info pri nove instalaci na sata disk a rozdeleni disku pred

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
martas99
Nováček
Nováček

info pri nove instalaci na sata disk a rozdeleni disku pred

Příspěvek od martas99 »

Ahoj vsem,, chtel bych se dozvedet nejake info,, kdyz budu instalovat xp na novy disk sata,, tak bych ho chtel nejdrive rozdelit a pak naistalovat na c: instalacky xp,, nikdy jsem to nedelal na sata, vzdy jsem mel ata,tam to je v pohode. je mi jasne,ze musim pridat drivers pro sata disk pri instalaci xp ,, ale nevim,kdy a jak rozdelit disk, jestli jeste pred uplnou instalaci nebo pri ni,, nechci ,aby se disk choval jako ata,kdyz uz jsem si koupil sata,, ktery je lepsi,, s tim se neda nesouhlasit.poradi nekdo?
Martin
kdyz pouziju disketu z win 98,, fdisk,, tak mi to ten disk nenajde,, ze?mam pravdu,, protoze nemam naistalovane ovladace?
Trunda
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trunda »

No ten tvuj novej SATA disk se bude chovat uplne stejne jako ATA disk ;) akorat bude asi rychlejsi.
Jediny ovladace ktery to po tobe mozna bude chtit, jsou ovladace na SATA radic na desce a ty ovladace si dostal k desce na diskete.(pokud ne, tak si je musis stahnout ze stranek vyrobce tve zakl. desky)
Takze tam zapoj jenom ten svuj SATA disk a vloz tam CD s Win(predpokladam Win XP). Nech to nabootovat a kdyz se zacnou Win nacitat, tak se ti tam dole objevi neco jako: "Pokud chcete nainstalovat radice SATA nebo SCSI stisknete F6". Tak ho zmacknes a budes cekat dokud se ti neobjevi: "Vlozte disketu s ovladacem k SATA radici." Ted bys mel vlozit tu disketu a tusim ze zmacknes Enter. On tam najde ovladace a jeste ti asi rekne at jeden z nich zvolis(pokud jich nalezne vic). Tak zvolis ten kde bude v jeho jmene obsaženy SATA a XP. Pak das zas Enter a zbytek instalace by měl proběhnout uplne stejne i co se tyce rozdeleni disku jako u ATA.
To je vse...;)
Desktop: MB:MSI KT880 Delta FSR sc.A, CPU:Athlon 2500+@2,31GHz, RAM:Dual DDR Kingston HyperX 400@420 CL2 (2*512) 2-3-2-6-1T, GK:Sapphire X1650Pro DDR3, HDD:Hitachi 160GB/8MB SATA + Samsung 400GB (HD403LJ), ZDROJ:Fortron 400W(ATX-400PNF).
NTB: Šasi:Compal FL90v1, CPU:Core2Duo T7500-2,2GHz/L2-4MB , RAM: 2x 1GB, HDD: Seagate Momentus 120GB, 7200rpm, SATA II, NCQ, GK:Nvidia 8600M GT 256MB.
martas99
Nováček
Nováček

Re: info pri nove instalaci na sata disk a rozdeleni disku p

Příspěvek od martas99 »

tak nejak jsem si to myslel,,jenom me zajima,jestli budu moct pouzivat dale spousteci disketu od win98,,kde je fdisk a tak dale,, nebo mi to vse udela xp profi pri zacatku instalace, kde jsou moznosti formatovani a rozdeleni disky. taky se chci zeptat,jestli ma cenu tuto disketu vubec pouzivat, kdyz je v pocitaci disk sata,,.? myslim ze ne ale potrebuji to potvrdit od nekoho,kdo ma zkusenosti.
a jeste otazka,, jestli muzu disk sata po rozdeleni na dve casti hned obe casti naformatovat a pak instalovat system,nebo jen jednu cast a tu druhou po instalaci,, pokud mi tu druhou vubec system najde.
je to vubec mozne obe casti naformatovat pred uplnou istalaci systemu?
m

