Retro thread: 3Dfx Voodoo, Rage, Riva atd...

Libovolný výrobce, technologie, informace, rady, výběr, ovladače.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis

Odpovědět
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Retro thread: 3Dfx Voodoo, Rage, Riva atd...

Příspěvek od havli »

Hladis píše: čtv 23. dub 2026, 15:10 To schvalne rekni Havlimu, at ty A64 netesti na nf4 LP. :D
Není třeba, já testoval na Asus A8N-E :P DFI sice mám, ale nerozjede ECC Reg paměti a já jsem chtěl mít 2x2GB, což v unbuffered DDR neexistuje. :D

https://theretroweb.com/motherboards/s/ ... e-rev-2-00
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Já jsem měl od DFI jednu desku takovou tu zelenou ne-lanparty NF4, desku a co k ní řici no. OC bylo masivní dostal jsem se na FSB340Mhz, paměti taky běžely pěkně a tak ale... duh... v dobách PCI-E už prostě K8 končila. DFI pak vydalo tu samou desku s AM2, to samé jen prostě jinej socet a paměti a tam začal onen shit support DFI. Ta deska nedostala nic, žádná budoucí podpora Phenomů, nic. Poslední bios byl rok po vydání. To samé potom jejich 975X deska třeba. Opět poslední bios rok po vydání, ta už ani neměla moc dobrý OC a prostě putna. Asus desky z té doby, na AM2 blbá M2N-E dostala co se dalo a běhaly na ní o pár let později Phenomy II, Asusácké 975x desky? Megapodpora, časem OC vylezlo skoro k 500 což je na tenhle chipset nevýdané, podpora 45nm CPU, quady, vše. DFI? mrtvo. DFI měla svou krátkou chvíli v K8 časech a to jest vše.

Vůbec nelituju že jsem skipnul early PCI-E platformy. U Intelu byly slabá CPU a u AMD topícíc šílený NF4. Volba jít do 90nm winchesteru na launchday s cheapest deskou co měla dobrý OC a zůstat na AGP NV40 byla správná. Early PCI-E grafiky taky byly celkem o ničem a když přišel čas fakt jít do PCI-E ala GPU už stály za to, tak Core2 za dveřmi. Pozdní K8 pro mě prostě nic nepřinášely, malinkej posun v OC, posun v IPC nula, K8 prosě člověk koupil hned nebo nikdy. Pozdní K8 byly chyba. Samo sebou, byly tam good dealy ala Opteron 144, celebrita své doby, nebo vymetač low-endu Sempron 2800+ kterej po OC Intelu totálně vypálil rybník, ale... o rok a něco později zase Intel totálně vypálil rybník AMDčku s Pentium Dualcore a na to už odpověď nikdy nenašli.
Shaquille
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Shaquille »

Já měl taky DFI a k ni tusim Opteron 144 :) a snob jsem nebyl. Prachy jsem resil dost, ale umel jsem si vydelat...
Dost lituju, ze jsem se spousty stareho HW zbavil, ale alespon mi zustala skrin. Neni sice tak legendarni jako v lokalnim bazaru, ale je to Lian Li, kterou jsem nechal eloxovat na černo a do bocnic jsem nechal udelat "derovane nastavby" abych na dno mohl postavit 2x 360 rady. Jo, to byly casy :)
Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 5700X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
NAS 3x8TB RAID 5 + 2x4TB RAID 1 * OLED65C12 * HW-Q950A
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

havli píše: čtv 23. dub 2026, 15:15
Hladis píše: čtv 23. dub 2026, 15:10 To schvalne rekni Havlimu, at ty A64 netesti na nf4 LP. :D
Není třeba, já testoval na Asus A8N-E :P DFI sice mám, ale nerozjede ECC Reg paměti a já jsem chtěl mít 2x2GB, což v unbuffered DDR neexistuje. :D

