Pri zapojenom disku sa nezapne zdroj

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Mattho
Začátečník
Začátečník

Pri zapojenom disku sa nezapne zdroj

Příspěvek od Mattho »

Mam HDD:
Maxtor DiamondMAX Plus 9
160GB SATA / 150 HDD

problem vznikol, ked mi 'zhorel' zdroj.
Novy zdroj sa po zapojeni disku proste nerozbehne. Zapinam ho skratovanim zeleneho/cierneho kablika. Bez disku sa normalne zapne(asi :) ). Ked je vsak zapojeny iba tak 'cukne' FANom a nic. Znamena to asi, ze elektronika disku je v prec, hej?
Disk ma napajanie aj cez molex aj cez ten 'satovy' konektor elektricky. cez oba to iste. Myslel som si, ze to je aj tak iba prepojene, ale ako som tak pozeral na ten plosak, tak kazde ide aspon v zaklade inam :)
MB * CPU * RAM * GK * HDD
Godzzila
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Godzzila »

zkoušel jsi HDD v jinem pc?
HacIPex
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HacIPex »

me tohle delal odvareny FAn
Mattho
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mattho »

ono to ten FAN robi iba ked je disk zapojeny do zdroja. inac nabehne normalne

a neskusal som ho v inom PC, ale ten zdroj je novy a snad dobry (kedze bez disku ide)
ale vyskusam, bo mozno si len nesadnu spolu :D
MB * CPU * RAM * GK * HDD
Godzzila
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Godzzila »

Mattho píše:ono to ten FAN robi iba ked je disk zapojeny do zdroja. inac nabehne normalne

a neskusal som ho v inom PC, ale ten zdroj je novy a snad dobry (kedze bez disku ide)
ale vyskusam, bo mozno si len nesadnu spolu :D
já měl úplně stejný problém na jednom zdroji jel a na druhym prostě ne... jen škobrtnul fan blikla ledka a vic nic... pak sem HDD zkusil ve starym pc (na ještě slabším zdroji a hle tam jede)
Václav Sedlář
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Václav Sedlář »

jestli ti to jen cukne,tak se podívej na zapojení toho disku-na molex-jestli tam není nějaký zkrat-takhle se chová zkratová ochrana zdroje.
Vudy
Nováček
Nováček

Re: Pri zapojenom disku sa nezapne zdroj

Příspěvek od Vudy »

Vaclave, diky za inspiraci.
Take mi vyhorel zdroj. Novy zdroj nenabehl pokud bylo pripojeno napajeni k disku D:.
Prohlidl jsem lupou elektroniku tohoto disku a nasel jsem lehce ocouzenou soucastku s prasklinou, typnul bych, ze filtracni kondenzator napajeni. Odloupnul jsem jeden pol a zmeril jsem ji - byl to zkrat. PC pak nabehl a ja se dostal k uz oplakanemu rodinnemu albu na tom disku :-)
P_V
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od P_V »

To možná nebyl kondík, ale přepěťová ochrana, která disk při chcípnutí zdroje ochránila tím, že se šlusla.
Václav Sedlář
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Václav Sedlář »

jenže tím by se přerušila a nedělala zkrat...
P_V
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od P_V »

Ne, přepěťová ochrana je připojena paralelně a při vyšším napětí se zkratuje, aby dál nerostlo. Předpokládá se pak, že někde v přívodu rupne pojistka, že ve zdroji sice odešla regulace ale ještě neodešla nadproudová ochrana, nebo že přepětí je jen impulzní. Tady to asi bylo něco na způsob Zenerovy diody - transil. Ta se při delším přetěžování může uvařit a prorazit natrvalo. Bez té součástky to bude fungovat taky, akorát to bude náchylnější k náhlé smrti při nějaké přepěťové špičce.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“