ATi Radeon HD4870 X2/4850 X2 - Problémy a jejich řešení
Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik
- Sir_Satyr_VI.
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Re: ATi Radeon HD4870 X2 - Problémy a jejich řešení
Co se tyce biosu, tak na strankach MSI je uplny kulovi. Jediny, co sem nasel byl na cedu ke grafarne jakejsi program live update, kterej pry ma umet sam updatovat biose. Jediny, co sem zatim zpozoroval, ze umi, je updatovat sam sebe, takze je asi taky k nicemu. Ale to je jedno, pac mi po poslednim zasahu do biose ani nenabehne PC. Jeste ze tu mame 3 PC, dva z nich totiz nefungujou ...
- Mirek Koci
- Redaktor PCT

- Kontaktovat uživatele:
- Sir_Satyr_VI.
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
To by mohlo stat za vyzkouseni, co ale znamena to slave? A je tam napsano 1024MB RAM, to je mysleno na jedno jadro nebo celkem?
Jinak ted sem si jeste vzpomel, ze GPU-Z ukazuje u prvniho jadra verzi biose 011.007.000.000.029563 a u druheho jadra verzi 011.007.000.000.000000 a taky prvni jadro GPU clock 780MHz a druhe jadro 507MHz. Druhe jadro ma taky nizsi propustnost (64GBps) a pixel a texture fillrate.
Jinak ted sem si jeste vzpomel, ze GPU-Z ukazuje u prvniho jadra verzi biose 011.007.000.000.029563 a u druheho jadra verzi 011.007.000.000.000000 a taky prvni jadro GPU clock 780MHz a druhe jadro 507MHz. Druhe jadro ma taky nizsi propustnost (64GBps) a pixel a texture fillrate.
- Sir_Satyr_VI.
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
mokrejbandita - tak ten bios cos linknul uz tam je.
- Mirek Koci
- Redaktor PCT

- Kontaktovat uživatele:
tak jedině zkusit bios od jinyho vyrobce, ale to at ti poradi treba budy a ostatni kluci co maji ATI, ja jsem spis nadruhou stranu 
- fanthomass20
- Začátečník

no takže pekne po poriadku...
najprv, som mierne pripitý, kým som sa prihlásil, trvalo to desať minúť..he ešte po mne chceli nejaký kontrolný bod, či čo..he
ale k veci.. som amatér, ale čítam o tejto grafe čo najviac, aby som si ju mohol prispôsobiť čo najviac k spokojnosti.. bo ona by bola aj dobrá, nebyť debilných - ba priam až predebilných ovládačov..
1: niekto tu spomínal, či je v poriadku, že karta zobrazuje len 1024mb pamäte.. Tak to je v poriadku, niektoré programy (drvivá väčšina) vie pracovať s údajom len 1024mb.. keď si však stiahnete program GPU-Z a na každom jadre si pozriete info o pamäti, tak sa Vám ku každému jadru zobrazí informácia o veľkosti a tá je 1024 no a keď dáte x2 máte 2048..
2: čo sa týka tej grafiky 4870 X2 od MSI, tiež som rozmýšlal, že si ju kúpim, nakoniec som sa však rozhodol pre sapphire radeon a myslím, že som urobil dobre.. nuž k tomu len toľko - buď má grafa vadu a treba ju reklamovať, alebo jednoducho predebilný bios, to znamená, že úplne odlfáknutý, kedy si ani nedali námahu diferencovať otáčky ventilátoru.. Spomínal si, že už ani nenabehne, to znamená, že si ju zle flashol (to sa aj mne podarilo pri bývalej jednojadrovej 4870!! A ako ju zle flashnuť?? to sa dá kadejako, stačí menšia nepozornosť, nevedomosť!!), nuž tu už pomôže buď len reklamácia alebo flasnutie cez nejaké ďalšie grafy za pomoci slotu PCI, čomu ja zas nerozumiem.. ja som to riešil cez RMA..
Ale, keď sa ti ju podarí rozbehať (či už povodnú, alebo novú), tak vetrák buď dokážeš regulovať programom ExpertTool vo verzii 4.0( dva stupne točenia tuším 26% a 50%), alebo programom ATT (ATI Trasy Tools) vo verzii 1.5.9.1314, ten vie regulovať na rôznych %... Pozor však na spolufungovanie programov!! Zistil som, že program ATT nemá rád, keď je súčasne zapnutý Expertool, alebo Catalysty.. Teraz testujem teda kombináciu najnovšej verzie ATT + čisto len display drivre, nakoľko pred tým sa mi objavovali rôzne hlúposti v hrách (chyby v obraze).. teraz to fičí zdá sa v poriadku.. Jeden postreh za všetky, zapnutý Expertool mi nedovolil nastavovať FUN cez ATT.. Boli tam však aj iné veci, proste treba si vybrať, čo sa bude používať...
