Tvoje bedny jsou krásným příkladem toho o čem mluvím. Podívej se na kmitočtovou charakteristiku, pod 50Hz strmě klesá citlivost. A právě tam musí nastoupit subwoofer.
ano....pod 50Hz charakteristika sice klesa, na vyslednym dojmu to neubira.....
navic nemuzu zarucit ze tahle charakteristika bude sedet na ty moje bedny, zmereny to nemam(ani nemam cim) kazdopadne pro me je subwoofer k nicemu, basu mam az moc...ale jsme dost OT
srna píše:ano....pod 50Hz charakteristika sice klesa, na vyslednym dojmu to neubira.....
navic nemuzu zarucit ze tahle charakteristika bude sedet na ty moje bedny, zmereny to nemam(ani nemam cim) kazdopadne pro me je subwoofer k nicemu, basu mam az moc...ale jsme dost OT
Tohle všechno je ale pořát jen jedna stránka problému, druhá je potřebná hlasitost. Pro silnou reprodukci basů je potřeba mnohem větší výkon než pro středy/výšky. V tvém případě pokud chceš slyšet pořádnou ránu při výbuchu musíš zesílit celou bednu takže film na tebe řve pořát. Pokud máš sub. zesílíš jen ten a zbytek filmu si nastavíš na rozumnou hlasitost, ale když bouchne auto tak to s tebou pořádně zatřese.
//je fakt že už jsme hodně OT, ale tohle se hodí vědět
taky ty repraky v ty bedne nejsou zapojeny paralelne, ale pres vyhybku, taky ma kazdej jinou citlivost atd,atd
navic predtim samotnym reprakem je korekcni zesilovac, ekvalizer a buhvi co jeste....tam se da doladit fura veci
ja jsem s reprodukci spokojenej, a to jsem vyzkousel vse pres stereo, 2.1(ale kvalitni bedny/sub), 5.1 7.1...ale stejne mi stereo prijde nejlepsi HOWGH
Raoul: ale o tom jsem se nebavil. Pokud potřebuje filmový basy, měl by mít sub, ale ne k těmhle reprákům protože ty 20cm koláče vážně nevyužije. Jak sám řikáš pro basy je potřeba výkon, pro středy a výšky ale ne. Pokud jsi ale někdy slyšel kvalitnější sloupy, musíš mi dát zapravdu že v osazení 2x16cm +zbytek dokážou občas uhodit až nečekaně silnými basy. Ale ty repra jsou jen na nižší středy a vyšší basy! ty chceš subík kterej basy zastane, tak není důvod kupovat mocné sloupy.
JInak ti dále nemůžu dát za pravdu - Subwoofery se dělají jen kvůli ušetření velikosti a prachů na normálním stereu/quad. protože normálně se dělají 3-4pásma, a když si do bytu dáš ve stereu 2 30-38cm basáky, ať už hifi nebo PA, a narveš jim co snesou - 2x300W třeba, tak se nemusíš o hloubku basů ani výkon bát. spolehlivě to rozpraská sádrokartonový stropy a tak podobně....
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Raoul Duke píše:Na hudbu jedině stereo, s tím 100% souhlasím .
No a když tam dáš subwoofer,tak už to není stereo?
Pokud máš kvalitní stereo na hudbu, nemá tam sub. co dělat. Ten se používá jen u 2.1 sestav kde dohání to co nedokážou zahrát satelity, ale tahle kombinace nemá nic společnýho s kvalitním ozvučením na hudbu.
crashPC píše:Raoul: ale o tom jsem se nebavil. Pokud potřebuje filmový basy, měl by mít sub, ale ne k těmhle....
Na filmy by měl být sub. u každé sestavy protože hraje trochu něco jiného než jen dotváření/posilování basů z ostatních kanálů.
