pravdepodobne problem s diskem
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- junglist
- Začátečník

pravdepodobne problem s diskem
Ahoj. Potreboval bych poradit jak mam nejak poradne otestovat disk, protoze se mi zda ze s nim neni neco v poradku. Asi pred mesicem jsem si koupil Hitachi Deskstar T7K500 HDT725050VLA360 a vsechno jelo naprosto OK. Dneska se mi zakousli widle a nechteli bootovat, ale po nekolika resetech najeli. Kdyz dam obycejnej Scandisk toho disku, tak mi to napise ze "system windows nemuze dokoncit kontrolu disku". Pri daslim restartu mi pri bootovani widli najede CHKDSK (snad to pisu dobre) a na tom disku to zasne opravovat nejaky chyby v rejstriku a pak tam probehne velka rada nejakejch chyb co to opravuje. Kazdopadne i po tomhle mi ve widlich nejde ten scandisk. Jeste bych mel napsat ze widle bootujou z jinyho disku nez je tenhle. Muzete mi poradit v cem mam hledat problem? Je to skutecne problem disku, nebo to muze bejt i neco jinyho? V cem ho nejak poradne otestovat? diky moc
Naposledy upravil(a) junglist dne sob 20. říj 2007, 20:06, celkem upraveno 1 x.
- junglist
- Začátečník

ted jsem delal test v HD tachu. Vim ze to s tim nema asi nic spolecnyho, ale vsiml jsem si dalsi veci. Na rovinu rikam, ze ani nevim co vlastne ty vysledky znamenaj, ale zarazila me jedna vec. Po dokonceni testu to ukaze vysledky a v tabulce Burst Speed mi to u toho Hitachi ukazuje jen 126,2 MB/s. Pri tom u jinyho Sata 2 disku mi to tu samou hodnotu ukazuje 237,3MB/s. Jedinej rozdil mezi nima je, ze ten druhej disk je 250GB. Je tohle normalni?
- junglist
- Začátečník

no tak dalsi postreh. Ted se mi zase z niceho nic kously widle a kdyz jsem resetoval, tak mi pri bootovani desky vyskocil napis, ze se zmenili disky a at si je zkontrulu v biosu kvuli bootovani. Mam 3 SATA HDD, jeden IDE HDD a jednu SATA mechaniku. Kdyz na me vyskocil ten napis, tak mi to ukzalao jen 2 SATA HDD a ten IDE disk. U tech vypisu tech sata disku to nejak zkomolilo jejich nazev a na zacatek nazvu to napsalo NONE a pak pokracoval normalni nazev, ale nebyl kompletni. Mezi tema co se neukazali byl i ten HITACHI. Pokud jsem dal at to jede dal, tak se to zakousne pri bootovani widli. Jezdi tam ten modrej pruh, ale nic to necte z disku. Kdyz vypnu a zapnu PC, tak se ty disky zase ukazou OK a komp najede normalne a kousne se treba po X hodinach s tim ze pak zase zmizej ty disky. Je to vsechno takovy dost o nahode, ale co jsem vypozoroval, tak kdyz vypojim z desky ten disk HITACHI, tak je vsechno OK. V cem muze bejt problem?? Pokud jde o desku, tak je to staricka Epox 9npa+ ultra. Muze to bejt i deskou? Tohle uz fakt vubec nechapu... 
EDIT: ted jsem ten disk zase zapojil zpatky a PC zapnul a vse nabehlo uplne normalne...
EDIT: ted jsem ten disk zase zapojil zpatky a PC zapnul a vse nabehlo uplne normalne...
- BRUCEF
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
- junglist
- Začátečník

vypis SMARTu ve speedfanu
http://img86.imageshack.us/my.php?image=diskxj9.png
teploty toho disku jse mezi 38-40 stupni..
http://img86.imageshack.us/my.php?image=diskxj9.png
teploty toho disku jse mezi 38-40 stupni..
- degus
- Nováček

- degus
- Nováček

- junglist
- Začátečník

hmmm no nevim no. tuhle desku mam rok a pul a celou tu dobu na ni jede SATA a IDE disk. Pak jsem casem koupil dalsi SATA disk, taky bylo vse ok. Pak SATA mechanika, a taky vse OK. No a pak tenhle SATA hitachi, mesic bylo vsechno v pohode a najednou vcera zacalo tohle. Dneska rano mi to udelalo zase. Tak jsem pokusne prohodil v desce tu mechaniku a disk. Zatim to jede v pohode, ale fakt nevim jestli ta vymena na to mela vliv. A pokud se jedna o ty vysledky v HD tachu, tak ted kdyz jsem koukal do spravce zarizeni tam kde je napsany v jakym rezimu mi jede disk, tak jsem objevil tohle, coz tu rychlost vysvetluje.degus píše:Podle mě deska neumí dobře pracovat se sata a ide proto dělá problémy. Zkusil bych odpojit ten ide disk a nechat to pár dní jet bez něj jestli to bude pořád blbnout.
http://img220.imageshack.us/my.php?image=errorhz7.png
Ale co to zpusobilo netusim.. Nejaky napady? ty 2 sata disky jedou normalne na SATA2. Muze mit vliv to ze ten hitachi je na stejnym kanalu jako ta mechanika?
- Geeker
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
robuTEKK píše:hmmm no nevim no. tuhle desku mam rok a pul a celou tu dobu na ni jede SATA a IDE disk. Pak jsem casem koupil dalsi SATA disk, taky bylo vse ok. Pak SATA mechanika, a taky vse OK. No a pak tenhle SATA hitachi, mesic bylo vsechno v pohode a najednou vcera zacalo tohle. Dneska rano mi to udelalo zase. Tak jsem pokusne prohodil v desce tu mechaniku a disk. Zatim to jede v pohode, ale fakt nevim jestli ta vymena na to mela vliv. A pokud se jedna o ty vysledky v HD tachu, tak ted kdyz jsem koukal do spravce zarizeni tam kde je napsany v jakym rezimu mi jede disk, tak jsem objevil tohle, coz tu rychlost vysvetluje.degus píše:Podle mě deska neumí dobře pracovat se sata a ide proto dělá problémy. Zkusil bych odpojit ten ide disk a nechat to pár dní jet bez něj jestli to bude pořád blbnout.
http://img220.imageshack.us/my.php?image=errorhz7.png
NO vzhledem k tomu ze mas nainstalovane Nvidia IDE drivery tak bych zacal tady. Odebrat, A ponechat MS ovladace.
Ale co to zpusobilo netusim.. Nejaky napady? ty 2 sata disky jedou normalne na SATA2. Muze mit vliv to ze ten hitachi je na stejnym kanalu jako ta mechanika?
- junglist
- Začátečník

- junglist
- Začátečník

tak me po par tydnech premejsleni a pozorovani napadlo, ze muj problem by mohl bejt nespis zpusobenej tim, ze mam FSB taktovany na 250MHz a to mi zpusobuje problemy na SATA radici na desce a ten kdyz je na nem pripojenejch vic nez 3 zarizeni, tak to proste dela ty haluze.. Da se tenhle problem nejak vyresit? Mam desku Epox 9NPA+ s cipsetem NF4 Ultra. Pokud by to neslo vyresit nejakym nastaveni na desce, tak da se to aspon vyresit prechodem na nejakou jinou desku se socketem 939? Diky za rady