Aký Linux? Alebo výber linuxovej distribúcie..
- Holda
- Středně pokročilý
Aký Linux? Alebo výber linuxovej distribúcie..
chci se zeptat...potrbuju nejakou distribuci na notebook P2 366 + 256MB RAM. Chci to jen na net, mp3, filmy atd... Ted tam mam XP a rychlost zadna slava. Ocenil bych nejaky windowsoidni ovladani a vzhled, na Linuxu jsem fakt lamka...diky
Jo a pokud by byla instalace na CD tak bych se nezlobil
Jo a pokud by byla instalace na CD tak bych se nezlobil
.
- Josko
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Xubuntu - http://xubuntu.org/ - dá sa tu stiahnuť aj čisto install cd aj live cd s možnosťou inštalácie je to Ubuntu s XFCE.. to by malo byť dostatočne ľahké na používanie a nenáročné na HW ale zas už nie podobný windows. Alebo ešte možnosť ak by sa ti to zdalo lenivé sa potom zbaviť XFCE a nainštaľovať si tam Fluxbox, ten je ešte menej náročný na HW. Ale s 256MB ram to obstará aj XFCE.
//Edit:Vydelené zo zoznamu linuxových distribúcií a nastavené ako dôležité.
V tomto threade riešte linuxové distribúcie, vždy napíšte čo od distra očakávate či je to desktop, server, notebook.. Parametre PC (Hlavne RAM, CPU)
Zoznam distier a ich stránky a popis píšte a nájdete tu
Prosím nezakldajte iné thready o výbere distier..
//Edit:Vydelené zo zoznamu linuxových distribúcií a nastavené ako dôležité.
V tomto threade riešte linuxové distribúcie, vždy napíšte čo od distra očakávate či je to desktop, server, notebook.. Parametre PC (Hlavne RAM, CPU)
Zoznam distier a ich stránky a popis píšte a nájdete tu
Prosím nezakldajte iné thready o výbere distier..
Naposledy upravil(a) Josko dne úte 2. říj 2007, 17:58, celkem upraveno 1 x.

Keby mi niekto chcel písať tak radšej na Jabber/GTalk - bruno.kremel(at)gmail.com
NB: MacBook Pro 13" 7,1: CPU: Intel Core 2 Duo P8600@2,4GHz, VGA: nVidia GeForce 320M, RAM: 4GB 1067MHz, Display: LG W2452T 24",
Sound: E-MU 0202 USB + PP 4xEL34 elektrónkový zosilňovač 2x40W Powered by: Mac OS X Snow Leopard 10.6.4
- Holda
- Středně pokročilý
- Josko
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
To je síce veľmi jednoduché a máš hneď všetko predrobené ale tam budeš mať KDE (môžeš síce priinštaľovať XFCE, ale lepšie ho mať rovno nie?) a ani samo o sebe to nebude veľmi šetrné distro k systémovým prostriedkom, daj si radšej to Xubuntu, to je na ovládanie jednoduché asi ako Ubuntu takže tam nebudeš mať problém sa zorientovať a môžeš skúsiť aj live cd nemusíš hneď inštaľovať, tak uvidíš ako sa ti pozdáva, rýchle to z cd veľmi ale nebude.

Keby mi niekto chcel písať tak radšej na Jabber/GTalk - bruno.kremel(at)gmail.com
NB: MacBook Pro 13" 7,1: CPU: Intel Core 2 Duo P8600@2,4GHz, VGA: nVidia GeForce 320M, RAM: 4GB 1067MHz, Display: LG W2452T 24",
Sound: E-MU 0202 USB + PP 4xEL34 elektrónkový zosilňovač 2x40W Powered by: Mac OS X Snow Leopard 10.6.4
- X-diablo
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Xubuntu, Kubuntu, Edubuntu......všechny tyto variace nemusíte stahovat, pokud je chcete vyzkoušet stačí je stáhnout do vašeho už nainstalovaného Ubuntu přes APT a přepínat mezi nimi.Josko píše:Xubuntu - http://xubuntu.org/ - dá sa tu stiahnuť aj čist.......
- Josko
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
[quote="X-diablo"][/quote]
To je síce pekné ale on na tom PC nemá Ubuntu takže načo sťahovať Ubuntu s Gnome a potom nainštaľovať XFCE a zmazať Gnome keď sa dá stiahnuť Xubuntu rovno s XFCE?
To je síce pekné ale on na tom PC nemá Ubuntu takže načo sťahovať Ubuntu s Gnome a potom nainštaľovať XFCE a zmazať Gnome keď sa dá stiahnuť Xubuntu rovno s XFCE?

