Takze clovek si koupi 8700K aby mohl taktovat, ale to jde pouze s Delidem(protoze to jinak neuchladi), takze pak je po zaruce
Nebo jde lehce taktovat i bez delidu? S lepsim vzduchovym chladicem?
Co to tady ctu, tak zacinam skoro chapat lidi co vezmou 8700 bez "K" a nemusi resit delid ani extremni teploty. Neresi oc. Tech par fps nebo sekund pri kodovani je uz nevytrhne.
Je jasne ze kazdy nadsenec, chce za svoje penize vytriskat z CPU maximum, ale tady vidim ze Intel vyslovene nechce aby lidi cpu taktovali. Nebo kdo chce, at taktuje ale nema zaruku.
Takhle mi to skoro ted prijde.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximus IV GENE-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Nový čip je tak malý, že se nedá pájet a tak intel používá teplovodivou pastu, která vydrží mnoho let na rozdíl od tekutého kovu, který používají lidi co provedou delid. Sice pasta nemá takové vlastnosti, ale jinak to zatím nikdo v intelu nevymyslel.
Takže koupit lepší chladič a nebo delid.
MB: ASUS PRIME Z370-A; CPU: Intel Core i7-8700K + Noctua NH-D15; RAM: Crucial Ballistix 32GB DDR4 3600MHz CL16; VGA: ASUS TUF GeForce RTX 4070 SUPER O12G GAMING; SSD: Samsung SSD 970 PRO 512GB + Samsung SSD 960 EVO 250GB + Samsung SSD 860 EVO 4TB; PSU: Seasonic FOCUS Plus 750 Platinum; CASE: Fractal Design Define R5; LCD: Dell AW3418DW Alienware; KEYBOARD: Logitech G910; MOUSE: Logitech G502 Hero; HEADPHONES: Logitech G635
Ma nekdo chladic u 8700K primo na jadre tj sundane IHS?
Zrejme nekdo s vodnikem tipnul bych. Jinak by se musela udelat nejaka redukce aby drzel cpu v patici.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximus IV GENE-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Thellwin píše:Já jsem 5 GHz ani nezkoušel, ale i 4.7 GHz se peče a chladič skoro studenej. A pochybuju, že je nasazenej blbě, na to jsem si dával pozor.
Jo je to tak, ten CPU se peče (základních 4,7 GHz @ default napětí - cca 1,2V) Jádra při LINX lítaj přes 80°C. Prostě shit pasta to omezuje. Na ty procáky nemá smysl dávat nějaký lepší chladič - i má stará původní Noctua NH-U12P je vlažná. 5GHz je tedy nemožné dosáhnout, ale smysl dělat kvůli tomu nějaký DELID nedává. 5GHz už pak nějaký výkon navíc nepřinese - jen přinese ztrátu záruky.
CLU po 2 letech provozu má lepší teploty než první den po aplikaci, nemyslím si, že by pasta vydržela déle, ostatně už jsem nějakou tu ivybridge / haswell také delidoval a ta pasta se tam po těch 3-5 letech prostě drolí.
Takhle. Muj starej ivy mel tdp 77W. Dle senzoru nikdy nebral vic jak 55W. A mel vysoke teploty vpodstate stejne. 8700k ma tdp sice 95W, ale dle senzoru v zatezi bere 125W a podle arku ma TSS 130W.
MB: Asrock Z690 Extreme CPU: Core i9-12900K cooler: Be quiet! Dark Rock PRO 4 RAM: 32GB 2x16 DDR4-3600 CL16 Kingston Renegade, VGA: MSI 4090 Suprim Liquid SSD: Samsung 960Pro 1TB + EK-M.2 HS HDD: 3TB Toshiba, 18TB WD DC HC550, 8TB Seagate SMR, 2x12TB HGST DC HC520 - RAID1, Optical: LG BH16NS55 BR-RW , Mouse: Logitech G502X Keyb.: Logitech G15+G13+F710, Case: BQ Dark Base PRO 900 r2 PSU: Seasonic Platinum 860W SS-860XP2, Monitor: Asus ROG Swift PG32UCDP, Repro: Logitech Z-5500, Headset: Logitech G935, OS: Win11/64 Pro
8700K po delidu vytopí chladič cca jak 18C HE-W s TDP160W heh. Tohle je pravda, Cofee běží nad svym TDP, kdežto Intely tradičně od Sandyho do Kabyho běžely pod svym TDP. Cofee je prostě o 50% větší Kaby a odběr odpovídá, žádná magie.
