VRAM a vše kolem ní
Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis
- _DAVE_
- Začátečník

Re: VRAM a vše kolem ní
RE: GamesPeter - i s tím Hogwards a BlackFlag přeháníš.
Buď chceš zdůraznit ti grafický styl nesednul, a nebo pro tohle nemáš oko. Ty hry nejsou ba stejné úrovni
RE: Hladis - já to video Gamestaru shlédnul pozorně a TOHLE pokažená neoptimalizovaná hra. Je to doslova děs
—- a nemyslím že to jeden patche zvrátí.
Rozdíl mezi náročnou hrou (TloU) a neoptimalizovanou hrou je v tom, že zatímco ta nalročná ždíme sys prostředky do mrtě, ta neoptimalizovaná je ani NEUMÍ využít…
Ten Jedi jede na 4090 45fps a využití je GPU je 40-50%.
Člověk by řekl Zakopaný pes je nejspíše CPU, ale tak to taky není. To je opravdový průser :-/
Buď chceš zdůraznit ti grafický styl nesednul, a nebo pro tohle nemáš oko. Ty hry nejsou ba stejné úrovni
RE: Hladis - já to video Gamestaru shlédnul pozorně a TOHLE pokažená neoptimalizovaná hra. Je to doslova děs
—- a nemyslím že to jeden patche zvrátí.
Rozdíl mezi náročnou hrou (TloU) a neoptimalizovanou hrou je v tom, že zatímco ta nalročná ždíme sys prostředky do mrtě, ta neoptimalizovaná je ani NEUMÍ využít…
Ten Jedi jede na 4090 45fps a využití je GPU je 40-50%.
Člověk by řekl Zakopaný pes je nejspíše CPU, ale tak to taky není. To je opravdový průser :-/
HTPC: i5-12400f, 32GB RAM, RTX4060ti, (3GHz/18,5GHz) - 16GB, case Grandia, 3DTV-LG 47"/ 3D Acer Projektor.
RPCS3 + Nintendo GC +Wii + WiiU + Switch emulator.
Ukázky her v plně stereoskopickém 3D, je potřeba - 3DTV, 3D projektor, VRset:: https://www.youtube.com/@stereoscopicga ... 9/featured
Ukázky her v plně stereoskopickém 3D, je potřeba - 3DTV, 3D projektor, VRset:: https://www.youtube.com/@stereoscopicga ... 9/featured
- mlrs
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
16GB by melo byt OK minimalne do prichodu novych konzoli - pokud to nekde stacit nebude, tak to jde na vrub vyvojarum, kteri doprasi port z konzoli tak, ze to s tolika VRAM nepojede...
Ryzen 7 5700X + Wraith Prism RGB, Sapphire Pulse Radeon 9070 16GB, ASUS PRIME X470-PRO, Patriot Viper 4 32GB DDR4 3000Mhz, 3,5TB SSD, Seasonic Focus GX 650, Montech Air 903 Max, Dell U3023E
PC2: Mac mini M2 Pro + Xbox Series X&S + ThinkPad T14 Gen 5 AMD
- GamesPeter
- Začátečník

-
&DAVE: Jsou prostě hry, které po grafické stránce vypadají dnes jako 10 a více let staré hry, ale mnohdy jim ani nestačí nejnovější a velmi výkonný HW. Např. takové Crysis 3 rok 2013, vypadá to lépe než úzká koridorovka TLOU nebo Hogwarts Legacy, neřeším teď vizuální styl, ale technickou stránku grafiky a to Crysis 3 je hratelné v pohodě na GTX680 s 2GB VRAM. Nebo Metro 2033/ Last Light. Takže když ti v roce 2023 vyjde hra, která po grafkou po technické stránce vypadá hůř než 10 let stará hra a chce místo 2-3GB 12-16GB VRAM a vizuál tomu neodpovídá, tak ano je to blbě optimalizovaná hra. Takové A Plague Tale: Requiem - optimalizace oproti 1. dílu nic extra, ale nadával někdo, že mu nestačí 8-10GB VRAM GPU? Ne a po technické stránce ta grafika byla fakt něco. The Callisto Protocol - optimalizace trash, ale 8 GB tomu stačilo úplně v pohodě a to je UE5 hra. Takové Hogwarts Legacy fakt grafiku po technické stránce nemá jako TCP, A Plague Tale a chce to na Ultra textury 16 GB GPU, na High stačí 12GB, to samé u toho The Last of US, teď po kupě patchů snad už 8GB GPU nemají problémy s textury na Medium, ale ze začátku měly a to i jen ve Full HD. Prostě hra, která má po technické stránce nabušenou grafiku a je to něco, co předčí top 5 her po grafické stránce v posledních 3 letech, tak OK hra je náročná, nestačí tomu aktuální HW, ale nesmí ta hra mít grafiku horší než 10 let staré hry a chtít HW z budoucnosti nebo vytěžovat na maximum top aktuální HW. Prostě tyto hry za poslední roky mají respektivě nemají žádnou optimalizaci a prostě není ani jedna z nich novodobý Crysis. To samé když vyšlo DISHONORED2 - art atyl omalovánka, technická stránka taky omalovánka a problém s tím měl HW té doby, při tom to po technické stránce je skoro stejné jako DISHONORED 1, které snad faká v pohodě i na integrované GPU v Intel CPU. Takže asi tak….
Naposledy upravil(a) GamesPeter dne čtv 27. dub 2023, 19:03, celkem upraveno 1 x.
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D COOLER: Noctua NH-D14, MB: MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI RAM:, 64GB (2X32GB) Kingston Fury Beast Black 6000MHz CL36 GPU: Gainward RTX 4080 Phantom 16GB, 1. SSD: Kingston A2000, M.2 1TB, 2. SSD: Crucial MX500 1TB, PSU: ASUS TUF GAMING 850W, CASE: CoolerMaster Cosmos II, LCD: LG 27GL850 27" 1440p @ 144 Hz OS: Microsoft Windows 11 Home 64bit MOUSE: Logitech G502 Lightspeed + Logitech G240 mouse pad, KEYBOARD: Logitech G915 Lightspeed TKL GL Tactile
- Ache
- Pokročilý

