Ahoj vsem,, chtel bych se dozvedet nejake info,, kdyz budu instalovat xp na novy disk sata,, tak bych ho chtel nejdrive rozdelit a pak naistalovat na c: instalacky xp,, nikdy jsem to nedelal na sata, vzdy jsem mel ata,tam to je v pohode. je mi jasne,ze musim pridat drivers pro sata disk pri instalaci xp ,, ale nevim,kdy a jak rozdelit disk, jestli jeste pred uplnou instalaci nebo pri ni,, nechci ,aby se disk choval jako ata,kdyz uz jsem si koupil sata,, ktery je lepsi,, s tim se neda nesouhlasit.poradi nekdo?
Martin
kdyz pouziju disketu z win 98,, fdisk,, tak mi to ten disk nenajde,, ze?mam pravdu,, protoze nemam naistalovane ovladace?
info pri nove instalaci na sata disk a rozdeleni disku pred
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- martas99
- Nováček

-
- Trunda
- Začátečník

No ten tvuj novej SATA disk se bude chovat uplne stejne jako ATA disk
akorat bude asi rychlejsi.
Jediny ovladace ktery to po tobe mozna bude chtit, jsou ovladace na SATA radic na desce a ty ovladace si dostal k desce na diskete.(pokud ne, tak si je musis stahnout ze stranek vyrobce tve zakl. desky)
Takze tam zapoj jenom ten svuj SATA disk a vloz tam CD s Win(predpokladam Win XP). Nech to nabootovat a kdyz se zacnou Win nacitat, tak se ti tam dole objevi neco jako: "Pokud chcete nainstalovat radice SATA nebo SCSI stisknete F6". Tak ho zmacknes a budes cekat dokud se ti neobjevi: "Vlozte disketu s ovladacem k SATA radici." Ted bys mel vlozit tu disketu a tusim ze zmacknes Enter. On tam najde ovladace a jeste ti asi rekne at jeden z nich zvolis(pokud jich nalezne vic). Tak zvolis ten kde bude v jeho jmene obsaženy SATA a XP. Pak das zas Enter a zbytek instalace by měl proběhnout uplne stejne i co se tyce rozdeleni disku jako u ATA.
To je vse...
Jediny ovladace ktery to po tobe mozna bude chtit, jsou ovladace na SATA radic na desce a ty ovladace si dostal k desce na diskete.(pokud ne, tak si je musis stahnout ze stranek vyrobce tve zakl. desky)
Takze tam zapoj jenom ten svuj SATA disk a vloz tam CD s Win(predpokladam Win XP). Nech to nabootovat a kdyz se zacnou Win nacitat, tak se ti tam dole objevi neco jako: "Pokud chcete nainstalovat radice SATA nebo SCSI stisknete F6". Tak ho zmacknes a budes cekat dokud se ti neobjevi: "Vlozte disketu s ovladacem k SATA radici." Ted bys mel vlozit tu disketu a tusim ze zmacknes Enter. On tam najde ovladace a jeste ti asi rekne at jeden z nich zvolis(pokud jich nalezne vic). Tak zvolis ten kde bude v jeho jmene obsaženy SATA a XP. Pak das zas Enter a zbytek instalace by měl proběhnout uplne stejne i co se tyce rozdeleni disku jako u ATA.
To je vse...
Desktop: MB:MSI KT880 Delta FSR sc.A, CPU:Athlon 2500+@2,31GHz, RAM:Dual DDR Kingston HyperX 400@420 CL2 (2*512) 2-3-2-6-1T, GK:Sapphire X1650Pro DDR3, HDD:Hitachi 160GB/8MB SATA + Samsung 400GB (HD403LJ), ZDROJ:Fortron 400W(ATX-400PNF).
NTB: Šasi:Compal FL90v1, CPU:Core2Duo T7500-2,2GHz/L2-4MB , RAM: 2x 1GB, HDD: Seagate Momentus 120GB, 7200rpm, SATA II, NCQ, GK:Nvidia 8600M GT 256MB.
NTB: Šasi:Compal FL90v1, CPU:Core2Duo T7500-2,2GHz/L2-4MB , RAM: 2x 1GB, HDD: Seagate Momentus 120GB, 7200rpm, SATA II, NCQ, GK:Nvidia 8600M GT 256MB.
- martas99
- Nováček

