"chyba při načítání operačního systému"

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

James.86
Začátečník
Začátečník

"chyba při načítání operačního systému"

Příspěvek od James.86 »

Tak tahle hláška mě přivede asi do hrobu.

Koupil jsem si nový disk - WD 250GB série uzpůsobená pro RAID pole a chci jim nahradit svůj starý. Připojil jsem nový (teda není úplně nový) a pomocí Paragon_Partition_Manager_Pro_8.5 jsem vytvořil 3 oddíly (33GB, 160GB a 80GB) a chtěl nainstalovat WIN. Nešlo a podrbali se mi windowsy i na starém disku.

Na starém je už mám znova, ale při pokusi instalace na nový mi po zkopírování souborů pro instalaci a následném restartu vždy vyskočí tato hláška. Tak jsem přes průvodce instalací odstranil všechny oddíly, znova vytvořil a C: naformátoval na NTFS normálním (ne rychlým) způsobem. A zase hláška ...

Co s tím ? Starý disk jsem už prodal a nový majitel je netrpělivý :(
Naposledy upravil(a) James.86 dne úte 11. zář 2007, 17:21, celkem upraveno 2 x.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

F6 driver (AHCI/RAID driver) používáš při instalaci wokenic? Nebo jedeš v režimu IDE?

Nastavení HDD v BIOSu máš jaké? :?
James.86
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od James.86 »

Shit píše:F6 driver (AHCI/RAID driver) používáš při instalaci wokenic? Nebo jedeš v režimu IDE?

Nastavení HDD v BIOSu máš jaké? :?
Mám SATA a F6 pro drivery nepoužívám - si ty disky najde i bez toho. Musím instalaci spouštět přes instalační diskety, páč z CD mi to nenabootuje .... a co konkrétně za nastavení disku v biosu myslíš ?
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

jakto ze ti to nenabootuje? CD s XP je bootovaci, a odkdy neumi mechaniky bootovat? Umi, vsechny, staci, aby to umel BIOS. A to, kdyz mas SATAn disk, musi umet.

Nicmene predpokladam ze ten disk jede v emulaci IDE, kdyz to nechce F6 driver..
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
James.86
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od James.86 »

Nevím proč nebootuje, ani si na to CD nešáhne ... prostě jako by mechanika vůbec v PC nebyla a BIOS se chová stejně - v infu nejde vidět.

O emulaci IDE nic nevím abych pravdu řekl, ale na starý disk to taky nechtělo ovladače a instalace šla bez problémů...
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

James.86 píše:....páč z CD mi to nenabootuje .... .
:?
IDE řadič povolen? :?
James.86 píše:O emulaci IDE nic nevím abych pravdu řekl, ale na starý disk to taky nechtělo ovladače a instalace šla bez problémů...
Popis sestavy? :?
James.86
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od James.86 »

Shit píše:
James.86 píše:....páč z CD mi to nenabootuje .... .
:?
IDE řadič povolen? :?
James.86 píše:O emulaci IDE nic nevím abych pravdu řekl, ale na starý disk to taky nechtělo ovladače a instalace šla bez problémů...
Popis sestavy? :?
Bez povoleného IDE řadiče bych to pak z CD asi těžko instaloval, že :) a jak říkám - na starý disk není problém.

Sestava je stará .. XP2400+, MSI K7N2Delta2 platinum, 768MB DDR, disk/y 250GB WD
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

James.86 píše:...MSI K7N2Delta2 platinum...
Režim u HDD máš nastaven na SATA150 ? :?
James.86
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od James.86 »

taková volba v biosu není
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

James.86 píše:taková volba v biosu není
Jumper na HDD... :wink:
Některé chipsety neumí SATA300....
oyza
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oyza »

jop. byva oznacen opt
AMD X6 1090T cooled by Thermalright Ultra 120 Extreme + Noctua, Asus M4A78T-E, 6G OCZ XTC Platinum, Toxic HD6870, SSD, Asus Xonar D1 - live at Spire Swordfin, powered by Enermax Liberty 500W. Viewed by EIZO 22" + 19" Dell.
James.86
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od James.86 »

aha ... teď na to koukám a nevím, jumper tam není žádný a popisky jumperů jsou

SSC
PM2
OPT1
OPT2

to nevím co je co

//edit: oyza - 1 nebo 2 je 150 ?
oyza
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oyza »

opt 1
AMD X6 1090T cooled by Thermalright Ultra 120 Extreme + Noctua, Asus M4A78T-E, 6G OCZ XTC Platinum, Toxic HD6870, SSD, Asus Xonar D1 - live at Spire Swordfin, powered by Enermax Liberty 500W. Viewed by EIZO 22" + 19" Dell.
James.86
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od James.86 »

Dík, zkusím a podám info (ale až zítra, už usínám) zatím děkuju
James.86
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od James.86 »

Tak ten jumper to fakt vyřešil, díky moc ... taková malá blbost
Perutynka
Nováček
Nováček

Re: "chyba při načítání operačního systému"

Příspěvek od Perutynka »

Nechci zakládat nové téma, ale mám naprosto stejný problém - tj hlášku "chyba při načítání operačního systému"

jen s tím rozdílem, že jde o IDE disk.(ST3320620A seagate barracuda)
Obecně mám s instalací OS trochu problém - mám vypalovačku LG (GSA-H12N), kterou systém při bootování vidí jen při klasickém zapnutí čudlem - ne po restartu (nevím proč, dělá to tak celou dobu, po naběhnutí windows už je mechanika normálně funkční) takže pokaždé, když při reinstalu dojde k restartu, musím PC vypnout a zapnout. Po restartu na začátku když vypisuje IDE zařízení je na primary master: none, po zapnutí čudlem je tam vypalovačka - tak se to chová nejen při instalaci, ale standardně furt.

