Trampoty s čištěním chipsetu

Pro procesory AMD Athlon 64, Athlon 64 X2, Athlon FX, Opteron, Sempron a další.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
/\NDROID
Nováček
Nováček

Trampoty s čištěním chipsetu

Příspěvek od /\NDROID »

Mám problém se základovou deskou... jednou jsem tak otevřel víko casu a zjistil jsem, že mám zadřený ventilátor chipsetu. Vydal jsem se do obchodu, kde mi poradili koupit tohoto krasavce: http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... N0CB000DU3

Sundal jsem starý chladič a přeměřil, jak tam bude pasovat nový - - a řekl, bych, že to bude tak-tak s mojí grafikou:
Obrázek
Obrázek

Dotaz1: Uvnitř chladiče je ventilátor, který ovšem bude foukat na jinou stranu, než je místo dotyku čepelí a grafiky. Mám chladič pro jistotu v obchodě vyměnit za nějaký menší nebo je to ok? Jakmile odlepím nálepku, která je mezi čipem a styčnou plochou chladiče, už ho nemůžu vyměnit.

Prodavač mi kladl na srdce, ať nezapomenu vyčistit chip od zbytků staré pasty. Problém je v tom, že to dost dobře nejde. Nejdřív jsem čistil:
Obrázek
Pak jsem zjistil, že to "černé" okolo čipu je nálepka, která se dá odlepit a pod ní je další zbytek staré pasty. Tak jsem nálepku odlepil a čistil. Bohužel, pasta vypadá jako sádra a vůbec z povrchu nejde sundat. Nejdříve jsem použil vatový tampon namočený v lihobenzinu, pak zubní kartáček -pořád nic, tak jsem sáhl po pinzetce s plochým koncem...
Obrázek

Postupně, kousek po kousku, jsem to odělával, šlo to špatně, ale šlo to. Pak jsem si včiml škrábanečku, který jsem udělal. Když jsem se podíval blíže a pozorněji, zjistil jsem s hrůzou, že si už asi půlhoďky jen tak přejíždím po spojích a že onen škrábaneček vede asi přes 2 ty spoje. Takže mám takový pocit, že jsem asi s touhle deskou skončil, ale abych byl poučený na příště:

Dotaz2 : Čím se to teda sakra má čistit, když tam jsou spoje??? Tahle sranda mě bude asi stát 2,5 kilča (nová deska ASUS A8N SLI) - ještě jsem to ale nezapojoval, protože nevím, jestli mám odlepit ten chladič (viz dotaz1)

Dotaz3: Až tam budu umisťovat ten druhý chladič, už tam nemusím dávat tu černou nálepku, že? :)
bob159
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Trampoty s čištěním chipsetu

Příspěvek od bob159 »

ten chladic je podla mna OK nemusis ho menit..
a cim to mas cistit? lieh.. technicky benzin...ked to nepomoze tak uz asi len kyselina :D

ale nwm nwm ci nekde splasis este a8n-sli dosku...
CPU: AMD Opteron 170 | MB: ASUS A8N-SLi Premium | GPU: Palit 9800GT | RAM: CORSAIR TWINX XMS Platinum 2GB | HDD: WD6400AAKS SATA | DVD-RW ASUS DRW-1608P3S | POWER: Corsair 520W | CASE: Lian Li V-1000B PLUS | SAMSUNG SyncMaster940B
2M
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 2M »

U elektroniky platí méně síly = lépe. Příšte zkus použít na čištění hadřík s lihem :wink:
///M
socket
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od socket »

cisti to s ihlou, namocenou v normalnom benzine. Mne to ide.
Kebyze vies co som ja robil s R350 a ono to este stale ide :lol:
si myslim ze ti pojde
"Život je ťažký.. jeden z najťažších" Ľ.M.
ignore list: Syntex, Airm@n64, gejmer, Jarysmen, Maranov, Ssnake, jakubom, tielka
chello
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od chello »

kdyby byla v pici muzu ti nabidnout ASUS A8N-SLI Platinum se zarucnim listem jeste na rok chtel bych za ni 2700 ,-
:oops:
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

chello píše:kdyby byla v pici muzu ti nabidnout ASUS A8N-SLI Platinum se zarucnim listem jeste na rok chtel bych za ni 2700 ,- :oops:
Cena je mírně řečeno "trochu mimo". ;-)
bob159 píše:ale nwm nwm ci nekde splasis este a8n-sli dosku...
SLI nepoužívá => nová deska pro sc.939 bez SLI se dá v pohodě sehnat... Anebo starší funkční v bazaru za "rozumný peníz"...
/\NDROID píše:Prodavač mi kladl na srdce, ať nezapomenu vyčistit chip od zbytků staré pasty. Problém je v tom, že to dost dobře nejde. Nejdřív jsem čistil:
Obrázek
Takto by to mělo stačit. Já osobně používám líh.
chello
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od chello »

no nevim s tou cenou koukni se treba na www.alza.cz tam stoji bazarove desky s timhle chipsetem 3000 ,- a na www.czc.cz stoji neco podobneho co mam ja 3700 ,- :wink:
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

chello píše:no nevim s tou cenou koukni se treba na www.alza.cz tam stoji bazarove desky s timhle chipsetem 3000 ,- a na www.czc.cz stoji neco podobneho co mam ja 3700 ,- :wink:
CZC - neznámá doba dodávky -> nikdy ;-)

Alza - nelze srovnávat bazarovou DFI LanParty UT nF4 SLI-DR s výše uvedeným Asusem a jelikož user nepoužívá SLI, tak může použít třeba novou ASUS A8R-MVP a s třítetou zárukou za lepší cenu...

Takže ta Tvoje cena je "hodně mimo". :wink:
sysel
Začátečník
Začátečník

škrábanec

Příspěvek od sysel »

pokud je nejaká vodivá cesta poškrábaná ještě nemusí být přerušená! hlavně u takto úzkých cestiček. 8-) . je možné že je jen poškrábanej lak ale díky tomu že tam je ten lak seškráblej tak už se to tak neleskne a vypadá to že ko. takže si vem pořádnou lupu a podívej se na to pod lupou. a i kdyby ta cestička byla přerušená tak je možné že deska pojede dál protože takový čip může mýt k napájení použito mnoho pinů a pokud bude jeden přerušen tak to pojede dál. také se může stát že to bude jakš takš fungovat ale nepůjde třeba jen nejaký port nebo neco podobného. chce to vyzkoušet! osobně se mi podařilo přejet po grafice šroubovákem a taky to vypadalo že je nekolik cestiček přerušených ale asi není protože grafika šlape asi rok naprosto spolehlivě :) !!! nebo na jiné grafice se mi podařilo při sundávání chladiče ulomit kondenzátor a grafika pak normálně fungovala (a možná funguje dodnes)
DESKTOP: CPU: intel core 2 Q6600 ; Gigabyte N650SLI-DS4L ; A-Data Vitesta GS 4GB (kit 2x2GB) 800+ MHz ; Zotac 8800GTS 512MB ; WD 640GB SATA+WD 320GB SATA ; PSU fortron FSP400-60GLN; OS: Ubuntu LINUX 8.04 + Windows vista ultimate 64bit
NOTEBOOK: Asus EEE PC 4G surf
Odpovědět

Zpět na „Socket 754, 939 a 940“