DOPORUČTE 23"/24" MONITOR

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
nas
Začátečník
Začátečník

Re: DOPORUČTE 23"/24" MONITOR

Příspěvek od nas »

Ache píše:
nas píše:Já právě četl, že je to docela slušnej monitor. Ale to tvoje video je odstrašující :D
Ale já nemluvil o tom Dellu (to je šmejd vhodnej jen na statický snímky) ale tom ultra levným BenQ 2320 na kterým jedu... kromě barevnýho gamutu (je to sice sRGB, ale já chci widegamut) je to BenQ ve všem jasně lepší než ten skoro 4x dražší dell, který se nedá ani použít kvůli odezvě na hry a jakoukoliv animaci. :roll:

Slušnej dneska je třeba už ten několikrát doporučovanej BenQ BL2411PT (1920x1200, IPS). Nový Delly jsou taky ok. Ta mizerná odezva se na Dell fóru tak proflákla, že už konečně i Dell přidal do menu nabídky volbu odezvy.

Já sem zvědavej na ten BenQ SW2401PT... pokud nebude mít vysoký lag, a nebude tam schválně zkriplená odezva jako u toho Dellu, tak by to mohl být fakt slušný displej na všechno.
Aha! Tak to jo. Ten Dell je totiž fakt šílenej, divil jsem se, že pak píšeš, že to není až zas tak hrozný :D

Ten vypadá dobře, ale radši bych bral nějakej 22-23". Dělá nějaký výrobce něco na ten způsob, ale ideálně 22"?
drobicek
Nováček
Nováček

Příspěvek od drobicek »

dobře ukecali ste mě,co tedy EIZO CS240????????????????
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Podle těch tvých priorit (práce, fotky, filmy...) proč ne, CS240 je profi monitor s HW kalibrací. :)

Já mam prioritu hry (hlavně fps), a to už je priorita jiná... ale zároveň chci zase widegamut. Mě by vyhovoval ten EZ2450L kdyby se ho ráčili vydat. :|
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
drobicek
Nováček
Nováček

Příspěvek od drobicek »

jasně já tě chápu,ale uvědom si,že jednou z těch her taky vyrosteš,přes den na tebe budou řvát v práci,večer na tebe bude řvát manželka,v TV uslyšíš dokolečka jak přehazujou milionama a pak skončíš jako já,budeš chlastat a shánět pořádnej monitor abys na to viděl.sakra asi se zase vrátím ke hrám
nas
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nas »

A co si koupit televizi? Ta má dobrý barvy i pozorovací úhly (co do toho cpou? IPS?).. a přitom mívá často i 200 Hz. Jen rozměry jsou trošku mimo :D
drobicek
Nováček
Nováček

Příspěvek od drobicek »

a já myslel že TV jsou na tom hůře - při stejné cenové relaci
schali
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od schali »

Vybírám novej monitor, protože starej samsung má dost vyblitý barvy. Zatím se mě nejvíc zamlouvá Dell U2414H. Zdá se, že má slušný barvy, což je pro mě priorita spolu s minimálním inputlagem a přijatelnou odezvou. Navíc podle některých recenzí nemá tak velkej IPS glow jako jiný monitory ve stejné kategorii, což považuji za další velký klad(pokud je to pravda). Monitor budu využívat na hry, filmy a web zhruba ve stejném poměru. Taky je potřeba aby "netahal" oči, mám velice špatné zkušenosti se starším PVA monitorem, na který se nedalo dlouhodobě koukat. Myslíte, že je ten Dell dobrá volba, nemáte ho někdo doma?
i7 12700KF | Asus Prime Z690-A | Kingston 32GB RAM DDR5 5200 Mhz | TUF RTX3060TI-O8G | 2x Samsung 970 EVO PLUS 1TB | Fractal Define S2 | Corsair RM 850x V2 | Logitech G Pro Wireless | Logitech G915 GL Tactile | NOCTUA NH-U12A + 5x NOCTUA NF-A12x25
2 PC - Asus Z97-AR | Xeon E3-1231v3 | 16 GB RAM | MSI 1060 Gaming 6G | MX500 500 GB | MX500 1TB |850 EVO 500GB | Corsair RM 550x | Fractal R4 | Samsung C24FG73
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

pokud preferujes hlavne kvalitni obraz je DELL vice mene nejlepsi volba
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

No o kvalitě "kalibrace" barev (ano podle reprotu jsou kalibrovaný) těch dellů se na dell fóru dá najít mnoho...
někdo si tam koupil 2 a výsledek:
http://s17.postimg.org/3ueyqvjz3/IMG_20 ... 093011.jpg :-D
- z Dellu bych fakt nedělal etalon kvality... mají akorát super záruku.

