ATI RADEON X1950Pro rozlišení

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

alko
Nováček
Nováček

Re: ATI RADEON X1950Pro rozlišení

Příspěvek od alko »

Rozhodl jsem se po delší době vrátit k tématu tohoto vlákna - protože situace se vyvinula docela zajímavým způsobem, aspoň tedy pro mě určitě. A předpokládám, že řadu z vás to docela pobaví :-). K původnímu záměru - připojit k muzeálnímu počítači s historickým systémem WIN XP moderní monitor s nativním rozlišením 2560x1440 - vedla pouze docela trnitá cesta s nejistým výsledkem. Po více-méně úspěšné instalaci grafické karty Radeon HD5570 (za 4 stovky z Aukra) a zprovoznění ve WIN XP se starým CRT monitorem ( který jako jediné "zobrazovadlo" do dnešních dnů měl dokonalý kontrast ), rozhodl jsem se udělat nebývalý pokus - zkusit na ten svůj stroj nainstalovat novější operační systém (abych se tedy na radu řady z vás posunul více do současnosti). A když už, tak už -volba padla na W10. Protože jste mě patřičně vystrašili, jak je ten starý MB 4Core-Dual SATA2 s chipsetem VIA nekompatibilní, nepodporovaný atd., moc jsem nevěřil, že tato cesta někam povede. Nejprve jsem zkusil nainstalovat WIN 10 / 32 bit. Systém se vcelku ochotně "rozjel". Došel jsem tedy k názoru, že zkusím ještě tímto směrem pokračovat. MB byl osazený maximální možnou konfigurací pamětí 2x1GB ( což by sice mělo "desítkám" stačit, ale mnoho to opravdu není). Vyšťáral jsem ale na Webu neoficiální BIOS, který umožňuje osadit na MB 2x2GB DDR2 - naflashoval jsem ho, za další 4 stovky koupil 2x2GB RAM - a vše se rozjelo bez jediného problému. Když jsem zjistil, že MB i procesor podporuje 64bitové instrukce, zkusil jsem nainstalovat W10 /64 bit. Nebudu vás napínat - i tento systém se vcelku ochotně rozběhl. Protože jsem se ale zatím nechtěl vzdát svých oblíbených W-XP, zkusil jsem nainstalovat desítky jako druhý systém ke stávající instalaci. A nakonec se i toto povedlo :-). Duální bootování do W10 nebo W XP .... Kdo z vás to má ? :-D
WXP-a-W10-komplet.jpg
A pak následovaly další kroky , jako instalace neoficiálních ovladačů Catalyst pro grafickou kartu ve WIN 10, trochu mě potrápilo nakonec úspěšné zprovoznění zvukové karty Sound Blaster Audigy , našel jsem použitelné ovladače od novějšího typu pro svoji zcela funkční laserovou tiskárnu XEROX Phaser a kromě PCI SCSI řadiče filmového scanneru, který zatím funguje pouze pod W-XP se podařilo rozchodit všechnno. (Internet včetně videa z You-Tube, Office, přehrávaní filmů pomocí VLC, přehrávní i nahrávaní zvukových souborů a hudby ....). Co bych měl chtít víc ?
Ale tohle vlastně nebylo vůbec mým cílem, takže, mělo to vůbec smysl ? K počítači byl stále připojen jako primární monitor starý ( i když naprosto spolehlivý ) 17" CRT ADI a -pak se začátkem ledna v době všemožných slevových akcí objevil za akceptovatelnou cenu můj sen : OLED monitor s nativním rozlišením 2560x1440. Netušil jsem, jestli výsledkem bude výhra nebo prohra . A voilà - grafická karta RADEON HD5570 funguje přes HDMI s nativním rozlišením monitoru jak ve WIN10 tak ve WIN XP !!!! :mrgreen:
CORSAIR-komplet.jpg

Kromě ceny monitoru, které rozhodně nelituju ( protože pozorovací úhly a hlavně sytost barev, kontrast a podání černé jsou prostě DOKONALÉ a na tohle jsem čekal snad víc než 10let ), mě "upgrade" počítače stál ca tisícovku a nevidím jediný důvod, proč by tenhle můj milovaný mazel měl jít do šrotu. Nic se neseká, úprava 12 MB fotek ve Photoshopu je zcela bez problémů, stejně jako úprava zvukových souborů. Video ve Full-HD se přehrává naprosto plynule a jeho kvalita zobrazení na takto velkém monitoru je zcela dostatečná ( a ani doma nic s vyšším rozlišením nemám). Střih videa je pro mě okrajová záležitost a jediný problém s nedostatkem výkonu ( nebo propustností PCI express ) jsem zaznamenal, když jsem zkusil nastavit plné rozlišení 2560x1440 ve starém dobrém leteckém simulátoru Combat Flight Simulator, kde jsem musel pro plynulé zobrazování "slevit" na 1920x1080x32. Přesto jsem si ve "svém" Mustangu P51D móóoc pěkně zalétal a zastřílel :-). Jinak mě ovšem gamesky nechávají naprosto chladným.

A to je konec příběhu. Ještě jednou díky za vaše příspěvky, rady a názory, něco jsem si z nich vzal a něco jsem udělal po svém (tedy většinu ;-) Já jsem s výsledkem svého snažení naprosto spokojený. Rozloučím se poslední fotkou, na které je můj muzeální počítač v plné kráse . Doufám, že mě bude ještě řadu let dobře sloužit. [ Asrock 4Core Dual -SATA2, , Intel Core 2 Dou E7400 , 4GB DDR2, Radeon HD5570, Sound Blaster Audigy 2 ZS, SSD Patriot 120GB, 2x WD 2TB , 4x USB 2.0 , DVD LG, DVD Lite-ON, Disketová mechanika :-) ]
.................................................
PC.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
AL
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Heh, tak hlavně že jseš spokojenej. Jen takové detaily. Nikdo ti neřikal že je to nekompatibilní s windows10, ale s většinou grafickejch karet na PCI-E a taky s moderníma sata diskama. Na druhou stranu win10 a takhle starym HW nedávaj moc smysl.

A ten tvůj monitor neni OLED je to cheap LCD s LED podsvícenim, to je něco úplně jiného.
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

Seš si s tím LCD jistý?
.
alko
Nováček
Nováček

Příspěvek od alko »

Mně ty W10 docela smysl dávají. V prohlížeči ve W-XP už nejde korektně nebo vůbec otevírat na webu některé stránky, což ve W10 problém není. Můžu připojit k počítači Mobil a stahovat z něj fotky.... A kromě toho kontakt se současným systémem, jeho vlastnosti, ovládání a možnosti nastavení jsou pro mě přínosem a novou zkušeností.
Monitor je Corsair XENEON 27QHD240 s OLED panelem od LG a podsvětlení 100% nemá ..... :D A jinak - vše v dobrém. Já jsem vděčný, že se se mnou (hlavně na začátku) někdo bavil a že jsem dostal nějaké rady a impulsy do něčeho se pustit.
AL
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

OK tak to sorry, soudil jsem podle vzhledu, protože jsem nečekal že někdo kdo má komp z roku 2006 si koupí OLED heh, ale ok tohle je pěkná obrazovka.

Je coll že s tim můžeš ject moderní browsery a tak ale nemá to dnes výkon ani na youtube v decentní kvalitě. Ty kodeky jsou na ten CPU moc a tohle GPU neakceleruje nic.

Kdyby jsi měl tu staší vezi boardu s tim southbridge co měl Sata1 tak tam fungovala SB16 emulace pod win98 a pro tento OS je tahle deska lepší kandidát jak pro win10 hehe.
alko
Nováček
Nováček

Příspěvek od alko »

V době, kdy se začalo o OLED monitorech mluvit a psát byl ten můj Comp ještě docela "mladík". Jenže vývoj a reálné využití této technologie se malinko zadrhlo 8-) . S tím jsem jaksi nepočítal. A to, že jsem trochu exot ..... ? Co naděláš. Každý jsme nějaký a máme svoje úchylky.
Měj se fajn a díky .....
AL
Sasakr
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Sasakr »

Jakej refreshrate to dává v těch 2560×1440?
-+_[]
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od -+_[] »

DOC_ZENITH píše: stř 7. úno 2024, 10:48 OK tak to sorry, soudil jsem podle vzhledu, protože jsem nečekal že někdo kdo má komp z roku 2006 si koupí OLED heh, ale ok tohle je pěkná obrazovka.

Je coll že s tim můžeš ject moderní browsery a tak ale nemá to dnes výkon ani na youtube v decentní kvalitě. Ty kodeky jsou na ten CPU moc a tohle GPU neakceleruje nic.

Kdyby jsi měl tu staší vezi boardu s tim southbridge co měl Sata1 tak tam fungovala SB16 emulace pod win98 a pro tento OS je tahle deska lepší kandidát jak pro win10 hehe.
Tohle GPU akceleruje H264, což na yt pořád stačí.
alko
Nováček
Nováček

Příspěvek od alko »

To Sasakr : No na hraní her a plné využití vlastností monitoru to není. HDMI na této grafice dokáže při daném rozlišení jen 60Hz. Ale obraz je naprosto klidný a stabilní.....
AL
TDIchip
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TDIchip »

Tak tomu rikam masochismus dat monitor za 25k k pocitaci realne za 1k. Ale tak hlavne ze jsi spokojeny. :roll:
5800X3D / RX 7900XT / 32GB / 1,5TB NVME / RM750X / MSI MPG 321URX QD-OLED 4K 240Hz
alko
Nováček
Nováček

Příspěvek od alko »

:-D :-D No.... Byl jen pár stovek přes dvacku ...... Ale ten pocit z toho, že černá není jen jakási nehomogenní šeď je prostě k nezaplacení ...... :mrgreen:
AL
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

-+_[] píše: stř 7. úno 2024, 11:19
DOC_ZENITH píše: stř 7. úno 2024, 10:48 OK tak to sorry, soudil jsem podle vzhledu, protože jsem nečekal že někdo kdo má komp z roku 2006 si koupí OLED heh, ale ok tohle je pěkná obrazovka.

Tohle GPU akceleruje H264, což na yt pořád stačí.
Na YT se už h264 nepoužívá, odešlo se od něj s koncem podpory flash playerů. Používá se VP9 nebo AV1 dle typu videa a schopností tvého zařízení.
alko
Nováček
Nováček

Příspěvek od alko »

Hm, včera večer jsem zkoušel přehrávat video z You-Tube ve Firefoxu ve WIN10 , a dopadlo to zhruba takto : Videa ve velké většině v nejvyšším dostupném rozlišení 1080HD se přehrávala i při roztažení na celou obrazovku plynule. Nějaký jeden Tutotriál o kalibraci monitoru se při takovém rozlišení sekal ( když jsem mu změnil rozlišení na 720p, bylo to O.K.) Ale 4 jiná videa v rozlišení 1080HD se přehrávala v pohodě. Mám ale ne moc perfektní připojení k Internetu přes Wifi Router kdesi za zdí, takže tak docela nevím, jestli není taky problém v tom samotném internetu. Našel jsem 2 videa s rozlišením 2560x1440HD, ta už se sekala.....
AL
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

YouTube - pravé tlačítko myši - statistiky pro experty. Záleží na bitrate, kodeku, rozlišení. 720p zvládne přehrát Athlon XP. Při 1080p máš nejspíš procesor vytížený téměř úplně (spotřeba!).
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ani náhodou tve. Athlon XP nebo tualatin dával max 360p-480p v okně před X lety. Dnešní HTML5 player bude určitě náročnější. Nesmíš to brát z historického pohledu. Byly časy kdy se dalo vklidu ject 720p na Pentium4 ale náročnost samotného webu a oněch playerů strmě stoupla.

Ty různé výsledky s 1080p jsou očekávané, různá videa maj různej framerate i bitrate. 1080p 60 je jiná liga než 1080p 24-30. A protože i v 720p jsou 60fps videa a nejde si určit 30, 30 je automaticky až u 480p tak já si troufám tvrdit že tenhle systém bude mít problémy i s některými 720p. GPU má prostě příliš staré drivery co maj problém i s akcelerací UI rozhraní moderních browserů.
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Nejspíš s DXVA grafické karty, Athlon XP 720p běžně. Koupil jsem si kvůli tomu i 720p projektor. Co to bylo za kodek? Asi nejspíš většinou h264 nebo x264, ripy z BlueRay. A tam mám ještě pocit, že x264 žádnou akcelerací neprocházel. Projektor jsem kupoval 2006, tam jsem určitě neměl žádné C2D, ale XP-M poctivě nataktované na 2400MHz.

S E8400 jsem přehrál 1080p běžně, jak píšeš samozřejmě jen 30fps, s velkým vytížením procesoru. V té době (Athlon XP, nevím jak C2D) 60fps videa téměř neexistovaly (dnes je to jiné).
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ano a tohle jsou story z let 2006-10. Dnes by tyhle stroje ani neorzjely ten player v browseru.
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

DOC_ZENITH píše: čtv 8. úno 2024, 19:38 Ano a tohle jsou story z let 2006-10. Dnes by tyhle stroje ani neorzjely ten player v browseru.
Pokud se k tomu PC dostanu, tak to 1080p schválně testnu. Rodiče si nestěžovali, že by jim nešel Stream nebo YouTube. Firefox je téměř nejnovější verze.

Ještě se mi tu pro případ válí E5450, které má o 2 jádra a 2 vlákna víc, a které bych tam mohl v případě potřeby osadit. Samozřejmě hry na tom nehrají.
BubakB
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od BubakB »

Nejak takto...

C2Q@3,4Ghz, DDR2 8GB RAM, HD7750 (natvrdo cez chrome://flags/ #ignore-gpu-blocklist aktivovaná GPU akcelerácia...)

Video je https://www.youtube.com/watch?v=LXb3EKW ... ljYQ%3D%3D
Obrázek

Stačí klik na obrázok a zobrazí sa vám 1:1.
Ak chcete niečo konkrétne skúsiť, tak dajte nejaký sample-ukážku.

Tu je live stream ČT24 (niečo staršie, teraz tam blabocú politici v komentároch a to ma dosť nebaví... redaktorka je Izabela Šroubková (Niepřejová) :inlove: )
Obrázek
Pôvod každej chyby HW: S-T-U-D-E-Ň-Á-K!
mr.qeg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mr.qeg »

Připadá mi, že ČT v poslední době max 1 rok přešla na nějaký nový jiný kodek, kde už můj Intel Arrandale iGPU nemá akceleraci a CPU jede prakticky na 90%. Pod Linuxem to byla ještě větší bída, tam to bylo 99%. No ještě se to pořád dá využívat, ale už ten laptop z roku 2010 a Nehalem/Westmere CPU generace už je na hraně. Tedy starší CPU, která tu řešíte, bych čekal, že už jsou za hranou, ale asi to zachrání vyšší frekvence dektop CPU oproti mému mobile CPU.
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“