Raoul Duke píše:Pokud máš kvalitní stereo na hudbu, nemá tam sub. co dělat. Ten se používá jen u 2.1 sestav kde dohání to co nedokážou zahrát satelity, ale tahle kombinace nemá nic společnýho s kvalitním ozvučením na hudbu.
naprostej souhlas
filmový basy
muze mi nekdo vysvetlit co tim basnik chtel rici?
crashPC píše:když si do bytu dáš ve stereu 2 30-38cm basáky, ať už hifi nebo PA, a narveš jim co snesou - 2x300W třeba, tak se nemusíš o hloubku basů ani výkon bát. spolehlivě to rozpraská sádrokartonový stropy a tak podobně....
svata pravda
EDIT: stereo ja chapu jako 2.0, plnohodnotny 2-3 pasmovy stejny bedny
srna: to je, když se pod tebou klepe křeslo a cítíš vítr ve vlasech
Raoul
Na filmy by měl být sub. u každé sestavy protože hraje trochu něco jiného než jen dotváření/posilování basů z ostatních kanálů
a co pak ten sub hraje jiného smím li vědět? respektive protože je sám, tak může svůj vlastní kanál, protože je to výhodné... To ale nemění nic na tom že pořádná čtyřpásmovka si s tim poradí jako prd. A pokud jde o efekty, myslím že právě větší rachot a dynamika okolo 40Hz udělá daleko větší dojem než dotažení pásma pod 30Hz za každou cenu...
crashPC: ahá....tak to jo....a s tim cos napsal k tem subum o post vyse nelze nesouhlasit
btw berou se vibrace zachodovyho prkynka, a deklu na vodomer jako ekvivalent k "klepe křeslo a cítíš vítr ve vlasech" ja nemam dost dlouhy vlasy aby mohly vlat....
Mno to je ale diskuse....a přitom tu de jenom vo to co k čemu...basy neřeš, jenom vo nich to neni Klasicky na filmy multikanál - tan nejde o vyvážený zvukový podání (pokud teda nesleduješ dokumenty o hudbě ). No a na hudbu jedině stereo protože multikanál ti nikdy neudělá tak vyvážený zvukový podání mezi basama a střednim pásmem - prostě dát dohromady subáč a satelity tak aby to zvukový podání bylo celkově vyrovnaný je dost těžký a ve srovnání se stereem nemožný. A navíc malý satelity pištící vejšky a hučící a dunící subwoofer no FUJ ...hlavně levnejm variantám multikanálu se radši vyhnout!
to srna: to moc dobre vim. mam doma audiofila (muj tata). ten dycky silene resi zkresleni, odstup signalu od sumu, atd atd. ja jen doufam ze s tema HF-2000 budu spokojen. libej se mi, znamej rikal ze hrajou obstojne. nejdriv sem chtel nejaky 5.1, ale zjistil sem ze to vlastne nemam ani kam dat. kdyz chci prostorovej zvuk k filmu (ale spis muziku kdyzsi chci vychutnat), tak si du do obyvaku a poslechnu si to z kvalitni aparatury. k pc sem s vybiral nejakej zlatej stred. zaujali me...a kupovat si GigaWorks T40 je podle me totalni kravina...ty mi prijdou takovy subtylni
U těch geniusů bych se bál ošuleného provedení ozvučnice,kdyby to mělo být poctivé konstrukce,musela by jedna bedna vážit tak aspoň 5 kg.Ta cena je na jejich velikost podezřele nízká.
Nobody: ale ale.... Ten materiál ozvučnice orpavdu není nic super, ale když se podíváš na Genius 5.1hůů nebo i Logitech Z-2300 tak se vůbec nemaj za co stydět. hmotnost opravdu není důležitá.
crashPC píše:A pokud jde o efekty, myslím že právě větší rachot a dynamika okolo 40Hz udělá daleko větší dojem než dotažení pásma pod 30Hz za každou cenu...
Napsals to hezky ale... U většiny sloupových beden právě kolem 40Hz začíná citlivost klesat. Druhá věc, výkon beden musí být volen vzhledem k poslechovému prostoru. Do běžného pokoje (cca 20m2) tím odpadá možnost koupit věže s "pořádnýmy koláči" (jak už někdo psal) a dohánět tím spodní pásmo. Mnohem lepší volba je tedy koupit věže s rozumnýmy parametry a spodní pásmo <40Hz které je potřeba u filmů dohnat subwooferem.