martas99 píše:Ahoj vsem,, chtel bych se dozvedet nejake info,, kdyz budu instalovat xp na novy disk sata,, tak bych ho chtel nejdrive rozdelit a pak naistalovat na c: instalacky xp,, nikdy jsem to nedelal na sata, vzdy jsem mel ata,tam to je v pohode. je mi jasne,ze musim pridat drivers pro sata disk pri instalaci xp ,, ale nevim,kdy a jak rozdelit disk, jestli jeste pred uplnou instalaci nebo pri ni,, nechci ,aby se disk choval jako ata,kdyz uz jsem si koupil sata,, ktery je lepsi,, s tim se neda nesouhlasit.poradi nekdo?
Martin
kdyz pouziju disketu z win 98,, fdisk,, tak mi to ten disk nenajde,, ze?mam pravdu,, protoze nemam naistalovane ovladace?
Trunda
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trunda »

martas99 píše:tak nejak jsem si to myslel,,jenom me zajima,jestli budu moct pouzivat dale spousteci disketu od win98,,kde je fdisk a tak dale,, nebo mi to vse udela xp profi pri zacatku instalace, kde jsou moznosti formatovani a rozdeleni disky. taky se chci zeptat,jestli ma cenu tuto disketu vubec pouzivat, kdyz je v pocitaci disk sata,,.? myslim ze ne ale potrebuji to potvrdit od nekoho,kdo ma zkusenosti.
a jeste otazka,, jestli muzu disk sata po rozdeleni na dve casti hned obe casti naformatovat a pak instalovat system,nebo jen jednu cast a tu druhou po instalaci,, pokud mi tu druhou vubec system najde.
m
No to uz ti asi nepujde ta disketa. Nejspis ti to napise, ze to nemuze najit disk. A Pouzivat nejakou disketu pro rozdeleni disku je zbytecny(i u ATA). Uplne staci kdyz to udelas pres instalacku Win. No proste nejakou disketu s fdiskem zahod. ;)

Naformatovat oba oddily pri instalaci najednou nejdou. Ale to vubec nevadi. Ten druhej se ti pak objevi v systemu a akorat das naformatovat a to je vsechno ;) .

No a na posledni otazku: Ano jde disk rozdelit a naformatovat pred samotnou instalaci disku. Staci ho dat do nejakyho pc kterej ma Win uz nainstalovany a tam ho z win rozdelis a naformatujes. (sice ho uz budes mit nachystanej pred instalaci, ale tato varianta je podle me zbytecna)
Desktop: MB:MSI KT880 Delta FSR sc.A, CPU:Athlon 2500+@2,31GHz, RAM:Dual DDR Kingston HyperX 400@420 CL2 (2*512) 2-3-2-6-1T, GK:Sapphire X1650Pro DDR3, HDD:Hitachi 160GB/8MB SATA + Samsung 400GB (HD403LJ), ZDROJ:Fortron 400W(ATX-400PNF).
NTB: Šasi:Compal FL90v1, CPU:Core2Duo T7500-2,2GHz/L2-4MB , RAM: 2x 1GB, HDD: Seagate Momentus 120GB, 7200rpm, SATA II, NCQ, GK:Nvidia 8600M GT 256MB.
martas99
Nováček
Nováček

Příspěvek od martas99 »

ahoj
diky za radu,, vse jsem pochopil,,a stou disketou,pouzival jsem win xp ale disk jsem pouzival ve fat32,mel jsem par starej programu a tak,, ale ted uz to dam vse na NTFS.,tak se mej,, jeste jednou dik
Martas
martas99 píše:tak nejak jsem si to myslel,,jenom me zajima,jestli budu moct pouzivat dale spousteci disketu od win98,,kde je fdisk a tak dale,, nebo mi to vse udela xp profi pri zacatku instalace, kde jsou moznosti formatovani a rozdeleni disky. taky se chci zeptat,jestli ma cenu tuto disketu vubec pouzivat, kdyz je v pocitaci disk sata,,.? myslim ze ne ale potrebuji to potvrdit od nekoho,kdo ma zkusenosti.
m

martas99 píše:Ahoj vsem,, chtel bych se dozvedet nejake info,, kdyz budu instalovat xp na novy disk sata,, tak bych ho chtel nejdrive rozdelit a pak naistalovat na c: instalacky xp,, nikdy jsem to nedelal na sata, vzdy jsem mel ata,tam to je v pohode. je mi jasne,ze musim pridat drivers pro sata disk pri instalaci xp ,, ale nevim,kdy a jak rozdelit disk, jestli jeste pred uplnou instalaci nebo pri ni,, nechci ,aby se disk choval jako ata,kdyz uz jsem si koupil sata,, ktery je lepsi,, s tim se neda nesouhlasit.poradi nekdo?
Martin
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“