- LiveBomb
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Co za linuxovou distribuci na domaci server (posta, ftp, firewall, proxy, uloziste)
Sestava:
CPU: Athlon 2000+
RAM: 1,25 GB
Disky: 40 GB system, a 4x HDD na data
Grafika: GEforce 4 MX 440
://edit
A aby to bylo uzivatelsky prijemne
Sestava:
CPU: Athlon 2000+
RAM: 1,25 GB
Disky: 40 GB system, a 4x HDD na data
Grafika: GEforce 4 MX 440
://edit
A aby to bylo uzivatelsky prijemne

Naposledy upravil(a) LiveBomb dne pát 1. úno 2008, 16:13, celkem upraveno 1 x.
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
- Josko
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
LiveBomb: Keďže predpokladám že to bude napojené na internet tak doporučujem Debian netinstall (40MB cd) a nainštalovať si tam potrebné veci z internetu.
//Edit: Hmm.. Užívateľský príjemné? to chceš s grafickým systémom?
//Edit: Hmm.. Užívateľský príjemné? to chceš s grafickým systémom?

- cykloblazen
- Nováček
-
- Kontaktovat uživatele:
Debian
Nazdar Lidi ,z linuxem mam menší zkušenosti v oblasti Fedory 4 ,nyní chci zkusit Debian ,konkr poslední verzi ETCH. Stahuju poslední DVD z debian.org a to je právě to na co se potřebuju zeptat ,debian je na 4 DVD a já nevim kolik místa na 80GB disku ,kromě windows vista mam pro něj přidělit ,počítam s tim ,že DVD se nebudou instalovat celá ,ale pouze můj výběr programů jako tomu bylo právě u Fedory, bohužel už si nepamatuju kolik fedora zabírala. Proto se ptám někoho z vás ,budu rád za každou odpověď. Mmchd ,jak je to z 3D desktopem v debianu? a podobnými grafickými vychytávkami co znám z videí o linuxu je poslední dotaz.
- bubanek
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
- Josko
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
cykloblazen: Ak máš na tom PC pripojenie na internet tak doporučujem stiahnuť len Netistall verziu čo má 40MB pretože pri nej máš základný systém a nainštaluješ to čo chceš priamo z internetu..

- filda2003
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj lidi.
Hodlám si dělat malej HTPC počítač.
Deska bude Intel LittleValley s Intel Celeronem na 1,2Ghz (ořezané jádro Conroe) a pasivním chlazením (MicroITX) ... nicméně to je jedno.
Potřeboval bych poradit s nějakou HTPC linux distribucí. Někde jsem o nich četl ale je to pár let zpátky a teď jsem se k tomu už nedostal.
Mělo to všechno. časované nahrávání, podporu tuneru .. něco jako mediacenter od microsoftu.
Chci to mít jako maturitní práci a nechci tam něco nelegálního.
Poradíte ??
Dík
Hodlám si dělat malej HTPC počítač.
Deska bude Intel LittleValley s Intel Celeronem na 1,2Ghz (ořezané jádro Conroe) a pasivním chlazením (MicroITX) ... nicméně to je jedno.
Potřeboval bych poradit s nějakou HTPC linux distribucí. Někde jsem o nich četl ale je to pár let zpátky a teď jsem se k tomu už nedostal.
Mělo to všechno. časované nahrávání, podporu tuneru .. něco jako mediacenter od microsoftu.
Chci to mít jako maturitní práci a nechci tam něco nelegálního.
Poradíte ??
Dík
- CyberDeath
- Začátečník
PC - AMD Ryzen 9 7945HX, Minisforum BD795i SE, 2x24GB DDR5 5200, Kolink Rocket Heavy Vented. 2TB Samsung PM9A1
2TB Kingspec XG7000, SAPPHIRE NITRO+ RX 7800 XT GAMING OC, ASUS ROG LOKI SFX-L 1000w -> Win 11
NB - HP 17.3" FullHD , Ryzen 3 7320U , 8Gb RAM , 512GB SSD -> Endeavour OS - River
NAS - CWWK X86-P6 Pocket, Intel N150, 8GB DDR5, 3x2Tb NVME -> Endeavour OS - CLI
2TB Kingspec XG7000, SAPPHIRE NITRO+ RX 7800 XT GAMING OC, ASUS ROG LOKI SFX-L 1000w -> Win 11
NB - HP 17.3" FullHD , Ryzen 3 7320U , 8Gb RAM , 512GB SSD -> Endeavour OS - River
NAS - CWWK X86-P6 Pocket, Intel N150, 8GB DDR5, 3x2Tb NVME -> Endeavour OS - CLI
- filda2003
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
DíkyCyberDeath píše:http://distrowatch.com/table.php?distribution=mythbuntu

