VRAM a vše kolem ní
Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis
- skaven321
- Začátečník
-
Re: VRAM a vše kolem ní
pre mna je AAA WH total war napriklad, a only pc hra.
R7 5800X3D, 32GB DDR4 3200Mhz CL14 G.SKILL FlareX@3600MHz, Sapphire RX 7900 XT GAMING 20GB, GB2770QSU - Red Eagle
- _DAVE_
- Začátečník
Koukni schválně kolik se toho prodalo.
jj ale jo, nechci ti to brát...
Kvalita by se neměla měřit dle počtu prodaných kusů, viz třeba kultovní Planescape Torment - byl to prodejní propadák.
Ale Warhammer asi z "killer" platformu neudělá.
jj ale jo, nechci ti to brát...
Kvalita by se neměla měřit dle počtu prodaných kusů, viz třeba kultovní Planescape Torment - byl to prodejní propadák.
Ale Warhammer asi z "killer" platformu neudělá.
HTPC: i5-12400f, 32GB RAM, RTX3060 12GB, case Grandia, 3DTV-LG 47"/ 3D Acer Projektor.
RPCS3 + Nintendo GC +Wii + WiiU + Switch emulator.
- skaven321
- Začátečník
-
no, ide o to, ze hram co ma bavi, ale mne tu vacsina pride, ze hraju to co je trendy.
som skusal pohladat, WH total war I sa predalo do cca 1miliona, II do 2 milionov kopii, a trojka ku koncu minuleho roka mala 2,5miliona kusov. Na only PC hru nie zle. A ta hra nema problem s VRAM, lebo je robena pre PC
som skusal pohladat, WH total war I sa predalo do cca 1miliona, II do 2 milionov kopii, a trojka ku koncu minuleho roka mala 2,5miliona kusov. Na only PC hru nie zle. A ta hra nema problem s VRAM, lebo je robena pre PC
R7 5800X3D, 32GB DDR4 3200Mhz CL14 G.SKILL FlareX@3600MHz, Sapphire RX 7900 XT GAMING 20GB, GB2770QSU - Red Eagle
- Hladis
- Moderátor
Konecne nekdo rekl na plnou pusu, jak jsou konzole vlastne precenene. Kdyz tedy pulka lidi na PC hry ukradne a PC je na urovni konzoli (asi ti ty grafy nejak utekly ) v prodeji her, ( zajimave na platformu jen do poctu, ktera i posledni leta v nad konzolemi permanentne vedla ), tak PC je dvojnasobne vetsi pool hracu nez na konzolich. Bravo, prave jsi povysil PC platformu na TOP level v globale. Drtiva vetsina her se vyviji na vsechny platformy a bez problemu na nich i behaji. Jen mensi cast her je dnes bud jen na konzole, nebo jen PC a to jen cast her z konzoli pri pripadnym portu stoji za hovno, jelikoz casto studio, za takovym paskvilem stojici, nema vubec paru, jak to na PC optimalizovat, kdy na PC nedelali poradne nikdy nic. Neberu ted v potaz to, ze hry jsou rozbity na vsech platformach, coz se deje posledni roky nezdrave casto. Kontrolni otazka za milion, jak to, ze treba porty Rockstaru jako RDR2, GTAV...... behali a behaji na PC jak z praku a TLoU, ktery se pohybuje prodejema na Steamu nekde na cca stym miste s hodnocenim 53% od 18k lidi (evidentne super hit na PC), jede na hovno a potrebuje nekonecny retezec patchu. https://www.youtube.com/watch?v=xQ2emuUoxrI Takze laskave se venujte otazce VRAM a ne dojmologickymu placani.
- _DAVE_
- Začátečník
No tak kurňa jasně, ty jsi šéf.
Mno když už se vracíme k VRAM, to GTA5 v době vydání taky vyvolalo slušné HW vlny, GTA4 nefunguvalo.
RDR2 je super, ale pro mě super kde co.