Chtělo by to pak srovnat vizuál tohohle odpadu se starým Star Wars Battlefront, který fungoval bez problémů i na 2GB VRAM GPU 
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
- jctrnacty
- Začátečník

-
Kdyz to tak ctu jak dojebali jedi survivor, tak to vypada, ze vyvojari uz kali absolutne na vse, protoze to nebezi poradne ani na konzolich, kde by to snad kazdy ocekaval. Iasi to kodovali vyvojari v indii.
AMD 9800x3D, Asus X670E ProArt, Dark rock 4, 64GB DDR5 CL30 Patriot Viper Venom. Saphire 9070 XT Pulse, Fractal Define C, Seasonic focus gold+ 650W, samsung evo plus 970 2TB, X52 Pro, Benq ew3280u, WMR HP Reverb G1
AMD 9800x3D, Asus X670E ProArt, Dark rock 4, 64GB DDR5 CL30 Patriot Viper Venom. Saphire 9070 XT Pulse, Fractal Define C, Seasonic focus gold+ 650W, samsung evo plus 970 2TB, X52 Pro, Benq ew3280u, WMR HP Reverb G1
- _DAVE_
- Začátečník

RE: GamesPeter - promiň ale se to prostě nechce číst. Tohle už je fakt velký.
Ache - další odpad, čtvrtý letos?? Popravdě technicky je tohle fakt mimo, úplně. Ale ono srovnávat dnešní PS5 hry s těmi třeba i 8let starými je hrozně těžké.
Protože ta grafika se už moc nemá kam posouvat pro každý drobný vizuální posun je potřeba 4x větší výkon.
Takže výsledek je, že už nikde nevidíme rozdíl, ale nadáváme na to kolik to žere veškerého výkonu.
Já osobně jsem max spokojen s vizuálem her jako Rise of Tomb nebo třeba Detriot. Nepotřebuju víc.
Vše to byla PS4 generace, jenže teď tu jsou nativní PS5 hry, které NEvypadají o moc lépe, ale PCs těmi enginy psanými na míru PS5 prostě zápasí.
Jako já nevím co někteří čekají že ještě těch monitorech uvidí za pokroky ….
Když v TloU zapnete fotomód a nazoomujete k panákovi na 5cm, vidíte odrazy v očích, pihy jizvy jednotlivé chlupy. Já nevím detailnějšoho tam ještě vynyslet
Ache - další odpad, čtvrtý letos?? Popravdě technicky je tohle fakt mimo, úplně. Ale ono srovnávat dnešní PS5 hry s těmi třeba i 8let starými je hrozně těžké.
Protože ta grafika se už moc nemá kam posouvat pro každý drobný vizuální posun je potřeba 4x větší výkon.
Takže výsledek je, že už nikde nevidíme rozdíl, ale nadáváme na to kolik to žere veškerého výkonu.
Já osobně jsem max spokojen s vizuálem her jako Rise of Tomb nebo třeba Detriot. Nepotřebuju víc.
Vše to byla PS4 generace, jenže teď tu jsou nativní PS5 hry, které NEvypadají o moc lépe, ale PCs těmi enginy psanými na míru PS5 prostě zápasí.
Jako já nevím co někteří čekají že ještě těch monitorech uvidí za pokroky ….
Když v TloU zapnete fotomód a nazoomujete k panákovi na 5cm, vidíte odrazy v očích, pihy jizvy jednotlivé chlupy. Já nevím detailnějšoho tam ještě vynyslet
HTPC: i5-12400f, 32GB RAM, RTX4060ti, (3GHz/18,5GHz) - 16GB, case Grandia, 3DTV-LG 47"/ 3D Acer Projektor.
- killerek
- Začátečník

