FAQ: Výběr ventilátoru do skříně - aktualizace 12.1.2015

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Nexusy mitu bezi uz rok na plne otacky cca 5-8h denne (jsem nejak linej dodelat ten regulator :) ) a ve vodorovne poloze. Ono se zda ze jsou jen kluzne ale jsou dobre utesneny a olej neutece. Po roce jsem je rozebral a osicka krasne namazana. Jine fany s kluznym co mi prosli rukama vyschli dost rychle. Treba vetracek co jsem mel na 9550 vyschnul behem 2dnu.
Porad jsou tiche jako nove. Coz se nedalo rici o Akase s dvojitym kulickovym loziskem ktere by melo mit vyssi zivotnost.

AC melo dobre ventilatory. AC12 je treba nepovedeny fan. Hodne rychle jsem vyhodil ven z PC a utratil 900kc za 3ks Nexus.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
tx3rf
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tx3rf »

NobodyLovesMe píše:Ale Nexusy mají kluzná ložiska,kdo ví,jak dlouho vydrží.AC má i dobré ventilátory,kvalitní je třeba i ten,který dávají na freezera.Jinak snižovat tak kvalitní ventilátory jako jsou Noctua chce už hodně velkou dávku zaujatosti. :roll:
tak ja mam treba starsi S co tocej 1200 v zakladu.. a ten aerodynamickej hluk je strasnej, pri 800prm to uz je neco jinyho...
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

já někde shazuju noctuu? já jen pojmenovávám věci pravým jménem, proč bych si měl ustříknout do kalhot z nový noctuy když už je na trhu ventilátor kterej dávno nabízí stejný vlastnosti, ba i něco navíc?
NobodyLovesMe píše:Ale Nexusy mají kluzná ložiska,kdo ví,jak dlouho vydrží
řekni mi jak dlouho vydrží noctua? máš jí v PC dýl jak dva roky?
Partyman
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Partyman »

NF-S12 nejsou nic moc větráky. Ta jejich cena je přestřelená a rozhodně neodpovídá kvalitě. Noctua NF-P12 je ale vynikající větrák. na 900rpm mi připadne tišší jak NF-S12 na 800rpm a výkon je uplně někde jinde...
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od NobodyLovesMe »

Gr8 Vivec píše:já někde shazuju noctuu? já jen pojmenovávám věci pravým jménem, proč bych si měl ustříknout do kalhot z nový noctuy když už je na trhu ventilátor kterej dávno nabízí stejný vlastnosti, ba i něco navíc?
A je také stejně dobře dostupný (Papst),poskytuje minimálně stejně dlouhou záruku a nabízí stejně bohaté příslušenství?
Gr8 Vivec píše: řekni mi jak dlouho vydrží noctua? máš jí v PC dýl jak dva roky?
No já myslím že dlouho...Díky tomu,že ložisko je uzavřené.Nemusím se o nic starat,nic mazat apod.Běží prakticky nonstop ve zdroji a vsadím se,že bude běžet ještě hodně dlouho.Záruka je 6 let.Pokud odejde,jednoduše zajdu do obchodu a vymění mi ho za nový.
Naposledy upravil(a) NobodyLovesMe dne pon 21. led 2008, 11:41, celkem upraveno 1 x.
"Jen jedna šance mezi dvěma světy:Ohni se mnou pojď "
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Partyman píše:NF-S12 nejsou nic moc větráky. Ta jejich cena je přestřelená a rozhodně neodpovídá kvalitě. Noctua NF-P12 je ale vynikající větrák. na 900rpm mi připadne tišší jak NF-S12 na 800rpm a výkon je uplně někde jinde...
Tišší být nemůže.Víc lopatek dělá větší rámus,ty drážky to na 100% zachránit nemůžou.To co jsi napsal je logicky nesmysl.S-12 byla dělaná na ticho,P-12 je dělaná na výkon,ale už ne tolik na ticho.Každý větrák je pouze o kompromisech!Opravdu tichý větrák,který by hodně foukal nelze sestrojit.Už samotný pohybující se vzduch je totiž zdrojem hluku.
Jackal
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Jackal »

Já musím pochválit ten svů na processoru. :wink:

Mám Zalman CNPS9700 Led - http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... N0CE000CTL

Spokojenost veliká na 1400ot./min není slyšet a teploty v klidu mám 28° a v zátěži max. 40° na 3GHz u Q6600. Má manuál nastavení otáček.

