Zálohy - externí HDD nebo RAID?
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- ryan69
- Nováček

-
Zálohy - externí HDD nebo RAID?
Hlavní disk nové sestavy bude nejspíš s kapacitou 500GB, rozdělen na systém a zbytek. Potřebuju si dělat zálohy dat, které nemusí být aktuální (tím myslím, že disk kam se ukládá aktuální rozdělaná prace nemusí být přímo v RAIDu). Stačí tedy další úložiště, kde čas od času zálohy manuálně nakopíruji - zde je ale potřeba, aby byla data opravdu v bezpečí.
Původní plán byl Raptor na OS a 500GB jako storage. Nakonec jsem se rozhodl, že na Raptor přejdu až s dalším OS (zatím zůstávám u XP Pro).
Pak byl nápad udělat RAID10 ze 4 disků - rychlost i záloha v jednom, ale 4 HDD v bedně asi řádně zatopí a zahlučí a jelikož PC se bude stavět i s ohledem na ticho, tahle varianta asi není moc vhodná (nehledně na pořizovací náklady 4x 320GB).
Nakonec jsem usoudil, že stačí zatím jeden 500GB disk a k němu nějak vyřešit, pokud možno externí, úložiště záloh. Externí proto, aby šlo v případě nepotřeby vypnout. Zálohy se budou nahrávat jednou za den-dva - otázka 15minut, čili je zbytečné, aby disk běžel stále. Tady se nabízí využití externího HDD třeba přes eSata/firewire, ale odpadá zase možnost RAIDu (nebo se pletu?).
Takže mě napadá následující: koupit 2x160GB disk a zapojit do RAID 1. Celkový počet disků v bedně by pak činil 3ks. To by se s trouchou štěstí ještě dalo uchladit. Otázkou je, jak vyřešit jejich správů? Dají se nějak vypnout v případě, že nejsou potřeba (jako externí HDD)? Hledal jsem nějakou externí bedničku na 2 - 3 HDD, ale nenašel jsem (problém je asi jak to celé propojit).
Jak to řešíte vy? Co byste doporučili? Těším se na názory a tipy.
Původní plán byl Raptor na OS a 500GB jako storage. Nakonec jsem se rozhodl, že na Raptor přejdu až s dalším OS (zatím zůstávám u XP Pro).
Pak byl nápad udělat RAID10 ze 4 disků - rychlost i záloha v jednom, ale 4 HDD v bedně asi řádně zatopí a zahlučí a jelikož PC se bude stavět i s ohledem na ticho, tahle varianta asi není moc vhodná (nehledně na pořizovací náklady 4x 320GB).
Nakonec jsem usoudil, že stačí zatím jeden 500GB disk a k němu nějak vyřešit, pokud možno externí, úložiště záloh. Externí proto, aby šlo v případě nepotřeby vypnout. Zálohy se budou nahrávat jednou za den-dva - otázka 15minut, čili je zbytečné, aby disk běžel stále. Tady se nabízí využití externího HDD třeba přes eSata/firewire, ale odpadá zase možnost RAIDu (nebo se pletu?).
Takže mě napadá následující: koupit 2x160GB disk a zapojit do RAID 1. Celkový počet disků v bedně by pak činil 3ks. To by se s trouchou štěstí ještě dalo uchladit. Otázkou je, jak vyřešit jejich správů? Dají se nějak vypnout v případě, že nejsou potřeba (jako externí HDD)? Hledal jsem nějakou externí bedničku na 2 - 3 HDD, ale nenašel jsem (problém je asi jak to celé propojit).
MB: Abit IP35Pro | CPU: e8200@2,66 + Scythe Ninja | RAM: 2x1024 MB DDR2 A-Data Vitesta EE | VGA: Sapphire 2600XT Ultimate | HDD: Samsung 501LJ | DVD: Samsung N203P | Case: ThermalTake Matrix | PSU Corsair HX 520W | LCD: 17" Samsung SyncMaster 710T
- HacIPex
- Začátečník

-
typinat se daji pouze scsi, sas (myslim ze to jsou jedine disky), protoze maji podporu vyjmuti za chodu. Mozna ze vsak existuje neco i pro sata, ale to by musel byt hw radic....
taky jsem se rozhodoval, a koupil jsem externi disk. Vyhoda je, ze na nem nejsou nasledky radeni softwaru (jo, o&o defrag mi vymazal pulku hdd), nejlepsi je kombinace raidu i externi zalohy. Jinak ten raid 10, kdyz sezenes tiche disky, a mas slusnou case, tak nebudou az tak rvat a topit.
taky jsem se rozhodoval, a koupil jsem externi disk. Vyhoda je, ze na nem nejsou nasledky radeni softwaru (jo, o&o defrag mi vymazal pulku hdd), nejlepsi je kombinace raidu i externi zalohy. Jinak ten raid 10, kdyz sezenes tiche disky, a mas slusnou case, tak nebudou az tak rvat a topit.
- faugusztin
- Začátečník