-
To, ze 8 GB RAM na minule genraci Nvidie nebyl zadny zazrak sem tusil a nastesti sehnal soudobeho Radeona hlavne i kvuli 4K na mem monitoru. Ale to, ze zacnou vychazet hry, ktere o optimalizaci ani neslyseli, tak to je hodne huste. Tady uz si vyvojari nic nez bombing review nezaslouzi, protoze kolikrat ani vizual neodpovida zdimani CPU/GPU. Koridorovka TLOU je jeden z prikladu a tam jeste stale opravuji i pady hry v ruznych situacich. Tato nova vydani her me opravdu utvrzuji v tom, ze kupovat v day one je pitomost. Drive sem cekal jen s nakupem u ukecanych RPG na opravu bugu a ted holt par mesicu cekat u vydani snad vseho 
- Ache
- Pokročilý

Právě... když vedle toho postavím Cyberpunk s RT Overdrive , který se vejde do 10-12 GB VRAM, nasvícení luxusní a s DLSS 3 to dává v pohodě 100+fps, tak nad něčím jako je tenhle Jedi Shit zůstává rozum stát, kam až se dá mizernost optimalizace dohnat. 
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
- killerek
- Začátečník

-
Ache: To je to, ze tyhle neoptimalizovane vydani nesnesou srovanani s jinejma hrama. HZD sem cekal na patche a fakt se mi to graficky libilo, pricemz to byl open world a bezelo to ve 4K na pohodu. Takovej Last Epoch v early access bezi ve 4K jako ARPG s hromadou efektu docela slusne a to teprve optimalizace pridavaji s patchi. Open beta D4 bezela prekvapive dobre na to, jak je mi prisel ten open world detailni a libilo se to klukum na mnohem slabsich PC se stazenymi detaily.
- _DAVE_
- Začátečník

Jsem zvědav, jak se Jedi superhejt vyvine, protože tohle mi přijde celkem normálně v pohodě...
Že by byl Německý Gamestar tak trochu postrčen aby vypustil to hrůzovideo se 4090 ještě před aplikací patche?
Tady je 3080
https://www.youtube.com/watch?v=AL9WnaI ... Benchmarks
Že by byl Německý Gamestar tak trochu postrčen aby vypustil to hrůzovideo se 4090 ještě před aplikací patche?
Tady je 3080
https://www.youtube.com/watch?v=AL9WnaI ... Benchmarks
- killerek
- Začátečník

-
Pokud recenzent dostal hru k recenzi bez patche a v hroznem stavu, tak dle toho udela recenzi (pokud to neni zaplacena devka) nebo snad vydavatel/vyvojar cekal opak? Muzeme doufat, ze se po tomhle trapasu vyvojari chytnou za nos a prestanou vydavat nedodelky.
- _DAVE_
- Začátečník

Já se obávám, že v tomto případě se nedodělky jen recenzovaly, ne vydávaly. To je dost rozdíl.
Přijde mi to spíše jako nějaký pokus o hoax…
Nebo ten borec z Gamestaru měl něco s kompem
Vždyť Santiago to normálně hrál na gtx1650 - jasně že očesané
EDIT: GTX1060, mimochodem nepodporovaná karta. Záměrně tu dávám tak slabé stroje, aby každému došlo, že na té 3060ti nebo 3080 to pojede naprosto bez potíže.
Přijde mi to, jako by chtěl tu hru ještě před startem poškodit "poplašnou zprávou", nebo je jen úplný debil že takové video včera vypustil.
https://www.youtube.com/watch?v=Ao_a-96 ... el=GAMINJA
Přijde mi to spíše jako nějaký pokus o hoax…
Nebo ten borec z Gamestaru měl něco s kompem
Vždyť Santiago to normálně hrál na gtx1650 - jasně že očesané
EDIT: GTX1060, mimochodem nepodporovaná karta. Záměrně tu dávám tak slabé stroje, aby každému došlo, že na té 3060ti nebo 3080 to pojede naprosto bez potíže.
Přijde mi to, jako by chtěl tu hru ještě před startem poškodit "poplašnou zprávou", nebo je jen úplný debil že takové video včera vypustil.
- Sasakr
- Začátečník