Byla to dobrá koupě, ale objednanou jsem měl Noctua, ale nebyl, Zalman byl jako krizové řešení co se zatím vyplácí. :wink: :wink:
AMD Ryzen™ 7 7840HS 5,1 GHz, Hynix 32GB RAM DDR5 5600MHz, GeForce RTX 4050 Laptop, Samsung SSD 990 EVO Plus 2TB (systém), Samsung SSD 990 EVO Plus 4TB, 17" IPS QHD 2560 × 1440 165 Hz, Microsoft Windows 11 Pro
Samsung Galaxy S25+ 12GB/256GB Blueblack / Samsung Galaxy S25 12GB/256GB Silver Shadow / Samsung Galaxy Watch Ultra Šedý Titan
compl3t3
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od compl3t3 »

Potřebuju poradit kde a jaké větráky mám osadit. Chtěl bych dát jeden 80 svítící dopředu, který bude vhánět vzduch dovnitř, druhý taky 80 v horní části pod zdrojem (taky svítící), který bude vzduch vyhánět ven, + 2x 120mm na průhledné bočnici - nevim kam přesně je tam mam dát, jaké jsou nejlepší a jestli mají vzduch vhánět dovnitř nebo vyhánět ven.

Nejradši bych zůstal u Thermaltake nebo Arctic, které se mi celekm osvědčili.

Jo a nemusí to být žádné ulltravýkoné turbíny, je t pro sestavu v popise

Zdar a díky :)
Můj krám: CPU- Intel Pentium 4 630, 3000 MHz VGA- PowerColor 1950Pro (256 MB) RAM- 2x512 A-Data 533Mhz DDR2 MB- Gigabyte 915P PX Turbo ZDROJ-
400W CASE- Papírová eurocase
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

NobodyLovesMe píše: No já myslím že dlouho...Díky tomu,že ložisko je uzavřené.Nemusím se o nic starat,nic mazat apod.Běží prakticky nonstop ve zdroji a vsadím se,že bude běžet ještě hodně dlouho.Záruka je 6 let.Pokud odejde,jednoduše zajdu do obchodu a vymění mi ho za nový.
Zaruka se na bezne opotrebeni nevztahuje a motorky neumiraj (pokud nepocitame i levne fany). A pri soucasnem reseni zaruk zjistis ze tech 6let je jen reklamni tah.

Bohate prislosenstvi? Gumicky misto sroubu - 20kc a muzes si vybrat tuhost co ti vyhovuje. Redukce s odporem - 10kc/ks a muzes si vyrobit hodnoty jake chces ale je to zbytecnost.

U Noctui si uvedomili ze cenu prestrelili a nyni se nabizi za cenu Papstu.

Papst je lety overeny produkt a oproti Noctue ma vyhodu decentniho vzhledu. Noctua je novinka o ktere se pise v superlativech. Ja si ale pockam na srovnani s papstem. Vyber je na tobe.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Woyta píše:
Zaruka se na bezne opotrebeni nevztahuje a motorky neumiraj (pokud nepocitame i levne fany). A pri soucasnem reseni zaruk zjistis ze tech 6let je jen reklamni tah.

Bohate prislosenstvi? Gumicky misto sroubu - 20kc a muzes si vybrat tuhost co ti vyhovuje. Redukce s odporem - 10kc/ks a muzes si vyrobit hodnoty jake chces ale je to zbytecnost.

Ja si ale pockam na srovnani s papstem. Vyber je na tobe.
Takže:Životnost až 150 000h.To je 6250 dní nepřetržitého provozu a přibližně 17 let (samozřejmě teorie).Záruka je ale 6 let.Takže podle tebe přijdu za 3 roky do obchodu a oni mi řeknou,že je ten větrák "běžně opotřebený" a proto nefunguje tak,jak má?Předpokládá se ,že když si kupuju větrák,tak se mi bude točit ve skříni a nebude ležet někde v šuplíku.Takže bych rád znal tvůj argument k tomu,co jsem napsal.
Co se týče příslušenství:Šrouby i gumičky,můžeš si vybrat.Redukce s odporem-jednoduchá,každý to nemá chuť bastlit apod.NF-P12 má dokonce 2 kablíky s odporem.
Co se týče srovnání s Papstem,tak je tady: http://www.svethardware.cz/art_doc-4F73 ... 78447.html
Obrázek ať si udělá každý sám.
Partyman
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Partyman »