- faugusztin
- Začátečník
-
Vopred ta upozornujem, ze Mythbuntu neumoznuje instalovat na RAID alebo LVM particie - ak ti to ale nechyba (alebo nevies co to je) tak potom je to v pohode distribucia.
OT: To ja riesim zakernejsi problem
. HD3450 potrebuje pre zvuk cez HDMI ovladac od ATI a najnovsiu vyvojovu verziu ovladacov pre zvukovky ALSA. Lenze zaroven mam TV kartu s cipom SAA7134 a podporou prenosu zvuku cez PCI zbernicu. Lenze tento modul je mozne kompilovat oproti ALSA v kerneli. Lenze ta je prilis stara. Ak prejdem na najnovsi rc kernel (2.6.25rc4), tak mi ide zvukovka aj TV karta, ale nejde skompilovat modul ovladaca ATI a teda nemam akcelerovane X-Windows. Taka mensia pasca. Asi budem nuteny pockat na vydanie kernelu 2.6.25 a noveho fglrx
.
OT: To ja riesim zakernejsi problem

- filda2003
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Mno na raid to instalovat nechystám. Mám na to vyhrazený 1,8 palcový HDD na ATA. Veme mi ten Mythbuntu TV Tuner na USB ??? Na PCI bude grafika s TV Vystupem.faugusztin píše:Vopred ta upozornujem, ze Mythbuntu neumoznuje instalovat na RAID alebo LVM particie - ak ti to ale nechyba (alebo nevies co to je) tak potom je to v pohode distribucia.
OT: To ja riesim zakernejsi problem. HD3450 potrebuje pre zvuk cez HDMI ovladac od ATI a najnovsiu vyvojovu verziu ovladacov pre zvukovky ALSA. Lenze zaroven mam TV kartu s cipom SAA7134 a podporou prenosu zvuku cez PCI zbernicu. Lenze tento modul je mozne kompilovat oproti ALSA v kerneli. Lenze ta je prilis stara. Ak prejdem na najnovsi rc kernel (2.6.25rc4), tak mi ide zvukovka aj TV karta, ale nejde skompilovat modul ovladaca ATI a teda nemam akcelerovane X-Windows. Taka mensia pasca. Asi budem nuteny pockat na vydanie kernelu 2.6.25 a noveho fglrx
.
- faugusztin
- Začátečník
-
- STANIK#007
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
OS na "domaci server"
Chci se zeptat, jaká distribuce linuxu by byla nejvýhodnější na "domaci server", bude to starší počítač, celeron 433 + starší komponenty s minimální spotřebou. Sloužil by na sdílení internetu - wifi , firewall, sdileni fotek a image programů pro počítače, co máme doma a občas FTP. V počítači budou minimálně dvě síťovky. Zatim jsem se s linuxem setkal jen letmo, pro tuhle aplikaci bych ho upřednostnil před win kvůli spolehlivosti a menšími HW nároky. A snad by nemusela být moc složitá konfigurace síťí apod. Díky za radu.
- bubanek
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
- bekino_pp
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Re: Aký Linux? Alebo výber linuxovej distribúcie..
ahoj ludia chcem sa spytat nikdy som sa z linuxom nestretol totalne nic onom neviem ale kedze idem si skladat novy pc za 30 tisisc tak jeden system by som chcel mat linux... scim by som mal zacat... a este ci mozem mat dva os v pc asi ano nie.. dik za odpoved
MB:ASUS CROSSHAIR II FORMULA, AM2+ , InVidia 780a SLI,CPU:CPU AMD Phenon 9850 Quad-Core, SoAM2, Black Edition BOX,RAM:DDR2 4GB 1066MHZ PC8500,GPU:GIGABYTE 260GTX 896MB,HDD:640GB Seagate SATA II,Zdroj:ATX 500W Froton,FSP500-60GLN,ATX,12cm,SATA,DVD:samsung,SATA,CASE:Apevia X-Telstar - JR BK