Kvalitní 2.1 repro pro hudbu

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

JJ
Začátečník
Začátečník

Kvalitní 2.1 repro pro hudbu

Příspěvek od JJ »

Zdravím,
poohlížím se po kvalitních 2.1 bednách k PC pro poslech hudby. Zejména vokální hudba, klasika a jazz. Nechci si komplikovat život koupí HI-FI beden, externích zesilovačů apod., chci prostě kvalitní bedny k PC (připojitelné jackem ke zvukovce bez nutnosti externích zesilovačů apod.). Našel jsem velmi zajímavou variantu Altec Lansing FX6021, příp PT6021. Recenze je vesměs vynášejí do nebeských výšin. Zajímalo by mne, zda existují i jiné varianty kvalitních PC beden. Co se zvukovky týče, tak mám X-FI Fatal1ty. Peníze v tomto momentě zatím nerozhodují za předpokladu, že se vyhneme variantám nad 10k, což ale neznamená, že ty bedny musí tu desítku stát. Ty Altecy podle mne nepatří zrovna mezi nejlevnější.

Díky všem.
CPU: Core i7-6700K ; MB: Gigabyte Z170X Gaming 5; RAM: Corsair Vengeance LPX Red 16GB (2x8GB) DDR4 3000; Chladič: Noctua NH-U12F with ULNA; GK: Zotac GT 430 ZONE Edition 1GB, PCI-E; SSD: Samsung 850 Pro 256GB; HDD: 2x Samsung SP2504C, 250GB, 8MB, SATA + 1x WD caviar black 640GB; DVD-RW Samsung DVD-RW; Case: Apluscase X-Blade; Zdroj: Corsair RM550x; Fan: 2x Noctua NF-S12 with ULNA; Čtečka karet: Enermax ECR301CU3E Monitor: EIZO L997-K; Repro: Homemade Hi-Fi speakers (Seas, Vifa)
F1l1p
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od F1l1p »

Přece jen jsem pro nějaké norm. reproduktory + zesilovač. Zapojování není o nic složitější a zvukově na tom budeš lépe.
Měl jsem Altecy MX5021, které jako PC repro byly velmi dobré, ale pokud si je srovnával s klasickými, tak neobstály.
Navíc pokud se mrkneš do nějakého bazaru, tak tě to ani nevyjde na moc. Repra, které jsem si koupil mě stály cca 4k, zesák by tě stál, cca 2-3k. Zvukově se to pak srovnávat moc nedá. Pořád to není kdo ví co, ale určitě se to vyplatí.
Aspon
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aspon »

Na žánry, které posloucháš, potřebuješ repro, které ti zahraje dobře i střední pásmo, což bohužel žádné PC bedničky nesplňují.
AMD Ryzen 5 9600X || Gigabyte B650 Eagle || Kingston Fury Beast 2x16GB 6000MHz CL30 || XFX Radeon™ RX 6800 XT 16G ||
Arctic Liquid Freezer III 240 Pro Black || Fractal Design Ion+ Platinum 760W ||
Samsung 970 Evo Plus 500GB || WD Blue SN570 500GB || Crucial MX500 2TB || Kingston A400 480GB || Intel 660p 512GB ||
Fractal Design Pop Air || Dark Project ALU87A Midnight || Logitech G403 Hero || LiteOn iHAS124 F || LG GH24NSB0 || MSI Pro MP273QP E2
Edifier R1700BTs
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Raoul Duke »

Na hudbu v žádném případě nekupuj 2.1! Pro poslech hudby je vhodné pouze stereo (2.0).
Jen další blázen, v bláznivém království.
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

za tydle prachy sezenes jety bedny a zesilovac (poradny)

2.1 je na hudbu blby, vsecky suby od PC bednicek hucej....kdyz uz tak neco ve stereu :)

moc kvalitnich beden 2.0 s integrovanym zesilovacem jsem nevidel(spis zadny)
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
JJ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od JJ »