NobodyLovesMe píše:
Partyman píše:NF-S12 nejsou nic moc větráky. Ta jejich cena je přestřelená a rozhodně neodpovídá kvalitě. Noctua NF-P12 je ale vynikající větrák. na 900rpm mi připadne tišší jak NF-S12 na 800rpm a výkon je uplně někde jinde...
Tišší být nemůže.Víc lopatek dělá větší rámus,ty drážky to na 100% zachránit nemůžou.To co jsi napsal je logicky nesmysl.S-12 byla dělaná na ticho,P-12 je dělaná na výkon,ale už ne tolik na ticho.Každý větrák je pouze o kompromisech!Opravdu tichý větrák,který by hodně foukal nelze sestrojit.Už samotný pohybující se vzduch je totiž zdrojem hluku.
To co jsi napsal je samozřejmě pravda, ale u mojí NF-S12 trochu vrní motorek u P12 nic takovýho není. Asi mám smůlu na vadnej kus :(
EfineSS
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od EfineSS »

2 compl3t3: Do otvoru v bocnici zadne vetraky nedavej, jelikoz by akorat narusovaly prutok vzduchu v case. Ja osobne bych ty otvory jeste nejak zadelal. Nemas moznost misto tech 2x 80mm fanu na predek a zadek case dat 2x 120mm fany?
Ryzen 5 5600X, ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4, Gigabyte Radeon RX 5700XT Gaming OC
reifik
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od reifik »

Zdravím,pánové,jaký je Váš názor na tento chladič? :?
Primecooler PC-HP4 SuperSilent Heatpipe
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=48725
Sicco2
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sicco2 »

Osobně bych si ho nikdy nekoupil,už kvůli dřívějším zkušenostem s touto značkou u ventilátorů :)
compl3t3
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od compl3t3 »

EfineSS: Díky, do předu 120 dát můžu ale dozadu se opravdu nevejde. Takže myslíš že stačí jen 2? Dolní na přívod a horní na odvod?
Můj krám: CPU- Intel Pentium 4 630, 3000 MHz VGA- PowerColor 1950Pro (256 MB) RAM- 2x512 A-Data 533Mhz DDR2 MB- Gigabyte 915P PX Turbo ZDROJ-
400W CASE- Papírová eurocase
hlupak
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hlupak »

jen tak spis na ujasneni...
na cpu (E2180) mam Gemini II ale jelikoz ho nedodavaj s 2*120fanama tak na nem mam ted takovy 2 chrochtaky.....dotaz je tudiz jasny...levny ale dostacuji 120mm fan na cpu.
jen pro uplnost case je CM Cavalier a cpu chladic vypada
Obrázek
//doporuceni..?
jinak v case mam vzadu 120mm Xilnece (cerveny od Flegyho) a v predu 80mm Xilence to same
//problem je ten ze zde v UK nemuzu sehnat ty Xilence( cerveny ve 120mm provedeni).
rada?
dik
Sicco2
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sicco2 »

No pokud těmi chrochtaky mysliš nějaké shity větráky tak nwm teda jestli je to chlazení moc efektivní,raději bych koupil třeba 2xNoctuu nebo něco podobnýho.
Pokud ti nejde o hluk tak můžeš jít do něčeho levnýho,ale záleží na průtoku vzduchu těch větráčků :)
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

v UK bys mohl mít někde dostupný Yate Loon, to je takovej xilence...
hlupak
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hlupak »

Sicco2 píše:No pokud těmi chrochtaky mysliš nějaké shity větráky tak nwm teda jestli je to chlazení moc efektivní,raději bych koupil třeba 2xNoctuu nebo něco podobnýho.
Pokud ti nejde o hluk tak můžeš jít do něčeho levnýho,ale záleží na průtoku vzduchu těch větráčků :)
chrochtaky....no_name 120mm a druhej je CM co byl v case v zadu.
no o hluk jde ale zase se mi nechce davat 800kc(20£) za 1fan.
YateLoony sem nasel....ale zase se mi zdaj az moc levny....200kc(5£).
no asi sahnu po Noctua NF-P12 120mm ale zase aby to nebyla zbytecnost na cpu..
//jen 800RPM nebo 1200RPM..cena je stejna
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

šak píšu že YL je xilence, kolik myslíš že u nás stojí xilence :roll:
pokud noctuu tak radši rychlejší, odpor k ní dostaneš, zpomalit se dá proto dycky, jen těžko jí ale zrychlíš :)
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“