Butch píše:.... ale tady vidim ze Intel vyslovene nechce aby lidi cpu taktovali. Nebo kdo chce, at taktuje ale nema zaruku.
Takhle mi to skoro ted prijde.
a kolik už si reklamoval cpu? to jako chytne plíseň ploutví? četl sem o jediném mrtvém CFL a ten byl defektní už z výroby a to tak, že jel jen na 800MHz..
určitě se tu najdou lidi co měli v rukách víc cpu a tak bych se rád optal chcíplo vám nějaký, jinač než vaší chybou? když samozřejmě pominu kousky mrtvé/defektní z výroby.
ps: samozřejmě ale neobhajuju Intelí prasopastu...
a můžu se podepsat pod stálost CLU, na sandy bridge sem měl delid cca 2,5roku a teploty furt stejný, žádná degradace(ikdyž po sundání to už nebylo hezky lesklý ale spíš jak přepálenej(zašlej) cín..
PC: CPU: R7 9850X3D, (NOCTUA NH-D14 + offset mnt ), RAM:2x16GB 6GHz CL30 G.Skill TridentZ5, MB: ROG STRIX X670E-A GAMING WIFI, GPU: ASUS RTX 5080, SSD: Samsung 960 PRO 1TB + 970 Evo plus 2TB + 850 EVO 1TB + 2x 860 EVO 500GB, PSU: Seasonic Prime GX-750W, Case: Corsair Obsidian 750D, Dell AW3418DW, Logitech G11 + MX518
mimochodem když už jsme to naťukli, jeden čas platilo (možná okolo Sandy?), že byl rozdíl v teplotách a OC s HT on/off, je to ještě aktuální, nebo už je rozdíl +-0?
Tvl čím dál tím víc se kloním k tomu, že to půjdu vrátit a zkusím jinej kus. Vykašlal jsem se na OC, shodil to na default, jak blbec jsem znova sundal a nandal chladič, jen pro jistotu, abych se přesvědčil, že tam chyba opravdu není a i v základu po 7 minutách zátěže všech jader mám maxima na všech jádrech kolem 85-87 stupni. Tohle ať si Intel strčí tam kam slunce nesvítí, nedával jsem 10k za taktovací CPU, aby se peklo i v základu.
Chladič studenej jak psí čumák, ani hetapipes co vedou ze základny nejsou skoro vlažný, když jsem si na ně sahal v zátěži CPU. Jediný co mě napadlo, že je jeblej ten chladič, ale vzhledem k tomu, že skoro dva roky pod ním byla 6600k @ 4.5 GHz bez jakýchkoliv problémů, tak to fakt bude spíš doprasenej kousek toho Kafeshitu.
Tak otázka je, jak může vypadat nějaký lepší kus - co mam já taky žádný zázrak - na default (bez ASUS turba - prostě základních 4,3GHz @ 12 threadový zatížení) to vypadá v LinX takhle: https://abload.de/img/8700kdefaultg4s2m.png
Tak si to můžeš porovnat (když nastavíš LinX stejně), jestli máš nějaký extra shit kus nebo ne Podle mě shity budou všechny - bez Delidu to OCnout nejde - maximum je těch 4,7GHz @ 1,2V (takže lepší "Obr" kusy možný při tom napětí daj víc GHz, ale vyšší napětí bez Delidu uchladitelný asi není - tedy co se těchhle extrémních zátěží týče, ve hrách to jde i po OC max. na 70°C.
Tak třeba můj kus jsem zkoušel před delidem dát na 5 GHz, cache 4.5 GHz, napětí v biosu 1.28 V (1.248 V pak v CPU-Z) a v Prime95 v26.6 bez AVX byla teplota 74-77°C max. 81°C https://imgur.com/LvhtMav s deskou venku na zemi, ve skříni je to navíc +5-10°C.
Jestli je to dobré nebo nevím, přijde mi to ok.