3: posledný postreh bude k ovládačom a vysokým teplotám...
to som tu už tuším aj rozoberal.. vôbec prvé ovládače (pribalené na cd ku grafike) vedeli rozspoznať korektne a správne 2D a 3D režim už pri prvom štarte.. od vtedy všetky ďalšie vydané ovládače, to jest v8.8, či v8.9 to nevedia.. Správne sa prepnú do 2D režimu až po prvom zapnutom 3D režime (zapnutí hry a vypnutí hry).. čím to je, to sa mňa nepýtajte, ale tak to je!:) niekto tu spomínal, že má pri zapnutí a nabehnutí winu rôzne takty pre jedno a druhé jadro.. a skutočne - ovládače 8.9 ako aj 8.8 (všetky okrem tých, čo sú na CD) mi zapnú win s taktami 750/3600 pre prvé jadro, kde voltáž prvého jadra je až 1.250V a druhé jadro zapnú o hodnote 507/500 o voltáži jadra 1.05V, čo je tá správna hodnota.. Aby som to zhrnul, to prvé jadro je zbytočne nataktované, má zbytočne zapnuté 3D takty a voltáž už pri štarte... Prvým zapnutím a vypnutím hry sa to nastaví do korektného 2D režimu, čiže 507/500 pre obe jadrá a voltáž 1.05V pre tiež obe jadrá... Keď to prvé ovládače vedeli správne nastaviť, neviem, prečo mantákom v AMD robí problém implementovať to do všetkých ďalších ovládačov.. Ak má niekto chuť, nech sa páči, napíšte im v angličtine znejúci e - mail, kde budete spomínať onen problém...
pre porovnanie - správny 2D režim má u mňa teplotu cca 65 stupňov a ten nekorektný až 88 stupňov! Niet čo viac dodať... Ehm, teda jednoduchá rada, kým to neopravia, odporúčam vždy po nabehnutí winu hneď zapnúť program AMD GPU clock Tool a defaultnúť obe jadrá, stačí to urobiť vždy len raz, už to potom počas celej práce vo wine funguje správne...
najprv, som mierne pripitý, kým som sa prihlásil, trvalo to desať minúť..he ešte po mne chceli nejaký kontrolný bod, či čo..he
ale k veci.. som amatér, ale čítam o tejto grafe čo najviac, aby som si ju mohol prispôsobiť čo najviac k spokojnosti.. bo ona by bola aj dobrá, nebyť debilných - ba priam až predebilných ovládačov..
1: niekto tu spomínal, či je v poriadku, že karta zobrazuje len 1024mb pamäte.. Tak to je v poriadku, niektoré programy (drvivá väčšina) vie pracovať s údajom len 1024mb.. keď si však stiahnete program GPU-Z a na každom jadre si pozriete info o pamäti, tak sa Vám ku každému jadru zobrazí informácia o veľkosti a tá je 1024 no a keď dáte x2 máte 2048..
2: čo sa týka tej grafiky 4870 X2 od MSI, tiež som rozmýšlal, že si ju kúpim, nakoniec som sa však rozhodol pre sapphire radeon a myslím, že som urobil dobre.. nuž k tomu len toľko - buď má grafa vadu a treba ju reklamovať, alebo jednoducho predebilný bios, to znamená, že úplne odlfáknutý, kedy si ani nedali námahu diferencovať otáčky ventilátoru.. Spomínal si, že už ani nenabehne, to znamená, že si ju zle flashol (to sa aj mne podarilo pri bývalej jednojadrovej 4870!! A ako ju zle flashnuť?? to sa dá kadejako, stačí menšia nepozornosť, nevedomosť!!), nuž tu už pomôže buď len reklamácia alebo flasnutie cez nejaké ďalšie grafy za pomoci slotu PCI, čomu ja zas nerozumiem.. ja som to riešil cez RMA..
3: posledný postreh bude k ovládačom a vysokým teplotám...
Naposledy upravil(a) fanthomass20 dne čtv 25. zář 2008, 21:02, celkem upraveno 1 x.
