Retro thread: 3Dfx Voodoo, Rage, Riva atd...

Libovolný výrobce, technologie, informace, rady, výběr, ovladače.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis

Odpovědět
Mafian277198
Začátečník
Začátečník

Re: Retro thread: 3Dfx Voodoo, Rage, Riva atd...

Příspěvek od Mafian277198 »

V Alchemy je třeba to doladit parametrama, v Mafii a Vietcongovi sem nepoznal rozdíl od nativu, ale musel sem to ladit těma parametrama a sluchově sem to porovnával se sestavou s nativ EAX... ale víc her sem nezkoušel.

Zvukovka byla ale X-Fi Fatality... To bude dělat taky rozdíl.
|MB:Prime Z790-P WiFi|CPU:Core i9-14900K (NH-D15S 2×NF-A12x25, NF-A14x25)|RAM:Vengeance 48GB DDR5 (2×24GB 6,4GHz CL32)|GPU:Aorus RTX 4090 (3×NF-A12x25)|SSD:FireCuda 530 500GB, 4TB|SND:Sound BlasterX AE-5|PSU:Prime TX-1000 (NF-A14)| Fotky PC
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

HEAD píše: sob 9. kvě 2026, 21:16 A schanet dneska ty stary hry+crack uz se skoro neda.
Ale da a lip nez kdy pred tim.
HEAD píše: sob 9. kvě 2026, 21:16 za Audigy2 ZS
Wrong, na XP jen X-Fi. Audigy nema uplne dobrou kvalitu zvuku, ta je tak dobra pro W98, protoze nic lepsiho tam uz nejede. S XP nema vubec vyznam se Audigy jakkoliv zaobirat.
DOC_ZENITH píše: sob 9. kvě 2026, 22:15 A jakej je tvůj názor na emulovanej EAX přes ALchemy?
Je to hit and miss. Jsou hry, ktery maji EAX uplne odbyty nebo zastaraly a je jedno zda to jede na emulaci nebo HW. Nekdy je lepsi EAX uplne vypnout, protoze je to spis horsi nez lepsi. Jsou ale hry, je jech malo, kde HW EAX dela 30% zazitku z hrani navic. Super to mel treba implementovany F.E.A.R. nebo DOOM III (ten snad asi uplne nejlip a bez toho to nema cenu hrat, je to nebe a dudy), ale vetsina her tam mela spis jen nejaky echo dle prostredi a tim to haslo. Nejlip to zni na surround systemu a to moc lidi neprovozuje, ze by melo PC napojeny na domaci kino. Nakonec nevyplati se vubec stavet XP komp jen kvuli par hram, ktery maji dobrou implementaci HW EAX. Jak pises, XP vlastne neni potreba moc resit, vsechno z XP jde nejak rozject na modernim stroji. Separe XP stroj je pro ty, kteri chteji dobovy HW a dobovy hrani, jinak worthless.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

HEAD píše: sob 9. kvě 2026, 23:03
DOC_ZENITH píše: sob 9. kvě 2026, 22:15 A jakej je tvůj názor na emulovanej EAX přes ALchemy?
Podle me to s HW EAX nema nic spolecneho.Proste naka SW emulovana sracka.
Tak tlačil to sám Creative a apk se to podařilo hacknout a až pak se zjistilo že to nepoužívá nic z HW a že je to komplet SW emulace, a spousta lidí s tim tehdy byla OK, tak když jseš takovej fanoušek tak jsem si řikal co si o tom myslíš. Já jsem třeba EAX defakto nikdy neměl a spíš se tomu vyhnu.

Mé zkušenosti říkaj že když mam něco ňák zapamatované, tak mít to "jinak" i když lépe mi nemusí sednout. Viz třeba DOS hry a OPL3 versus MIDI hudba, kde jsem zastánce OPL3 protože na tom jsem vyrůstal a MIDI mi nesedne i když ledaskce je to objektivně lepší. V praxi jsem měl strešně dlouho Yamaha ISA zvukovku a pak strašně dlouho SB128 (ensoniQ srágora kde EAX defakto nebylo, resp jen emulovaný 1.0 a i to fungovalo OK jen pod win98).

Později jsem měl X-FI ale EAX jsem používal jen velice okrajově, Spousta her byla takovej shit btw, že dělali takové krásky jako že bez EAX mixovaly jen 22,5Khz a pod, tzn i věci co s EAX nemaj nic společného zněly hůře, typu hudba. Tohle vim že dělaly třeba LOTR BFME nebo HALO1. Proto jsem taky tak dloho držel win98 ve své době, protože jen tam ta SB128 fungovala ok s EAX a často jsem bootoval ty jen proto aby zněla lépe blbá hudba.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Hudba v LOTR BFME s EAX zni stejne jako bez EAX, jediny co se meni je myslim pozicovani zvuku dle polohy jednotek a kde se co mele.
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

DOC_ZENITH píše: pát 8. kvě 2026, 13:51 Zajímavá nová zkušenost s Voodoo3.

Dostala se mi do ruky V3 2000 PCI SGR, netestovaná ale vypadala dobře a prodejce vypadal na ne-scammera tak jsem jí vzal, prvotní testy potvrdily funkčnost, dobrej obraz, vše. Trochu zklamání ale bylo OC ač nic mimo standard. Bez aktivního chlazení nedala ani 166Mhz (doposud jsem nezažil 2000 co by nedala 3000 takty), obvykle všechny končej kolem 175Mhz kvůli RAM), a s ofukem dala 174Mhz, což je takovej normal OC takt pro tyhle karty.

Zkusil jsem na ní ale flashnout novej bios z 3dfxzone.it, a ňákym zázrakem jí to boostnulo. Je jedno jestli na ní dám bios s z 2000 nebo 3000 SGR, oba se chovaj stejně a oba lépe jak ten original co tam byl. Po flashi karta na těch 174 jede i bez chlazení, a s chlazenim jsem z ní dostal 186Mhz stable, což je můj rekord na Voodoo3 (s vyjímkou modelu 3500), takže z podprůměrnýho leč funkčního kusu se stala má nejlepší V3 flashem biosu? WTF? Voltáží do jádra to bejt nemůže tu na V3 určujou rezistory u mosfetu ne bios. RAM začínaj artefaktět nad těch 186 a předtim to byly výtuhy bez artefaktů, takže asi ne RAM a jejich případné "jiné timingy"? Zvláštní ale rozhodně si nestěžuju. Nárůst výkonu také odpovídá nárůstu taktů, nikde si to "neulevuje".
Zajímavé. Taky mám V3 SGR, co končí +/- kolem 175 MHz, schválně někdy kouknu, co za verzi tam je aktuálně a můžu zkusit flashnout pozdější. Pro VSA biosy existuje editor, kde se dá zjistit časování pamětí a spousta dalších nastavení. Jestli funguje i na V3, to nevím.

Jinak nedávno mi dorazila V4 PCI a tentokrát jsem OC loterii prohrál na celé čáře :D Dává stabilně jen 173 MHz, což je nejmíň ze všech VSA karet, co mám. V4 PCI mám teď už tři, přičemž nejlepší dává 195 MHz (má už z fabriky 5,5ns RAM), další 185 MHz a tahle holt jen 173 :D
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
Odpovědět

Zpět na „Grafické karty“