-
Re: info pri nove instalaci na sata disk a rozdeleni disku p
tak nejak jsem si to myslel,,jenom me zajima,jestli budu moct pouzivat dale spousteci disketu od win98,,kde je fdisk a tak dale,, nebo mi to vse udela xp profi pri zacatku instalace, kde jsou moznosti formatovani a rozdeleni disky. taky se chci zeptat,jestli ma cenu tuto disketu vubec pouzivat, kdyz je v pocitaci disk sata,,.? myslim ze ne ale potrebuji to potvrdit od nekoho,kdo ma zkusenosti.
a jeste otazka,, jestli muzu disk sata po rozdeleni na dve casti hned obe casti naformatovat a pak instalovat system,nebo jen jednu cast a tu druhou po instalaci,, pokud mi tu druhou vubec system najde.
je to vubec mozne obe casti naformatovat pred uplnou istalaci systemu?
m
a jeste otazka,, jestli muzu disk sata po rozdeleni na dve casti hned obe casti naformatovat a pak instalovat system,nebo jen jednu cast a tu druhou po instalaci,, pokud mi tu druhou vubec system najde.
m
martas99 píše:Ahoj vsem,, chtel bych se dozvedet nejake info,, kdyz budu instalovat xp na novy disk sata,, tak bych ho chtel nejdrive rozdelit a pak naistalovat na c: instalacky xp,, nikdy jsem to nedelal na sata, vzdy jsem mel ata,tam to je v pohode. je mi jasne,ze musim pridat drivers pro sata disk pri instalaci xp ,, ale nevim,kdy a jak rozdelit disk, jestli jeste pred uplnou instalaci nebo pri ni,, nechci ,aby se disk choval jako ata,kdyz uz jsem si koupil sata,, ktery je lepsi,, s tim se neda nesouhlasit.poradi nekdo?
Martin
kdyz pouziju disketu z win 98,, fdisk,, tak mi to ten disk nenajde,, ze?mam pravdu,, protoze nemam naistalovane ovladace?
- Trunda
- Začátečník

No to uz ti asi nepujde ta disketa. Nejspis ti to napise, ze to nemuze najit disk. A Pouzivat nejakou disketu pro rozdeleni disku je zbytecny(i u ATA). Uplne staci kdyz to udelas pres instalacku Win. No proste nejakou disketu s fdiskem zahod.martas99 píše:tak nejak jsem si to myslel,,jenom me zajima,jestli budu moct pouzivat dale spousteci disketu od win98,,kde je fdisk a tak dale,, nebo mi to vse udela xp profi pri zacatku instalace, kde jsou moznosti formatovani a rozdeleni disky. taky se chci zeptat,jestli ma cenu tuto disketu vubec pouzivat, kdyz je v pocitaci disk sata,,.? myslim ze ne ale potrebuji to potvrdit od nekoho,kdo ma zkusenosti.
m
Naformatovat oba oddily pri instalaci najednou nejdou. Ale to vubec nevadi. Ten druhej se ti pak objevi v systemu a akorat das naformatovat a to je vsechno
No a na posledni otazku: Ano jde disk rozdelit a naformatovat pred samotnou instalaci disku. Staci ho dat do nejakyho pc kterej ma Win uz nainstalovany a tam ho z win rozdelis a naformatujes. (sice ho uz budes mit nachystanej pred instalaci, ale tato varianta je podle me zbytecna)
Desktop: MB:MSI KT880 Delta FSR sc.A, CPU:Athlon 2500+@2,31GHz, RAM:Dual DDR Kingston HyperX 400@420 CL2 (2*512) 2-3-2-6-1T, GK:Sapphire X1650Pro DDR3, HDD:Hitachi 160GB/8MB SATA + Samsung 400GB (HD403LJ), ZDROJ:Fortron 400W(ATX-400PNF).
- martas99
- Nováček

-
ahoj
diky za radu,, vse jsem pochopil,,a stou disketou,pouzival jsem win xp ale disk jsem pouzival ve fat32,mel jsem par starej programu a tak,, ale ted uz to dam vse na NTFS.,tak se mej,, jeste jednou dik
Martas
diky za radu,, vse jsem pochopil,,a stou disketou,pouzival jsem win xp ale disk jsem pouzival ve fat32,mel jsem par starej programu a tak,, ale ted uz to dam vse na NTFS.,tak se mej,, jeste jednou dik
Martas
martas99 píše:tak nejak jsem si to myslel,,jenom me zajima,jestli budu moct pouzivat dale spousteci disketu od win98,,kde je fdisk a tak dale,, nebo mi to vse udela xp profi pri zacatku instalace, kde jsou moznosti formatovani a rozdeleni disky. taky se chci zeptat,jestli ma cenu tuto disketu vubec pouzivat, kdyz je v pocitaci disk sata,,.? myslim ze ne ale potrebuji to potvrdit od nekoho,kdo ma zkusenosti.
m
martas99 píše:Ahoj vsem,, chtel bych se dozvedet nejake info,, kdyz budu instalovat xp na novy disk sata,, tak bych ho chtel nejdrive rozdelit a pak naistalovat na c: instalacky xp,, nikdy jsem to nedelal na sata, vzdy jsem mel ata,tam to je v pohode. je mi jasne,ze musim pridat drivers pro sata disk pri instalaci xp ,, ale nevim,kdy a jak rozdelit disk, jestli jeste pred uplnou instalaci nebo pri ni,, nechci ,aby se disk choval jako ata,kdyz uz jsem si koupil sata,, ktery je lepsi,, s tim se neda nesouhlasit.poradi nekdo?
Martin