Dřív to tak šlo, ale teď jsem dávala systém na tenhle IDE disk a pokud nechám proběhnout restart v rámci instalace, tj pro PC neexistuje mechanika končí s hláškou "ntldr nenalezen" pokud vypnu/zapnu končí s hláškou "chyba při načítání OS"
co jsem udělala:
formát, plný formát, zrušení všech partišen a vytvoření nových (aktivní primární 40g pro systém, logická 260 na data) - jak v partition magicu, tak widlozni správou disku, plnou defragmentaci, kontrolu a opravu chyb z vlastností disku, 2 různé instalace windowsXP s SP3 i SP2 (dříve ověřená funkční instalace)
Nikde to nenašlo žádnou chybu, žádné vadné clustery, ve speedfanu téměř 100% životnost i výkon.
Disk jsem používala dřív pouze na data a byl naprosto spolehlivý. Je jako primární slave, master je vypalovačka.
Mám záložní systém na jiném IDE disku a do něj jde nabootovat normálně, je na druhém řadiči.

sestava stará: AMD athlon xp 2500+,333MHz, 768MB RAM, MSI k7N2 Delta2-FSR

Jsem holka a ne IT maniak, tak prosím odpovědi srozumitelně, díky moc :-)
Surgical
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Surgical »

Perutynka píše:
...Obecně mám s instalací OS trochu problém - mám vypalovačku LG (GSA-H12N), kterou systém při bootování vidí jen při klasickém zapnutí čudlem - ne po restartu (nevím proč, dělá to tak celou dobu, po naběhnutí windows už je mechanika normálně funkční) takže pokaždé, když při reinstalu dojde k restartu, musím PC vypnout a zapnout. Po restartu na začátku když vypisuje IDE zařízení je na primary master: none, po zapnutí čudlem je tam vypalovačka - tak se to chová nejen při instalaci, ale standardně furt....
Řekl bych, že je problém s detekcí IDE zařízení na úrovni BIOSu, buď jsou disk a vypalovačka špatně najumperovány nebo je vada v IDE kabelu, nebo....ale nešť.
Postup řešení bych zvolil následný:
1) Vypalovačku bych najumperoval Master, pak musí být na správném konci kabelu (není otočený????), HDD bych natvrdo najumperoval Slave (nenechával bych Cable Select), pak pochopitelně disk musí být na prostředním konektoru datového kabelu. Zkontrolovat, že obě zařízení pak jsou korektně vidět v BIOSu, ne že jednou jo, jednou ne, nebo jen jedno.
Poté tedy zkusit instalaci.
2) Nesetká-li se to s úspěchem, je možné, že takhle stará deska a IDE řadič neumožňují instalaci funkčních Widlí na Slave disk. V tom případě je nutné přehodit jumpery na HDD na Master, na vypalovačce na Slave a přehodit jejich pořadí na IDE kabelu, to znamené, že vypalovačka musí být uprostřed. Pokud to rozmístění v bedně a délka IDE kabelu neumožňují, je třeba pořídit takový IDE kabel (to znamená dlouhý a flexibilní, nejlepší bude kulatý "kroucený" IDE kabel, k mání v každém počítačovém shopu), který to umožní. Zkontrolovat, že jsou obě zařízení správně detekována v BIOSu. Pak už by instalace měla proběhnout bez problému.

P.S. v BIOSu pochopitelně musí být nastavena správná bootovací sekvence, to znamená, který pevný disk má být první bootovací po restartu!
Perutynka
Nováček
Nováček

Příspěvek od Perutynka »

tak přesně to, co popisuješ jsem v minulých dnech udělala. Všechno až na jedinou věc - když jsem přehodila vypalovačku na slave nechala jsem ji na konci kabelu.

Jinak vše včetně kontroly a přehazování jumperů proběhlo s výše popsaným výsledkem.
Bios vidí disk vždy, mechaniku jen při zapnutí (čudlem).
Tento funkční OS je také naisntalován na slave disku (secondary slave), ale je pravda, že už ho mám tak dlouho, že si nepamatuju, jak byl ten disk připojený při instalaci...
zkusím ještě přehodit ten kabel..
Surgical
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Surgical »

Perutynka píše:... až na jedinou věc - když jsem přehodila vypalovačku na slave nechala jsem ji na konci kabelu....
Kdyby tam ta mechanika byla samotná, tak to nevadí. Ale pokud je kaskáda Master-Slave-řadič, pak je toto pořadí na kabelu nutné a rozhodující.
Perutynka
Nováček
Nováček

Příspěvek od Perutynka »

Surgical píše:
Kdyby tam ta mechanika byla samotná, tak to nevadí. Ale pokud je kaskáda Master-Slave-řadič, pak je toto pořadí na kabelu nutné a rozhodující.
viz http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=31&t=136148
příspěvek v so 10. leden 2009, 14:32
ať se to teda nevede duplicitně.....
byla i samostatně a totéž, další diskusi prosím v tom druhém samostatném threadu, díky :-)
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“