CPU: Intel i7-13900K, CPU cooler: Corsair iCUE H150i Elite Capellix White, MB: ASUS ROG STRIX Z690-A GAMING WIFI D4, RAM: G.SKILL 64 GB KIT DDR4 4000 CL18 RipjawsV, GPU: MSI GeForce RTX 5080 SUPRIM SOC, SSD: 5TB + HDD 2TB, PSU: Corsair HX1200 Platinum, CASE: SilentiumPC Signum SG7V EVO TG ARGB, Klávesnica + Myš: YENKEE YKB 3400 PANZER + HyperX Pulsefire Surge RGB //// Monitor: 32" Odyssey OLED G8 (G80SD) //// NOTEBOOK: Lenovo Legion 7 Pro (13900HX + 32 GB RAM + 1TB + 4TB SSD + RTX 4080 12GB)
- Sir_Satyr_VI.
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
fanthomass20 - PC mi nechtelo nabehnout po tom, co sem se hrabal v biosu zakladky, vycisteni bios pameti natvrdo pomohlo, takze uz zase funguju. No co se tyce toho biose grafarny, tedkon se na to koukam v radeon BIOS editoru a ty otacky by mely linearne narustat nebo klesat v zavislosti na momentalni teplote (no pockat, to je naka blbost, pokavad je rychlost otaceni zavisla na momentalni teplote, tak nemuze LINEARNE narustat ani klesat jako pisou zde v 2. bodu http://www.techpowerup.com/articles//ov ... card/154/6 ), coz jaksi nefunguje. Spis to vypada, ze ten vetrak ma dva rezimy, ten co sem mu navolil pres rivatuner (fixed) a 100%. Zkusim ty programy cos zminil a jestli nepujdou, tak zkusim zmenit bios grafarny, kdybych ji chtel vyreklamovat, tak vratim starej bios, to snad nebude poznat ne?
Jeste me napada, ten bios, co sem postnul mokrejbandita ma v nazvu slave, to je podle vseho druhy jadro, neznamena to, ze je urcenej pro 2. jadro? Ze kazdy jadro ma vlastni bios? Pac GPU-Z mi pise ke kazdymu jadru jinej bios.
Jeste me napada, ten bios, co sem postnul mokrejbandita ma v nazvu slave, to je podle vseho druhy jadro, neznamena to, ze je urcenej pro 2. jadro? Ze kazdy jadro ma vlastni bios? Pac GPU-Z mi pise ke kazdymu jadru jinej bios.
- fanthomass20
- Začátečník

áno, aj u mňa je jedno jádro master a druhé slave.. takže usudzujem, že treba aj master bios, aj slave bios... gpuz mi napríklad master bios určí aj s grafickým ovládačom, ktorý momentálne používam, no slave bios v gpuz grafický ovládač pridelený nemá..
áno, ak flashnes pôvodný bios, tak na to neprídu (ja som reklamoval dokonca kartu so zle flashnutým biosom a aj to mi vymenili, no odvtedy som neflashoval).. ale aj tak by som si dával na to flashovanie pozor, nemám s tým dobré skúsenosti...
áno, ak flashnes pôvodný bios, tak na to neprídu (ja som reklamoval dokonca kartu so zle flashnutým biosom a aj to mi vymenili, no odvtedy som neflashoval).. ale aj tak by som si dával na to flashovanie pozor, nemám s tým dobré skúsenosti...
CPU: Intel i7-13900K, CPU cooler: Corsair iCUE H150i Elite Capellix White, MB: ASUS ROG STRIX Z690-A GAMING WIFI D4, RAM: G.SKILL 64 GB KIT DDR4 4000 CL18 RipjawsV, GPU: MSI GeForce RTX 5080 SUPRIM SOC, SSD: 5TB + HDD 2TB, PSU: Corsair HX1200 Platinum, CASE: SilentiumPC Signum SG7V EVO TG ARGB, Klávesnica + Myš: YENKEE YKB 3400 PANZER + HyperX Pulsefire Surge RGB //// Monitor: 32" Odyssey OLED G8 (G80SD) //// NOTEBOOK: Lenovo Legion 7 Pro (13900HX + 32 GB RAM + 1TB + 4TB SSD + RTX 4080 12GB)
- Sir_Satyr_VI.