https://theretroweb.com/motherboards/s/ ... e-rev-2-00
Tak ted jsi me teda hodne zklamal, testovat K8 na takovym AuŠUSu, no fuj ze se nestydis......... :mrgreen:
DOC_ZENITH píše: čtv 23. dub 2026, 15:30 Já jsem měl od DFI jednu desku takovou tu zelenou ne-lanparty NF4, desku a co k ní řici no. OC bylo masivní dostal jsem se na FSB340Mhz, paměti taky běžely pěkně a tak ale... duh... v dobách PCI-E už prostě K8 končila. DFI pak vydalo tu samou desku s AM2, to samé jen prostě jinej socet a paměti a tam začal onen shit support DFI.
Ty zeleny byly Infinity, orezany LPcka a to byl prumer a pozdeji spis podprumer. Jedna DFI 939 Infinity se mi dostala kdysi do rukou ale meh. Mimochodem tahle zelena AM2 se na Aukru vali za nesmyslnou cenu https://aukro.cz/dfi-infinity-nfii-m2-s ... 7111401377 DFI proste zazarilo intenzivnim, ale jen velice kratkym plamenem. Dnes jsou to casto sberatelsky kousky hlavne kvuli vzhledu a nejzadanejsi je samozrejme nf4 LP, protoze to hodne lidi melo a byl to TOP.
Shaquille píše: čtv 23. dub 2026, 16:53 Já měl taky DFI a k ni tusim Opteron 144
Tohle byla mezi lidma oblibena kombinace, levny Opteron 144 sel hodne brutalne tocit, takze za malo penez hodne muziky.
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Chystám se zase otestovat ty DDR3 paměti s deskou čipsetu P45, mám tu jednu lepší EP45T-UD3L.. sice nemá klasický ATX rozměr, ale ten o 1/5 změnšeý do šírky, ale to nevadí.

Na co jsem narazil je, že tam je klasický 4pin konektor pro napájení CPU. Jenže já mám už jen "nový zdroj" a tam je kabel vcelku 8pin (CPU). Nechá se to nějak zapojit?
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Bez nejaky destrukce konektoru na kabelu to nepujde. Sehnat kabel-prodluzovak, kde to ma rozdeleny na 2x4pin jako https://www.alza.cz/akasa-flexa-p8-d2268982.htm nebo jiny zdroj s touhle konfiguraci.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Obvykle je aspoň jeden z těch kabelu rozdělatelnej na 4+4, pokud ne tak tam zapoj jen tu půlku co tam sedne, resp doufám že je to ta kterou ti zrovna nebude blokovat ta cívka na desce.
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zivan »

Pokud by to neco na desce blokovalo, tak nestacila by 4 pinova prodluzka?
https://www.mironet.cz/gembird-napajeci ... +dp413390/
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Ok, já ten CPU 8pin zkusím zapojit "na kraj", dělený 4+4pin kabel nemám. Možná jsem to tak už měl dříve zapojené, nebo jsem připojení přídavného napájení ignoroval. Možná proto byl systém a CPU pokaždé nestabilní. Tak se to třeba zlepší. Přinejhorším koupím tu redukci z Mironetu. Diky
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Napájecim kabelem k CPU tvé RAM určitě nestabilní nebyly heh. Ta prodlužka co ti linkoval Zivan ti sice do zdroje taky zasunout nepůjde, ale můžeš to s její pomocí "zbastlit" ala přestřihnout drát a prostě jí tam přídělat místo původního konektoru, jsou to jen 12V a ground vodiče, tzn tam neni co pokazit.

Btw občas mi Hladis přijde že chce vše zahubičku a relativně normální ceny označuje za přestřelené, ale tohle je už fakt moc i na mě:

https://aukro.cz/msi-bx-master-redukce- ... 7117251663

WTF? Vždyť to ani neni Tualaltin adaptér, je to obyč Coppermine redukce.
Naposledy upravil(a) DOC_ZENITH dne pon 27. dub 2026, 11:07, celkem upraveno 1 x.
Scot 666
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Scot 666 »

Tak to mi spadla brada. Není k tomu v ceně zlatá cihla nebo něco podobného? Nejhorší na tom je, že poté co to jeden blázen získal, tak zbyl minimálně jeden další, který je to ochoten dražit za podobnou cenu. Sběratelé retro věci někdy dají neuvěřitelné částky. Mrkněte na kolik se vyšplhala nefunkční zvukovka k Didaktiku https://aukro.cz/didaktik-melodik-7099679569
PC:obvykle nějaký Thinkpad
Mobilita: Palm TX
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