Nepamatuju si, na co jsem si naposled ztěžoval
Jen buďme rádi za ty konzole, bez nich bychom na těch 4090 hráli jen tahové strategie.
Takový Cyberpunk by na only nikdo nezaplatil
Mno když už se vracíme k VRAM, to GTA5 v době vydání taky vyvolalo slušné HW vlny, GTA4 nefunguvalo.
RDR2 je super, ale pro mě super kde co.
Nepamatuju si, na co jsem si naposled ztěžoval
Jen buďme rádi za ty konzole, bez nich bychom na těch 4090 hráli jen tahové strategie.
Takový Cyberpunk by na only nikdo nezaplatil
HTPC: i5-12400f, 32GB RAM, RTX3060 12GB, case Grandia, 3DTV-LG 47"/ 3D Acer Projektor.
- Ache
- Pokročilý
Tak si ve svém postu o VRAM nenapsal vůbec nic. Co si tímhle moudrem zase chtěl říct? Nepleteš si tohle téma?
GTA 4 možná nefungovalo hlavně na těch konzolích, když srovnáme kvalitu obrazu.... na PC to bylo velice náročné - na full detaily si hra říkala o 1+ GB VRAM v době, kdy většina hráčů měla karty typu 8800GT / HD4850 s 512MB VRAM. Ale i tak to na ty snížené detaily vypadalo lépe než na těch popelnících, nehledě na to, že při mírném porušení toho limitu bylo stále vše ok. Toustovače měly úroveň detailů tak na low a 30fps - nehledě na sotva 720p rozlišení s otřesným aliasingem. i s 512MB grafikou (v té době tak nějak standard) si měl hezčí obraz i lepší výkon než na konzoli.
GTA 5 to samé - PC verze byla jednoznačně nejhezčí verze. Takže počkat si ty dva roky na to vyplatilo. Na konzolích to byl sotva 30fps mess... hratelný to bylo jen tak možná z vypíchlíma očima a to fakt nepřeháním. A na PC? mainstreamová GTX 670 2GB s high detaily neměla problém to ustát na 60+fps s rozumným CPU, protože všechny tyhle rockstar hry jsou hodně o CPU. K nasrání akorát je, že na PS5 přidali do té hry hezčí RT stíny a odrazy (ale zase jen na otřesných 30fps, přitom PC by dalo jasně 100+fps s rozumnou nvidia kartou)... ale tak to je prostě Rockstar - konzolový děvky, co navíc hlavně GTA 5 online už doslova dojí na krev.
To co ale předvádí vývojáři s hrama jako Hoghwards nebo Jedi? Nevypadá to nějak zázračně lépe než ty konzolové verze, ale je to neoptimalizovaný bordel, kde se s VRAM jen plýtvá. Aby Hogwards na 8GB GPU snižovalo rozlišení textur na úroveň z dob Voodoo grafik? Co to jako je? V době voodoo nám to asi nevadilo, ale taky hrám s téhle éry stačilo těch 2MB (ano 2MB!) na TMU co měla Voodoo a voodoo 2 8MB verze (každá TMU měla svůj vlastní VRAM pool = 2+2MB).
//Th - promaz OT
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | INNO3D RTX 4070 Ti | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
- _DAVE_
- Začátečník
Jj všechno asi v pořádku, souhlas. S tím Hogwards to musí být síla :-/Aby Hogwards na 8GB GPU snižovalo rozlišení textur na úroveň z dob Voodoo grafik? Co to jako je? V době voodoo nám to asi nevadilo, ale taky hrám s téhle éry stačilo těch 2MB (ano 2MB!) na TMU co měla Voodoo a voodoo 2 8MB verze (každá TMU měla svůj vlastní VRAM pool = 2+2MB).