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Bohuzel kdyz zkusim pres winflash dat tam ten slave bios, tak to napise, ze uz tam je stejna verze biose. Zkusil bych jiny flashovaci programy, jenze ty sou do DOSe a ja sem asi prose blbej, ale nejsem schopnej spustit cokoliv pod dos, no zkusim to. Jeste problem s AtiTrayTools. Asi ho blokuje ta zla Vistacka vec, co sem zapomel jak se jmenuje, takze ji nemuzu vypnout... Je to to, co blokuje programy aby se nainstalovali nebo spustily kdyz nemaj certifikat.
- Krteq
- Čestný člen

-
Na to existuje řešení... nainstaluj si utilitu Readydriver plus, která při každém bootování do OS bez tvého zásahu vypne kontrolu digitálně podepsaných ovladačů.Sir_Satyr_VI. píše:...Jeste problem s AtiTrayTools. Asi ho blokuje ta zla Vistacka vec, co sem zapomel jak se jmenuje, takze ji nemuzu vypnout... Je to to, co blokuje programy aby se nainstalovali nebo spustily kdyz nemaj certifikat.
- Sir_Satyr_VI.
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Tak Readydriver nefunguje ale nasel sem to a vypnul, je to Program Compatibility Assistant. Jenze Ati Tray Tools porad nejde spustit. Pise, ze nemuze spustit low level drivery. Zkusil sem odinstalooval rivatunera, vypnout CCC nebo manualne zapnout ten low level driver pres tu spousteci vecicku u ATT a porad nic, no skoda.
- Krteq
- Čestný člen

-
ReadyDriver Plus určitě funguje, kdyžtak zkus ještě tohle.
- fanthomass20
- Začátečník

ja sa chcem opýtať:
aký programom taktujete obe jadrá tejto 4870 X2? lebo čo ja som skúšal, tak to vie jedine AMD GPU CLOCK TOOL, alebo CATALYSTY.. no ani najnovšia verzia ATT mi nepretaktuje obe jadrá, hoc vraj by to mala vedieť, tak ako to je, hmmm?
aký programom taktujete obe jadrá tejto 4870 X2? lebo čo ja som skúšal, tak to vie jedine AMD GPU CLOCK TOOL, alebo CATALYSTY.. no ani najnovšia verzia ATT mi nepretaktuje obe jadrá, hoc vraj by to mala vedieť, tak ako to je, hmmm?
- Sir_Satyr_VI.
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Tak sem ji flashnul biose. Jediny, co sem zmenil bylo chovani vetraku. Dal sem mu, aby do 60C jel 35% otacek a nad aby stoupal linearne do 100% otacek pri 110C. Efekt? Grafarma tedkon sice jede defaultne na 35% ale kdyz se zase zahreje na 76C tak se zase zrychly rovnou na 100%. Proste flashnutej bios moc nefunguje. Takze uz fakt nevim co delat. Mam flashnout i druhy jadro? Je tam jinej bios, ve kterym se ani neda ovladat vetrak, jenze ten je tam treba schvalne, nevim.
Jo a jeste, kdyz chci ziskat ten muj upravenej bios z grafarny, tak radeon bios editor napise, ze je mozna corrupted a nechce ukazat nektery udaje (no skoro vsechny vlastne).
Jo a jeste, kdyz chci ziskat ten muj upravenej bios z grafarny, tak radeon bios editor napise, ze je mozna corrupted a nechce ukazat nektery udaje (no skoro vsechny vlastne).
- VašekS
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
Radeon 4870X2
Ahoj včera sem si zakoupil Sapphire Radeon 4870X2 a mám s ní problém: Při 2D aplikacích karta nevydává téměř žádný zvuk ale jakmile se přepne do 3D tak začne pískat jakoby šlo slyšet kdy počítá je to normální???
//Krteq: Vítej na PCT fóru. Problémy ohledně HD4870X2 se řeší v tomto threadu
//Krteq: Vítej na PCT fóru. Problémy ohledně HD4870X2 se řeší v tomto threadu
Intel C2Q 9550 "3,5 GHZ"
Asus Rampage Formula
OCZ DDR2 1009 Mhz
Sapphire Radeon 4870X2
3D mark 06 20000 bodů
3D mark Vantage 14500 bodů
Asus Rampage Formula
OCZ DDR2 1009 Mhz
Sapphire Radeon 4870X2
3D mark 06 20000 bodů
3D mark Vantage 14500 bodů
- Sir_Satyr_VI.
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Zkus nainstalovat program RivaTuner a podivat se na otacky vetraku. Precti si muj prizpevek z 25. září 2008, 15:46, mozna mas podobny problem jako ja. Ma tvoje zakladka PCI-E v 2.0 slot?