Nicméně jako barvy asi bude mít ok... asi jako každý IPSko... + tyhle 1920x1080 IPS panely (je jedno zda ho osadí Dell, nebo někdo jiný do svého monitoru) mají opravdu nižší glow, než ty 1920x1200 varianty (ty mají ale zase 100% sRGB gamut = sytější barvy)
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

co se tyce barev uznavam ale ja si barvy u myho 30" DELLU nastavil v custom profilu a od ty doby pohoda.. Z tech jejich prednastavenych profilu je opravdu pouzitelnej snad jenom jeden.. Kazdopadne kdo tomu obetuje pul hodky a obraz si zkalibruje podle naky fotky nebo podle oka tak je to pak OK..
nas
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nas »

schali píše:Vybírám novej monitor, protože starej samsung má dost vyblitý barvy. Zatím se mě nejvíc zamlouvá Dell U2414H. Zdá se, že má slušný barvy, což je pro mě priorita spolu s minimálním inputlagem a přijatelnou odezvou. Navíc podle některých recenzí nemá tak velkej IPS glow jako jiný monitory ve stejné kategorii, což považuji za další velký klad(pokud je to pravda). Monitor budu využívat na hry, filmy a web zhruba ve stejném poměru. Taky je potřeba aby "netahal" oči, mám velice špatné zkušenosti se starším PVA monitorem, na který se nedalo dlouhodobě koukat. Myslíte, že je ten Dell dobrá volba, nemáte ho někdo doma?
Přesně jak píšeš, tak by to mělo bejt. Chce to zkusit a kdyžtak vyměnit za jinej kus, pokud by tam nějaký ty vady byly.

Já jdu do 22" varianty ;) Rozhodla zárauka, vzhled a zpracování. V podobný ceně je asi skoro jedno, co koupíš, všechny ty IPS ty vady maj a sere mě to, ale nic lepšího zatím není :D

https://www.youtube.com/watch?v=lfAsCMMkAKA
KubasCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od KubasCZ »

Stratos: Když už si nakousl u Dellu tu kalibraci barev. Mám Dell P2214H a momentálně používám Standardní preset, nicméně přijde mi podstatně tmavší, než druhý monitor TNko od BenQ (viz podpis).. Zkoušel jsem i jiné přednastavení a bohužel ani jedno není podle mě použitelný. Otázka zní, jak zkalibrovat barvy manuálně? Existuje na to nějaká šablona, podle který bych si to měl nastavit?

nas: Mám 22" variantu monitoru, co ve v tom videu a mám stejný problém s černou... :-/
CPU: AMD Ryzen 7 5800X3D + Noctua NH-D15, MB: MSI MPG X570 Gaming EDGE WIFI, GPU: MSI RTX 4070 Ti VENTUS 3X 12G OC, RAM: Corsair 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Vengeance LPX, SSD: Intel 530 240GB, Samsung SSD 970 EVO 1TB, HDD: WD 750GB, CASE: Fractal Design North XL, PSU: Seasonic S12II-620 620W, MONITOR: 34" Samsung Odyssey OLED G8, ZVUK: Microlab Solo6c + Sony Noise Cancelling WH-1000XM5, Klávesnice + myš: ASUS ROG Strix Flare + Logitech G502 X, OS: Windows 11 Pro, NAS: Synology DS216j
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

KubasCZ píše:Stratos: Když už si nakousl u Dellu tu kalibraci barev. Mám Dell P2214H a momentálně používám Standardní preset, nicméně přijde mi podstatně tmavší, než druhý monitor TNko od BenQ (viz podpis).. Zkoušel jsem i jiné přednastavení a bohužel ani jedno není podle mě použitelný. Otázka zní, jak zkalibrovat barvy manuálně? Existuje na to nějaká šablona, podle který bych si to měl nastavit?
"ŠABLONA"...
na to dobře poslouží tyhle testovací vzorce.
http://www.lagom.nl/lcd-test/
podle toho si oveříš zde je monitor nějak normálně nastaven.
(tmavost souvisí s gamma korekcí -měla by být kolem 2,2)

Bohužel "super" delly neumí ani gamma křivku upravit. I takový ultra cheap IPSko od BenQ 2320 za 3000 má 5! stupňů gamma křiky, kdy stupeň 3 dost přesně odpovídá gamma 2.2. = obraz je takový jaký by měl být. + barvy až na slabší gamut sedí taky.

Když sem měl widegautový (a dražší) Dell U2410, tak ten měl gamma jen MAC / PC a kromě sRGB režimu byla gamma nastavená hodně blbě a obraz byl moc světlý - korekce přes OSD nemožná - jen pomocí kalibrace a ICC profilu. :|
nas
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od nas »

KubasCZ píše:Stratos: Když už si nakousl u Dellu tu kalibraci barev. Mám Dell P2214H a momentálně používám Standardní preset, nicméně přijde mi podstatně tmavší, než druhý monitor TNko od BenQ (viz podpis).. Zkoušel jsem i jiné přednastavení a bohužel ani jedno není podle mě použitelný. Otázka zní, jak zkalibrovat barvy manuálně? Existuje na to nějaká šablona, podle který bych si to měl nastavit?

