Problem s SCSI disky v FEDORA 7

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
sDoky
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Problem s SCSI disky v FEDORA 7

Příspěvek od sDoky »

Zdravim,
chtel jsem se zeptat jak se muzu dostat na FAT32 disky ktere mi linuxy pri startu najdou jako sda a sdb, v /dev mam jenom soubory s temito nazvy typu x-special/device-block opravdu nevim jak se k tem diskum dostat. jsou to dva westerny 200 GB pres SATA, non-RAID. Pri instalaci jsem je mel pro jistotu odpojeny, protoze tou dobou to byly raid0 disky, dmraid nepodporuje tento radic (SW raid) tak sly pryc. pres gparted jsem je naformatoval jako fat32 a pak jsem z winxp tam natahal nejaka data, ktera jsem mel zazalohovane. Diky za radu

BTW: jsu linux zacatecnik, to je taky duvod proc zmenit pole pusobnosti...

Obrázek[/img]
sDoky
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sDoky »

Pomuze mi tento command?

http://linux.about.com/od/commands/a/blcmdl8_mountx.htm

Kód: Vybrat vše

mount /dev/sda1 /mnt/hdd1
mam na mysli

a jeste mam jeden dotaz, pri bootovani se ta fedora pokousi spustit sluzbu hidd, napise failed a pri vypinani failne ji i vypnout, co s tim, nejak me to neomezuje, ale rad bych aby mi ten OS bootoval korektne...

BTW: jo a co ta sluzba dela?!...
Josko
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Josko »

Ten príkaz ti pomôže, ale len na dočasné primountovanie, po resete sa bude musieť namountovať znova... doporučujem preto editovať /etc/fstab a pridať si tam tie oddiely asi takto:

/dev/sda1 /media/sda1 vfat rw,defaults,user 0 0

a teraz vysvetlenie:

/dev/sdxX predstavuje pripájané zariadenie, X číslo oddielu, sdx - písmeno disku teda sda, sdb, sdc... SATA disky podľa poradia ako ich nájde bios teda sda1 je prvý sata disk.

/media/sda1 prestavuje pripojný bod kde sa zariadenie pripojí tam budú aj jeho súbory (tento adresár je potrebné najpr vytvoriť)

vfat predstavuje systém súborov pripájaného zariadenia/oddielu

rw,defaults sú možnostinosti pripojenia môžu byť:

ro - bude pripojený len na číanie

rw - pripojí sa na čítanie aj zápis

user - dovolí obyčajné userovi mountovať a odmountovať jednotu

defaults - obsahuje rw,suid,dev,exec,auto,nouser,async

umask=xxxx - Pristupové práva pre oddiely čo nepodporujú práva na každý súbor (napr FAT32) xxxx, pre plné riadenie pre všetkých užívateľov sa dáva umask=0000

hidd je Bluetooth HID daemon... teda ovládacie zariadenia cez bluetooth.
Obrázek
Keby mi niekto chcel písať tak radšej na Jabber/GTalk - bruno.kremel(at)gmail.com
NB: MacBook Pro 13" 7,1: CPU: Intel Core 2 Duo P8600@2,4GHz, VGA: nVidia GeForce 320M, RAM: 4GB 1067MHz, Display: LG W2452T 24",
Sound: E-MU 0202 USB + PP 4xEL34 elektrónkový zosilňovač 2x40W Powered by: Mac OS X Snow Leopard 10.6.4
sDoky
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sDoky »

Grazie
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“