No, to jste mi velkou radost neudělali. Co se jetých beden týče, tak skutečně nemám ani chuť ani čas pátrat po bazarech a zjišťovat, jestli to hraje nebo nehraje dobře (to se v bazaru obvykle stejně nedozvím). A nové bedny se obávám budou poněkud finančně jinde. Ty altecy 6021 jsou poměrně dost opěvovanou sestavou. Nevím, proč by měl subwoofer na hudbu vadit. Stereo tam bude tak jako tak a posílené basy, u kterých směr stejně nejde sluchově určit zvládne subwoofer myslím lépe než satelit. Tak proč to vadí? Zejména u vokální muziky, kdy jde bas třeba až do kontraoktávy se subwoofer myslím poměrně vyžije. Satelity tyto hloubky obvykle nepokryjí (pokud se bavíme o repru za únosné peníze).

btw. slyšeli jste někdy tyhle altecy, abyste mohli s jistotou říci, že nejsou dost dobré? Resp. existuje lepší 2.1 PC sestava?
CPU: Core i7-6700K ; MB: Gigabyte Z170X Gaming 5; RAM: Corsair Vengeance LPX Red 16GB (2x8GB) DDR4 3000; Chladič: Noctua NH-U12F with ULNA; GK: Zotac GT 430 ZONE Edition 1GB, PCI-E; SSD: Samsung 850 Pro 256GB; HDD: 2x Samsung SP2504C, 250GB, 8MB, SATA + 1x WD caviar black 640GB; DVD-RW Samsung DVD-RW; Case: Apluscase X-Blade; Zdroj: Corsair RM550x; Fan: 2x Noctua NF-S12 with ULNA; Čtečka karet: Enermax ECR301CU3E Monitor: EIZO L997-K; Repro: Homemade Hi-Fi speakers (Seas, Vifa)
HacIPex
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HacIPex »

pokud tedy trvas na 2.1 k pc, tak asi nic lepsiho nez Logitech Z-2300 neni, cena - cca 3700 kč
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od NobodyLovesMe »

Naposledy upravil(a) NobodyLovesMe dne stř 7. lis 2007, 21:36, celkem upraveno 1 x.
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

nekde jsem cetl recenzi na http://cz.europe.creative.com/products/ ... duct=16936 a hodnotili je dost kladne pro poslech hudby. klidne bych se dival po nich.
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

myom píše:nekde jsem cetl recenzi na http://cz.europe.creative.com/products/ ... duct=16936 a hodnotili je dost kladne pro poslech hudby. klidne bych se dival po nich.
on chce ale 2.1
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

no nademnou uz psali, ze 2.1 neni nejlepsi a ja to nechtel psat znova. na tech repraccich jsou 2 stredobassove repra a vyskac, vzhledem k tomu co chce poslouchat, tak maji dobre stredy a basy jsou pry skutecne zvuk a ne jenom duneni o nicem (duneni dosahnes akorat subem). bedynky jsou pevne, nevzpominam si, jestli psali, ze jsou ze dreva a celkove zvuk byl vyrovnany.
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