//edit Don: Promaz... vyber grafik se resi zde http://pctforum.tyden.cz/viewforum.php?f=93 pokud hledas i dalsi komponenty podivej se do sestav nebo jednotlivych sekci
//edit Don: Promaz... vyber grafik se resi zde http://pctforum.tyden.cz/viewforum.php?f=93 pokud hledas i dalsi komponenty podivej se do sestav nebo jednotlivych sekci
- kotasekh
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Radeon 4870X2
Jo je to normálníVašekS píše:Ahoj včera sem si zakoupil Sapphire Radeon 4870X2 a mám s ní problém: Při 2D aplikacích karta nevydává téměř žádný zvuk ale jakmile se přepne do 3D tak začne pískat jakoby šlo slyšet kdy počítá je to normální???
PC: CPU Core i7 920 3.8 GHz 1,25V 65°C burn, Noctua NH-U12P, MB GA-EX58-UD4P, 3x2GB Kingston 1450 MHz DDR 3 RAM, GPU Sapphire ATi Radeon HD5870 1GB, Fortron Epsilon 700W. OS: Windows Seven 64-bit, Monitor: LCD LG L246WH 24"
iPhone 4 16GB
iPhone 4 16GB
- Stratos
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
to piskani je normlani neco podobneho i moje HD4870 podle me to sou cifky. Me to teda uplne nepiska ale takovy cvrlikani
ale neni to skoro slyset jen kdyz se na to clovek soustredi.
- kotasekh
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
jj, cvrček křížený s cikádou a nadopovaný viagrou
Člověk si na ten zvuk zvykne, je to jako hrabání hadru, taky to pak člověku chybí
.
Potřeboval bych poradit, mohu do desky ga-x38-ds5 zapojit 2x 4870x2? Nebo třeba 4870x2 + 4870? Na stránkách Gigabyte se píše, že ga-x38-ds4 podporuje CrossFireX, ale DS5 už ne-e. Sorry že to řeším tady, ale thread té desky je tak nějak mrtvý...
Potřeboval bych poradit, mohu do desky ga-x38-ds5 zapojit 2x 4870x2? Nebo třeba 4870x2 + 4870? Na stránkách Gigabyte se píše, že ga-x38-ds4 podporuje CrossFireX, ale DS5 už ne-e. Sorry že to řeším tady, ale thread té desky je tak nějak mrtvý...
PC: CPU Core i7 920 3.8 GHz 1,25V 65°C burn, Noctua NH-U12P, MB GA-EX58-UD4P, 3x2GB Kingston 1450 MHz DDR 3 RAM, GPU Sapphire ATi Radeon HD5870 1GB, Fortron Epsilon 700W. OS: Windows Seven 64-bit, Monitor: LCD LG L246WH 24"
iPhone 4 16GB
iPhone 4 16GB
- Mayhem(cz)
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
ga-x38-ds4 podporuje i crossfireX.
Intel Core i5-3570K +Cooler Master Hyper N520| MB> ASUS P8H77-V LE (bios 1301) |
Corsair Vengeance Black 16GB DDR3 1680 cl9 (9-9-9-24)| GPU>Gigabyte GTX 970 G1 Gaming [LCD> Dell S2740L 27 černý HDD>INTEL SSDSA2M080G2GC, Western Digital Velociraptor 150 GB Hitachi Deskstar P7K500 500GB , Hitachi HDT725025VLAT80 250gb , Transcend SSD340 256GB (systém) Myš>A4T EVO XGame Laser Oscar X750 Brown Fire | KB>A4Tech X7 G800V Programmable Gaming Keyboard CZ> Corsair HX1000 1000W| OS> Windows 10 Home CZ 64bit | case>Thermaltake VH6000BWS Armor
Corsair Vengeance Black 16GB DDR3 1680 cl9 (9-9-9-24)| GPU>Gigabyte GTX 970 G1 Gaming [LCD> Dell S2740L 27 černý HDD>INTEL SSDSA2M080G2GC, Western Digital Velociraptor 150 GB Hitachi Deskstar P7K500 500GB , Hitachi HDT725025VLAT80 250gb , Transcend SSD340 256GB (systém) Myš>A4T EVO XGame Laser Oscar X750 Brown Fire | KB>A4Tech X7 G800V Programmable Gaming Keyboard CZ> Corsair HX1000 1000W| OS> Windows 10 Home CZ 64bit | case>Thermaltake VH6000BWS Armor