Tady jen opatrně poukážu, pokud sis našel tuhle hru, tak to není Hogwards Legacy, ale jen podobná hra..
https://games.tiscali.cz/recenze/harry ... -rec-50044
- AllowedCry
- Mírně pokročilý
V Hogwards mám textury na ultra, zbytek high a mlha s mraky medium. Naprosto bez problémů. To tady vypadá, že největší problém mají nemajitelé 8GB karet
Ryzen 5800X3D || GB B450 GX || 32GB @ 3600Mhz cl16 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 288E2A + Philips 48OLED707.
- Pajka
- Začátečník
-
- _DAVE_
- Začátečník
RE: AllowedCry - chceš říct, že jsi se svou 8GB kartou v Hogwards spokojen?? Rád bych to mít od někoho černé na bílém
Pajka - já myslím, že se z toho “pájení” pamětí na grafiky ještě stane docela obstojná živnost
Pajka - já myslím, že se z toho “pájení” pamětí na grafiky ještě stane docela obstojná živnost
- WILLLESS
- Začátečník
-
O polovinu víc paměti a paměťové propustnosti (sběrnice narostla taky) - tam je důvod pro nárůst výkonu i když kapacita není problém. Tohle není argument pro nedostatečnou kapacitu.
- Hladis
- Moderátor
Samozrejme narust vykonu v Superposition jde za narustem propustnosti, nikoliv za velikosti VRAM, nehlede na to, ze za to, kolik za takovy mod vysoli, muze mit novou.
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Když někomu řekneš kolik to stojí, tak ti řekne, že to nechce a radši koupí jinou kartu.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
- _DAVE_
- Začátečník
Hladis - tak to je logické. Ten mark určitě nenaráží na limity velikosti. Nicméně tou úpravou přidali jak propustnost (už tak stěží průmernou, tak i tu VRAM. Jedno bez druhého by nebylo
3060 8GB je celkově veledílo. Snad jen o osm stovek levnější než normální 3060.
python.p - pevně doufám, že asi všichni tohle berem jako nadsázku.
Naposledy jsem VRAM přidával na S3 Virge, BO 2MB bylo špatně v TR2 a půlka textur chyběla Upgrade VRAM opravdu byl možný
Coby za to někteří dali kdyby to šlo “nacvaknout” na 3070
3060 8GB je celkově veledílo. Snad jen o osm stovek levnější než normální 3060.
python.p - pevně doufám, že asi všichni tohle berem jako nadsázku.
Naposledy jsem VRAM přidával na S3 Virge, BO 2MB bylo špatně v TR2 a půlka textur chyběla Upgrade VRAM opravdu byl možný
Coby za to někteří dali kdyby to šlo “nacvaknout” na 3070
- AllowedCry
- Mírně pokročilý
Ze začátku jsem žádný GPU limit ani neřešil, protože jsem měl s r5 2600 v prasinkách 40fps, udělám jsem upgrade CPU, RAM + OC. Je pravda, že než přišly pořádné updaty, tak jsem měl občas třeba 5s záseky, to už každopádně vymizelo a nyní hra jede 50-60fps opravdu stabilně a jediný co zůstalo jsou občasné mikrozáseky při přecházení lokací.
Je mi naprosto jasný, že 8GB je dnes dost k hovnu, u nových hrách si zkrátka musím hrát s nastavením, ale zatím jsem nikde nenarazil a umím si hru nastavit aby vypadala dobře a i tak běžela. Nutno taky říct, že bez DLSS by tyhle karty byly totálně k hovnu a až budu muset u hry se snížit na PS3 kvalitu, tak ta karta půjde do hajzlu.
Ryzen 5800X3D || GB B450 GX || 32GB @ 3600Mhz cl16 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 288E2A + Philips 48OLED707.
- _DAVE_
- Začátečník
Moc pěkně napsané, palec nahoře.Je mi naprosto jasný, že 8GB je dnes dost k hovnu, u nových hrách si zkrátka musím hrát s nastavením, ale zatím jsem nikde nenarazil a umím si hru nastavit aby vypadala dobře a i tak běžela.