nas: Mám 22" variantu monitoru, co ve v tom videu a mám stejný problém s černou... :-/
Bohužel to je typická vlastnost :F

Já původne uvažoval o něčem takovým http://www.czc.cz/iiyama-prolite-xb2483 ... 87/produkt , ale dočetl jsem se tu o nějakých problémech s VA panely, které by mi vadili víc, než ta hrozná černá u IPS. Na druhou stranu černá by tam měla bejt ok, barva a pozorovací úhly taky docela slušný.

https://www.youtube.com/watch?v=GW8OR0Zrax0

Jinak tady je ještě video stejnýho monitoru https://www.youtube.com/watch?v=QjCm5nLButk jako jsem posílal předtím a nevypadá to zas tak šíleně. Video je od stejnýho člověka, takže je to nejspíš i úplně stejnej kus. Je teda asi i dost znát, jestli čučíš čístě na černou obrazovku nebo na černou + něco v ní.

Jako nevím, ještě nejsem úplně rozhodnutej, ale tuhle řadu Dellů má kvanta lidí a jsou spokojený, tak to snad nebude zas až taková bída.

Ale mezi Dellem a třeba LG v podobný kategorii asi nebude moc velkej rozdíl. A můžeš ještě ušetřit..

Uživatelský recenze se taky hrozně lišej. Někdo píše, jak je to super monitor, že na něm pracuje od rána do večera a supr. Druhej píše, že ho hnedka musel běžet vrátit, že se na něj nedalo koukat.

Asi bude fakt nejlepší si ho koupit a případně vrátit. A vzít jinej kus/jinou značku/nebo úplně jinej typ panelu.
drobicek
Nováček
Nováček

Příspěvek od drobicek »

tak nakonec EV2455 a vyhovující,no na ideál si musím ještě 126,5 roku počkat,na auto a barák našetřím za 345 let takže mám spoustu času
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Hezký, tak možná se tenhle rok i já už konečně dočkám pořádně barevnýho displeje:
http://www.tftcentral.co.uk/news_archiv ... uantum_dot :twisted:

Jestli samotný QD filtr není o moc víc drahý na výrobu než ten YAG (který dělá z modrých led bílé), tak to bude zajímavé.
Tady je hned na úvodním obrázku vidět jak je filtr od QD Visionu řešen a prostě místo BlueLED+YAG je tam LED + DQ = design displeje i vrstvy zůstávají stejné:
http://newsoffice.mit.edu/2014/startup- ... plays-1119

Doba kdy výrobci experimentovali a osazovali větší gamut než sRGB do monitorů už tu byla... za dob CCFL trubic bylo na výběr i mezi levnými shit TNky jako Samsung 226CW, LG 227WT. Jenže pak se přešlo LED podsvícení a byl problém... R+G+B podsvícení bylo drahé = do mainstreamu nevhodné. A white led (blue+YAG) zase má jen slabý sRGB.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Hmm a co kontrast, o tom nepadla ani zmínka, jakej to vlastně bude mít kontrast, teoreticky by mohl bejt hodně dobrej že protože můžeme ovládat vlastnosti jednotlivejch bodů. Ale budeme nyní muset ovládat 2 vrstvy, samotné LCD, a to pod nim. Tzn udělat pro to dobrou elektroniku aby nebyla zlá odezva nebo to nemělo šílenej lag bude boj.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

hlavne bude asi chvili trvat nez z toho vyrobci vymackaj maximalni potencial... SKoda ze uz na trhu nejsou AMOLED displeje to by bylo po starostech...
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Na kontrast to nějak zásadní vliv mít nebude. Jedná se přeci jen o výměnu podsvícení. Náhrada BlueLED+YAG = s odřenýma ušima sRGB gamut, za BlueLED + QD filtr = 100% NTSC gamut.
- prostě widegamuty s nízkými výrobními náklady.

Vypadá to že místo OLED nás ještě čeká éra LCD + QD filtr... takže barvy sice budou jako na OLED (dokonce bych řekl že i lepší, Sony Xperia Z3 má už tenhle filtr v sobě a červená barva je na tom mnohem sytější než na Samsungáckým AMOLED)... akorát kontrast a odezva budou stále "LCDčkový".
oldass
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oldass »

Máte prosím někdo IIyama XB2483HSU?
http://lcd-monitory.heureka.cz/iiyama-xb2483hsu

Podsvícení by nemělo blikat, je to skutečně tak?
Díky
i5 12400F | Noctua NH-D14 | Gigabyte Z690 GAMING X DDR4 | MSI RTX 4070 Ventus 2x 12GB | Kingston FURY 64GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Renegade | M.2 Kingston KC3000 2TB | M.2 XPG SX8200NP 1TB | M.2 XPG SX8200PNP 2TB | SSD Samsung 860 EVO 512GB | 2x WD RED 2TB RAID 0 | Monitor 3x iiyama ProLite XB2483HSU
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“