-
Re: Zálohy - externí HDD nebo RAID?
Zalezi od financneho limitu. Napriklad pre RAID1, dostupny cez Ethernet mozes pouzit Western Digital MyBook World Edition II 1GB, kde mas 2 disky WD5000YS. Mozes ich mat bud ako 1GB disk (interne asi RAID0), alebo ako 500GB RAID1. Takze je to externe, vypina sa to samo (tusim po 10 minutach nepouzivania) atd.ryan69 píše:Hlavní disk nové sestavy bude nejspíš s kapacitou 500GB, rozdělen na systém a zbytek. Potřebuju si dělat zálohy dat, které nemusí být aktuální (tím myslím, že disk kam se ukládá aktuální rozdělaná prace nemusí být přímo v RAIDu). Stačí tedy další úložiště, kde čas od času zálohy manuálně nakopíruji - zde je ale potřeba, aby byla data opravdu v bezpečí.
- ryan69
- Nováček

-
- faugusztin
- Začátečník

-
Samozrejme existuju aj ine edicie (nielen World), ktore sa lisia typom pripojenia (USB2, Firewire, Ethernet) ako aj podporou RAID-u.ryan69 píše:no vida, to jsem netušil! díky za info
Vid http://www.wdmybook.com/en/editions/
- Hansjoerg
- Nováček

Maxtor má v nabídce taky jeden http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=44209 . Mám Raptora na systém, jeden vnitřní Raid 1 udělám na aplikace, jako externí úložiště chci právě toho Maxtora. Snad to bude stabilní... 
i7 9700K+Noctua D15S, AsRock Taichi Z390, 16GB DDR4 Kingston HyperX 3200MHz, Samsung 970 EVO NVMe 250GB, WD Velociraptor 1TB + 4xWB Black 1TB FZEX RAID10, MSI GeForce 650 Ti OC 2GB, LG-GSA-H62N, Thermaltake Mozart TX+3xNoctua NF-S12+2xNoctua NF-P12, EVGA 650W, Dell S2740L+ LG 31MU97Z, MACKIE CR4, Sennheiser HD-25Plus, Win10Pro
- Hansjoerg
- Nováček

I Thermaltake má v nabídce externí box http://www.tntrade.cz/shop/index.php/de ... r-duo-raid . Jenom škoda připojení - e-SATA ani USB2 asi nebude to pravé ořechové. Maxtor nabízí USB2, FW 400 i FW 800, což sice znamená přikoupení FW 800 řadiče, ale i záruku obstojné rychlosti. I když http://reviews.cnet.com/hard-drives/max ... &tag=uolst 
i7 9700K+Noctua D15S, AsRock Taichi Z390, 16GB DDR4 Kingston HyperX 3200MHz, Samsung 970 EVO NVMe 250GB, WD Velociraptor 1TB + 4xWB Black 1TB FZEX RAID10, MSI GeForce 650 Ti OC 2GB, LG-GSA-H62N, Thermaltake Mozart TX+3xNoctua NF-S12+2xNoctua NF-P12, EVGA 650W, Dell S2740L+ LG 31MU97Z, MACKIE CR4, Sennheiser HD-25Plus, Win10Pro
- ryan69
- Nováček

-
tak já myslím že e-sata ještě ujde, zvlášť když se jedná o disk jen na zálohy. tam nějaké MB při přenosu nehraje takovou roli. ale 1394 je holt 1394..
MB: Abit IP35Pro | CPU: e8200@2,66 + Scythe Ninja | RAM: 2x1024 MB DDR2 A-Data Vitesta EE | VGA: Sapphire 2600XT Ultimate | HDD: Samsung 501LJ | DVD: Samsung N203P | Case: ThermalTake Matrix | PSU Corsair HX 520W | LCD: 17" Samsung SyncMaster 710T
- Hansjoerg
- Nováček

ryan69: Na zálohy OK, já to bral spíš z pohledu přenosnosti k dalším PC, e-SATA je zatím poměrně vzácnost. Nerad bych byl OT, ale proč zakládat další vlákno: nemá někdo ponětí o tom, jestli by se dal použít externí RAID 1 přes FW 800 jako úložiště zdrojáků pro střih videa (Avid)? Byly by rychlosti při zrcadlení o hodně nižší?