Nah, 8 GB verzi. Ve 1440p Ultra to požralo kompletně VRAM i RAM (16 GB). Musel jsem tuším dropnout stíny a textury na high, jinak tam byl stutter. O výkon ve smyslu FPS nešlo.
PC: Gigabyte B550M DS3H, Ryzen 7 5700x3D; 2×16 GB DDR4 3600 Mhz, XFX RX580 8GB XXX, WD SN7100 1TB
TV: Samsung NU8002
Audio: Denon X1500h, Wilson Movix 5.0
TV: Samsung NU8002
Audio: Denon X1500h, Wilson Movix 5.0
- _DAVE_
- Začátečník

No vidíš 7let stará hra, a někteří z klubu "8GB navždy" naříkají ještě teď.
Mimochodem, já Rise.... hrál na 2GB 7870 a bylo to místy drama, ale hra jako taková u mě nakonec často zvítězí, takže dohráno v cajku.
Mimochodem, já Rise.... hrál na 2GB 7870 a bylo to místy drama, ale hra jako taková u mě nakonec často zvítězí, takže dohráno v cajku.
- Ache
- Pokročilý

No GPU využití je mizerné... to samé třeba Jasn Benchamark na RTX 4070Ti, kde VRAM využití je rozumné... ale také limitace kolem 60 fps i na herním 5800X3D._DAVE_ píše: ↑pát 28. dub 2023, 05:37Přijde mi to, jako by chtěl tu hru ještě před startem poškodit "poplašnou zprávou", nebo je jen úplný debil že takové video včera vypustil.
Třeba ta VRAM přetéká v otevřenějších lokacích kdoví. Co se týče nároků na CPU to celkem odpovídá (na tom videu byl ryzen 5900X který nemá 3D cache, takže logicky byl pomalejší).
... uvidíme až na to budou rozborky od DF, HW unboxed a pod.
- _DAVE_
- Začátečník

Já nevím, ale v tom videu co jsem odkazoval to běží na 3080 v průměru 86fps a CPU Ryzen 7 je vytíženo na cca 25-30%....
Snažím se naznačit, že jestli je problém, tak na konkrétních konfiguracích PC.
Snažím se naznačit, že jestli je problém, tak na konkrétních konfiguracích PC.
- Ache
- Pokročilý

https://www.youtube.com/watch?v=EsH10d82meI
každé video jiná lokace... kdoví co to je za balast. Hogwarts v "intro misi" také je ok a sesere se kvůli VRAM až v tom hradu kde ta hra asi začíná.
každé video jiná lokace... kdoví co to je za balast. Hogwarts v "intro misi" také je ok a sesere se kvůli VRAM až v tom hradu kde ta hra asi začíná.
- mlrs
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Dam blbej dotaz - kdyz dojde VRAM, tak mi spadne FPS nekam na par FPS - to jako poznam - ale kdyz crashne cela hra, jde to taky za tim, nebo to muze byt cokoliv jineho resp. jestli ten duvod jde nejak zjistit/oddelit? (myslim ted konkretne Hogwarts)
Ryzen 7 5700X + Wraith Prism RGB, Sapphire Pulse Radeon 9070 16GB, ASUS PRIME X470-PRO, Patriot Viper 4 32GB DDR4 3000Mhz, 3,5TB SSD, Seasonic Focus GX 650, Montech Air 903 Max, Dell U3023E
- Ache
- Pokročilý

Kvůli nedostatku VRAM sem ještě nikdy pád hry nezažil... maximálně tak na 1fps
Teoreticky hra může padnout a to sem i zažil kdysi u Call of Duty na 16GB RAM... kdy přetekla VRAM i RAM a měl sem vyplej swap = nemělo to už kam přetéct. Ale pád kvůli nedostatku VRAM není podle mě možný, pokud je dostatek RAM - přece grafická karta vidí ve windows 10/11 grafickou paměť jako jeden velký pool (VRAM + sdílená RAM). 
- Srandista
- Začátečník

Sprava sa tak RE4 pri zapnutom RT, ale to je evidentne bug v hre. Bo ako to tu uz bolo spominane, tak pri preteceni VRAM ma GPU zacat tlacit textury do RAM s tym, ze pride "len" k prepadu vykonu.
MTB: MSI MAG B550 Tomahawk, CPU: AMD Ryzen R5 3600 + Arctic LF III 240, RAM: Corsair 32GB DDR4 3600MHz CL16, GPU: AMD RX 6800 16GB RAM, SSD: Corsair MP600 PRO LPX 1TB + Corsair MP510 1TB, SC: Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Professional, PSU: Corsair RM650x, Case: Fractal Design North Mesh, Monitor: Dell S2721DGFA
Google Pixel 8 256GB, Nexus 7 (2013) 32GB
Google Pixel 8 256GB, Nexus 7 (2013) 32GB