A DLSS používám prakticky v každé hře, která to dovoluje.
Pro mě je zásadní viditelný rozdíl v kvalitě obrazu a ten rozdíl se jaksi nedostavuje. S DLSS - Q je to napohled stejné jako bez něj, tak proč to nepoužít
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Já taky radši budu hrát na DLSS s 160FPS než s 80FPS bez. Pokud se teda bavíme tak nějak obecně o akčních hrách. Ale už pozoruju, že i u ostatních mě to tak nějak sere.
Zkoušel jsem 4k a nevymáčkl jsem víc jak 100FPS a nebylo to prostě ono. (Mobilní i9 + 4090 a CPU bottleneck)
Zkoušel jsem 4k a nevymáčkl jsem víc jak 100FPS a nebylo to prostě ono. (Mobilní i9 + 4090 a CPU bottleneck)
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
- _DAVE_
- Začátečník
tak šílené počty fps v některých hrách CPU ustát rozhodně nemusi - zvláště pak to mobilní.
- skaven321
- Začátečník
-
https://www.techspot.com/article/2670-vram-use-games/ zamyslenie sa techspotu(HWU), preco je v 2023 potrebne viac vram, ako ...predtym
- Ache
- Pokročilý
Podle mě nejzásadnější je tohle:
V DX11 výkon klesal tak nějak postupně - protože i zároveň s větším a větším půjčeným prostorem RAM se více a více zatěžovala sběrnice PCI-E. To už také pod DX12/Vulkan hrama neplatí a PCI-E vytížení není spolehlivým ukazatelem.
EDIT:
teď sem si vzpomněl na krásný příklad - otestovaný ještě "za mladých let" tady na PCT: shadow of mordor, který vyžadoval na maximální detaily 6GB... bezproblémů jej urenderovala 2GB GTX 670 na hratelných fps.
https://pctuning.cz/article/test-s-wind ... cle-header
dneska díky závislosti DX12/Vulkanu na vývojářích se dokonce stává, že i hra může při přesahu VRAM spadnout - Resident Evil 4... to jsme to tedy s těmi low-level API dopracovali... kompilace shaderů / stuttering způsobený kompilací "on the fly", extrémní nároky na VRAM bez možnosti rozumného půjčování z RAM...
Protože v DX11 opravdu fungovalo půjčování RAM na jedničku - hlavně pod W10 - třeba Watch Dogs se stal hratelným na 2/3GB GPU i s high/ultra texturama (zmizel stutter). S příchodem DX12 / Vulkan nám nějak tohle půjčování přestalo fungovat u většiny her a dost často se dá narazit na takový případy alá FarCry 6 s Raytracingem a HD packem kdy přesažení VRAM najednou znamená propad na jednociferný hodnoty (zaznamenal sem to třeba na RTX 3070).In Direct3D 11 and earlier, memory management was handled by the API itself, but with version 12, everything memory related has to be done entirely by the developers.
V DX11 výkon klesal tak nějak postupně - protože i zároveň s větším a větším půjčeným prostorem RAM se více a více zatěžovala sběrnice PCI-E. To už také pod DX12/Vulkan hrama neplatí a PCI-E vytížení není spolehlivým ukazatelem.
EDIT:
teď sem si vzpomněl na krásný příklad - otestovaný ještě "za mladých let" tady na PCT: shadow of mordor, který vyžadoval na maximální detaily 6GB... bezproblémů jej urenderovala 2GB GTX 670 na hratelných fps.
https://pctuning.cz/article/test-s-wind ... cle-header
dneska díky závislosti DX12/Vulkanu na vývojářích se dokonce stává, že i hra může při přesahu VRAM spadnout - Resident Evil 4... to jsme to tedy s těmi low-level API dopracovali... kompilace shaderů / stuttering způsobený kompilací "on the fly", extrémní nároky na VRAM bez možnosti rozumného půjčování z RAM...
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | INNO3D RTX 4070 Ti | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO