné CPU oběví na levné platformě. Ano co nabízí většině lidí stačí. Ale je to přesnej příklad toho proč Integrovanej NB v CPU nemam rád. Přináší to přesně tuhle omezenost. Staré platformy jsi osadil od low endu po hig end. Chtěl jsi levnou desku protože nepotřebuješ features ale silnej CPU? - Můžeš. Chtěl jsi opak? Můžeš. Teď? Chci herní výkon I5 2500K ale všechny S1155 jsou stejně omezené a nestačí mi jejich PEG. Co mi zbejvá? Koupit pro mě předražené I7 do 2011 kterébych jinak nepotřeboval. Tímto jen poukazuji na to jak nevhodný mi tenhle systém přijde. Tyhle řadiče v CPU nám přinesly rozsekání trhu, už nemáme high end CPUčka, ale celé platformy. Nemůžu si koupit pořádnej board a mainstream CPU, kterej pořádně ocnu, případně v budoucnu upgraduji jak bylo zvykem. To teď prostě nejde. Kdežto AMD to díky své "zastaralé" AM3+ s HT umožňuje. Můžu si tam Koupit desku s pořádnym chipsetem a Athlon X3 a pak upgradovat.

A horší je, že BD momentálně nevyužije více než mu AM3+ nabízí, protože i 990FX desky se obávám, po odhalení jeho herního výkonu, nepůjdou zrovna na dračku.
Naposledy upravil(a) DOC_ZENITH dne pon 3. říj 2011, 22:41, celkem upraveno 1 x.
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

já jen říkám, že výkonem CPU, se procesory pro s.1155 na high-end dotáhly. Nehodnotím vybavení desek nebo čipsetů. Celou dobu mluvím jen o patici.

Chtěl jsi vysvětlit proč si myslím, že BD měl mít jinou novou patici a proč si myslím, že by mohla být sdílená s Trinity a jejími následovníky, tak jsem ti odpoveděl :) LGA 1155 je toho dobrým příkladem a nemít SB integrovaný PEG řadič v procesoru, tak se určitě dělal i v konfiguraci jako BD s 16x16PCIe.

PS: AM3+ není žádná high-end patice, pokud by BD byl opravdu tím drtičem, který všichni očekávali, tak to osmijádro dostane nějakou novou patici se čtyřkanálovým řadičem jako má SB-E a AMD bude ten procák prodávat za 15.000,-Kč a jen menší odvozeniny by se dělali do nějaké AM3x patice s dual channel.
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Tak už podle cen je jasé že AMD momentálně žádnej high end CPU bohužel nemá.
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Jsou ty ceny oficiální? Nebo jsme ohledně BD stále v pozici JPP? Tedy, na zázrak fakt nečekám, jen nevím, zda alespoň cena už je potvrzená.
BROS
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od BROS »

Hotovo doměřeno :!:
Takže se můžeme těšit na rozlehlou, skvělou recenzi AMD FX-8150 od OBRa rozdělenou na dvě části, jelikož již má vše doměřeno :up:
http://pctuning.tyden.cz/component/cont ... bulldozeru

Na tohle se těším.. :)
Jako bonus přidáme ještě srovnání výkonu přetaktovaných procesorů, kdy FX-8150, Phenom II X6 1100T a Core i7-2600K které jesm přetaktoval na 4.2 GHz jež jsem přeměřil ve velké spoustě (i netradičních) testů.
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

BROS píše: Na tohle se těším.. :)
Jako bonus přidáme ještě srovnání výkonu přetaktovaných procesorů, kdy FX-8150, Phenom II X6 1100T a Core i7-2600K které jesm přetaktoval na 4.2 GHz jež jsem přeměřil ve velké spoustě (i netradičních) testů.
Proč to nezkusí na 8 GHz ?? :)
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
BROS
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od BROS »

protože Phenom II dá na vzduchu max okolo 4,2... :) a BD okolo 4,8.. tak proto.... jinak tam zcela jistě budeš mít milión měření výkonu na defaultu :idea:

Pro zajímavost jaký výkon můžeš očekávat při OC 4,5 GHz Core i7 2600K a FX8150 to bude dobré...
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

A nebylo by zajímavější srovnat max. stable OC jednotlivých CPU a ne je porovnat na stejně frekvenci, když se nejedná o shodné architektury a k frekvenci přistupjí každá jinak? Takové srovnání ja pak celkem k prdu a je tam jen proto, že výsledek je předem daný. BD to nevymezí vůči X6 a o nic jiného bych řekl, že OBRovi ani nejde.

A aby se nedalo říct, že max. stable OC je pro každý kus křem,íku jiný, tak místo max. pak dát CPU na třeba 85% a tam to porovnat. Ale jinak je to fuk. Když to nezměří OBR, někdo jiný určitě ano.
BROS
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od BROS »

Neboj se bohumile.... :) max OC FX8150 tam bude zcela jistě taky.... ještě jsem neviděl aby OBR testoval nějaké CPU a nezkusil max OC a potom přeměřil jeho výkon :wink:

Jinak škoda, že do toho měření na 4,2 GHz nevložil i lidovější kousek SB jako Core i5 2500K abych věděl jak na tom jsem ... :)
Naposledy upravil(a) BROS dne úte 4. říj 2011, 10:45, celkem upraveno 1 x.
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Netušil jsem, že jsem se přejmenoval ... Pak nač to porovnání na stejných taktech? Verdikt stejně může být jen ten, že se nejedná o stejnou architekturu a tedy nepodává logicky na stejném taktu stejný výkon. Pokud by max. OC za podobných provozních vlastností bylo výkonem zajímavější u X6, jsem pro verdikt, že BD je horší než předešlá generace. Je-li ale ten výkon lepší, pak má být verdikt opačný. Tedy za předpokladu, že i na def. je BD lepší než X6. OBR na blogu to měření už dal (pokud se nepletu) a primárně proto, aby šlo napsat, že BD je horší než předešlá generace. Ale mne jako zákazníka fakt netankuje, jak se CPU k výkonu dohrabe. Zda silou na nízkém taktu, nebo frekvencí. Pokud to druhé není už na hraně provozních vlastností.
BROS
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od BROS »

