zamrzání kompu

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
don dzirka
Začátečník
Začátečník

zamrzání kompu

Příspěvek od don dzirka »

zdravím,

mám A64 (754) 2800+ 1.8ghz, GA K8NSPro, 2x512 400MHz Transcend, R9600XT, SATA Seagate 80GB, AVER TV Hybrid, sound C-media PCI, zdroj 400W Colorsit

červeně vyznačené komponenty jsou nově přidané a od té doby mám problém se zamrzáním komplu ve hrách, ale někdy i třeba jen při brouzdání na netu. Problém vidím jasně v počtu DDR modulů v kombinaci s s754 procesorem, nicméně bez nových věcí to jelo i se dvěma moduly na 400MHz s procesorem přetaktovaným na 2.2, ale byly nutné některé úpravy (např. určitá verze BIOSu, kombinace modulů ve slotech). Po přidání nových komponent se zdálo, že je vše OK, ale postupem času jsem odhalil to sekání. Zkoušel jsem nastavit takt procesoru na základ a paměti na AUTO, což mi je shodilo na 333MHz, nicméně to nepomohlo. Pak jsem zkoušel přehršel úkonů od reset CMOS přes flash biosu, změna kombinace zapojení RAMek atd. a podařilo se mi to konečně rozjet, byť s Ramkami jen na 333 ale s procesorem alespoň na 2.0. Takhle to jelo naprosto bez problémů asi měsíc, pak se do toho vložila moje zvídavá OC povaha a řekl jsem si, že to přece pojede i na těch 2.2 s ramkama někde mezi 333 a 400 a jal jsem se taktoval. To jsem neměl dělat. Zase mi to zamrzá a teď to zaboha nemůžu už rozjet ani na tom základu, aby nezamrzal. Teda můžu, s jedním DIMM modulem, se dvěma už se mi to nedaří. Občas to napíše i hlášky typu CMOS checksum error a musím resetovat...

Takže se ptám, je možné, aby se přidáním HW do PCI slotů nějak omezil chod PC se dvěma RAM moduly, když to předtím jelo?

Díky za každou připomínku a nápad. Už jsem celkem zoufalej
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“