JJ píše:Nevím, proč by měl subwoofer na hudbu vadit. Stereo tam bude tak jako tak a posílené basy, u kterých směr stejně nejde sluchově určit zvládne subwoofer myslím lépe než satelit. Tak proč to vadí? Zejména u vokální muziky, kdy jde bas třeba až do kontraoktávy se subwoofer myslím poměrně vyžije. Satelity tyto hloubky obvykle nepokryjí (pokud se bavíme o repru za únosné peníze).
Tak já ti to zkusím vysvětlit.
Sestavy 2.1 vznikly jen kvůli tomu že pro vírobce je levnější použít jeden basový reproduktor který dělá hluk, než dva kvalitní. Další výhoda je že satelity jsou kompaktnější a lépe se hodí na stůl.
Teorie toho že člověk nepozná odkud se basy šíří je sice pravdivá, ale je třeba jí uvést na pravou míru. Lidské ucho to nepozná jen u těch opravdu nejnížších frekvencí a to je temné dunění které se vyskytuje hlavně ve filmech, nikoliv v hudbě. - Ovšem tohle ví jen málo lidí, většina si myslí že šíření basů se nedá rozlišit obecně a toho také výrobci využívají. Další omyl je že subwoofer basy u 2.1 setů posiluje, převážně je hraje jen on kvůli tomu že v satelitech jsou jen střebové a víškové repro které basy hrát nedokážou. Pro kvalitní poslech hudby je tedy vhoné pouze stereo. Spodní pásmo zpěvu a nástrojů je čisté a dobře prokreslené protože se navzájem nepřekrývají, jako když je reprodukuje jeden subwoofer.
Doufám že jsem to napsal dost srozumitelně :roll:.
Naposledy upravil(a) Raoul Duke dne čtv 8. lis 2007, 12:43, celkem upraveno 1 x.
JJ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od JJ »

Díky,
zní to logicky. Teď koukám, že existuje poměrně slušná nabídka 2.0 studiových monitorů v cenách pod 10k. Jsou to vhodné reproduktory pro poslech?
třeba tady: http://www.muzikmanie.cz/department.php ... y|pageId:2
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

JJ píše:...studiových monitorů v cenách pod 10k. Jsou to vhodné reproduktory pro poslech?
Třeba ty Roland-Boss DM 20 vypadají docela dobře, ale hrát jsem je neslyšel takže nemůžu soudit. Možná by se nechali poslechnout v obchodě, zkus se s nima domluvit.
Nebo co třeba koupit něco jako:
http://www.audioexpert.cz/stereofonni-z ... neer-a-109
http://www.audioexpert.cz/regalove-repr ... jamo-e-640
sice jsi psal že kombinaci repro + zes. nechceš, ale podle mně není zas takovej problém připojit dva dráty navíc.
JJ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od JJ »

No, možná máš pravdu. Budu o tom přemýšlet. Nicméně, ještě dotaz. Je možný do toho zesilovače přivést signál digitálně? A pokud ano, má to smysl? Nebo je lepší použít převodníky ve zvukovce? Ty Rolandy digitální vstup mají.

Díky.
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Stereo zesilovače většinou digitální vstup nemají, připoj to přes kvalitní kabel http://www.audioexpert.cz/audio-kabely/ ... ch?v=11499 a nebude problém, digitální propojení se používa až při více kanálech.
JJ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od JJ »

Díky za rady.
Mimochodem, trochu OT otázka. Kdybych se nakonec rozhodl pro 2.1 sestavu, jak se zapojuje do PC? Pokud přepnu zvukovku na 2.1, tak předpokládám posílá signál do díry pro přední repro, i do díry pro subwoofer. Jak to ale zapojím, když repro má jen jeden vstup? To se zapojí jako stereo a přesměrování nízkých frekvencí do subu řeší repro samo?
Díky
F1l1p
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od F1l1p »

2. možnost - zapojí se stereo a sub si bere sám nízké tóny.
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Já si myslím,že 2.1 je lepší,protože se udělá velikostně přijatelné repro,které při rozumném řešení vyhýbky udělá daleko lepší basy,než běžné 2.0 regálovky nebo monitory do 6-ti tisíc.Takových řešení jako dělá třeba M-Audio bych se nebál a budou pro běžný poslech lepší.Vždycky mě baví,jak někdo něco vypustí a dav to po něm papouškuje.Kvalitně řešené 2.1-nevidím problém.
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

NobodyLovesMe píše:Kvalitně řešené 2.1-nevidím problém.
ja vidim problem v tydle cenovy relaci sehnat kvalitni 2.1, ale pravda je ze ja s mistem problem nemam
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“