Pořád nechápu co tě sere... pokud tam dá spoustu měření na defaultu (a potom i průměrný výsledek na defautu) tak v tom nevidím problém... jinak nezám skoro nikoho co si koupí odemčený CPU a provozuje ho na defaultu :idea:
Je to prostě porovnání různých architektur na stejné frekveci.... jak jsou efektivní
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

BROS: Efektivní? Nemá každá uarch efektivitu na jiné frekvenci. Nebo se pletu?
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Jenže to porovnání je na dvě věci. Pokud jedna architektura (přeženu to pro dokreslení) jde do prodeje s rekvencí 2GHz a druhá 3GHz a ta první umí stable OC 3GHz a druhá 4,5GHz. Přičemž výkon té první je na základu 100% a druhé 125%, která je z pohledu zákazníka silnější a jak dopadne srovnání na stejném taktu? Mně nesere nic, jen nemám rád manipulativní měření. Respektive, pokud by OBR již dříve toto měření neprezentoval jako totální průser u AMD a něco, na čem je potřeba se smát, tak bych to neřešil. U soldiního recenzenta bych řekl ano, jakýsi (sice nesmyslný) pokus o porovnání výkonu na témže taktu. U OBRa je předem dáno, proč tak činí a to mi vadí.

Odemčené CPU dost lidí kupuje prostě proto, že třeba u AMD ten příplatek je malý a nikdy nevíš. A dost z těch, co to koupí, OC nevyužije. Minimálně ne hned. Ale proti OC nic. Jen pokud řeknu A (srovnání na stejném taktu), je potřeba říct také B (srovnání na max. OC) a z logiky věci dát větší váhu na B, než opačně.

Ale OK, počkám týden, jak OBR to měření odprezentuje.
BROS
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od BROS »

BROS: Efektivní? Nemá každá uarch efektivitu na jiné frekvenci. Nebo se pletu?
To bych neřekl.... 8-) myslím, že ten FX8150 má vysoké frekvence v základu a max turbo na 4,2 GHz aby byl konkurenceschopný vůči SB
alisan napsal...
Bože to je jen jedno krátké specifiké měření .... :wink: OBR tam změří na několik stránek CPU na defaultu a potom udělá jedno krátké na stejné frekvenci .... já v tom problém nevidím
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Já vidím problém v tom, jak toto měření už OBR jednou odprezentoval. Jinak bych se nad tím pozastavil až v okamžiku, až by jej dal do recenze a bez jednoznančného verdiktu spojeného s tím měřením na "max" OC. A jak výrobce nastaví takty a proč, to je pouze jeho věc. Nás má zajímat s jakým taktem jde CPU do prodeje, s jakou cenou, provozními vlastnostmi a jakým OC potenciálem. Z toho jediného lze odvodit, zda je lepší či horší než předešlá generace. Tedy z pohledu zákazníka.

Ale mír. Za týden bude jasnější, jak se s recenzí OBR popasoval a zda utlumil svou potřebu provokovat a podsunovat své občas dost nevybíravé, subjektivní názory. Ty ať si nechá na blog.
BROS
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od BROS »

Je třeba odlišovat jeho Blog a recenze na PCtuning....... tam si ty komentáře odpustí :)
Jinak než OBR postnul to měření Clock-to-clock 4.2 na svém Blogu, tak tam dal milion Bulldy Results na defaultu... :wink:
Chroustostroj
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Chroustostroj »

SuperMario> Efektivita nemá s frekvencí co dělat. Jde pouze o nějaký zprůměrovaný výkon na watt - tak můžeš měřit efektivitu. Podle tebe by totiž byla např. architektura ARM neefektivní.
X6 1100T@4.1GHz (CM 212+), C&Q-ON, default voltage, MSI K9A2 Platinum V2 (790FX+SB600), 4x2GB Adata DDR2 800+,Sapphire R9 290x, Nejrychlejší a nejžravější DDR2 stroj v ČR :), LCD: HP 2475W, Corsair HX-620, Win7 x64, NB: 13" MacBook Air 2012
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Ano, to řekni halvně OBRovi, ať to odlišuje. Ne vždy se mu to daří. Ano, dal hodně tabulek a predikcí všeho možného a pak upravoval a upravoval. Co z toho byla, je a bude pravda? Třeba ten jeho dvojí verditk o spotřebě. Ale čert to vzal. Nemíním jím tady svinit diskusi. Své jsem řekl, teď už stejně musím počkat, jak se popasuje s recenzí.

EDIT: Reagoval jsem na post od BROS
BROS
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od BROS »

Ta jeho predikce o spotřebě uvedená textově se tam objevila jen velmi krátce v ranních hodinách..... následně ji urychleně stánul a hodil tam velmi rychle přehledou tabulku spotřeby.... která pokud se ukáže pravdivá tak to bude velmi, velmi pozitvní pro BD :wink:
alisan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alisan »

Ano, a proč tam chlapec švíknul tu první s komentářem co k tomu dal? A to není jediné. Ale dál to nemá fakt smysl rozvádět. Už jsme OT a zbytečně.
Zamčeno

Zpět na „Procesory AMD“