Co je to achi ovladač kde ho najdu?

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
stejskal7
Začátečník
Začátečník

Co je to achi ovladač kde ho najdu?

Příspěvek od stejskal7 »

Co je to achi ovladač kde ho najdu?Koupil jsem nový notebook a chci instalovat win xp...Jenže sata disk neraguje tak zkoušim nLite program podle návodu ale nevim kde najdu to ACHI?Koukal jsem po instalačních cd k notebooku ale zatim bezůspěšně poradí mi někdo????
ChrastyII
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ChrastyII »

ACHI neznám...nemyslíš AHCI? :)
Mr. Magic
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mr. Magic »

Potřebuješ instalačce dodat ovladač SATA, který ještě WinXP v sobě nemají. Zrovna včera k tomu vyšel hezký článek na notebook.cz:
http://notebook.cz/clanky/technologie/2007/AHCI

Více taky zde: http://forum.pctuning.cz//viewtopic.php?t=31376

Je to jednoduchý, nainstaluješ .NET Framework (stačí v 2.0), pak nainstaluješ nLite (což už teda máš) a upravíš instalační médium podle tohohle návodu (není můj, někde jsem si ho okopíroval na netu):

0. stahnete si ovladač SATA ze stránek výrobce čipsetu nebo notebooku, ulozite na disk a rozbalite napr do adresare C:\sata
1. vytvorite si na disku PC s nainstalovanym nLite nejakou slozku, napr.: C:\widle
2. do teto slozky nakopirujete cely obsah instalacniho CD Windows
3. spustite nLite
nasleduje prace s nLite
4. vyberete Cestinu, date "dalsi"
5. vybere slozku s nakopirovanymi soubory (C:\widle) - date dalsi
6. v seznamu polozek, ktere chcete upravovat vyberete pouze v sekci INTEGRACE volbu OVLADACE (sviti u ni pote zelene kolecko) a dale v sekci VYTVORIT volbu BOOTOVATELNY OBRAZ ISO a stisknete DALSI
7. stisknete tlacitko VLOZIT a zvolite SLOZKA S VICE OVLADACI a vyberete C:\sata
8. v okne s vyberem ovladace oznacite jediny radek, co tam je a stisknete OK
9. ponechate volbu ovladac TEXTMODE a oznacite vsechny radky v okne a stisknete OK a nasledne DALSI
10. na dotaz chcete spustit proces stisknete ANO a cekate
11. nLite vypise informace o dokoncenem procesu, stisknete DALSI
12. v poli MOD vyberete bud PRIMY ZAPIS, do mechaniky date prazdne CD a kliknete na tlacitko VYPALIT, tim mate instalacni CD s ovladaci vypalene a muzete instalovat nebo zvolite MOD VYTVORIT ISO a tim se ulozi obraz toho CD k pozdejsimu vypaleni...

A pak už jen "fuk" CD do mechaniky, nabootovat a jedéém :wink:
Jinak stačilo hledat, je tu toho hafec
stejskal7
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od stejskal7 »

Hledal jsem na stránkách intelu v download centru fl 90 V chipsetu ale nic o satě nebylo..... http://www.vbi.cz/showprms/showprms.asp ... Santa+Rosa

Nebo jsem se taky koukal tady

http://www.compal.com
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

A neni jednodussi v BIOSu AHCI prehodit na IDE?
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
stejskal7
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od stejskal7 »

Ne to nejde AHCI šlo jenom disabled...A při imstalaci to tam musim naimstalovat.....A nevim kde to AHCI stahnout...
Mr. Magic
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mr. Magic »

Tak dej AHCI na Disabled, disk se bude tvářit a chovat "jako standardní IDE". WinXP ti půjdou nainstalovat bezproblémově a budeš mít pouze o pár procent nižší diskový výkon. Rozdíl mezi Disabled a Enabled AHCI je podle měření na notebook.cz "až" 5% :shock: diskového výkonu :wink:

Jinak je to tento ovladač:
http://downloadcenter.intel.com/Detail_ ... l&lang=eng
stejskal7
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od stejskal7 »

Je tam jenom jeden soubor tohle f6flpy32.zip to je ono? Nebo mám vybrat z dolní nabídky? Mam xp home....Na výběr je toho tam celkem dost tak nevim...

a když ho chci dat do nlite...Zkontrolujte jestli vkládáte odpovídajcí ovladače...Možná je to tim že mám xp home nebo nevim...teda pokud tam cpu správný ovladače..

Intel® 3 Series Chipsets
Intel® 5000P Chipset
Intel® 5000V Chipset
Intel® 5000X Chipset
Intel® 945 Express Chipset Family
Intel® 955X Express Chipset
Intel® 965 Express Chipset Family
Intel® 975X Express Chipset
Intel® E7230 Chipset
Intel® Matrix Storage Manager
Intel® Viiv™ Processor Technology
Mobile Intel® 910GML Express Chipset
Mobile Intel® 915 Express Chipset Family
Mobile Intel® 945 Express Chipset Family
Mobile Intel® 965 Express Chipset Family
stejskal7
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od stejskal7 »

Konečně povedlo se!!!Ale ted mám jinej problem podporuje core duo procesor windows XP home?Jesli ne tak to naštve a musel bych zařizovat nový windows......
Mr. Magic
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mr. Magic »

WinXP Home podporují JEDEN FYZICKÝ procesor, kolik má daný procesor jader je nepodstatné, takže opověď je ano, WinXP Home podporují dualcore procesor bez porušení EULA.
WinXP Pro mají podporu pro dva fyzické procesory, zase je jedno kolikajádrové jsou.
stejskal7
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od stejskal7 »

Takže je to teda v pohodě na home?Využiju ten procesor aspon na 90% ?
Protože kdyby jel na půl plynu tak by mě to štvalo...Jinak jsem si na procesor našel nějaký universal ovladače na core duo.
Mr. Magic
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mr. Magic »

Na kolik % využiješ procesor to nevím, záleží co budeš dělat 8-)
Jednoduše řečeno je rozdíl mezi WXP Home a Pro v "pár síťových službách" - Home myslím nepřihlásíš do síťové domény,... ale to se dá "upravit". Někde tu i myslím bylo pár návodů, zkus pohledat :wink:
Godzzila
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Godzzila »

ten CPU využiješ pod Home uplne stejne jako pod PRO
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“