DOC_ZENITH píše: pon 27. dub 2026, 10:36 Btw občas mi Hladis přijde že chce vše zahubičku a relativně normální ceny označuje za přestřelené, ale tohle je už fakt moc i na mě:

https://aukro.cz/msi-bx-master-redukce- ... 7117251663

WTF? Vždyť to ani neni Tualaltin adaptér, je to obyč Coppermine redukce.
Vcera jsem sledoval, ze bych prihodil na tuhle redukci s tim zadnim plastem MSI, ktery mi u mych stejnych chybi a nechapal co tem lidem hrabe. Tyhle Master redukce mam 3 a normalne staly veskrze prd.

Samo ze chci vse za hubicku. :D Stale se jedna jen o stary HW srot, ktery se da casto sehnat levne, takze nejaky prehnany ceny nepovazuju za uplne "normalni" :P
Jey píše: pon 27. dub 2026, 08:37 Ok, já ten CPU 8pin zkusím zapojit "na kraj", dělený 4+4pin kabel nemám. Možná jsem to tak už měl dříve zapojené, nebo jsem připojení přídavného napájení ignoroval. Možná proto byl systém a CPU pokaždé nestabilní. Tak se to třeba zlepší. Přinejhorším koupím tu redukci z Mironetu. Diky
Bez zapojeni 4pinu to provozovat nejde, urcite to ani nebyla pricina nejaky nestability. Kazdopadne jediny nedestruktivni reseni je ta redukce od AKASA treba i https://www.alza.cz/akasa-8-pin-to-84-p ... 680905.htm . Ostatne dobra pro moderni zdroje a stary HW je i redukce z 24pinu na 20pin https://www.alza.cz/akasa-redukce-napajeni-z-d79006.htm , protoze moderni zdroje uz to taky nemaji delene a stary HW ma casto jen 20pin.
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Díky. Tím "neděleným" CPU kabelem a konektorem jsem si jistý a ATX kabel a konektor tam je ještě, resp. musí být 20+4pin, protože jiné zdroje nemám (PM850 Gigabyte) a určitě jsem to už měl zapojené a testoval. Podle mě je ten CPU 8pin nedělený, stejně je jako 2x4pin naprosto totožný, takže to musí jo zapojit na jeden nebo druhý okraj, zobáček (ignore) nezobáček. Ale díky za tip (odkazy).

Hele tu Slot1 redukci bych nezatracoval, jestli jsou na ní switche, tak tam jde natvrdo nastavit FSB, které má přednost (vyšší prioritu) před nastavením v BIOSu (je-li tam vůbec nějaké). Já jsem ji měl s touhle deskou, dal se tam rozjet každý Celeron (Coppermine?) 566MHz pouhou změnou FSB na krásných 850MHz (8,5x66 => 8,5x100), což byla velká úspora peněz, protože P3 bylo za min. dvakrát tolik.
Naposledy upravil(a) Jey dne pon 27. dub 2026, 15:05, celkem upraveno 3 x.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Důležitější jsou ihmo voltáže a to tahle redukce má. Ona to neni špatná redukce, ale neni ani nijak extrémně dobrá, je to prostě jedna z těch lepších Coppermine redukcí, neni to pro Tualatin a někdo za ní dal více jak stojí Tualatin baord i s bundlem CPU ,RAM a možná ňáký grafiky k tomu, nonsense.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Za tyhle prachy je i BX board, ktery je uz Coppermine ready a nepotrebuje takovou redukci, jelikoz ma modernejsi cip na voltaz osazen a k tomu vesmes cely set komponent a jeste ti zbyde. Samo za to jde sehnat i Tualatin ready board se vsim okolo. Proste nonsense.
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Aha. Takže to dávalo smysl jen v té době, kdy bylo P3 az 2,5x dražší, ta redukce byla za 2-3 stovky. Právě že ani ta moje redukce neměla, myslím změnu napětí, ale většina 566MHz celerů přidat V ani nepotřebovala.

Myslím, že se používal snad pencil mod, o jehož "funkčnosti" a "trvanlivosti" mám dodnes pochyby.

Pak jsem byl rád za Tualatin 1133MHz možná 1166MHz nebo 1200MHz, ale ten taktovat moc nešel, nakych 1333MHz max a dál ani ťuk. Nakonec je semlely 2. gen Duronů (někde jsem nedávno viděl Duron snad 1800MHz a první Athlony XP, co se nechaly extrémně taktovat.

Intel byl vždy dráhý, měl jsem naposledy P200MMX, pak ty Celerony a dál až C2D a dál nazpět k AMD AM4.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Pencil mod se delal predevsim u Athlonu. Takova redukce s vlastnim cipem pro voltaz davala smysl u boardu, ktery nemel novy cipy na voltaz, jakou pozadoval Coppermine. U novejsich BX desek, ktery uz s Coppermine pocitaly, stacila jen obycejna redukce Coppermine ready bez dalsiho cipu, protoze uz ho maji desky na sobe.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Redukce co by měly vlastní VRM jsou extra vzácný, vim žo tohle dělal jen powerleap (třeba ty jejich ofiko Tualatin adaptéry co se separé napájej z molexu), všichni ostatní se spoléhali na VRM na desce a zde žádnej "čip na voltáž" ihmo neni, šlo o to jestli controller na boardu dovede dát méně než 1,8v nebo ne (1,8v bylo minimum early slot1 desek). Redukce co na sobě maj switche na voltáž pouze overridnou to co říká CPU tímto nastavením (jako kdyby e udělal pin-mod), neni tam nic na samotné redukci co by upravovalo voltáž. Z tohoto tábora je i tato MSI. Pustit do Coppermina 1,8v je minimální overvolt a ihmo vesměs safe, do Tualatina to už neni moc good heh, i když, více než CPU bude spíš dostávat čočku VRM na boardu který se tim nechutně overloadne. Ňákej čas jsem tak jednu sestavu provozoval ale nedoporučuji to.

Sranda je že člověk nikdy předem nevěděl. Výrobci desek většinou SLOT1 desky nazívali Coppermine ready od učité revize, ale třeba u takovýho Asus P2B to byla revize 1.10 a dále, jenže měl jsem doma 1.04 ačkoliv papírove něměla tak v reálu na sobě měla novej regulátor a dávala nízké voltáže v pohodě. Takže asi tak no.

Jey - Právě že potřeboval, pokud jsi měl 566tku což je 8,5x násobič, tak pro 850Mhz většina early Copperminů potřebovala zvednout votláž. Jejich maxima byla mezi 800-900Mhz obecně. Až ty pozdní se vyšplahaly frekvencema vejš. Early kusy rovněž začínaly na menší voltáži, 1,6-1,65v, kdežto pozdější tam Intel začal dávat napříč spektrem 1,75v default. Spíš než 566 bylo lepší vzít 533A, ala nejmenší násobič, doufat že dá těch 800 easy a pak zkusit FSB112 pro 900Mhz. FSB112 byla hodnota co dalo 99% boardů i ty early kousky co nedávaly vysoká FSB. Nad 112 už to byla u BX loterie a člověk potřeboval solidnější board.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Eh Docu ja o VRM na redukci nic nepsal a ten cip, nemuzu si ted vzpomenout na pravy nazev a jsem mimo PC to hledat, je na voltaz, aby CPU dostal z VRM desky voltaz jakou pozaduje, coz starsi BX pro Coppermine neumely a CPU nepostnul. Vlamujes se do otevrenych dveri. Jen jsem vysvetloval,ze takovy adapter ma smysl jen pro stary BX desky bez podpory Copperminu, u novejsic BX uz postradal smysl, tam stacil obycejny CU ready adapter.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Jo, já jen že ta samotná redukce na voltáži nic nemění a na boardu bez podpory copperminu na ní člověk stejně musí nastavit 1,8v. Na méně to prostě nepostne, do CPU se vůbec nepustí proud protože controller na boardu nepochopí poždavek na méně jak 1,8v.
Odpovědět

Zpět na „Grafické karty“